Waarom staart mijn hond naar de muur?

Gedraagt uw hond zich de laatste tijd anders? Heeft hij in de ruimte gestaard, schijnbaar naar niets gekeken of naar een leeg oppervlak? In ‘Waarom staart mijn hond naar de muur’ gaan we kijken naar mogelijke redenen achter dit gedrag.

Een hond die af en toe naar de muur staart, in een hoek of ‘in de ruimte’ staart, is geen zorg voor hondenbezitters.

Als de hond echter de hele tijd met zijn gezicht naar de muur zit of de hond heeft zijn kop tegen de muur, dan is dat geen normaal gedrag.

Als het een oudere hond is die naar de muur staart, is hondendementie een mogelijkheid die overwogen moet worden.

Als u problemen heeft met hond die naar de muur staart, dan is het begrijpelijk dat u zich zorgen maakt over zijn welzijn.

Laten we ons onderzoek beginnen door te kijken naar een soortgelijk gedrag, maar een dat meer onmiddellijke actie vereist. Kop drukken bij honden.

Kop drukken bij honden

Als u merkt dat uw hond zijn kop tegen de muur drukt, moet het gedrag u vreemd voorkomen.

Ik ben bang dat de actie van een hond die zijn kop indrukt er meestal op wijst dat er iets mis is met uw huisdier. Hetzelfde geldt voor een hond die tegen muren loopt of een hond die tegen muren of deuren loopt.

Hondenkop drukken is een teken van verschillende aandoeningen bij honden. Onder hen zijn hersentumoren, hoofdtrauma, encefalitis, infectie van het zenuwstelsel, blootstelling aan giftige stoffen en stofwisselingsproblemen. Het indrukken van de hondenkop kan ook het gevolg zijn van een vasculair accident, beter bekend als een beroerte.

Het krijgen van een beroerte komt bij honden niet zo vaak voor als bij mensen, maar er zijn wel risicofactoren voor honden. Deze omvatten stofwisselingsproblemen zoals de ziekte van Cushing of nierfalen. Als uw vrouwelijke hond Prion of fenylpropanolamine krijgt voor incontinentie, loopt ze een hoger risico op een beroerte. Dit middel is niet langer beschikbaar voor menselijk gebruik vanwege het risico op een beroerte.

Kop drukken is een noodgeval

Breng uw hond onmiddellijk naar het dichtstbijzijnde veterinaire noodhospitaal als u hem of haar dit ziet doen.

Diagnostisch onderzoek is nodig om tot op de bodem uit te zoeken hoe het hoofd van uw hond drukt om het beste behandelplan op te stellen.

De diagnostische tests voor hoofdpersen bij honden omvatten bloedonderzoek, bloeddrukwaarden en een urineonderzoek.

De dierenarts zal de hond waarschijnlijk een MRI laten ondergaan.

Er wordt ook een onderzoek van de ogen van de hond uitgevoerd.

Prosencephalon ziekte bij honden

Een hondenkop die drukt kan prosencephalon ziekte hebben, een hersenaandoening. Deze ziekte tast de thalamus en de voorhersenen van de hond aan. De thalamus regelt activiteit en zintuiglijke informatie, terwijl de voorhersenen – het prosencephalon – het grootste deel van de hersenen vormen.

Hoofddrukken bij honden is slechts één symptoom van de ziekte van het prosencephalon.

Andere symptomen zijn toevallen, problemen met zien en niet meer reageren op bekende trainingsaanwijzingen. Als de hond ook gaat cirkelen of dwangmatig gaat ijsberen, verdenk dan de ziekte van het prosencephalon.

Voor sommige honden betekent de diagnose ziekte van de prosencephalon waarschijnlijk dat euthanasie de beste optie is. Andere honden kunnen reageren op een agressieve behandeling. Uw dierenarts zal u adviseren over de alternatieven voor uw huisdier.

Als behandeling een optie is, kan deze bestaan uit een operatie en/of een behandeling met medicijnen. Uw hond moet misschien naar een veterinaire neurologiespecialist. Dieet en management veranderingen zijn ook waarschijnlijk voor uw hond.

Maar wat als uw hond zijn kop niet tegen de muur drukt, maar er gewoon wezenloos naar staart?

Hondendementie

Net als mensen kunnen oudere honden dementie ontwikkelen. De gebruikte term is canine cognitive dysfunction syndrome, of CDS. Een hond die naar de muur staart of een hond die naar niets staart zijn symptomen van deze stoornis.

Honden met CDS kunnen gedesoriënteerd lijken en verdwalen in een vertrouwde omgeving. Aangetaste honden kunnen doelloos door het huis of het erf dwalen. De hond kan in een hoek of achter meubilair dwalen en “vast” lijken te zitten.

