Hoeveel kost een teckel – Wat kost deze pup?

hoeveel kost een teckel

Hoeveel kost een teckel? Deze vraag willen we in dit artikel voor je beantwoorden, dus blijf lezen om erachter te komen!

De Teckel is de 13e meest populaire huishond in de Verenigde Staten en de negende meest populaire pup in het Verenigd Koninkrijk.

Deze lange, lage, worstvormige honden hebben niet voor niets de bijnaam “weiner dogs”!

In dit artikel doorlopen we de basisbeginselen over hoeveel een teckel kost, zodat u voorbereid bent om met vertrouwen en kennis van zaken een puppy of reddingshond aan te schaffen.

Het berekenen van de kosten voor een teckel puppy

Net zoals geen twee teckels er precies hetzelfde uitzien of zich precies hetzelfde gedragen, zo kunnen ook de fokkerskosten per raszuivere hondenfokker verschillen.

Deze kosten kunnen ook variëren van nest tot nest en zelfs van pup tot pup! Bijvoorbeeld, op het moment van publicatie varieerden de gepubliceerde teckelprijzen van $200 tot $3.500 en meer.

Hoe kan dit, vraagt u zich misschien af? Wat is er zo anders aan de ene teckelpup dan aan de andere?

Om te beginnen zijn sommige teckelvachtkleuren en -texturen meer gevraagd dan andere. Ook hebben sommige zwangere teckelmoeders vlotte, gemakkelijke bevallingen, terwijl anderen tegen complicaties aanlopen en extra veterinaire hulp nodig hebben.

Deze en vele andere redenen kunnen elk van invloed zijn op de prijs die u op een bepaald moment voor een teckelpup betaalt.

Over het algemeen omvat de prijs die de fokker aanrekent een percentage van de kosten die nodig zijn voor het fokken, werpen en grootbrengen van dat nest, gedeeld door het totale aantal pups in dat nest. Bovenop dit basisbedrag voegt de fokker dan nog wat winst toe – dit helpt de fokker het zich te veroorloven meer nesten teckels te fokken.

Rasechte Teckel Puppy Prijzen

Hier is een algemeen voorbeeld, zodat u zich een beeld kunt vormen van de prijzen van rasechte teckels.

Laten we zeggen dat de kosten van de fokker voor het fokken en werpen van het nest waar uw pup uit komt $4.500 is. Er waren zes puppies in het nest van uw pup. Dus dat is $584 per pup.

Daarbovenop weet de fokker dat hij een winstmarge van 20 procent moet toevoegen om zich nog een nest te kunnen veroorloven. Dit verhoogt de prijs per pup naar $700.

Dan moet de fokker nog wat geld verdienen om zich andere fokactiviteiten te kunnen veroorloven, zoals het bijwonen van shows, plus wat extra voor, nou ja, persoonlijke winst voor maaltijden en om het licht aan te houden! Dus nog eens 20 procent erbij en de totale prijs per pup is nu 840 dollar.

Laten we nu eens kijken naar elke pup in het nest. De pup die u wilt, is een teefje van showkwaliteit (niet van huisdierkwaliteit) – en de enige met de echte klassieke black and tan vachtkleur. De fokker heeft veel aanvragen gekregen van geïnteresseerden die deze pup willen kopen en er is veel vraag naar!

De fokker verhoogt de prijs van deze pup met nog eens 20 procent om die vraag te weerspiegelen – dit extra geld zal in de toekomst helpen bij onverwachte veterinaire of overheadkosten. De prijs van uw pup is nu 1.000 dollar.

Dit is slechts een algemeen voorbeeld, natuurlijk, en het is niet bedoeld om het werkelijke prijsbeleid van teckelfokkers weer te geven.

Maar u kunt gemakkelijk een idee krijgen van hoe een fokker een hogere prijs kan vragen om allerlei verstandige redenen, waaronder het zeker stellen dat u een zo gezond mogelijke pup krijgt met een goed gesocialiseerd temperament!

Dus laten we nu eens in meer detail kijken naar de kosten van de fokker voor het fokken en werpen van een nest en welke specifieke zaken ervoor kunnen zorgen dat de prijzen omhoog of omlaag gaan.

