Hollandse Herder: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

Een Hollandse Herder, ook wel Hollandse Herdershond genoemd, is een door de FCI erkend hondenras uit Nederland. Hij is ingedeeld bij FCI Groep 1, de groep herders- en rijhonden, en Sectie 1, de sectie herdershonden. De Hollandse Herder is door de FCI uitgeroepen tot herderswerkhond en is te vinden in de Federatiegids onder het standaardnummer 223. De Hollandse Herder staat op de officiële lijst van gedomesticeerde honden en is ook gestandaardiseerd door de AKC. De gehoorzame honden worden vaak gehouden als beschermings-, gezelschaps- of herdershonden.

Hollandse Herder

Hollandse Herder in het profiel

Profiel
Grootte: 55-62 cm
Gewicht: 23-31 kg
FCI Groep: 1: Honden hoeden en honden besturen
Afdeling: 1: Herdershonden
Land van herkomst: Nederland
Kleuren: Gestroomd, Grijs-Gestroomd, Zout-Peper, Blauw-Grijs, Goud-Gestroomd, Zilver-Gestroomd
Levensverwachting: 12-14 jaar
Geschikt als: Bewakings-, beschermings-, metgezel-, familie-, reddings- en hulphonden
Sport:
Karakter: Aanhankelijk, attent, gehoorzaam, loyaal, opvoedbaar, betrouwbaar
Outlet behoeften: vrij hoog
Sabber potentieel:
Sterkte van het haar:
Onderhoud: Gemiddeld
Vachtstructuur: Korthaar: hard, niet te kort haar met ondervacht / Lang haar: lang, steil, passend en grof met ondervacht / Ruw haar: dicht, hard, bossig, met dichte ondervacht
Kindvriendelijk: Gemiddeld
Gezinshond: liever ja
Sociaal:

Afkomst en raciale geschiedenis

Een Hollandse Herder is nauw verwant aan de Belgische Herder. De twee hondenrassen hebben dezelfde wortels en komen uit hetzelfde gebied rondom Brabant. Tot de 19e eeuw stond de Hollandse Herder, zoals de naam al doet vermoeden, bekend als Herdershond gebruikt. Hij hielp boeren bij het verzamelen van hun kuddes schapen en koeien en vergezelde zijn eigenaar bij zijn activiteiten.

Soms werden de grote honden ook gebruikt als trekhonden en geharnast voor karren of eenpersoonskoetsen. Een andere functie van de Hollandse Herdershond was het gebruik als een Beschermings- en waakhond. Het werd voornamelijk gebruikt om eigendommen te bewaken. Tegenwoordig wordt de Hollandse Herder ook gebruikt als persoonlijke beschermingshond. België scheidde zich in de 19e eeuw af van Holland, wat uiteindelijk de Belgische en Nederlandse herders scheidde. Een vereniging van de twee hondenrassen mislukte. In de 20e eeuw werd de Hollandse Herdershond nauwelijks gebruikt als herdershond, omdat grote kuddes schapen steeds minder werden gehouden. Langzaam werd het hondenras steeds meer gebruikt als metgezel, beschermings- en waakhond. De Duitse herder snijdt een even goed figuur in hondentraining en in verschillende hondensporten, waarvoor het tegenwoordig vaak wordt gebruikt.

In 1874 werd de Hollandse Herder voor het eerst gepresenteerd op een internationale tentoonstelling in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam. 24 jaar later werd in Utrecht het NHC, de Nederlandse Herdershonden Club, opgericht en In 1960 werd het hondenras officieel erkend door de FCI. De officiële standaard van de FCI werd herzien en opnieuw gepubliceerd op 21.12.2019. Aanleiding voor de herziening was de erkenning van de Hollandse Herdershond als Werkhond met werktest. Tot nu toe is het niet beschouwd als een werkhond, maar sinds eind 2019 wordt de Hollandse Herder beschouwd als een herders- en rijhond met een werktest. Hierdoor heeft het Nederlandse hondenras nu recht op het CACIT of CACITR. Daarnaast kan hij nu de C.I.T.-titel behalen, de titel van Champion International de Travail, evenals de C.I.TR., de titel van Champion International de Troupeau. Op internationale beurzen is het nu mogelijk om de Hollandse Herdershond internationaal in te schrijven in de working dog class bij CACIB. Ook de Hollandse Herder is in 2012 opgenomen in de AKC-norm.

Aanbevolen bericht

Rustige hondenrassen
Rustige hondenrassen
Bent u op zoek naar rustige hondenrassen? In dit artikel vertellen we je alles over rustige hondenrassen en laten we je kennismaken met onze top 10.

Aan Bijdrage

Natuur &karakter van de Hollandse Herder

Hollands Herdershoofd

De Hollandse Herder wordt bij voorkeur gebruikt als beschermings- en therapiehond.

