Hond Afleiding Training of Hoe Selectieve Doofheid Te Genezen

hond afleiding trainingAlle honden vinden het moeilijker om gehoorzaam te zijn als er afleiding in de buurt is. Bij afleidingstraining voor honden gaat het erom een hond te leren gehoorzaam te zijn, ongeacht wat er om hem heen gebeurt.

Het is een geweldige manier om selectieve doofheid te genezen. En het is haalbaar voor honden van elke leeftijd of ras.

Heeft mijn hond afleidingstraining nodig?

Heeft u ooit gedacht dat uw hond u opzettelijk uitdaagde?

Gehoorzaamt hij u prima als er niets beters te doen is? En doet dan wat hij wil als er plezier is?

Als dat zo is, ben je niet alleen!

Selectieve doofheid bij honden

Veel honden zijn tot op zekere hoogte heel braaf.

Maar als er een andere hond beschikbaar is voor een spelletje, of als er een bal te jagen valt, negeert de hond gewoon de commando’s die zijn baas hem geeft, en laat hij zijn arme mens als een citroen midden in het park staan, terwijl hij wegloopt om te spelen.

We noemen dit vaak selectieve doofheid.

Tips en adviezen voor het genezen van selectieve doofheid bij honden

Als dit een beetje klinkt als uw hond. Wanhoop dan niet. Hulp is nabij. Maar eerst helpt het om te kijken naar wat we onder gehoorzaamheid verstaan en hoe we dat bij onze honden willen bereiken.

Wat verwachten we van een gehoorzame hond?

De gehoorzaamheid die we van een hond verwachten is niet dezelfde als de gehoorzaamheid die we bij mensen verwachten. Wat we bedoelen met gehoorzaamheid bij mensen, is complexer.

Als een kind zijn ouder “gehoorzaamt”, neemt het een bewuste beslissing om zich te onderwerpen aan de wil van die persoon, aan zijn gezag. Hij kan nadenken over de mogelijke gevolgen voordat hij reageert. En dat is OK.

Met hondentraining streven we niet naar een rationele, weloverwogen beslissing. We bereiden hem niet voor op een onafhankelijk leven. We verwachten niet dat hij de komende jaren morele keuzes maakt. We gaan hem altijd beschermen en controleren.

Dus wat we van een hond willen is een onnadenkende reactie op een aanwijzing, in allerlei situaties.

En het verkrijgen van die reactie kost tijd en moeite. Ja, er zijn keuzes nodig in het trainingsproces. Maar het eindproduct is een automatische reactie

De gehoorzame hond – een voorbeeld

De hond, laten we hem Bob noemen, die slim wegloopt van andere honden, zou wel eens omschreven kunnen worden als gehoorzaam. Maar het is niet het soort “rationele” gehoorzaamheid dat we van mensen verwachten.

Het is gewoon dat zijn eigenaar tijd en moeite heeft gestoken in het trainen van die hond, om op een bepaalde manier te reageren, onder die specifieke omstandigheden.

Hij is specifiek getraind om betrouwbaar terug te roepen uit de buurt van andere honden, wat niet altijd gemakkelijk te bereiken is. Daar kijken we zo naar.

De ongehoorzame hond – een voorbeeld

Als je Bob voor een op hol geslagen konijn zet, of in een veld met schapen, kan het zijn dat hij zich helemaal niet meer herinnert.

Veel mensen (inclusief Bob’s ontzette eigenaar) zullen Bob dan omschrijven als ongehoorzaam.

Terwijl hij in feite gewoon niet getraind was om met die situatie om te gaan

De getrainde reactie

Honden kiezen er niet voor om ongehoorzaam te zijn. Ze zijn gewoon niet zo complex.

Als je wilt dat je hond komt als je hem roept, zelfs als er andere honden in de buurt zijn, moet je hem trainen. specifiek voor deze vaardigheid

Je kunt niet verwachten dat een hond die geleerd heeft terug te roepen in een leeg veld, dat ook blijft doen als er in de verte een hondenuitlater verschijnt. Misschien wel, misschien niet.

De enige manier om daar zeker van te zijn, is er op te trainen.

U moet bewust situaties opzetten waarin u ervoor kunt zorgen dat uw hond reageert op uw signalen, in aanwezigheid van de afleidingen waarvan u wilt dat hij ze negeert.

Fake it till you make it

Dit proces van training onder afleiding wordt vaak proofing genoemd. En het wordt bereikt door het creëren van kunstmatige trainingsscenario’s waarbij je zelf controle hebt over het niveau van de afleiding en de reactie van de hond daarop.

Dit is niet altijd gemakkelijk. In feite kost het nogal wat moeite, wat deels de reden is waarom zo weinig mensen de moeite nemen.

Maar het is de enige manier om resultaten te krijgen waar je op kunt vertrouwen.

