Wil de hond niet wandelen? 4 Oorzaken En 3 Oplossingen Eenvoudig Uitgelegd

Uw hond wil niet gaan wandelen?

Helaas ken ik dit probleem maar al te goed.

Als het buiten regent of erg koud is, is het erg moeilijk om mijn mopshond te motiveren om te gaan wandelen. Soms is het zelfs zo erg dat ze weigert verder te lopen en in razend tempo terug naar huis gaat. Op de lange termijn, is dit niet leuk voor mij of voor haar.

Maar er zijn veel verschillende redenen waarom uw hond niet wil gaan wandelen. Dus ging ik op zoek naar oorzaken en oplossingen.

In dit artikel wil ik mijn ervaringen met u delen.

Hond wil niet gaan wandelen

Hond wil niet gaan wandelen – Wat kan de reden zijn?

Als uw hond niet naar buiten wil, is dat een alarmsignaal dat er iets mis is. Dwang en straf voor dit gedrag zijn niet de juiste benaderingen en kunnen het gedrag soms verergeren.

Het is belangrijk dat u bij gedragsveranderingen zo snel mogelijk naar de oorzaak zoekt. Het is altijd gemakkelijker om een nieuw gedrag te corrigeren dan om reeds lang bestaande patronen te veranderen.

Wat zijn nu de meest voorkomende redenen waarom een viervoeter niet meer naar buiten wil?

Hond wil niet gaan lopen

Stress

Stress is een van de meest voorkomende triggers voor gedragsproblemen. Het kan worden veroorzaakt door stress in huis, bijvoorbeeld door een tweede hond of veel lawaai en onrust in huis, maar ook door stress tijdens wandelingen. Dit laatste komt vooral voor bij angstige honden die in paniek raken bij omgevingsgeluiden, auto’s of vreemde honden en mensen.

Een extreme situatie die veel honden angst aanjaagt, is bijvoorbeeld het afsteken van vuurwerk. De viervoeter kan niet inschatten wat dit plotselinge lawaai teweegbrengt en raakt in paniek. Voor de volgende wandeling, alleen al de aanblik van de riem brengt dit gevoel terug, de hond is gestrest. Om dit te vermijden, bokken de honden en weigeren naar buiten te gaan. Uw eigen huis lijkt op dat moment de veiligste plek voor uw huisdier.

Bij mijn oude hond was het ook een slechte ervaring tijdens een wandeling die het gevoel in hem teweegbracht dat hij liever niet van huis wegging. Een paar dagen voor het gedrag begon, had hij rondgelopen en plezier gemaakt. Op de terugweg had hij geen kracht meer en omdat hij te groot en te zwaar was om te dragen, kon ik hem alleen maar helpen door veel pauzes te nemen.

Deze ervaring stond in zijn geheugen gegrift en leidde ertoe dat hij erg onzeker werd over de vraag of hij de volgende keer wel thuis zou komen. Het gevolg was dat hij een tijdlang niet meer kon worden overgehaald om te gaan wandelen.

U vraagt zich waarschijnlijk af hoe u het verschil kunt zien tussen stress en onuitgelokt nukkig gedrag. Stress uit zich in een algemeen gebrek aan concentratie bij de hond. Hij schenkt geen aandacht aan je bevelen, is erg omgevingsgericht en hijgt zwaar. Net als bij mensen tast stress vaak de maag aan, zodat zieke honden vaak hun eten laten staan.

Verveling

Verveling tijdens een wandeling uit zich meestal in uw hond die u met tegenzin volgt en verveeld buiten rondloopt. Hij is niet geïnteresseerd, bedelt en kan niet meer van het uitje genieten. Als er onderweg niet genoeg afwisseling is, raken twee- en viervoeters in een zekere eentonige sleur die eenvoudigweg wordt afgehaspeld. Maar meestal is dat geen pretje.

Verveling leidt er ook toe dat uw hond naar andere honden gaat blaffen. Sommige honden willen uitgedaagd worden als ze gaan wandelen: Een stok apporteren of commando’s uitvoeren zijn goede afleidingen. Maar verveling is niet het enige dat uw hond kan doen wegblaffen van huis.

Blaft uw hond als hij alleen is? Eenzaamheid leidt tot sociaal isolement. Je hond heeft niemand om mee te spelen of te knuffelen. Om zichzelf bezig te houden, begint hij te blaffen.

Weer en tijd van de dag

Toen ik op zoek was naar redenen waarom mijn hond niet meer naar buiten wil, moest ik in eerste instantie hartelijk lachen om deze reden, omdat hij helemaal van toepassing is op mijn hond. Honden zijn immers nog altijd robuuste dieren die zich niets moeten aantrekken van het weer of het tijdstip van de dag. Bij nader onderzoek van het onderwerp heb ik geconstateerd dat veel honden schijnen te vinden dat deze omgevingsfactoren hun verlangen om te gaan wandelen wegnemen.