Dure Puppies versus goedkope Puppies

Als een enthousiaste toekomstige puppy-eigenaar, kan het verdiepen in de wereld van de teckel puppyfokkerij en de prijsstelling gepaard gaan met een vrij steile leercurve.

Maar de belangrijkste les is dat er tegenwoordig veel verschillende soorten fokkers zijn die teckels verkopen!

Raszuivere Showfokker

Zo is er de serieuze showfokker die de genetica van het rasechte teckelras zorgvuldig bestudeert.

Zij plannen nieuwe nesten ver van tevoren, zorgen ervoor dat de ouderdieren zijn gescreend op gezondheid met alle aanbevolen gezondheidstesten, en houden echt van het teckelras en willen het graag zien voortbestaan.

Geloof het of niet, dit type fokker is niet degene die waarschijnlijk het meest zal verdienen aan het fokken van Teckels!

Backyard Fokker

Dan is er de toevallige hondenfokker – het type dat soms een “achtertuinfokker” wordt genoemd.

Deze teckelfokker kan zijn teckel opzettelijk hebben gefokt, of de hond van de buren kan zijn loopse teef hebben geroken en over het hek zijn gesprongen – “honden zijn nu eenmaal honden”.

Nu zijn er puppies en moet er winst gemaakt worden om de zorgkosten terug te verdienen.

Puppies kunnen eruit zien als teckels, maar kunnen al dan niet raszuiver zijn (ongeacht de beweringen van de fokker – ze kunnen het zelf echt niet weten).

Puppyfokker

Vervolgens hebben we de puppy fabriek. Huidige schattingen suggereren dat er alleen al in de Verenigde Staten 10.000 of meer zijn. Puppy mills kunnen lokale fokkers of internationale (import) fokkers zijn.

Exploitanten van puppyfabrieken doen het om één reden: winst maken. Dierenmishandeling komt regelmatig voor en je kunt er zeker van zijn dat de uitbater geen genetica bestudeert of de ouderdieren vooraf op gezondheid test.

Nieuwe pups worden niet gesocialiseerd en krijgen misschien niet eens geschikt puppyvoer. Het doel is om de fokkosten superlaag te houden en de pups op te waarderen voor een vette winst.

Nu je deze beschrijvingen hebt doorgelezen, ben je er waarschijnlijk al achter dat de enige soort fokker waar je je nieuwe teckelpup van wilt kopen een raszuivere showfokker is.

Maar eerlijk gezegd kan niet elke aspirant Doxie eigenaar het zich veroorloven om een raszuivere Teckel puppy te kopen bij een fokker van showkwaliteit.

Betekent dit dat je enige andere opties een achtertuin fokker of een puppy molen zijn?

Gelukkig is het antwoord op deze vraag nee. Je hebt nog een andere optie – je kunt een teckelpup of een volwassen hond redden uit een plaatselijk asiel.

Teckel redding

Teckels mogen dan schattig zijn, ze zijn zeker niet de juiste hondse metgezel voor elk gezin.

Ze kunnen temperamentvol, territoriaal, voedselbeschermend, opvliegend en pittig zijn in de buurt van kleine kinderen.

Bovendien worden raszuivere teckels de laatste jaren in toenemende mate geplaagd door rugproblemen en andere ernstige, dure gezondheidsproblemen die hun verzorging voor sommige gezinnen onbetaalbaar kunnen maken.

Toch zijn teckels over het algemeen zeer geliefde honden en dus hoef je waarschijnlijk niet ver te zoeken om een plaatselijke reddingsorganisatie te vinden die zich inzet voor teckels in nood.

Hier zijn de kansen doorgaans beter voor het vinden van een volwassen teckel versus een puppy, maar beide mogelijkheden bestaan, vooral als je bereid bent een stukje te rijden en te wachten.

Typische herplaatsingskosten variëren van gratis tot $300 en vaak omvatten deze kosten een reeks waardevolle vrijstellingen, waaronder

 • sterilisatie/castratie
 • ontworming
 • vlo/teken
 • micro-chippen
 • nieuwe dierenbenodigdheden en
 • zelfs hulp bij hondentraining.