We hebben het in stappen opgebouwd, en goede hondentrainingsprogramma’s richten zich erop dit vanaf het begin goed te doen met beperkte afleiding. Pas de moeilijkheidsgraad opbouwen als uw pup er klaar voor is.

De controle nemen over het succes van uw hondentraining

Om uw hond te leren terug te roepen uit de buurt van joggers, of om te lopen naar de hiel rond andere honden moet u hem trainen in gecontroleerde situaties. rond joggers of andere hondenwaar je hem opzet om te winnen.

selectieve doofheid bij hondenJe kunt hem niet zomaar ‘andere honden laten overkomen’ en hopen dat hij in orde komt.

Dat moet herhaald worden: Laat dingen niet zomaar ‘gebeuren’ met je hond – neem het heft in handen!

Je moet situaties creëren waarin je controle hebt over hoeveel andere honden er zijn, en wat ze dan doen, en waar je controle wat voor toegang uw hond heeft tot die honden.

Dit lijkt misschien erg ‘nep’ en ‘vals’ maar het is wat je moet doen.

Drie dingen om te overwegen als je begint met honden afleidingstraining

Als je begint met dit proces van bewijsvoering of afleidingstraining, zijn er drie belangrijke dingen om te overwegen. En ze werken allemaal op elkaar in. Hier zijn ze:

  • Hoe opgewonden is mijn hond
  • Hoe gemotiveerd is mijn hond
  • Hoe moeilijk is mijn verzoek

Als we het hebben over de opwinding van uw hond hebben we het hier niet over seks, maar over zijn algemene niveau van emotie, zij het opwinding, of zelfs angst.

Als uw hond uw signalen negeert, bedenk dan waarom, en hoe u het hem gemakkelijker kunt maken om te slagen.

Als u bijvoorbeeld probeert uw hond te leren om langs andere honden te lopen en hij springt als een bezetene overal heen, dan is hij niet ongehoorzaam. Hij is gewoon te opgewonden om op dat moment op uw aanwijzingen te reageren.

De opwinding van uw hond, zijn motivatie en de moeilijkheid van de taak liggen allemaal onder uw controle.

  • U kunt zijn opwinding verminderen door hem verder weg van de andere honden te brengen.
  • U kunt de motivatie verhogen die u hem biedt om zich op u te concentreren en de hielpositie te handhaven (gebruik bijvoorbeeld beloningen met een hogere waarde, zoals gebraden kip of een sardientje).
  • U kunt de hond om een minder uitdagende reactie vragen (bijvoorbeeld een aanraking met de hand, of gewoon een blik op uw gezicht).

Laten we elk daarvan eens nader bekijken

Het verminderen van de opwinding van een hond

De beste manier om het opwindingsniveau van de hond te verminderen is meestal om hem verder weg van de afleiding te brengen.

Dit is niet permanent, je hoeft niet altijd andere honden te passeren met een tien meter afstand. Maar je moet een beginpunt vinden waar je hond op je kan reageren.

Motivatie verhogen

0001-145768106Het gebruik van beloningen met een hogere waarde kan u helpen om een moeilijk punt in de training te overwinnen.

Een sardientje, een stuk warme gebraden kip, zijn favoriete bal, wat uw hond ook onweerstaanbaar vindt, gebruik het.

Dit is niet permanent.

Je hoeft de komende vijf jaar niet met sardientjes in je heuptas rond te lopen.

Je maakt het alleen maar makkelijker om die eerste stap goed te zetten, om op een punt te komen waarop de hond zijn focus op de afleiding kan verbreken en hem aan jou kan teruggeven.

Zodra uw hond heeft geleerd op u te reageren in meer uitdagende situaties, zult u minder rommelige beloningen kunnen gebruiken en ze minder vaak kunnen aanbieden

De taak gemakkelijker maken

Soms is de beste manier voor u om uw honden te helpen vaardigheid te krijgen in het reageren in een afleidende situatie, gewoon door de hond te vragen om een gemakkelijker reactie.

Dit is vooral belangrijk in situaties waarin u realistisch gezien niet verder van de afleiding kunt komen of de aantrekkingskracht ervan kunt verminderen.

Wacht de hond af en beloon iets heel eenvoudigs. Dat kan om te beginnen een blik in uw richting zijn. Het kan gaan tot een aanraking met de hand, en dan een zit of een paar stappen bij de hiel.

Nogmaals, dit is niet permanent. Gewoon een andere manier om die eerste reactie te krijgen waarop je kunt bouwen.

Verkort de duur / beloon de hond vaker

Een belangrijk aspect om de taak gemakkelijker te maken, is om taken met een kortere duur te vragen. Die SIT van een minuut kan worden teruggebracht tot drie seconden in uitdagende situaties.

U kunt de duur weer opbouwen zodra uw hond regelmatig ‘wint’.

Met taken van kortere duur kunt u de hond vaker belonen, wat ook helpt om hem gemotiveerd te houden om met u samen te werken.