De essentie van de Hollandse Herder kenmerkt zich door Gehechtheid, waakzaamheid en gehoorzaamheid. De niet veeleisende honden hebben een volhardend karakter en vinden vreugde in hun werk. Ze kijken altijd waakzaam en aandachtig de wereld in, richten zich goed op hun handler en schitteren van levendigheid. De actieve herdershonden zijn Gemakkelijk vast te houden en u zult vinden Plezier in het werk met hun eigenaar. De trouwe aard van de Hollandse Herder maakt het echter absoluut noodzakelijk dat de viervoeter een vaste referentiepersoon waarop hij kan vertrouwen.

Er is drie variëteiten van de Hollandse Herder. Net als bij zijn Belgische verwant verschilt het karakter van de Hollandse Herder afhankelijk van tot welke van de drie varianten hij behoort. De kortharig Hollandse Herdershond is agressiever en wordt daardoor minder gebruikt als waakhond. De Ruwharig en langharig Variant zou een rustiger en meer ontspannen karakter hebben, daarom worden ze bij voorkeur gebruikt als beschermings- en therapiehond. Over het algemeen hebben alle drie de slagen echter een zonnige instelling en vinden ze vreugde in beweging.

Honden van dit ras

 

 

 

Uiterlijk van de Hollandse Herder

De Hollandse Herdershond is een grote hond waarvan deÖrperbau slank en toch gespierd is. De Duitse Herders zijn door en door Sloggers, wat blijkt uit hun uiterlijk. De benen zijn slank en hoog, terwijl de taille smal is en de borst diep. De borstholte biedt voldoende ruimte voor brede longen, die de volhardende werkhond nodig heeft in zijn activiteit. De lichaamsbouw is ontworpen voor behendigheid, het lopen van lange afstanden en snelle manoeuvres.

De Hollandse Herders hebben een Hoogte tot 62 cm, in het geval van een Gewicht van het gemiddelde 30 kg. hebben een schofthoogte van 55-60 cm, terwijl mannetjes tot 7 cm groter kunnen zijn. Het gewicht van honden varieert afhankelijk van de grootte en lichaamsbouw. Zoals reeds vermeld, bestaan drie verschillende varianten des Hollands Herdershond. Slagen met korte, lange en ruwe vacht worden gefokt. De korte vacht wordt ook wel stokhaar genoemd, terwijl de lange vacht ook wel lang stokhaar wordt genoemd. Alle drie de varianten van het hondenras hebben een vachtkleuring die gestroomd wordt genoemd. De honden kunnen ofwel Goud of zilver gestroomd zijn. Ruwharige Hollandse Herders kunnen ook blauwgrijs, zout of peperkleurig zijn.

Wanneer is een Hollandse Herder volgroeid?

De Hollandse Herder is volgroeid vanaf de leeftijd van tussen de 12 en 18 maanden.

Indrukken van het hondenras

Opleiding &houding van de Hollandse Herder – Waar moet je op letten?

De opvoeding van de Hollandse Herder is eenvoudig en geeft plezier. De honden hebben een zeer hoog begrip en geniet van het werken met hun eigenaar. Bij het opvoeden van een Hollandse Herder is het belangrijk dat de hond duidelijke en duidelijke commando’s wordt uitgevoerd. De herdershond begrijpt meestal snel wat er van hem wordt gevraagd en lijkt ijverig en vrolijk in training.

Aangezien de Hollandse Herdershond een gevoelig karakter heeft, is het belangrijk dat de hond met vaste en liefdevolle hand wordt uitgevoerd. Een Hollandse Herder verdraagt geen harde en stevige manier. De dieren schrikken terug voor een harde toon en verliezen snel hun vertrouwen. Hoewel de honden als zeer gevoelig worden beschouwd, zijn ze anders zeer weinigeisend. Ze zijn blij als ze een warme plek hebben om te slapen en vers voedsel te krijgen. Natuurlijk heeft de Hollandse haar ook nodig.dershond genegenheid en aandacht, maar in vergelijking met andere hondenrassen is de Nederlander zeer eenvoudig schoon te maken.

Het wordt aanbevolen om de Hollandse Herder te gebruiken op een groot woonperceel dat zorgt voor voldoende ruimte en beweging voor de hond. Het houden in een klein appartement wordt in ieder geval sterk afgeraden. De Hollandse Herder heeft voldoende ruimte, die hij kan gebruiken om stoom af te blazen en te spelen. Het kan met soortgenoten worden gehouden, op voorwaarde dat de honden vroeg aan elkaar gewend zijn. Het is ook mogelijk om de Hollandse Herdershond in de kennel of in de tuin te houden. Maar met deze vorm van houderij moet aandacht worden besteed aan de soort-geschikte grootte van de kennel en moet de hond een warm toevluchtsoord worden aangeboden. Vooral in koude seizoenen is een verwarmd hondenhok of iets dergelijks absoluut essentieel.

