Hond weigert eten maar eet wel traktaties: 5 oorzaken

Gebrek aan eetlust bij honden is eerder ongewoon. Toch kunnen er heel onschuldige redenen zijn waarom uw hond zijn bak maar gedeeltelijk leegt of zelfs laat staan.

In dit artikel over eetgewoonten wordt uitgelegd hoe u het gebrek aan eetlust van uw hond tot op de bodem kunt uitzoeken en welke trucs u kunt toepassen om uw hond weer tot een normaal eetgedrag te brengen.
hond weigert eten, maar eet wel traktaties

In een notendop: Als de hond voedsel weigert – maar wel traktaties eet

Wanneer een hond weigert zijn eten op te eten, zijn de redenen meestal onschuldig. Vooral als hij nog steeds zonder aarzeling traktaties accepteert, is het probleem meestal verkeerde training. Je moet dit zeker rechtzetten.

Maar stress, overvoeding of kiespijn kunnen er ook voor zorgen dat uw hond voedsel weigert.

U kunt leren hoe u uw hond vanaf het begin correct kunt trainen en wat u kunt doen als er toch trainingsfouten in sluipen door een kijkje te nemen in de hondentrainingsbijbel.

Waarom uw hond voedsel weigert

Hond eet alles van de vloer
De meeste hondenbezitters klagen over de vraatzucht van hun hond in plaats van het tegendeel. Maar een gebrek aan eetlust heeft altijd een oorzaak, die kan liggen in fouten in uw training of in zijn gezondheid.

Goed om te weten:
Maak je geen zorgen: een gezonde hond kan zonder problemen enkele dagen zonder eten. Dus als je traint tegen een zeer koppige hond, zal hij geen schade lijden.

1. getraind gedrag

Zoals vaak het geval is, ligt het probleem eerder aan de twee- dan aan de vierbenige kant van de lijn.

Laten we eerlijk zijn, wij mensen eten liever zoetigheid dan aardappelsoep. Waarom zou uw hond anders zijn?

Zelfs onder honden zijn er “genieters” die geen genoegen nemen met gewone, doorsnee voeding en het liefst alleen konijnenoren, blokjes paardennier of hondenkoekjes zouden eten.

Enerzijds reageren ze heel goed op voedselbeloningen in de training, maar met voldoende zelfvertrouwen kunnen ze ook veeleisend beginnen te worden. Ze zien het voer in de kom dan meer als een voorraadje dat ze toch zeker hebben en in slechte tijden opeten.

Dit gedrag wordt bevorderd door het feit dat u ook overvloedig beloont met de trainingshapjes vanwege het succes. Bovendien verzadigt het de hond, zodat zelfs minder vindingrijke honden na grotere trainingssessies gewoon geen honger meer hebben.

Maar traktaties zijn nog steeds een optie: tenslotte krijgen wij mensen meestal ook een toetje in onze maag.

Het probleem is vergelijkbaar wanneer een hond weer begint te eten na een fase van gebrek aan eetlust. Als hij merkt dat zijn meester en meesteres uit opluchting enthousiast reageren, kan hij het slechte eten verlengen om de aandacht vast te houden.

2. onzekerheid

Niet elke hond is een leider, maar sommige zien zichzelf zo ver in de pikorde dat ze niet durven eten voordat ze zeker weten dat alle anderen klaar zijn.

Het verschijnsel “ik kan niet als jij kijkt” leidt dus niet alleen tot voedselproblemen voor hen, maar veroorzaakt ook veel stress.

3. verkeerd voedsel of verkeerde hoeveelheid voedsel

Overvoeding kan ook voorkomen als de verkeerde hoeveelheid voer wordt gegeven. Als honden ouder worden, willen of hebben ze niet meer zoveel voedsel nodig als toen ze jong waren. Zelfs luie bankzitters hebben niet de hoeveelheid voedsel nodig van een behendigheidskampioen en een Chihuaha kan enkele dagen leven van de portie voor een herdershond.

Ook vinden niet alle honden alle smaken lekker. Zelfs als zij zich tegoed doen aan konijnenkeutels, beschimmelde rattenrestjes of onopvallende dingen uit de struiken, kunnen zij wortelen, niertjes of bepaalde granen oneetbaar vinden.

Soms is het gewoon de consistentie die hen afschrikt. Dit is vaak het geval bij verandering van voeding, vooral wanneer van droogvoer op natvoer wordt overgeschakeld of omgekeerd. Sommige honden geven de voorkeur aan gelei, anderen aan saus – en voor sommigen is stoffig droog net knapperig genoeg.

4. gezondheidsproblemen

Als tanden pijn doen, tanden loszitten of tandvlees ontstoken is, doet kauwen ook pijn.

Wanneer de maag, de slokdarm of andere delen van het lichaam pijn veroorzaken, weet de hond soms niet hoe hij zichzelf kan helpen, behalve door de pijn te vermijden door te weigeren te eten of door dit aan de eigenaar te melden.

Na operaties met verdoving duurt het bij sommige honden langer om weer op de been te komen en eetlust te ontwikkelen. Het is bijzonder belangrijk de voedingsinstructies van de dierenarts op te volgen om complicaties te voorkomen.

In het geval van darmobstructie wordt ook voedsel geweigerd, maar de hond zal ook de traktaties niet eten.

5. andere dingen

Bij warm weer willen grote honden vaak niet eten, maar alleen drinken. Dit is normaal en geen reden tot ongerustheid.

Loopse teven of pseudo-drachtige teven zijn ook zo hormonaal overbelast, vooral tijdens hun eerste loopsheid, dat dit hun hongergevoel overstemt.

