Honden met baarden – Rocking The Facial Hair, Doggy Style

honden met baarden

Bestaan er honden met baarden? Of misschien is de preciezere vraag: kunnen honden baarden hebben?

Visueel gesproken, uit het grote aantal honden die eruit zien alsof ze baarden hebben, zouden we moeten concluderen, “yup!”.

Toch leert hondenonderzoek ons dat de hond met de baard niet op dezelfde manier met zijn (of haar) gezichtshaar omgaat als wij. Neem bijvoorbeeld snorharen. Sommige trimmers knippen die graag om ze er netjes uit te laten zien.

Maar snorharen worden technisch “vibrissae” genoemd, en ze zijn eigenlijk een ander soort zintuig – vergelijkbaar met de ogen, neus of oren van uw hond!

Vibrissae verzamelen informatie via tastgevoelige neuronen op dezelfde manier als kreeften of vlinders voelsprieten gebruiken om hun weg te vinden.

Dus als je nu een baardhond ziet met ongetrimde snorharen, kun je je gelukkig prijzen dat deze hond werkelijk alle zintuigen sterk heeft! Over baardhonden gesproken, laten we eens kijken naar enkele werkelijk prachtige hondenrassen met baard!

Baardhondenrassen

“Haar” en “vacht” – deze twee termen kunnen zeker voor veel verwarring zorgen, vooral als het gaat om grote of kleine honden met baarden!

Volgens evolutionaire experts is er eigenlijk geen verschil tussen de twee. Alle zoogdieren hebben enige mate van haar, of ze nu homo sapiens of canine lupus familiaris zijn.

Nog interessanter is dat het patroon van haargroei wordt beschouwd als een onderscheidend kenmerk tussen verschillende soorten en rassen!

Helaas bestaat er niet veel onderzoek dat precies verklaart waarom het ene zoogdier, zoals een mens, niet veel bont (haar) heeft behalve op een paar belangrijke plaatsen, en een ander zoogdier, zoals een hond, overal veel bont heeft plus op sommige plaatsen meer dan op andere.

Maar terwijl we wachten tot de evolutiebiologen dat allemaal uitgezocht hebben, kunnen we genieten van meer informatie over schattige honden met baarden!

Honden met baarden – de ruwharige teckel

Als je een teckelliefhebber bent, weet je dat teckels er zijn in verschillende configuraties, zowel in grootte als in vachtsoort.

Zo is er bijvoorbeeld de miniatuur, de tweenie (een soort onofficiële maat), en de standaard teckel. Dan is er de korte korthaar, de lange korthaar en de ruwharige teckel.

Hoewel een teckel van elk vachttype in theorie van beide ouders het recessieve gen kan erven dat nodig is om een baard te krijgen, is het in de ruwharige teckellijn dat baarden opduiken als een klok.

Verzorging en gezondheid

Van daaruit is het een kwestie van verzorgingsstijl of de baard wordt weggetrimd of laat groeien en zelfs bloeien!

Teckels mogen dan aan de buitenkant klein zijn, zo gedragen ze zich vaak niet!

Hun blaf is veel groter dan hun lichaam, en hun geest ook. Sommige teckels kunnen door hun extra lange lichaam en korte poten last krijgen van hun rug.

Teckels eten graag, dus overgewicht is ook een punt van zorg.

Deze honden zijn uitstekende familie huisdieren en zijn liefdevol en toegewijd aan hun eigenaren.

honden met baarden

Honden met baarden – de Bearded Collie

De Bearded Collie is misschien wel de grondlegger van de baardhondenrassen – die kenmerkende baard staat immers in de naam van dit hondenras!

In feite wordt de Bearded Collie soms gewoon “de beardie” genoemd, wat in dit geval een term van vertedering is door liefhebbers.

Dit hondenras komt oorspronkelijk uit Schotland, waar het werd gefokt om boeren te helpen bij het hoeden van schapen.

