Hoe verzorg je een Golden Retriever – De beste tips voor thuisverzorging

hoe verzorg je een golden retriever

Vandaag leer je hoe je een Golden Retriever snel, gemakkelijk en effectief kunt borstelen, met slechts een paar hulpmiddelen en een beetje informatie. De aanhankelijke en trouwe Golden Retriever is groot, langharig en dubbelharig. Als traditionele werk-, jacht- of diensthond, maar ook als huisdier, zijn alle Golden Retriever gezinnen van elke soort bekend met die glans van verloren vacht die zich rond uw huis, meubels en tapijten drapeert! Regelmatige verzorging tot een half uur per week helpt hun zware verharing onder controle te houden, voorkomt pijnlijke klitten en vervilting, en zorgt ook voor een geweldige band. Klitten zijn onaantrekkelijk, oncomfortabel en kunnen zelfs leiden tot een gevoelige huid en pijnlijke plekken. In deze gids delen we tips, video’s, foto’s en instructies over hoe je een Golden Retriever thuis kunt verzorgen, van puppytijd tot volwassenheid. We geven advies over het kopen van de beste Golden Retriever grooming tools, waaronder borstels, kammen, scharen, uitdunscharen en harken. We vertellen je hoe je een Golden Retriever tijdens het verharingsseizoen moet verzorgen, rekening houdend met die dikke ondervacht, en zelfs hoe je een Golden Retriever met verschillende vachtstijlen en kapsels kunt verzorgen!

Inhoud


Hoe verzorg je een Golden Retriever

De prachtige Golden Retriever is een van de populairste en meest geliefde hondenrassen. Het is een beroemde liefdevolle, zachtaardige en toegewijde hond. Het ras wordt ook bewonderd om zijn mooie gouden vacht. Je weet wel, die waaraan de Golden Retriever zijn naam te danken heeft!

Uw leven delen met een Golden kan u ontelbare uren van vreugde brengen, maar zult u ook ontelbare uren kwijt zijn aan de vachtverzorging van uw hond? De Golden Retriever staat bekend als een verhaarder, en regelmatige verzorging is noodzakelijk. Maar het is niet nodig om tonnen geld uit te geven in de hondentrimsalon. U hoeft ook niet geïntimideerd te zijn door het idee om uw Golden thuis zelf te verzorgen.

Golden Retriever Vachttype

Als je dit schitterende ras overweegt, is een van de eerste vragen die bij je opkomen onvermijdelijk hoe je een Golden Retriever moet verzorgen. De Golden Retriever heeft een vacht die opvallend is om naar te kijken, maar wat is het met de vacht van een Golden dat maakt dat hij snel verhaart en regelmatig geborsteld moet worden?

De Golden heeft een halflange dubbele vacht. De bovenvacht is dicht en waterafstotend, en de ondervacht is stevig.

Goldens maken, net als andere dieren met een ondervacht, een seizoensgebonden verharing door, vaak “blazen van de vacht” genoemd. Dit betekent dat de ondervacht dik wordt bij koud weer en uitvalt bij warm weer.

De Golden heeft ook een langere vacht, genaamd bevedering, op sommige delen van het lichaam, met name de nek, achterkant van de poten, onderlijf en staart. Maar al die vacht betekent niet dat u zich om de vijf minuten naar de poedelsalon moet haasten.

hoe verzorg je een golden retriever

Hoe een Golden Retriever thuis te verzorgen

Laten we het hebben over hoe je een Golden Retriever borstelt met verschillende soorten borstels (en kammen), en hoe je de vacht trimt met een schaar en een uitdunschaar. Moet u een ondervachthark gebruiken bij uw Golden? We bekijken de voor- en nadelen van dit populaire verzorgingsmiddel.

  • Een harde en snelle regel die door alle professionele trimmers wordt gedeeld, is om uw Golden nooit te scheren.
  • Uw hond heeft die dubbele vacht het hele jaar door nodig, dus houd hem getrimd maar niet geschoren.
  • Plan minimaal een keer per week borstelen. Veel Goldens hebben vaker verzorging nodig.
  • Buiten borstelen kan de hoeveelheid losse vacht in huis verminderen.