Is de Hollandse Herder een gezinshond?

Een Hollandse Herder is niet in de eerste plaats geschikt als gezinshond. De krachtige honden worden voornamelijk gehouden als gezelschaps- en werkhonden.

Hollands Herder Dieet

In het dieet van Hollandse Herdershond moet gebaseerd zijn op een hoog eiwitgehalte worden gerespecteerd in het voer. De atletische honden hebben veel eiwitten nodig, omdat eiwitten de spieren voldoende voeden, bijdragen aan hun onderhoud en spiergroei bevorderen. Het is het beste om vlees te voeren. De Het vleesgehalte in het voer moet ten minste 70% zijn bedragen. Het kan een mengsel zijn van Droog en natvoer gevoed worden. De Hollandse Herder is ook zeer geschikt voor de Barf Voeding. Wanneer de hond wordt geblaft, wordt hij voornamelijk gevoed met rauw, biologisch vlees. Naast rauw vers vlees, voerde verschillende groenten, zaden en oliën. Lijnzaadolie of visolie bevat waardevolle omega 3 en 6 vetzuren, die de gezondheid van de hond optimaal ondersteunen.

Over het algemeen is het belangrijk dat de hond wordt op een gevarieerde manier gevoerdom een volledige levering van alle minerale en sporenelementen te garanderen. Als u de hond BARF wilt voeren, kunt u uitgebreid advies krijgen in zogenaamde BARF-winkels. Indien nodig kunnen met de hulp van competente werknemers barf-maaltijdplannen worden gemaakt, die individueel zijn afgestemd op de behoeften van de hond. Deze menu’s bevatten meestal ook een geschikte lijst met groenten en fruit, die kunnen worden gebruikt als basis voor het dieet van de hond.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

Een Hollandse Herder heeft een levensverwachting tussen 12 tot 14 jaar. De honden worden beschouwd als zeer krachtige en robuuste dieren en worden niet beïnvloed door erfelijke ziekten. Niettemin moeten regelmatige controles plaatsvinden bij de dierenarts van vertrouwen om de gezondheid van de hond te waarborgen en te bevorderen.

Hoewel de Hollandse Herdershond een zeer sportief hondenras is, maar ook de Gewicht van dit ras moet in gedachten worden gehouden. Vooral met te weinig gebruik en lichaamsbeweging kan dit ras obesitas ontwikkelen.

Hoe oud wordt een Hollandse Herder?

Een Hollandse Herder bereikt een levensverwachting tussen de 12 en 14 jaar.

Verzorging van de Hollandse Herder

De Hollandse Herder is zeer robuuste en onderhoudsvriendelijke hond. In de kortharige en ruwharige variant van dit ras, regelmatig poetsen in ieder geval. Fysiek contact met de hond versterkt ook de band tussen huisdier en eigenaar.

Als de langharige Hollandse Herdershond wordt gehouden, is de verzorging intensiever dan die van de andere twee slagen. Hier is het regelmatig borstelen van de vacht des te noodzakelijker, zodat de vacht van de hond niet mat wordt. Het is ook betekenisvol laat de hond trimmen en snijden door een professionele hondentrimmer. Vooral in de zomer moet de dichte ondervacht van de langharige Nederlander worden verdikt, zodat de hitte voor de hond gemakkelijker te verdragen is. Het is logisch om de hond zo nu en dan te gebruiken met milde hondenshampoo om te baden om vuil uit de vacht te wassen.

De verzorgingsroutine van elke hond omvat ookaas Klauwsnijden en de controle van ogen, slijmvliezen en het genitale gebied van het dier. Vuil en vreemde voorwerpen moeten na elke wandeling uit de vacht worden verwijderd. Ook tussen de Voetzolen vreemde lichamen kunnen verstrikt zijn geraakt, die ook moeten worden verwijderd. Meestal merk je aan het hinken van de hond dat er mogelijk vuil of een klein vreemd lichaam tussen de tenen is vastgelopen. Als u geen ervaring heeft met het knippen van de klauwen of die niet bekend zijn met de juiste behandeling van de klauwschaar, moet u een dierenarts of de hondentrimmer om advies vragen. Met een beetje oefening werkt dit ook soepel.

Hollandse Herder – Activiteiten en Training

Hollandse Herder in de natuur

De Hollandse Herder heeft een ervaren hondenbezitter en veel werkdruk nodig.