Ze werden gefokt om onafhankelijke denkers te zijn – hondenleiders die konden hoeden zonder hulp van hun herder, die realistisch gezien uren verwijderd kon zijn van hun herdershond partner en bezig was met een ander deel van de boerderij.

Gezondheidsproblemen

De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Bearded Collies zijn heupdysplasie (gewrichtsafwijking), oogproblemen en een onderactieve schildklier.

Deze honden werken nog steeds in sommige delen van de wereld, in andere gebieden zijn ze sterren in de showring, en nog steeds in andere delen van de wereld genieten ze van een actief leven met hun menselijke families.

honden met baarden

Honden met baarden – de Schnauzer

Het woord “schnauzer” betekent in het Duits “snuit” of “snuit”. Specifiek voor het Schnauzer hondenras betekent dit “hond met een bebaarde snuit”.

De Schnauzer hond kan er een beetje komisch uitzien, als een kleine ouderwetse opa met zijn schattige baard, maar vergis je niet – dit is een serieuze, slimme, hardwerkende jachthond die uit een echt oud geslacht komt!

Oorspronkelijk werd die mooie showhondenbaard gebruikt als eerste verdedigingslinie tegen de venijnige knaagdierprooi van de Schnauzer.

Eigenaren matten de baard van de Schnauzer vaak tot het hondse equivalent van een enkele dikke dreadlock die functioneerde als een soort schild wanneer de knaagdieren probeerden terug te vechten.

Gezondheidsproblemen

De Schnauzer komt voor in drie maten: miniatuur, standaard en reusachtig. Bij de grotere Schnauzer honden kan heupdysplasie (gewrichtsafwijking) een probleem zijn.

Hartproblemen en oogproblemen kunnen ook opduiken in de Schnauzer raslijn in het algemeen.

Tegenwoordig is de Schnauzer vooral te vinden in de showring of te midden van een actief, liefhebbend gezin.

Dit zijn weinig verharende, energieke pups die goed gedijen als ze dagelijks veel beweging en speeltijd hebben.

honden met baarden

Honden met baarden – de (zoveel verschillende rassen van) Terrier

De Airedale Terrier. De Wheaten Terrier. De Schotse Terrier. De Yorkshire Terrier.

Alle vier deze Terrier rassen hebben geweldige baarden, elk met een eigen unieke look.

Waarom hebben zoveel terriers baarden?

Misschien om dezelfde reden als hun neef, de Schnauzer, omdat Terriers, net als Schnauzers, werden gefokt om te jagen op kleine knaagdieren en grondbewonende prooien.

Al dat gezichtshaar kan geholpen hebben om hun gevoelige mond te beschermen als hun prooi besloot om in het offensief te gaan.

Hoe dan ook, de pittige en energieke Terrier groep is een van de meest populaire hondenrassen ter wereld, met meer dan 30 verschillende rassen in de groep!

Verschillende Terriers kunnen enigszins verschillende gezondheidsproblemen hebben op basis van hun grootte of afkomst.

Maar terwijl ze geen ideale huisdieren zijn voor gezinnen met kleine kinderen of andere huisdieren vanwege hun sterke jachtinstincten, kunnen ze geweldige huisdieren zijn voor actieve, buitenmensen of gezinnen met oudere kinderen.

honden met baarden

Honden met baarden – de Lhasa Apso

In de Tibetaanse taal betekent het woord “apso” “met baard”. In Lhasa, Tibet, waar het Lhasa Apso ras ontstond, wordt deze hond eigenlijk “Apso Seng Kyi” genoemd.

De naam betekent losjes “bebaarde leeuwhond.”

Behalve het leeuwendeel is dit eigenlijk logisch, want het Lhasa Apso hondenras ziet er vaak uit alsof het een baard laat groeien over zijn hele lichaam!

Genetisch onderzoek heeft uitgewezen dat dit hondenras zo oud is dat het nauwer verwant is aan de wolf, Canis lupus, dan de meeste andere hondenrassen!