Natuurlijk moeten we op een gegeven moment taken moeilijker maken voor onze honden om vooruitgang te boeken met onze training. Zelfs ervaren trainers vinden het soms moeilijk om te weten wanneer ze dit moeten doen.

Hoe te weten wanneer de taak moeilijker te maken

Als u zich vaak afvraagt of uw hond al dan niet klaar is voor een meer uitdagende oefening, heeft de internationale hondentrainer Jean Donaldson een geweldige manier om u te helpen beslissen wanneer u de dingen moeilijker moet maken voor uw hond, op een systematische manier.

Screen Shot 2016-02-11 at 08.53.35Ze gebruikt een techniek die ze Push-Drop-Stick noemt

Ze stelt voor dat je vijf herhalingen achter elkaar doet van een willekeurige oefening.

U kunt uw hond bijvoorbeeld vragen uw hand vijf keer aan te raken, terwijl er een andere hond op 20 meter afstand zit.

Op basis van hoe de hond presteert op die vijf herhalingen, doet u een van de volgende dingen.

  • Push – ga naar de volgende moeilijkheidsgraad (je kan bijvoorbeeld dichter bij de andere hond gaan staan)
  • Drop – ga terug naar de vorige moeilijkheidsgraad (ga verder weg van de andere hond)
  • Stick – blijf op de huidige moeilijkheidsgraad (ga door op je huidige positie)

Ze stelt voor dat je ‘pusht’ naar het volgende niveau als jij en je hond vijf van de vijf goed hebben, ‘drop’ als je twee of minder goed hebt, en ‘stick’ als je drie of vier goed hebt.

De meeste trainers van positieve bekrachtiging gebruiken een vorm van dit systeem, en velen houden een register of een ruwe telling bij van het aantal succesvolle herhalingen dat ze doen van een bepaalde oefening. Het helpt je echt om uit te vinden wanneer je klaar bent om verder te gaan.

Je kunt dit natuurlijk aanpassen voor je eigen gebruik, maar het belangrijkste is dat je een systeem hebt en niet alleen in het wilde weg gokt of je hond vooruitgang boekt of niet.

Overigens, de boeken van Jean Donaldson zijn allemaal uitstekend en Train Your Dog Like a Pro is een geweldig boek voor iedereen die serieus een gehoorzame en goed opgevoede hond wil trainen.

Vals spelen?

Mensen maken zich vreselijk zorgen dat ze “vals spelen”, of het de hond te gemakkelijk maken, of dat ze voor altijd afhankelijk zullen zijn van de rekwisieten en protocollen die ze bij de training gebruiken.

Deze zorgen zijn volkomen ongegrond.

Een voedselbeloning geven met tussenpozen van drie seconden wanneer je een jonge hond leert langs afleidingen te lopen, betekent niet dat je hem voor de rest van zijn leven voedselbeloningen geeft met tussenpozen van drie seconden!

Zorgen voor succes is geen bedrog, maar gewoon gezond verstand.

Zoek iets wat je hond kan doen, op een manier die hij vandaag aankan, en werk aan het introduceren van meer complexiteit of afleiding in de toekomst.

Het belangrijkste is om elke ‘valse’ situatie zo op te zetten dat de hond kan slagen. Dat betekent een reactie op uw signalen, elke keer weer.

Hond Afleiding Training – Een Samenvatting

We moeten af van het begrip ‘ongehoorzaamheid’ in de hondentraining.

Honden die ongehoorzaam zijn, zijn niet echt ongehoorzaam. Ze zijn niet in staat morele keuzes te maken of na te denken over de waarschijnlijkheid van uitgestelde beloning (of straf).

Ze zijn gewoon nog niet volledig getraind.

Afleidingstraining kost tijd en moeite, en het is niet iets wat je alleen kunt doen.

Ik weet dat voor velen van jullie, hondenwandelingen en trainingstijd jullie ‘alleen’ tijd is.

Jouw speciale plek.

Ik ben heel erg hetzelfde.

Maar een volledig getrainde hond kun je niet alleen maken. Je zult hulp nodig hebben. Hetzij van gelijkgestemde vrienden, hetzij via uw plaatselijke hondentrainingsclub. Dit geldt vooral voor honden die van andere honden houden (waaronder de meeste jachthondenrassen).

Dus, je moet het opzuigen, en trainen voor afleiding! Hoe eerder je begint, hoe eerder je er bent. Maak je niet te veel zorgen over wat je te wachten staat, neem het stap voor stap.

De volgende artikelen kunnen je helpen op je reis

Meer informatie

Als je dit artikel leuk vond, vind je dit boek misschien ook leuk.

terugroep-coverTotal Recall is een compleet terugroepprogramma voor puppy’s en volwassen honden.

Het is krachtloos en leuk.

Het bevat veel voorbeelden van hoe je trainingssituaties kunt opzetten om je hond in eenvoudige stappen te leren omgaan met afleiding.

U kunt het hier bekijken: Total Recall