Catalaanse Herder: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

Als u op zoek bent naar een actieve hond met een zekere mate van eigenzinnigheid, is de Catalaanse herder het juiste adres. Een Catalaanse herder behoort tot FCI Groep 1. Het ras Catalaanse herder is toegewezen aan sectie 1.

Gos dAtura

Catalaanse herder in het profiel

Profiel
Grootte: 45-55 cm
Gewicht: 16-21 kg
FCI Groep: 1: Honden hoeden en honden besturen
Afdeling: 1: Herdershonden
Land van herkomst: Spanje
Kleuren: Fawn, Zwart, Rood, Grijs, Bruin, Sable, Zandkleurig
Levensverwachting: 12-14 jaar
Geschikt als: Hoeden, bewaken, metgezel en gezinshond
Sport:
Karakter: intelligent, wendbaar, zorgzaam, reduceerbaar
Outlet behoeften: hoog
Sabber potentieel:
Sterkte van het haar:
Onderhoud: Gemiddeld
Vachtstructuur: lange, gladde tot licht golvende, ruwe en overvloedige ondervacht
Kindvriendelijk: Gemiddeld
Gezinshond: liever ja
Sociaal:

Afkomst en raciale geschiedenis

Oorspronkelijk komt de Catalaanse herder uit een van de meest diverse regio’s van Catalonië: de Catalaanse Pyreneeën. Daar was de Duitse herder, ook wel Gos d’Atura Català of Perro de Pastor Catalán genoemd, wijd verspreid. De Catalaanse term “Gos” staat voor “hond” en “d ́Atura” betekent de Gebruik van de hond voor verschillende kuddedieren.

Catalaanse Herder Puppy

De Catalaanse herder komt oorspronkelijk uit de Catalaanse Pyreneeën

Ze bestonden uit geiten, schapen, paarden, koeien of zelfs varkens. Omringd door het ongerepte berglandschap en de hoge bergdalen, de Catalaanse herdershond onmisbaar als werk- en werkhond voor de lokale boeren.

In tegenstelling tot andere rassen, waar er een redelijke basis van fokken was, ontbrak deze voorwaarde bij de herdershond. Reden: De pups, die in de stamboom waren geregistreerd, waren nauwelijks voldoende voor de vorming van een goede fokbasis.  Het selectie- en veredelingswerk bestaat inmiddels 25 jaar. De fokkerij bleef echter tot het einde van de 20e eeuw achter bij de verwachtingen. Ook de Het bewustzijn was vrij laag. Buiten de grenzen van het land was het ras volledig onbekend.

Alleen met de Oprichting van de Club voor de Promotie van Gos d’Atura de Catalaanse Herder vond ook sponsors in het buitenland. De officiële erkenning door de FCI (Fédération Cynologique Internationale) vond pas in 1929 plaats. Tot 1936 noemden fokkers de Duitse herder nog Gos de Tura. Fokkers in Duitsland zorgden pas in 1988 voor het ras afkomstig uit Catalonië. Zwitserland volgde een jaar later. De Catalaanse herder en herdershond is daarom nog steeds een vrij jong hondenras.

Natuur & karakter van de Catalaanse Herder

Een Catalaanse herder verrukt grote populariteit – niet alleen vanwege zijn onmiskenbare uiterlijk. Net als veel andere hondenrassen die oorspronkelijk als herdershonden werden gebruikt, wordt de hond met de imposante vacht gekenmerkt door een onwankelbare loyaliteit aan zijn eigenaar. De intelligente geest wordt als volgzaam beschouwd en met een goede en consistente opleiding volgt hij zijn eigenaar.

Tegelijkertijd bewaart het dier een zekere koppigheid. De eigenaar van het dier moet dus rekening houden met de onafhankelijkheid van het dier, wat zo ver kan gaan dat de betekenis van een bevel in twijfel wordt getrokken. Natuurlijk gebeurt dit niet volgens het menselijk denken. De hond vindt het leuk om de standvastigheid van competentie keer op keer te testen.  Om deze reden is een onweerlegbare basis van vertrouwen tussen dit ras en de mens een belangrijke voorwaarde voor gezonde gehoorzaamheid.

Bovendien is het dier zeer attent op zijn omgeving. Evenzo vraagt het zelf veel aandacht. De Catalaanse Herder houdt er niet van om gemarginaliseerd te worden. Als het gaat om aanpassingsvermogen, blijkt hij geduldig te zijn. Zelfs in de auto kan de eigenaar rekenen op een rustige hond.

