Hoe kom je van hondenroos af – Een gids voor oorzaken en behandelingen?

How To Get Rid of Dog Dandruff - Een gids voor oorzaken en behandelingen

Van hondenroos afkomen is niet zo eenvoudig als het pakken van een fles Head & Shoulders.

Als je je ooit hebt afgevraagd of honden roos krijgen of dat de witte vlekken op de vacht van je hond roos zijn, dan hebben wij de antwoorden.

Wat is roos?

Het is normaal dat het lichaam dode huidcellen, bij honden huidschilfers genoemd, afwerpt. Soms wordt deze vervelling overmatig en gaat dit gepaard met jeuk en roodheid.

Dit wordt gewoonlijk roos genoemd en is wetenschappelijk bekend als seborroe. Het is een aandoening van de talgklieren.

De talgklieren produceren talg, oliën die de huid en het haar smeren. Dieren met seborrhea produceren te veel talg.

Hondenroos komt in twee vormen voor: vet en droog. De meeste dieren met roos hebben een combinatie van de twee.

Kunnen honden roos krijgen?

Helaas voor onze harige vrienden kunnen honden roos krijgen.

Roos bij honden komt vaak voor, maar sommigen zijn er vatbaarder voor dan anderen.

Bij bepaalde rassen kan het erfelijk zijn. Erfelijke roos wordt primaire seborroe genoemd.

Roos is meestal niet ernstig, maar het kan een symptoom zijn van een ernstige onderliggende medische aandoening, zodat het aandacht vereist.

Er zijn behandelingen voor hondenroos, maar eerst moet je de symptomen herkennen en de oorzaak ervan vaststellen.

Symptomen van hondenroos

We weten hoe roos er bij mensen uitziet, hoe zit dat bij honden?

Hondenroos symptomen - ken de tekenen en hoe ze te behandelen

Roos wordt gekenmerkt door een ongewone hoeveelheid dode huidcellen in het haar. Ze verschijnen als witte schilfers op de vacht van uw hond en kunnen droog, vet of beide zijn. Honden met roos hebben meestal een schilferige, jeukende en rode huid.

De meest voorkomende locatie om roos bij honden te vinden is hun rug, gezicht en flanken. U kunt schilfers zien op het beddengoed van uw hond, op uw kleren en overal waar uw hond graag zit of slaapt.

Alsof schilfers nog niet erg genoeg zijn, kan de overtollige olie die geproduceerd wordt een duidelijk onaangename geur hebben.

Van roos krijgen honden vaak jeuk. Ze gaan krabben, bijten of likken aan de jeukende huid, wat leidt tot verdere irritatie en haaruitval.

Overmatig krabben, bijten of likken is niet alleen een symptoom, maar een ander potentieel probleem. Irritatie van het getroffen gebied kan een secundaire infectie veroorzaken, waardoor een bezoek aan de dierenarts zeker noodzakelijk is.

Als u andere symptomen opmerkt, zoals een verandering in eetgewoonten, energie, of frequentie van drinken of plassen, bel dan uw dierenarts. Dit kunnen symptomen zijn van een ernstiger onderliggende medische aandoening.

Wat veroorzaakt roos bij honden?

Omdat honden over hun hele lichaam haar hebben, kan hun roos meer opvallen dan menselijke roos. Maar wat zit erachter?

Heeft mijn hond roos? Laten we het uitzoeken!

In sommige gevallen hebben honden een erfelijke vorm van seborroe.

Rassen die meer kans hebben om deze aandoening te erven zijn onder andere:

 • Amerikaanse Cocker Spaniels
 • West Highland White Terriers
 • Teckels
 • Basset Hounds
 • Labrador Retrievers
 • Golden Retrievers
 • Duitse Herders
 • Dobermans
 • Shar-Pei

Andere honden ontwikkelen roos als een secundair symptoom van een onderliggend probleem zoals:

 • allergieën
 • omgevingsfactoren
 • parasieten
 • infecties
 • slechte voeding
 • obesitas
 • systemische ziekten
 • musculoskeletale ziekte.