Lhasa Apso honden kwamen naar de Verenigde Staten op een zeer ongebruikelijke manier – als een geschenk van de 13e Dalai Lama aan een echtpaar uit New York.

Niet verrassend, werd de Lhasa Apso al snel heel populair en de vraag naar deze baardhonden is sindsdien gegroeid!

Verzorging en gezondheid

Lhasa honden hebben veel verzorging nodig vanwege hun lange zijdeachtige vacht.

Ze kunnen genetische nierproblemen hebben, gewrichtsproblemen, heupdysplasie (gewrichtsmisvorming), en een verscheidenheid aan gezichtsproblemen.

De Lhasa Apso is beslist een huishond! Ze zijn echt slim en kunnen koppig zijn, dus consistentie in training en dagelijkse routine zal een grote bondgenoot zijn in uw relatie en in uw leven samen.

Dit hondenras kan en werkt nog steeds, onder meer als geurhond en als therapie- of diensthond.

honden met baarden

Honden met baarden – de Shih Tzu

Het hondenras Shih Tzu is wellicht in zijn eentje verantwoordelijk voor de lancering van een hele lijn honden baardreinigingsproducten, waaronder honden baard witter maken en honden baard vlekken verwijderaar.

De naam wordt uitgesproken als “Shee – zoo” in het Westen en “Sher – zer” in het Oosten.

Terwijl de beroemde lange vloeiende vacht van de Shih Tzu in eindeloze kleur- en patroonvarianten komt, hebben velen een zeer lichte of witte/crème vacht op hun gezicht.

Dit contrast tussen lichte vacht en donkere ogen is een deel van wat dit hondenras zo’n opvallende verschijning geeft!

Natuurlijk wordt dat uiterlijk iets minder opvallend wanneer het bevlekt of verkleurd raakt. Dit is waar producten voor hondenbaardvlekken echt van pas kunnen komen!

Verzorging en gezondheid

De Shih Tzu heeft VEEL verzorging, borstelen en kammen nodig om er goed uit te zien en zich goed te voelen. Een Shih Tzu die ook maar één dag niet geborsteld wordt, kan in een oogwenk van “good hair day” naar “bad hair day” gaan!

Op gezondheidsgebied wordt dit hondenras beschouwd als over het algemeen gezond, maar het kan lijden aan heupdysplasie (gewrichtsafwijking), kniedislocatie en een reeks van visie/oogaandoeningen.

Obesitas kan ook een probleem worden als te veel lekkers wordt aangeboden en niet voldoende wordt gecompenseerd met activiteit.

Het goede nieuws is dat de Shih Tzu perfect gelukkig kan zijn als schoothond. De bank is de vriend van dit hondenras, wat ook helpt om de dagelijkse borstelklusjes beheersbaar te houden.

Eén of twee keer per dag korte wandelingen in de buitenlucht en wat speeltijd samen met een zorgvuldige controle van de porties zou voldoende moeten zijn!

De Shih Tzu is een geweldig gezinshuisdier. Ze houden van rondjes lopen, rusten en er schattig uitzien en kunnen goed overweg met jonge kinderen en andere huisdieren.

honden met baarden

Honden met baarden

Honden met baarden zijn onmiskenbaar charmant! Heb jij een hond met baard? Wat is jouw favoriete baardlook bij een pup?

Pop ons een reactie en laat ons weten wat je denkt!

Honden met baarden - Hondenfeiten en plezier.

Referenties en verder lezen

  • Coren, S., PhD., DSc, FRSC, “Why Do Dogs Have Whiskers?”, Psychology Today, 2011.
  • Wong, K., “Wat is het verschil tussen haar en vacht?,” Scientific American, 2018.
  • Johanson, J., “Geschiedenis van de Lhasa Apsos,” Joyslyns Lhasa Apsos Kennel, 2004.
  • Jeanneney, J., “”Shorthaired wirehaired” teckels zonder baard – use them or lose them?,” Born to Track Kennel, 2010.
  • LeRoy, J., et al, “History of the Bearded Collie,” Bearded Collie Club of America, 1994.