Omdat de Dierenspelletjes die tot op zekere hoogte door kinderen worden geaccepteerd, worden ook in veel gezinnen aangetroffen als vast lid van het gezin. De trouwe metgezel is gehecht aan het gezin, maar hij is achterdochtig en gereserveerd tegenover vreemden. Kennissen en vrienden moeten daarom geen snel vertrouwende hond verwachten. Net als andere mensen die niet tot de familie behoren, bekijkt de Duitse herder hen in eerste instantie van een afstand.

Is de Catalaanse herder een familiehond?

De Catalaanse herder wordt beschouwd als een familiehond. Het juiste onderwijs is hierbij cruciaal.

Honden van dit ras

 

Uiterlijk van de Catalaanse herder

De Catalaanse Herder behoort tot een Afmeting van 46-55 cm aan de middelgrote hondenrassen, die vooral opvalt door zijn donzige vacht in het oog.

Catalaanse herder in portret

De Catalaanse herder springt in het oog met zijn donzige vacht

Bijzonder is dat de vacht er van een afstandje monochroom uitziet, maar eigenlijk veelkleurig is. De Verscheidenheid aan verschillende tonen laat de vacht er van een afstandje loh, zandgeel of grijs uitzien. Over het algemeen is het erg lang. Vooral door de kin en snor en de ruige wenkbrauwen geven dit hondenras een heel bijzondere uitstraling. Dat Gewicht van de Spaanse hond ligt tussen de 16 en 22 kilo, afhankelijk van de grootte.

Indrukken van het hondenras

Opleiding &houding van de Catalaanse herder – Waar moet je op letten?

Voor het onderwijs gelden in principe dezelfde normen als voor andere honden. Liefdevolle consistentie is in trek. Als een van oorsprong assertieve herdershond is een zekere dominantie immanent van aard. Dit is ook zichtbaar voor kinderen.

Hoewel hij zich aan de kleine familieleden toont als een geduldig dier, beschouwt en herkent hij hen nog steeds als zwakkere leden van de roedel. Daarom de puppy wordt al de juiste rol in het gezin aangeleerd. Dan kan een dierlijke verschijning als macho van het gezin worden voorkomen en kan een sociale saamhorigheid worden bevorderd.

Als de hond goed gesocialiseerd is door middel van onderwijs, is het van toepassing niet zo gevaarlijk, noch als een probleemhond. Hij blijkt soms erg temperamentvol, maar ook een vriendelijke Spanjaard. Zijn vurige aard uit zich in Onderneming Van. Hij vindt het fijn om uitgebreid stoom af te kunnen blazen. Met zijn natuurlijk gegeven instincten kan hij zijn geliefden verdedigen zonder als een gevaarlijke hond te worden geclassificeerd.

Goed opgeleid, hij kan naar een restaurant, een café of op vakantie worden. Hoewel de Duitse herder vrij aanpasbaar is, moet de eigenaar van het huisdier de natuurliefhebber geen bankhond maken. Afgezien daarvan zou dit nauwelijks mogelijk zijn. Je moet rekening houden met de drang om naar buiten te gaan.

De Catalaanse Herder is ook geschikt voor een beginner, zolang hij maar een bekwaam persoon in het onderwijs blijkt te zijn.

Hoeveel kost een Catalaanse herder?

Een pup kost ongeveer 800 euro of meer, inclusief voedselkosten, dierenarts, papieren, chip en vaccinaties.

Voeding van de Catalaanse herder

Het robuuste dier is in principe afhankelijk van zijn dieet geen grote eisen. Met het eenvoudigste voedsel komt de maag van de hond rond. Zelfs als de Catalaanse herder alles zou eten, moet je altijd letten op een gezond hondenvoer. De levensverwachting en het welzijn van het dier hangen er immers van af.

De samenstelling van het voer speelt een doorslaggevende rol. En dit geldt voor alle soorten voeding. Of het nu gaat om nat of droogvoer, puppy- of seniorenvoer, barf of biologisch voer: hoog vleesgehalte mag niet ontbreken.

In deze context moet de eigenaar van het huisdier iets niet vergeten: zoals alle hondenrassen stamt de Catalaanse herder af van de wolf. Dat wil zeggen, hij is een carnivoor. Graan hoort dus niet thuis in hondenvoer.