Vooral honden met weinig vacht hebben vaak problemen met koud en nat weer, omdat ze snel bevriezen. Sommige honden willen gewoon niet dat hun poten nat en vies worden. Honden met een lange vacht daarentegen worden vaak lusteloos in hoogzomer omdat ze het te warm krijgen.

Onder honden – net als bij ons mensen – zijn er ochtendmoezen die ’s morgens liever uitslapen dan opstaan en rondlopen. Andere honden worden ’s avonds lusteloos en hebben gewoon geen zin meer om uit te gaan.

En inderdaad, er zijn ook honden die bang zijn in het donker. Dit komt vooral omdat de hond in het donker veel minder ziet dan overdag. Dit kan eng en verontrustend zijn, dus blijft uw viervoeter liever binnen in het lichte, veilige huis.

Oude hond wil niet lopen – Pijn als mogelijke oorzaak

Als wij mensen pijn hebben, doen we het rustig aan. Het is niet anders met honden, behalve dat ze zich niet duidelijk kunnen uitdrukken. Als de pijn hevig is, zal uw hond mank lopen of janken, zodat u kunt zien dat er iets mis is. Maar soms is er maar een verkeerde stap op een steen of een lichte verzwikking van de enkel nodig om pijn te veroorzaken die je niet noodzakelijk ziet aan de buitenkant als je loopt, maar die ongemakkelijk is tijdens wandelingen.

Dus als uw hond niet wil gaan wandelen, moet u nagaan of hij pijn heeft. U kunt bijvoorbeeld op de poten drukken en ze controleren op zwellingen of verwondingen. Als je niets vindt, is het raadzaam om naar de dierenarts te gaan. Vooral bij oudere honden kan het ontstaan van artrose of andere gewrichtsproblemen leiden tot pijn bij het lopen.

De meeste klachten kunnen met medicijnen of specifieke therapie verholpen worden, zodat uw hond weer met plezier kan wandelen.

Hond wil niet lopen – Wat je eraan kunt doen

Oude hond wil niet gaan wandelen
Als een hond niet naar buiten wil, kan dat grote problemen veroorzaken. Regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk om de bloedsomloop, de spieren en het bewegingsapparaat goed te laten werken en niet vast te laten roesten. Honden ontmoeten thuis ook zelden speelkameraadjes, dus een wandeling is alleen al belangrijk voor het sociale contact.

Zoals reeds gezegd, is het belangrijk dat u eerst de oorzaak van het gedrag van uw huisdier vindt. Dit is de enige manier waarop u zich individueel aan hem kunt aanpassen en het wangedrag kunt corrigeren.

En zoals altijd bij hondentraining, blijf kalm en neem je tijd! Bij de meeste honden vergt het veel geduld om verkeerde gedragspatronen af te breken en nieuwe, gewenste patronen tot stand te brengen. Vooral als pijn of paniek de oorzaak is, moet een gerichte therapie eerst effect sorteren – dat kost tijd.

Consistentie is ook erg belangrijk. Alleen als u uw hond steeds duidelijk maakt wat mag en wat niet mag, zal hij in staat zijn zich daaraan te houden. Besluiteloze hondeneigenaars die een wangedrag één keer corrigeren en het de volgende keer vergeten, worden snel genegeerd door hun viervoeters omdat hun gedrag niet te begrijpen is.

Heel belangrijk: consequent zijn mag niet gelijkgesteld worden met straffen! Veel mensen gebruiken de termen als synoniemen, wat niet juist is. Vooral bij angstige honden zou straffen zeer averechts werken en zelfs het verkeerde gedrag kunnen versterken.

Vermijd stress

Als uw hond gestrest is tijdens een wandeling, moet u goed nadenken over wat de oorzaak is en dergelijke situaties (in eerste instantie) vermijden. Begin met kleine wandelingen en prijs uw hond als hij meekomt – al is het maar een stapje. Wanneer uw huisdier merkt dat de stressfactoren niet meer optreden, kunt u de wandelingen steeds verder uitbreiden.

Nu, sommige stressoren zijn gemakkelijker te vermijden dan andere. Honden die slechte ervaringen hebben met vuurwerk hoeven op oudejaarsavond en nieuwjaarsdag niet per se door woonwijken te worden uitgelaten, dat is gemakkelijk te voorkomen. Maar wat als uw hond bang is voor auto’s, andere honden en vreemden?

