Doberman Ear Cropping en hoe het uw hond beïnvloedt

Doberman Oor Knippen

Doberman ear cropping is een chirurgische ingreep die de oren van een Doberman rechtop doet staan. Niet gecoupeerde Doberman oren vouwen om, zoals de oren van een Labrador.

Net als het couperen van staarten, is het knippen van de oren van honden een standaardpraktijk bij sommige rassen in de VS. In dit artikel bekijken we waarom sommige honden gecoupeerde oren hebben. We praten over de voor- en nadelen van een Doberman met natuurlijke oren, gecoupeerde oren versus niet-gecoupeerde oren, en bekijken hoe het couperen van de oren invloed kan hebben op uw Doberman puppy.

Inhoud

De slanke en krachtige Doberman Pinscher is in de eerste plaats ontwikkeld als waakhond en wordt algemeen beschouwd als een van ’s werelds beste beschermhonden. In het Verenigd Koninkrijk worden flaporen bij een Doberman als normaal beschouwd. In de VS wordt de Doberman Pinscher algemeen erkend als een hond met oren die naar boven wijzen en veel mensen zijn verbaasd te horen dat Doberman oren in hun natuurlijke staat noch rechtop noch puntig zijn.

doberman natuurlijke oren
Doberman, ongekamde oren

Dus waarom de oren van honden knippen? Doberman oren knippen is geen eenvoudige zaak, dus wat zijn de voordelen? Laten we beginnen met te kijken waarom oren bij beschermhonden vaak worden gecoupeerd.

Waarom Doberman oren knippen?

Bij sommige rassen, zoals Doberman Pinschers en Boxers, werd het bijsnijden van de oren beschouwd als een belangrijk attribuut voor een beschermhond in de overtuiging dat bijgesneden oren het gehoor van de hond verbeteren en het moeilijker maken voor een aanvaller om de hond te grijpen. Bij kleinere rassen zoals de Brusselse Griffon, werden de oren gecoupeerd om het moeilijker te maken voor een in het nauw gedreven rat om hen te bijten.

Een andere reden is dat bij een Doberman, ongeknipte oren vaak worden gezien als een vriendelijker, minder agressief uiterlijk, dus het knippen van honden oren kan ook deel uitmaken van een poging om de reputatie van de Doberman als onverschrokken en fel te verbeteren.

Doberman natuurlijke oren

Wanneer u een nest Doberman pups bezoekt, zult u waarschijnlijk merken dat de oren van de pups nog in hun natuurlijke staat zijn. Natuurlijke Doberman puppy oren zijn slap, breed, en proportioneel lang in verhouding tot de grootte van het hoofd. Hun oren zijn zacht en zijdeachtig, en van binnen zijn ze glad en roze. Als de honden volwassen worden, wordt deze kleur donkerder en groeit er een zacht laagje haar aan de binnenkant van het oor.


Het couperen kan plaatsvinden voordat u uw puppy ophaalt, of uw fokker kan u aanraden de procedure door uw eigen dierenarts te laten uitvoeren. Als de pups nog niet zijn gecoupeerd, kunt u ervoor kiezen om uw pup natuurlijke oren te geven. Dit is het overwegen waard, want het couperen van de oren en de nazorg is niet altijd even eenvoudig.

Kunnen Doberman oren rechtop staan zonder bijsnijden?

De oren van uw hond ongecoupeerd laten in de hoop dat ze vanzelf rechtop gaan staan, werkt niet. De natuurlijke, ongeschonden oordracht bij een Doberman staat nooit rechtop.

Mensen die hopen uit te vinden hoe ze doberman oren rechtop kunnen laten staan zonder ze bij te knippen, zullen meestal teleurgesteld worden, omdat het tapen van Doberman oren zonder ze bij te knippen, zeer waarschijnlijk niet zal werken. De enige manier om betrouwbaar rechtopstaande oren bij een Doberman te krijgen, is ze af te knippen en ze in hun nieuwe positie te houden totdat het oorkraakbeen is uitgehard.