Voorzichtigheid is ook geboden met dierlijke bijproducten nodig. Achter dergelijke informatie op de verpakking khet verbergen van huiden, diermeel, botten, veren of bloed. De informatie over bijproducten moet daarom worden gespecificeerd. Om het organisme van de hond van veel eiwitten te voorzien, bestaat het hondenvoer voor 90 procent uit vlees. Het minimum is 70 procent vlees.

De het op een na grootste aandeel zou groenten en fruit moeten zijnzodat de hond ook van vezels wordt voorzien. Er is een ruime keuze: je kunt niet fout gaan met wortelen, kool, selderij, bladgroenten, peren, sinaasappels of gezaaide appels.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

De Perro de Pastor Catalán is niet breed vertegenwoordigd in andere landen in vergelijking met andere hondenrassen. Daarbij bleef hij echter ook gespaard van modeveredelingwaaraan sommige rassen het slachtoffer zijn geworden. De Spanjaard heeft dus geen bijbehorende gezondheidsproblemen. De relatief lage penetratie heeft zijn robuuste gezondheid ontvangen.

Catalaanse herder voor twee

De Catalaanse herder is meestal vrij van erfelijke ziekten en gevoeligheden

Bij de aankoop van de Catalaanse hond heeft de eigenaar van het huisdier meestal een hond die voornamelijk vrij van erfelijke ziekten en gevoeligheden is. Met een gewicht van 18 tot 24 kilogram hoeft heupdysplasie niet eens te worden verwacht. Om een dergelijke ziekte uit te sluiten, wordt aanbevolen om de heup van de hond op de leeftijd van 15 maanden te laten onderzoeken. Uiterlijk moet dit gebeuren vóór het gebruik van de eerste intensieve sportactiviteit.

Als dit ras wordt verworven door een gerenommeerde fokker, zijn de fokdieren die verband houden met de hond al onderzocht op heupdysplasie. In de regel moeten de bijbehorende papieren dit ook kunnen bewijzen. Uiteindelijk is een latere ziekte van de heup echter niet uit te sluiten. Met een gezond gefokt dier kan een dergelijk risico echter worden vermeden.

Op Overgewicht moet uitgebreid kunnen bewegen. De wandelingen moeten een routine volgen en ook voor voldoende beweging in het kader van een hondensport moet je zorgen voor de eigenaar van de Duitse herder. De hoeveelheid voedsel staat dan altijd in verhouding tot de activiteit.

De Catalaanse Herder heeft een rijke ondervacht, wat hem warm houdt in de winter. De natuurjongen verdraagt ook goed zomerse temperaturen. Op warme dagen moet het dier altijd een voldoende gevulde waterbak beschikbaar hebben.

De levensverwachting van een Catalaanse herder uit een gerenommeerde fokkerij komt overeen met 12 tot 14 jaar.

Hoe oud wordt een Catalaanse herder?

De Catalaanse herder kan tot 14 jaar oud worden.

Verzorging van de Catalaanse herder

Hoewel de Catalaan een imposante, middellange tot lange vacht heeft, wordt een Catalaanse herder beschouwd als een Catalaanse herder Gemakkelijk schoon te maken. Niettemin moet in dit opzicht de focus liggen op de eerste twee levensjaren. Binnen deze tijd moet de vacht regelmatig twee tot drie keer per week worden geborsteld. Verwikkelingen zijn dan kansloos. Als het dier een volwassene is, is het voldoende om de vacht te gebruiken één keer per week te poetsen.

De verzorging is ook afhankelijk van het type excursies. Als meesteres en meester vaak met de herdershond in het bos reizen, waar de neus van het dier soms over de paden snuffelt, kan het meer verzorging vereisen. In de lange vacht kan snel kleinere takken komen vast te zitten of vuildeeltjes. Ook het inkorten van de klauwen, het schoonmaken van oren en poten maken deel uit van de verzorging van de Catalaanse herder. Haaruitval hoeft niet te worden verwacht bij dit hondenras, behalve bij het veranderen van vacht.

Catalaanse herder – Activiteiten en Training

De Catalaanse Herder is een zeer actieve hulphond. Als een originele herder en herdershond heeft hij veel beweging nodig in de vorm van verschillende activiteiten. De focus moet liggen op fysiek en mentaal gebruik voor meer balans.