Zodra uw hond weer plezier in het wandelen heeft gevonden door de veronderstelde gevaren te vermijden, moet u langzaam beginnen te trainen met de stressfactoren. Loop eerst op een afstand van de “bron van gevaar” en prijs uw hond als hij langskomt. Naarmate de tijd verstrijkt, kunt u steeds dichterbij komen en uw hond het signaal geven dat hem niets zal overkomen. U bent altijd de kalmerende invloed en moet een gevoel van veiligheid overbrengen op uw viervoetige metgezel.

Hier kom ik terug bij mijn oude hond, die niet naar buiten wilde omdat hij bang was dat hij het niet zou halen om weer thuis te komen. Ik begon hem alleen in onze tuin uit te laten. En zelfs dat was in het begin erg vervelend, want hij wilde nauwelijks een stap buiten de deur zetten. Dus begon ik met een cirkel van 5 meter. Terug bij de voordeur, prees ik hem uitvoerig.

Na verloop van tijd kon ik hem stap voor stap verder bij de voordeur weghouden. Hij begreep toen dat ik hem niet ging overladen. Tijdens de eerste lange wandeling namen we pauzes, zodat hij niet het gevoel zou hebben dat hij niet verder kon. Want dat zou hem weer in paniek hebben gebracht.
lopende hond

Creëer afwisseling

Als verveling de oorzaak is van het ongemotiveerde gedrag van uw hond, moet u meer variatie in uw wandelingen aanbrengen. Misschien moet je nieuwe routes verkennen, want er valt veel te ontdekken in een nieuwe omgeving. Uw viervoeter zal de sporen immers willen gebruiken om precies te analyseren wie hier eerder was. En een nieuwe route is ook interessanter voor jou.

Andere activiteiten zijn ook mogelijk tijdens de wandeling. Waarom verfijn je de gehoorzaamheid niet met moeilijke commando’s (natuurlijk met veel lof en traktaties als het werkt)? Spelletjes zoals apporteren of traktaties zoeken zijn ook leuk voor de meeste honden en zijn een welkome afwisseling tijdens wandelingen.

Als je de kans hebt, weet ik zeker dat jullie beiden van wat gezelschap houden. Er zijn vast wel andere hondenbezitters in de buurt die ook geïnteresseerd zijn in een gezamenlijke wandeling. Dan kunnen de tweebenige vrienden een praatje maken, terwijl de vierbenige vrienden de omgeving kunnen verkennen en samen kunnen spelen.

Aanpassen aan de behoeften van de hond

Als uw hond pijn heeft en ziek is, heeft hij pijnstillers of specifieke pijntherapie nodig. Dan zal je hond beter worden. Als je de pijn niet onder controle krijgt, zal het gedrag dat hardnekkig moet zijn tijdens wandelingen, niet veranderen.

Uw hond wil niet gaan wandelen omdat hij problemen heeft met de kou en/of nattigheid? Dan kunt u relatief droge, plasvrije wandelroutes kiezen en uw hond uitrusten met een warme mackintosh. Op die manier bevriest hij niet en kan hij zich buiten weer vermaken.

Honden met een lange vacht die het in de zomer te warm krijgen, kunt u tegemoet komen door hun wandelingen te verplaatsen naar de koelere ochtend- en avonduren. Het knippen van de vacht is ook een optie en zal uw hond verlichting geven. Je verlaat het huis toch ook niet in winterkleren als het 30 graden in de schaduw is.

U kunt angst in het donker voorkomen door gewoon overdag met uw hond te wandelen. In dit geval moet u echter ook de oorzaken aanpakken. Je kunt oefenen op dezelfde manier als je stress zou vermijden.

Conclusie: de hond wil niet gaan wandelen

Er zijn veel manieren om het uitlaten van uw hond weer leuk te maken. Wat helpt en wat niet, hangt af van de reden waarom uw hond niet naar buiten wil. Als je de oorzaak hebt gevonden, is de volgende stap vaak logisch. Wees altijd geduldig en eerlijk, want wat de oorzaak ook is: Uw hond doet niets alleen om u te ergeren, maar alles heeft een diepere reden.

Zoals altijd zijn er gevallen van tegenspoed die je zelf niet aankunt. Vooral honden die lijden aan angst- en paniekaanvallen hebben professionele hulp nodig.

In zo’n geval raad ik de online cursus van Martin Rütter & Conny Sporrer aan. De cursus kan u helpen het gedrag van uw hond beter te begrijpen en het te corrigeren met moderne trainingsmethoden.

Met belangrijke basisprincipes en waardevolle tips leert u hoe u de band met uw hond kunt versterken voor een gelukkige relatie.