Allergieën en omgevingsfactoren

Wisselende seizoenen brengen uitdagingen met zich mee, variërend van droge, koude lucht tot seizoensgebonden allergieën.

hondenroos behandeling - antihistaminica voor hondenallergieënAls de roos van uw hond samenvalt met koudere temperaturen en verminderde vochtigheid of die eerste golf van lentepollen, zou het een geval van droge huid of allergieën kunnen zijn.

Seizoensgebonden verharing kan ook roos veroorzaken. Opgebouwde dode vacht kan roos en een verminderde glans van de vacht veroorzaken, vooral als uw hond niet regelmatig wordt geborsteld.

Allergieën kunnen bij honden een aandoening veroorzaken die atopische dermatitis heet. Deze aandoening veroorzaakt roos, een droge huid, jeuk, ontstekingen en roodheid. Preventie en behandeling zijn belangrijk om een secundaire infectie te voorkomen.

Een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij honden is vlooienallergie dermatitis. Honden met deze aandoening zijn allergisch voor vlooienspeeksel. De allergische reactie kan onder meer roos, een droge huid en jeuk veroorzaken.

U kunt anti-allergie medicijnen voor honden kopen. Maar voordat u hem hondenantihistaminica geeft, spreek met uw dierenarts om er zeker van te zijn dat u de hoofdoorzaak van het probleem correct hebt vastgesteld.

Parasieten

Als de zin schurftig mormel in gedachten komt bij het onderzoeken van de roos van uw hond, is dat waarschijnlijk omdat schurft en andere parasieten veel voorkomende oorzaken van roos zijn.

Hondenroos shampoo

Sarcoptische schurft, ook bekend als hondenschurft, is ernstiger dan gewone roos. Het wordt gekenmerkt door jeuk, haaruitval, puistjes en irritatie.

Demodex, ook wel canine demodicosis of demodex schurft genoemd, is een mijt die een droge, schilferige huid en haaruitval veroorzaakt. De laesies zijn meestal klein en gecentreerd rond het gezicht en de ogen, maar ze kunnen ook elders voorkomen.

Cheyletiellose, of wandelende roos, wordt veroorzaakt door een mijt die jeuk en schilfering veroorzaakt. Het lijkt op roos, maar het ‘lopende’ deel van de naam komt doordat de mijten zich verplaatsen in de bovenste huidlaag, waardoor de huidschilfers lijken te lopen.

Wandelende roos is zeer besmettelijk, dus u kunt uw hond het beste uit de buurt van andere dieren houden totdat de behandeling is voltooid.

Infectie

Huidinfecties kunnen roos bij honden veroorzaken. Sommige soorten gist en bacteriën op de huid zijn normaal. Als ze overvloedig aanwezig zijn, veroorzaken ze problemen, waaronder roos.

Andere gisten of bacteriën zijn niet normaal en kunnen bij aanwezigheid allerlei symptomen veroorzaken, waaronder roos.

Ringworm is een voorbeeld, maar maak je geen zorgen, er komt geen worm aan te pas. Het is een schimmelinfectie. Het is zoönotisch, wat betekent dat het van honden op mensen kan overgaan. Goed je handen wassen om besmetting te voorkomen.

Slechte voeding

De meeste honden krijgen alle voedingsstoffen die ze nodig hebben uit hun hondenvoer, en de meeste goede complete hondenvoeders hebben alle voedingsstoffen die een hond nodig heeft om fit en gezond te blijven.

Diëten met weinig omega-3 vetzuren kunnen leiden tot afwijkingen aan huid en vacht, zoals roos. Als u vermoedt dat het dieet van uw hond onvoldoende omega-3 vetzuren bevat, vraag dan uw dierenarts om een beter merk hondenvoer of een supplement zoals visolie aan te bevelen.

Systemische ziekte

Roos lijkt misschien niet zo belangrijk, maar veranderingen in de vacht en de huid van uw hond kunnen een indicatie zijn van een ziekte.

Als borstelen en baden de natuurlijke glans van uw huisdier niet herstellen, praat dan met uw dierenarts. Dit is vooral belangrijk als u veranderingen opmerkt in het gedrag, de eetlust, de energie of het plassen van uw hond.

Problemen met hun huid kunnen het eerste teken zijn dat uw hond een ziekte heeft zoals onder andere diabetes, de ziekte van Cushing, schildklierziekte, nier- of leverziekte.