Verschillende Doberman Oor Knip Stijlen

Er zijn drie verschillende soorten ooraanzet voor Dobermanns. De Doberman military crop (of werkoogst) is de kortste en gemakkelijkste om de oren rechtop te laten staan. De showoogst heeft een lange, gebogen vorm en het duurt vele maanden voordat de oren rechtop staan, evenals bijna een jaar goede nazorg.

Deze vormgeving legt de binnenkant van het oor bloot, inclusief de gehoorgang. De gemiddelde snit ligt tussen militaire en showlengte in. Bij sommige honden kan de operatie niet succesvol zijn en deze honden ondergaan soms aanvullende chirurgie.

Doberman Oren Knippen – Keuze Chirurgie

Als de oren van uw Doberman niet worden gecoupeerd, veranderen ze niet van vorm als ze volwassen zijn. Chirurgisch ingrijpen is het enige dat het uiterlijk van hun oren verandert. En er zijn verschillende benaderingen voor deze chirurgische ingreep.

Oorsnijden is een electieve operatie. Een cosmetische ingreep die de vorm van de oren van een hond vrij drastisch verandert met aantoonbaar weinig meetbaar voordeel voor de hond. Hoewel het couperen van de oren een algemeen gebruik is voor dit ras, vooral in de VS, is er veel controverse over deze praktijk. Veel plaatsen hebben het couperen van de oren volledig verboden, waaronder de meeste Europese landen.

Bij het couperen van de oren wordt de Dobermann pup verdoofd en wordt het slappe deel van het oor van de hond afgesneden. De gesneden randen van het oor worden gehecht en zachte schuimblokken of ‘palen’ worden in het oor geplaatst en het oor wordt er dan omheen getaped om rechtop te staan. Deze procedure wordt uitgevoerd bij pups van 6 tot 12 weken oud. Na 12 weken is het kraakbeen in het oor hard geworden, waardoor het onwaarschijnlijk is dat de oren ooit rechtop zullen staan. De palen blijven in de oren van de pup totdat de oren uit zichzelf rechtop gaan staan. Dobermann oren plaatsen kan enkele weken tot een jaar duren.

Zowel de American Veterinary Association (AVMA) als de Canadian Veterinary Medical Association verzetten zich tegen chirurgische aanpassingen die niet in het belang van de hond zijn en alleen voor cosmetische doeleinden. Zelfs in de VS zijn er minder dierenartsen die bereid zijn deze operatie uit te voeren en het couperen van de oren wordt niet langer onderwezen aan de hogescholen voor diergeneeskunde.

Geknipte oren – Handhaving van rasstandaarden?

Rasorganisaties zoals de Amerikaanse Kennel Club staan nog steeds achter het knippen van de oren om de traditionele rasstandaarden te handhaven. Natuurlijk kunnen rasstandaarden veranderd worden, en zijn ze veranderd in landen waar het knippen van oren verboden is, dus dit is geen sterk argument om deze chirurgische ingreep te blijven steunen.

Volgens de Doberman Pinscher Club of America wordt het couperen van de oren gedaan om twee functionele redenen. De eerste is dat een gecoupeerd oor de hond een voordeel geeft bij een confrontatie met een aanvaller, omdat er minder is voor de dader om vast te grijpen.

Zelfs als het waar is, is dit niet echt een probleem voor het gemiddelde huisdier. Ten tweede beweren ze dat wanneer de oren rechtop staan, ze de bron van het geluid nauwkeuriger kunnen lokaliseren dan een hond met een afgezet oor. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs voor deze bewering.

Doberman Oorgezondheid

U hebt misschien gehoord dat het ongeschoren laten van uw Doberman het risico op oorontstekingen verhoogt, maar er is geen bewijs dat deze theorie ondersteunt. Een Doberman zonder geknipte oren is niet overgevoelig voor oorontstekingen of gehoorverlies.