In opleiding heeft de Hollandse Herdershond attent, gehoorzaam en ijverig op. Hij reageert goed op commando’s en op de lichaamstaal van zijn handler en geniet van het werk. Het is belangrijk dat de training met de Hollandse Herder rustig en liefdevol verloopt. De sportieve herdershonden tolereren geen harde hand en verliezen snel het vertrouwen in een op onderzoek gebaseerde aanpak. Na de basistraining van de hond kan een Hollandse Herder op verschillende manieren getraind worden. Dit hondenras is zeer geschikt goed voor alle soorten hondensporten. De middelgrote hond snijdt een bijzonder goed figuur in populaire sporten, behendigheid, flyball of gehoorzaamheid.

De intelligente aard van de Hollandse Herder maakt gehoorzaamheidstraining ook een plezier van de handler. Vaak wordt dit ras ook in gebruik gevonden als Beschermings-, reddings-, politie- of therapiehond. De Hollandse Herdershond wordt algemeen beschouwd als zeer gemakkelijk te trainen en wordt graag uitgedaagd.

Het is absoluut noodzakelijk om dit hondenras te voorzien van voldoende fysieke en mentale capaciteit. De Hollandse Herder laat zich het best omschrijven als Metgezel of werkhond worden bewaard. Als gezinshond is hij iets minder geschikt. Hoewel dit ras een vriendelijke en niet veeleisende aard heeft, heeft het behoefte aan veel werkdruk en een ervaren eigenaar.

Naast de reguliere training geniet de Nederlander ook van andere sportieve activiteiten. Hij begeleidt je graag op Fietsen, wandelen of paardrijden. Vanwege het hoge uithoudingsvermogen en de bewegingsvreugde wordt de Hollandse Herdershond vaak gehouden door paardeneigenaren die de herdershond te paard laten begeleiden. Als je te paard bent, moet je Laat het herdersinstinct van de Nederlander niet los. Het kan voorkomen dat de Duitse herder plezier vindt bij het hoeden van paarden, koeien of passerende auto’s. Hier is een goede training en gericht ander gebruik van de hond essentieel.

Goed om te weten: Bijzonderheden van de Hollandse Herder

De Hollandse Herdershond is in het Zwitserse kanton Ticino als lijsthondt. Als een hondenras op de raslijst staat, wordt het beschouwd als Potentieel gevaarlijk en de houding moet expliciet worden goedgekeurd.

Vaak worden deze honden gebruikt als reddings- en politiehonden. Haar intelligente en volhardende aard maakt haar de perfecte werkhond. De beroemde K-9 Schutzhunde zijn vaak honden van dit ras.

Nadelen van de Hollandse Herder

De Hollandse Herdershond is volgens de FCI uitgeroepen tot werkhond. Deze erkenning was te danken aan enkele kenmerken die de Hollandse Herder tot een tijdrovende metgezel maken. Hoewel het houden en verzorgen van dit ras relatief ongecompliceerd is, hebben de honden behoefte aan een enorme hoeveelheid beweging en mentale werkdruk. Als je nauwelijks tijd hebt om intensief met de hond om te gaan en geen interesse hebt in het trainen met de hond of het voltooien van een training, moet je afzien van dit hondenras.

Het moet worden gebruikt voor wandelingen en de bezetting van de hond minstens drie tot vier uur per dag kan worden ingepland. Twee uur beweging per dag zou de laagste grens moeten zijn voor het houden van een Hollandse Herdershond. Daarnaast moet de Hollandse Herder ondersteund worden door een ervaren hondengeleidersr. DiDit hondenras is niet geschikt als beginnende hond.

Past de Hollandse Herder bij mij?

De Hollandse Herdershond heeft in ieder geval een eigenaar nodig die Vreugde en tijd voor training en de bezigheid met de hond. Daarnaast wil de eigenaar van een Hollandse Herder graag verhuizen. Of het nu gaat om wandelen, paardrijden, fietsen of skeeleren, de Hollandse Herder vergezelt graag zijn meester of minnares. Daarnaast heeft het Nederlandse hondenras een Hondengeleiders met ervaring in hondenbezit en training.

De Hollands Herdershond is niet geschikt als beginnende hond.  Ook het is niet geschikt voor senioren. Als u op zoek bent naar een veelzijdige gezinshond, kunt u zich ook beter onthouden van de Hollandse Herder. Hoewel de honden een vriendelijk en actief karakter hebben, zijn het geen aanhankelijke knuffelhonden. De Hollands Herdershond is een efficiënte werkhond en wordt ook in dit opzicht graag geëist. Hij voelt zich het meest op zijn gemak wanneer hij omringd is door een ervaren persoon als Metgezel, reddings-, beschermings- of waakhond wordt bewaard.

Hoeveel kost een Hollandse Herder?

De prijs voor een Hollandse Herdershond is sterk afhankelijk van de stamboom en de kwalificatie van de hond. Een puppy van dit ras kan tussen de 750 en 1500 € kosten. Een volledig getrainde K-9 Schutzhund kost gemiddeld 5500€.