Hoe uw hond weer normaal eet

hond eet alleen traktaties

Soms gaat de hongerstaking van uw hond vanzelf over. Gebrek aan eetlust veroorzaakt door het weer, hormonen of narcose verdwijnt meestal zonder een spoor na te laten.

Zelfs als u het voer van uw hond verandert, kunt u een paar dagen wachten om te zien of de gewenning aan de geur, smaak en consistentie van het voer zijn hongergevoel normaliseert.

Tip 1: Geef de juiste hoeveelheid voeding

De aanwijzingen van de fabrikant op de verpakking van uw hondenvoer vertellen u hoeveel gram voor uw hond wordt aanbevolen. Vaak is dit in intervallen, bv. honden van 12 tot 18 kg krijgen dagelijks 400 g.

Als uw hond meer dan 12-13 kg weegt, krijgt hij iets minder dan 400 g, als hij meer dan 18 kg weegt, krijgt hij meer. Als uw hond al overgewicht heeft, geldt het ideale gewicht, niet het werkelijke gewicht.

U kunt ook de volgende vuistregel gebruiken: Gewicht van de hond x 2,5 % = aanbevolen hoeveelheid voer in grammen.

Natuurlijk hebben zeer actieve honden, drachtige teven en ondervoede honden meer voedsel nodig dan bankprinsen of oude honden.

Vergeet ook niet om de hoeveelheid hondenkoekjes aan te passen aan de grootte en leeftijd van uw hond. Zorg ervoor dat je niet elke dag te veel traktaties geeft. Neem traktatiepauzes op de dagen dat je niet of niet veel traint, en vervang een deel van de beloningen door zijn eigenlijke eten.

Belangrijk:
Voor jonge honden en honden met een hogere voedingsbehoefte moet u, indien mogelijk, in meerdere, kleine porties voeren. Dit vermindert het risico op maagklachten.

Tip 2: De juiste voeding geven

Als uw hond zijn eten weigert, vraag dan een dierenarts om te controleren op intoleranties. Het is mogelijk dat uw hond bepaalde ingrediënten gewoon niet verdraagt en dit ongemak vermijdt door voedsel te weigeren.

Probeer uw hond aan te moedigen weer te eten met nieuw voedsel. Pas echter op dat u niet elke dag een nieuwe variëteit aanbiedt, want dat kan ook leiden tot maag- en spijsverteringsproblemen. Ook is het mogelijk dat u niet meteen bij de eerste poging verbetering ziet.

Laat hem er maar aan wennen en wees geduldig.

Tip 3: Een goede opleiding

Laat lankmoedigheid je niet uitbetalen. Dit geldt vooral voor het opnieuw laten wennen van de hond aan het eten van “echt” voedsel.

Als een hond duidelijk alleen op de traktaties uit is en daarom zijn eten weigert, kunt u het echte eten wat smakelijker maken. Door wat kippenbouillon, een paar blokjes fetakaas of een paar lepels yoghurt met honing toe te voegen, wordt de etensbak nog verleidelijker.

U moet de smakelijke toevoeging echter niet achteraf toevoegen wanneer de hond het voer al negeert en u verwachtingsvol aankijkt. Op die manier leert hij alleen dat hij lang genoeg moet wachten.

Dus verfijn het eten vanaf het begin – en sluip langzaam de extra’s er weer uit.

Als een verdere verandering, moet u trainen met zijn droogvoer voor een tijdje in plaats van traktaties. Op deze manier is het voor de hond niet langer de moeite waard om te wachten op de training omdat hij honger heeft.

Het belangrijkste is dat u consequent blijft, hoe koppig uw hond ook is. Hij kan ook enkele dagen zonder eten in het ergste geval.

Tip:
Hondenvoer kan ook een paar uur blijven staan om de hond te laten zien wat hij zou kunnen hebben. Met name natvoer moet echter na een halve dag worden weggegooid, omdat het niet alleen droog wordt, maar ook kan gaan schimmelen.

Tip 4: Controle bij de dierenarts

Laat het gebit van uw hond controleren en bespreek met uw dierenarts de mogelijkheid van ziektes of intoleranties.

Als uw hond niet alleen zijn eten niet meer wil, maar ook niet meer reageert op traktaties, kan er sprake zijn van ernstiger gezondheidsproblemen.

Tip 5: Herken en vermijd stress

Stressgevoelige honden hebben meer nodig dan een kom om te eten. Verplaats de voederplaats naar een rustige plaats waar hij ongestoord door mensen en andere dieren kan eten.

Observeer uw hond om de bron van zijn stress te bepalen. Omdat elke hond anders is. Sommigen willen in stilte eten en sommigen willen gewoon niet naast een dier van hogere rang eten.

Andere stressoren zijn vaak moeilijker te vermijden. Als uw hond lijdt onder emotionele stress na een breuk, een verhuizing of het overlijden van een maatje, is tijd vaak het enige dat zal helpen.

Leestip: Een gestreste hond kalmeren

Conclusie

Het feit dat een hond niet eet is geen reden tot paniek. Vooral als hij traktaties blijft accepteren. Dit is waarschijnlijk gewoon een fout in de training die u gemakkelijk kunt corrigeren, of u moet de hoeveelheid of het soort voedsel veranderen.

Weigering van voedsel kan ook een teken van kiespijn of stress zijn en moet door een dierenarts worden behandeld.

Als je het probleem geduldig met hem aanpakt en oplost, zal dat jullie beiden helpen en jullie band versterken. De Dog Training Bible vertelt je hoe je dit moet doen en welke andere trainingsfouten je moet vermijden. Op deze manier blijven u en uw hond een onverslaanbaar team!