Bij de gecoupeerde Doberman is het de bedoeling te voldoen aan de shownormen of worden ze gecoupeerd omdat de eigenaren het mooi vinden hoe de hond eruit ziet. Er zijn mensen die willen dat hun Doberman zo intimiderend mogelijk overkomt. En zoals uit een studie is gebleken, worden honden met gecoupeerde oren als agressiever en dominanter ervaren.

Doberman oren knippen
Doberman, geknipte oren

Doberman geknipte oren vs natuurlijk

Doberman bijsnijden van oren is nu in veel landen verboden. En er zijn een aantal redenen waarom deze praktijk uit de gratie is geraakt. Dierenartsen en andere dierendeskundigen zijn tot de conclusie gekomen dat het couperen van de oren weinig voordelen biedt en dat dit moet worden afgewogen tegen de nadelen.

Het knippen van de oren van een Doberman kan om een aantal redenen gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de hond. Niet alleen is deze nodeloze praktijk pijnlijk voor de hond, zoals bij elke chirurgische ingreep is er kans op infectie of complicaties met de verdoving.

Bovendien komt de bloedingsstoornis die bekend staat als de ziekte van Von Willebrand bijzonder vaak voor bij Dobermans. Deze aandoening wordt gekenmerkt door een defect in de functie van de bloedplaatjes, waardoor het vermogen van het bloed om te stollen wordt aangetast. Overmatig bloeden na een operatie is een veel voorkomende klinische bevinding en ernstig aangetaste honden kunnen doodbloeden na een chirurgische ingreep. Dit is een reden te meer om de oren van uw Doberman niet te laten knippen, omdat een operatie uiterst gevaarlijk kan zijn.

Verzorging na de operatie is een tijdrovende bezigheid. Als u kiest voor een lange coupe, kunt u vele maanden nazorg verwachten.

Is het knippen van oren schadelijk voor honden?

De operatie zelf wordt uitgevoerd onder verdoving, maar postoperatieve pijn is onvermijdelijk wanneer we diepe sneden maken in een deel van het lichaam van een dier of wanneer we lichaamsdelen geheel verwijderen. Deze pijn kan beheersbaar zijn met pijnstilling, maar het is niet altijd mogelijk om postoperatieve pijn volledig te elimineren.

Bovendien kan het lange genezingsproces in de weken na de operatie pijnlijker zijn voor de hond dan de operatie zelf.

Er wordt ook aangenomen dat de lichaamstaal van de hond wordt aangetast wanneer hun oren worden gecoupeerd en dit kan hun vermogen om zich uit te drukken naar andere honden beïnvloeden. Tenslotte, na alle pijn en lijden, is er geen garantie dat de operatie succesvol zal zijn en de hond kan permanent littekens oplopen.

Waar kan ik de oren van mijn hond laten knippen?

Het knippen van de oren moet worden uitgevoerd door een gekwalificeerde dierenarts onder algemene verdoving. Het kan niet worden uitgevoerd in gebieden waar het knippen van oren illegaal is, en het is een procedure die gewoonlijk alleen wordt uitgevoerd bij puppies.

Als u besluit dat u de oren van uw puppy wilt laten knippen, moet u contact opnemen met uw dierenarts om dit te bespreken. Maar overweeg alstublieft om de oren van uw puppy intact te laten. Oren knippen is geen eenvoudige of snelle procedure. De operatie is nog maar het begin. Dit is wat er daarna komt kijken.

Het oor couperen en de nazorg

Het couperen van de oren gebeurt onder verdoving en duurt ongeveer 30 minuten. De operatie moet worden uitgevoerd door een dierenarts die ervaring heeft met het couperen van Doberman oren. In sommige gebieden kan dit een lange reis vergen, omdat steeds minder dierenartsen bereid zijn de ingreep uit te voeren.

Tijdens de operatie wordt het buitenste deel van de oren bijgeknipt en worden de randen gehecht. Sommige dierenartsen plakken de oren onmiddellijk dicht, terwijl anderen wachten tot de wonden genezen zijn.

twee doberman puppy's met afgeplakte oren
Doberman ear taping kan enkele maanden duren

Het plaatsen gebeurt op verschillende manieren. In wezen worden de oren over het hoofd getaped om ze rechtop te houden en omwikkeld met gaas ter bescherming. De timing varieert, maar het tapen duurt meestal ongeveer 6 maanden en het kan wel een jaar duren voor een lange oogst.