Wat kost een teckel puppy?

Zoals we in de inleiding al zeiden, kunnen de kosten per fokker of reddingsorganisatie sterk verschillen. Huidige gepubliceerde teckelprijzen variëren van $200 tot $3.500+.

Hoe hoger de prijs, hoe meer vraag naar de pup en hoe groter de kans dat je nieuwe pup een volledige stamboom heeft voor show en/of fokrechten.

Laten we nu eens kijken naar enkele typische fokkerskosten – zoals je ziet kunnen zelfs routinekosten snel oplopen tot enkele duizenden dollars!

 • Gezondheidstesten: $1,000 per ouderhond
 • Brucellose (honden SOA) testen: $150
 • Progesteron test: $120
 • Dekgeld: $2,000 per fokpoging
 • Echografie/X-ray: $120 per test
 • Werpbenodigdheden, kussentjes, speelgoed, puppyvoer: $400
 • Keizersnede: $1,500
 • Ontworming: $160 per nest
 • Vaccins 4 schots serie: $140 per pup
 • Rabines/Bordatella/Leptovirus: $45 per pup
 • AKC registratie: $25 + $2 per pup
 • Micro-chippen: $45 per pup

Zijn er nog andere kosten verbonden aan een teckel puppy?

Een ding dat enthousiaste puppy-eigenaren gemakkelijk vergeten is dat de puppyprijs slechts een deel is van de totale kosten van het toevoegen van een teckelpup aan uw gezin.

Op dezelfde manier als voor een menselijke baby, moet u zich voorbereiden op het verwelkomen van uw nieuwe puppy door de juiste benodigdheden aan te schaffen.

Er zijn ook veterinaire kosten om ervoor te zorgen dat uw puppy gezond en veilig opgroeit.

En dan is er nog de noodzaak om te budgetteren voor toekomstige onbekende grote uitgaven, waaronder voor teckels vaak rug- en schijfproblemen die in de duizenden kunnen lopen voor behandeling, operatie en revalidatie.

U zult uw nieuwe puppy ook moeten trainen – en teckels zijn een notoir koppig ras!

Sommige van deze kosten zullen eenmalig zijn (sterilisatie/castratie, microchippen), terwijl andere maandelijks of jaarlijks doorlopend zullen zijn.

Laten we eens kijken naar enkele veel voorkomende kosten voor het bezitten van een puppy:

 • Aanvankelijk “goed puppy” veterinair onderzoek: $85
 • Voedsel: $35 per maand
 • Hartworm- en vlooien-/tekenpreventie: $12 per maand
 • Sterilisatie/castratie: $200
 • Leiband/halsband/I.D. label: $40
 • Voedsel/water kommen: $25
 • Hondenbed: $50
 • Huis/reis krat: $75
 • Verzorgingsproducten: $60
 • Speelgoed/traktaties/speeltjes: $75

Hoeveel kost een teckel?

Wij hopen dat het doorlezen van dit artikel u de informatie heeft gegeven om met kennis van zaken en vertrouwen een teckel pup aan te schaffen.

Als u op zoek bent naar andere informatie over teckels voordat u er een aanschaft, lees dan hier alles over hun temperament!

We horen graag van je als je de trotse eigenaar bent van een teckel puppy, laat ons een berichtje achter in de comments hieronder!

Referenties en bronnen

 • Seath, I., et al, 2018, “Een teckel kopen,” The Dachshund Breed Council.
 • Morse, W., 2019, “Read Before You Adopt,” All American Dachshund Rescue.
 • Eccles, A., 2018, “Teckels te koop,” Down Home Dachshunds Fokker.
 • Luke, J., 2019, “Prijzen, Betalingen & Informatie over statiegeld,” Muddy River Dachshunds Kennel.
 • Adamson, E., 2001, “Is een teckel geschikt voor u?”, Wiley.
 • Kent, A., 2015, “Kosten van het grootbrengen van een nest,” Kent Family Farms, Kennel.