Spier- en skeletaandoeningen

Honden die zich niet kunnen verzorgen, kunnen hun vacht niet verzorgen. Dit kan leiden tot roos.

Ziekten die de spieren en botten van uw hond aantasten, zoals artritis, kunnen het voor uw hond moeilijk maken om zichzelf te verzorgen. Uw hond kan te veel pijn hebben om zichzelf te verzorgen of een beperkt bewegingsbereik hebben, waardoor hij zich niet goed kan verzorgen.

Diagnose hondenroos

Hondenroos kan verschillende oorzaken hebben, dus een diagnose stellen kan lastig zijn. De beste manier om een nauwkeurige diagnose te krijgen is een gesprek met uw dierenarts.

Uw dierenarts zal een mondelinge geschiedenis van de toestand van uw hond opnemen en een lichamelijk onderzoek uitvoeren.

Wees bereid om vragen te beantwoorden over gedrag, dieet, activiteitenniveau en frequentie van drinken en plassen. Deze andere factoren helpen een beeld te vormen van de algehele gezondheid van uw hond, waardoor de onderliggende oorzaak kleiner wordt.

Uw dierenarts kan op basis van zijn bevindingen verschillende mogelijke oorzaken uitsluiten, waardoor er minder behoefte is aan uitgebreide tests.

Als uw dierenarts parasieten vermoedt, kunnen ze een huidschraapsel uitvoeren om de huid en haarcellen te onderzoeken op tekenen van mijten. Ze kunnen uw hond ook kammen met een vlooienkam om monsters van haar, huid en mogelijke parasieten te verzamelen.

Als de oorzaak van de roos van uw hond vermoedelijk een schimmel- of bacteriële infectie is, zullen ze waarschijnlijk een kweek nemen voor onderzoek onder een microscoop.

Het is het beste om uw hond niet vlak voor een bezoek aan de dierenarts te baden, zodat deze bemonsteringsprocedures zo effectief mogelijk zullen zijn.

Systemische ziekten zijn niet zichtbaar op een huidschraapsel of kweek. Om deze uit te sluiten kan uw dierenarts bloedonderzoek doen.

Behandeling van roos bij honden

De behandeling van roos hangt af van de oorzaak. Uw dierenarts zal proberen de symptomen te verminderen en de onderliggende oorzaak te behandelen, wat enige tijd kan duren.

Hondenroos behandelingen - hoe kom je van hondenroos af?

Allergieën zijn lastig aan te wijzen. Met zoveel allergenen kan het bijna onmogelijk zijn om te bepalen van welke allergeen uw hond last heeft.

Allergietesten en een proces van eliminatie zijn beide opties. In sommige gevallen schrijven dierenartsen een corticosteroïde voor om de jeuk en de ontsteking te verminderen.

De enige manier om roos veroorzaakt door vlooienallergie dermatitis succesvol te behandelen is het elimineren van de vlooien. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Uw dierenarts zal u vertellen wat de beste manier is om vlooien in uw huis uit te roeien.

Het behandelen van mijten vereist het toedienen van een antiparasitair medicijn zoals ivermectine. Sommige plagen, zoals Demodex, lossen vanzelf op zonder medicatie. Andere, zoals sarcoptische schurft, vereisen medische interventie.

Onderliggende aandoeningen zoals hypothyreoïdie of Cushing’s vereisen voortdurende medicatie om de ziekte onder controle te houden. Als de ziekte eenmaal onder controle is, zouden symptomen als droge huid of demodex moeten verdwijnen.

Aangezien roos kan leiden tot huidinfecties, moet u niet verbaasd zijn als uw dierenarts een antibioticum voorschrijft om een eventuele secundaire infectie op te ruimen.

Verzorging voor hondenroos

In veel gevallen wordt roos veroorzaakt door koud weer of seizoensgebonden verharing. Regelmatige verzorging en een luchtbevochtiger kunnen deze problemen helpen oplossen.

U kunt hondenborstels en kammen kopen die speciaal zijn ontworpen voor honden met roos.