Honden die lijden aan dementie kunnen hun zindelijkheidstraining vergeten. De hond kan naar buiten willen om zich te ontlasten, maar lijkt dan te vergeten waarom hij daar is. Het is echter goed te beseffen dat, hoewel het binnen beginnen met plassen of poepen kan wijzen op een mentaal probleem, het ook een fysieke oorzaak kan hebben.

Mensen met dementie kunnen geliefde familieleden niet herkennen. Honden met dementie kunnen dezelfde eigenschap vertonen. Niet alleen herkent de hond zijn mensen niet, maar hij reageert misschien ook niet op zijn naam, zelfs als je weet dat hij nog kan horen.

Als u bang bent dat uw hond dementie heeft, neem hem dan mee voor een controle. Uw dierenarts zal de hond lichamelijk onderzoeken, samen met diagnostische tests om onderliggende medische aandoeningen uit te sluiten. Gelukkig zijn er medicijnen beschikbaar voor hondendementie. Het verlicht veel van de symptomen en verbetert de kwaliteit van leven voor u en uw huisdier.

Heeft u een depressieve hond?

Als uw hond dag in dag uit met zijn gezicht naar de muur zit, kan hij aan een depressie lijden. Nogmaals, de symptomen van depressie bij honden verschillen niet veel van die bij mensen. Let op minder activiteit, terugtrekking van mensen en persoonlijkheidsveranderingen.

Het is niet alleen een hond die naar de muur kijkt dat wijst op een depressie. Andere symptomen die wijzen op een depressieve hond zijn overmatig likken en kauwen, veranderingen in slaap- en eetgewoonten en het verlies van interesse in activiteiten waar ze ooit van genoten.

Als uw hond niet langer opgewonden raakt bij het vooruitzicht van een wandeling of autorit, is er iets mis. Hondendepressie kan het gevolg zijn van lichamelijke problemen, dus neem uw huisdier mee naar de dierenarts voor een onderzoek.

Oorzaken van depressie bij honden liggen niet altijd voor de hand, maar soms zijn ze niet moeilijk te achterhalen. Het verlies van een eigenaar, familielid of een ander huisdier in het huishouden kan een depressie veroorzaken. Elke belangrijke verandering – zoals een verhuizing naar een nieuw huis of een schema waardoor er minder tijd overblijft voor Fido- kan een depressie veroorzaken.

Afhankelijk van de diagnose kan gedragstherapie uw hond helpen weer in zijn ritme te komen. Medicatie, inclusief de soorten antidepressiva die gebruikt worden om mensen te helpen, helpt ook de geest van honden. Ja, depressieve honden kunnen Prozac of Paxil voorgeschreven krijgen, en deze medicijnen kunnen het verschil maken in de stemming van uw hond.

Vestibulaire ziekte bij honden

Als u merkt dat uw hond tegen een muur loopt, samen met andere vreemde symptomen, zou hij een vestibulaire ziekte kunnen hebben. Het vestibulaire systeem houdt het evenwicht in stand. Als het uit balans is, gaat er van alles mis. De aandoening komt zo vaak voor dat het de bijnaam “ziekte van de oude hond” heeft gekregen.

Naast desoriëntatie, zijn de symptomen van vestibulaire ziekte onder andere hoofdkanteling en evenwichtsverlies. De ogen beginnen te schokken, een aandoening die bekend staat als nystagmus. In het algemeen is het een eng scenario.

Vestibulaire ziekte kan het gevolg zijn van oorinfecties, verwondingen, tumoren of ziekten zoals hypothyreoïdie. De meeste gevallen hebben geen bekende oorzaak. Deze worden “idiopathische vestibulaire ziekte bij de hond” genoemd.

De dierenarts voert een klinische evaluatie van de hond uit. Er wordt bloed en urine afgenomen voor onderzoek. Als een tumor wordt vermoed, wordt een MRI gepland.

De behandeling hangt af van de diagnose. Een hond met een middenoorontsteking krijgt antibiotica. Sedatie kan helpen bij honden die tegen muren lopen of omvallen.

Maar probeer niet in paniek te raken, want er is goed nieuws over de meeste gevallen van vestibulaire ziekte.

De meerderheid van de honden herstelt binnen enkele weken, zolang een tumor of levensbedreigende aandoening niet de oorzaak was. Eenmaal hersteld, zijn honden weer normaal, hoewel sommige een hoofdkanteling kunnen behouden.

Mijn hond staart naar de muur of drukt op zijn hoofd

Als uw hond naar de muur staart zijn er een aantal mogelijke redenen, variërend van hondendementie tot hondendepressie.

Maar een hondenkop indrukken is een nog ernstiger zaak.

Kop drukken bij honden hoeft niet letterlijk een “hondenkop tegen de muur” te betekenen. De hond kan kopdrukken tegen elk vast voorwerp. Hetzelfde geldt voor een hond die naar een muur staart – het kan ook gaan om een hond die naar niets staart.

Als u weet dat dit een neurologisch probleem is, kunt u snel actie ondernemen en mogelijk het leven van uw hond redden.

Referenties en verder lezen