Voordelen van thuisverzorging

U kunt deze verzorgingstijd ook gebruiken om de huid en het lichaam van uw hond te controleren op hete plekken of knobbels. En natuurlijk om een band op te bouwen met uw pup!

Zorg ervoor dat de verzorgingsroutine van uw Golden het regelmatig knippen van de nagels, het poetsen van de tanden en het schoonmaken van de oren omvat.

Het leren verzorgen van een Golden Retriever heeft ook een aantal belangrijke voorbereidingen. Voordat u begint met het trimmen van de vacht van uw hond, moet u ervoor zorgen dat de vacht schoon en goed gedroogd is. Groomers raden aan om het in de richting van de haargroei te föhnen.

hoe verzorg je een golden retriever

Hoe een Golden Retriever verzorgen met de juiste hulpmiddelen

Wanneer je leert hoe je een Golden Retriever moet borstelen, is het juiste gereedschap belangrijk. Wat is de beste borstel voor Golden Retriever honden? Welke andere grooming tools heb je nodig naast een borstel?

Je basis verzorgingsset moet een borstel, kam, schaar en uitdunschaar bevatten. Laten we elk gereedschap nader bekijken.

Golden Retriever Borstels

De meeste ervaren Golden trimmers gebruiken graag een slickerborstel. Een slickerborstel heeft een breed oppervlak bedekt met pinnen. Het wordt ook wel een pennenborstel genoemd. Soms zijn de pinnen kaal, en soms hebben ze rubberen punten.

Slickerborstels zijn een goede keuze voor het werken door de matten van los haar bij middelmatig tot langharige honden zoals de Golden. Varkensharen borstels zijn beter geschikt voor honden met een kortere vacht, maar kunnen nog steeds worden gebruikt op Goldens in aanvulling op de slicker borstel, als je wilt.

Als je leert hoe je een Golden Retriever thuis moet borstelen, heb je een slickerborstel nodig. Hier zijn een paar top-pics voor de beste borstel voor Golden Retriever honden.

HappyDogz Pro Slickerborstel voor honden en katten

Deze populaire slickerborstel* heeft zachte haren en een ergonomisch handvat. Het grotere formaat is perfect voor Goldens.

Miracle Care huisdierenborstel

Deze slickerborstel* is er ook in een groter formaat voor grote honden. Hij heeft een zachte pad en schuine, flexibele pinnen voor honden met een gevoelige huid.

Pro Quality Zelfreinigende Slickerborstel voor honden en katten

Deze populaire slickerborstel* komt in een groter formaat voor Golden Retrievers. Hij heeft ook een knop die u indrukt om de vacht los te maken voor een gemakkelijke reiniging.

Golden Retriever Kammen

Wanneer u leert hoe u een Golden Retriever thuis moet borstelen, zult u ook een kam willen hebben. Kies een stalen kam van goede kwaliteit voor uw trimset. Kammen zijn geweldig voor de afwerking van uw Golden na het borstelen en trimmen.

U hebt misschien wel eens gehoord van iets dat een Greyhound kam of Greyhound-stijl kam wordt genoemd. Greyhound is een merk waaraan veel professionele trimmers de voorkeur geven, maar u kunt ook minder dure stalen kammen kopen.

Andis Pet Stalen Verzorgingskam

Deze kam van goede kwaliteit* is een goede keuze. Een populaire, goed geprijsde stalen kam die wordt geleverd in een groter formaat voor grote honden.

2 Pack Pet Comb by Hertzco

Met deze stalen kammenset* krijgt u een kleine en grote kam om alle gebieden van uw hond te bestrijken. Het handvat is van rubber, zodat u een goede grip heeft.

Golden Retriever Schaar en Dunschaar

Leren hoe je een Golden Retriever moet borstelen omvat niet alleen borstelen. Uw verzorgingsset moet ook een schaar en een uitdunschaar bevatten.