Hondenroos behandeling kan zoiets simpels omvatten als een hondenroosborstel

Uw dierenarts kan anti-roos shampoo, vochtinbrengende crème, of omega-3 vetzuursupplementen voorstellen als behandelingsopties voor hondenroos.

Antiroosshampoo voor honden

Zou het niet geweldig zijn als er een anti-roos shampoo voor honden was?

Gelukkig voor ons is die er!

Honden Roos Shampoo

Shampoo voor honden met roos kan roos verminderen, vooral een medicinale hondenshampoo voorgeschreven door uw dierenarts.

Shampoo kan echter een deel van het probleem zijn.

Als u uw hond baadt met menselijke shampoos, kan het overschakelen op een milde hondenshampoo roos oplossen.

De menselijke huid is zuurder dan de hondenhuid, dus zelfs zachte menselijke shampoos kunnen de huid van uw hond uitdrogen en de noodzakelijke oliën uit zijn vacht verwijderen.

Er is niet één beste hondenroos shampoo. De juiste keuze hangt af van de specifieke huidomstandigheden van uw hond. Uw dierenarts kan u een shampoo aanbevelen waarvan de ingrediënten de symptomen van uw hond het beste aanpakken.

Hondenroos Sprays

Zou een roosspray niet handig zijn?

Dat zou ons zeker de moeite besparen om onze honden een bad te geven.

Helaas bevatten sommige sprays alcohol, wat de huid van uw hond verder kan uitdrogen. Als u roosspray of vochtinbrengende crème wilt proberen, vraag dan uw dierenarts welke hij aanbeveelt.

Hond roos kokosolie behandeling

Je hebt misschien gehoord dat kokosolie kan helpen bij hondenroos. Sommige natuurlijke geneeswijzen blijken te mooi om waar te zijn, maar kokosolie kan daadwerkelijk helpen bij hondenroos.

Het Merck Veterinary Manual stelt dat verzachtende middelen zoals kokosolie kunnen helpen bij schilferende dermatose. Natuurlijke oliën zoals kokosnoot, lanoline en katoenzaad verminderen waterverlies, vooral wanneer ze worden aangebracht na het wassen.

Je kunt zelfs een speciale kokosolie hondenshampoo kopen als behandeling tegen hondenroos!

Vraag je dierenarts of kokosolie de roos van je hond kan helpen. Vraag zeker hoeveel en hoe vaak je het moet aanbrengen voor het beste resultaat.

Verwijdering van hondenroos – Samenvatting

Omgaan met hondenroos kan frustrerend zijn.

Nu u inzicht hebt in de symptomen en oorzaken, bent u beter voorbereid om te reageren als uw hond er last van krijgt. Hoe sneller het probleem wordt aangepakt, hoe sneller uw hond er op zijn best uitziet en zich goed voelt.

Het kan tijd kosten om de oorzaak van roos nauwkeurig vast te stellen, en bij sommige behandelingsopties duurt het een paar weken om tekenen van verbetering te gaan vertonen.

In gevallen van erfelijke seborrhea is er misschien niet eens een onderliggende oorzaak. Met geduld zullen u en uw dierenarts een manier vinden om roos te elimineren of onder controle te krijgen en uw hond weer zijn gewone, glanzende zelf te laten worden.

Heeft u te maken gehad met hondenroos? Deel in de commentaren wat voor jouw hond werkte.

Dit artikel is bijgewerkt voor 2019.

Verder lezen en bronnen

 • Dryden, M. DVM, PhD, DACVM. ‘Flea Allergy Dermatitis’. Merck Veterinary Manual.
 • Dryden, M. DVM, PhD, DACVM. ‘Schurft bij honden en katten.’ Merck Veterinary Manual.
 • Moriello, K. DVM, DACVD. ‘Diagnose van huidziekten.’ Merck Veterinary Manual.
 • Netherton, S. “Jeuk bij de hond kan wijzen op atopische dermatitis. University of Illinois College of Veterinary Medicine. 2013
 • Atopische Dermatitis
 • Ward, E. DVM. ‘Seborrhea bij honden.’ VCA Ziekenhuizen. 2009
 • White, S. DVM. DACVD. ‘Overzicht van Seborrhea.’ Merck Veterinary Manual.