Hoewel zijn aard geduld en aanpassingsvermogen heeft, kun je de hond, dorstig naar beweging, niet naar de bank verbannen. Dit type houding beïnvloedt snel het gedrag van het dier, wat vervolgens problemen veroorzaakt. Een tuin waar je kunth de actieve viervoeter stoom kan afblazen, is niet verkeerd. Als er geen tuin is, moeten speeltuinen worden bezocht, waarop honden stoom mogen afblazen.

Ook sportieve activiteiten zijn geschikt voor de hond. Met een goede opleiding is hij een betrouwbare metgezel in Joggen, fietsen of zelfs paardrijden. De eigenaar van het huisdier hoeft niet te verwachten dat de Duitse herder spontaan andere honden aanvalt. Om deze reden is de viervoetige Spanjaard ook geschikt voor hondensporten.

Het kan goed overweg met andere hondenrassen en kan dus op een terrein met andere soortgenoten zijn. De Hondensport behendigheid is bijzonder geschikt voor de Catalaanse herder. De hondencursus, die bestaat uit verschillende obstakels die overwonnen moeten worden, bevordert teamwork en de relatie tussen mens en dier op een uitstekende manier.

Catalaanse herder van voren

Ideaal voor de Catalaanse herder zijn speeltuinen waar hij veel beweging krijgt

Goed om te weten: Speciale kenmerken van de Catalaanse herder

Een bijzonder kenmerk van de Catalaanse herder is de vacht. De Vachtwissel vindt plaats niet even uitgebreid, maar in twee fasen. De vacht van de voorste helft van het lichaam wordt eerst afgeworpen, daarna volgt de vacht van de achterste helft. Ondertussen ziet een Catalaanse herder eruit alsof hij uit verschillende lichaamshelften bestaat.

Nadelen van de Catalaanse herder

Nadelen ontstaan altijd wanneer de Catalaanse herder niet consequent en met liefde wordt opgevoed. Als de eigenaar van het huisdier inconsistent en dus incompetent lijkt tegenover zijn dier, moet men niet verbaasd zijn over rebels gedrag.

Bepaalde kenmerken kunnen daarentegen als nadelig worden geïnterpreteerd als het dier eenvoudigweg niet past bij de aard van de eigenaar. De hond is zeer actief, dus de eigenaar zou dat ook moeten zijn.

Bovendien zich ongelijkmatig gedragen als het gaat om warmte. Ondertussen is ook een bloederige afscheiding te verwachten, die twee tot drie weken kan duren. Mannetjes in de eerste twee levensjaren vertonen een zekere opstandigheid, die liefdevol getemd kan worden met de juiste opleiding.

Past de Catalaanse Herder bij mij?

Actieve hondenliefhebbers zullen genieten van het ras Catalaanse herder. Het wordt beschouwd als: actief en actief. Het is dus geen schoothondje. Als u graag op uw fiets stapt, gaat joggen of paardrijden, loopt u het risico de ondernemende viervoeter Precies goed.

Huiseigenaren met tuin heb het een beetje gemakkelijker. Als er niet genoeg tijd is om een uitgebreide tocht met de hond te maken, is de moestuin ook voldoende. Op de lange termijn heeft een Catalaanse herder echter behoefte aan veel beweging en beweging. Om zijn fysieke en mentale gezondheid te behouden, wordt het bijwonen van een bepaalde hondensport aanbevolen. Hier worden dieren en mensen in samenwerking gepromoot.

De Catalaanse herder is geschikt voor een persoon die graag met zijn huisdier omgaat en weet hoe hij zijn tijd moet nemen, zelfs als het dagelijks leven stressvol is. Iedereen die de hond als een vast lid van zijn eigen huishouden ziet, zal helemaal zelf tijd vrijmaken.

Omdat de aard van de hond veel beweging vereist en Tijd voor aandacht , een aankoop moet goed worden overwogen. Niet elke hondenliefhebber is een actief persoon. Gezinnen daarentegen hebben een voordeel. Er is altijd wel iemand die tussendoor met de hond kan wandelen.

Als gezinshond is een Catalaanse herder ideaal. Zijn aard kenmerkt zich door veel verbondenheid met zijn favoriete mensen.  Voor senioren die beperkt zijn in hun mobiliteit, is de Catalaanse herder alleen voorwaardelijk geschikt. Gezamenlijke hondensporten kunnen moeilijk zijn. Actieve senioren, die nog steeds graag sporten, durven dit hondenras misschien te doen.