Goede nazorg is essentieel tijdens dit langdurige genezingsproces, dat zeer ongemakkelijk is voor de hond. De wonden kunnen behoorlijk bloeden en regelmatige verbandwisselingen zijn nodig om infectie te voorkomen.

Doberman Oor knippen verkeerd gedaan

Er zijn geen garanties voor een perfect rechtopstaand oor na het couperen, en het is mogelijk dat het couperen fout gaat.

Oren kunnen ernstig geïnfecteerd raken na een operatie, hoewel dit niet vaak voorkomt. Een meer waarschijnlijk onbevredigend resultaat kan optreden als de postoperatieve posten niet lang genoeg blijven zitten, zodat de oren daarna niet uit zichzelf overeind blijven staan.

Doberman oorreiniging

De oren van een Doberman moeten om de paar dagen voorzichtig worden afgeveegd met babyolie op een papieren handdoek. Uw dierenarts kan u laten zien hoe u de oren van uw hond het beste kunt schoonmaken om schade te voorkomen.

Dit is ook een goed moment om te controleren op tekenen van infectie, mijten, of overtollige wasophoping. Als u merkt dat uw hond aan zijn oren krabt of overmatig met zijn kop schudt, of dat het gebied rond het oor rood is, raadpleeg dan uw dierenarts.

Doberman Oorsnijden – Voor- en nadelen

Een Doberman zonder gecoupeerde oren heeft een zachtere uitstraling met oren die vrij breed en slap zijn. Sommigen houden vol dat het couperen van de oren een deel van de identiteit van het ras is. Anderen stellen dat gecoupeerde oren de hond beter laten horen of het risico op oorontsteking of doofheid verminderen.

Gelukkige Doberman met ongekamde oren en staart
Doberman met ongekamde oren en staart

Echter, de enige reden om de oren van een Doberman bij te laten knippen is om te voldoen aan shownormen of voor esthetische doeleinden. Als u niet van plan bent om met uw hond in de showring mee te doen, hoeft uw pup dit proces niet te ondergaan.

Is oren knippen wreed?

Veel mensen vinden van wel, en de procedure is nu in veel gebieden verboden.

Zelfs als het couperen van de oren niet verboden is waar u woont, kiezen meer mensen ervoor om hun Doberman Pinscher ongecoupeerd te laten. En steeds minder dierenartsen zijn bereid deze operatie uit te voeren. Het is een dure ingreep die de hond veel pijn bezorgt. Eigenaren zijn verantwoordelijk voor post-operatieve zorg die vele maanden kan duren. En zelfs dan is er geen garantie dat de operatie zal slagen.

Als je op het hek zit over het bezitten van een Doberman zonder geknipte oren, hopen we dat dit artikel je stof tot nadenken heeft gegeven.

Wij vinden dat een Doberman zonder geknipte oren er gewoon prachtig uitziet en we hopen dat u het daarmee eens bent! Vertel ons jouw gedachten over Doberman oren knippen in de reacties hieronder.

Ontdek meer!

Referenties en bronnen

  • Doberman Pinscher Club van Amerika
  • Mills, KE, et al., “Tail Docking and Ear Cropping Dogs: Public Awareness and Perceptions,” PLOS One, 2016.
  • Briones, EM, et al., “Perceived Aggressive Tendencies and Functional Attitudes Towards Various Breeds of Dogs.” Afdeling Psychologische Wetenschappen, Texas Tech University, 2017.
  • “Cosmetic Alteration Position Statement,” Canadian Veterinary Medical Association, 2014.
  • “AVMA is tegen cosmetisch couperen van oren, couperen van staarten bij honden,” American Veterinary Medical Association, 2008.
  • Mills, KE, et al., “Een overzicht van medisch onnodige operaties bij honden en katten,” JAVMA, 2016.