Scharen zijn goed voor detailwerk rond kleine gebieden zoals de oren en de voeten. Een uitdunschaar is een schaar met inkepingen in het blad, perfect voor het verwijderen van bulk van gebieden zoals de kraag, en het verzachten van randen.

Pet Magasin Verzorgingsschaar Kit

Deze populaire schaar* wordt geleverd in een verpakking van twee maten, voor zowel grote als kleine oppervlakken. Ze hebben ook afgeronde punten voor de veiligheid en gemakkelijke handgrepen.

Hondentrimschaar van Boshel

Deze schaar* komt ook in een tweedelige set, zodat u zowel grote als kleine oppervlakken kunt bewerken. Ze hebben afgeronde punten voor de veiligheid en comfortabele, verstelbare handgrepen.

Sharf Gold Touch Pet Shears

Deze uitdunschaar* is gemaakt van hoogwaardig Japans roestvrij staal. Ze zijn perfect voor zowel ontharen als stylen.

Pet Magasin Pet Uitdunscharen

Een goed geprijsde optie, deze schaar* heeft een kamblad met 28 tanden en een scherp snijblad, beide gemaakt van chirurgisch roestvrij staal.

Hoe verzorg je een Golden Retriever tijdens het verharen?

Golden Retrievers verharen het hele jaar door, maar soms verharen ze meer dan andere keren. Wanneer uw Golden Retriever volledig verhaart, wat één of twee keer per jaar zal gebeuren, moet u uw gebruikelijke routine volgen, maar uw uitrusting upgraden om de extra vacht aan te kunnen.

Beste borstel voor verharende Golden Retrievers

Moet u een verharingshulpmiddel gebruiken zoals een onderwolhark, stripmes of verharingsmes wanneer uw Golden Retriever veel vacht laat vallen tijdens het piek verharingsseizoen?

Hoewel sommige thuistrimmers deze hulpmiddelen graag gebruiken om het seizoensgebonden verharen het hoofd te bieden, adviseren veel professionele hondentrimmers die met Goldens werken eigenaren om zware verharingsapparaten alleen met uiterste voorzichtigheid te gebruiken.

Regelmatig gebruik van uw uitdunschaar, en vooral uw slickerborstel, kan het werk doen van een krachtiger bladerinstrument. En u loopt niet het risico de mooie vacht van uw Golden Retriever te beschadigen. Hier zijn enkele goede borstels voor het verharen.

Safari Zelfreinigende Slickerborstel voor Honden

Een goed geprijsde slickerborstel* die verkrijgbaar is in de maten small, medium en large. De roestvrijstalen pennen zijn intrekbaar voor eenvoudige reiniging.

Chris Christensen Ovale Pinnenborstel

Dit merk* is populair bij Golden eigenaren. De pinnen met gladde punten zijn lang genoeg om door alle vachten te komen en ze zijn gemaakt van hoogwaardig roestvrij staal.

Golden Retriever Verzorgingsstijlen

Nu u al het juiste gereedschap heeft om uw Golden als een pro te verzorgen, wat moet u weten over Golden Retriever verzorgingsstijlen?

Golden Retrievers en extreem knippen gaan niet samen! Professionele trimmers die werken met Goldens van showkwaliteit benadrukken het belang van een algemeen evenwicht en symmetrie in een goede snit. Een ongetrimde Golden Retriever heeft dik, lang haar op gebieden zoals de nek, staart en benen. Een goed getrimde Golden moet er netjes uitzien, met het dikste haar op de nek, staart en poten/voeten getrimd om er glad en gelijkmatig uit te zien.

Ernstige “zomer” knipbeurten worden over het algemeen niet gedaan bij Golden Retrievers.

Het is belangrijk te onthouden dat de dikke ondervacht van een Golden als isolatie werkt in de winter.

De ondervacht zal in de zomer veel dunner zijn, maar het intact laten van de bovenvacht zal uw Golden beschermen tegen zon en hitte.

Golden Retriever Verzorging Knippen

Naast het geven van een algemene borstelbeurt aan uw hond om matten en dode vacht te verwijderen, moeten de delen van de kop en het lichaam van uw hond met lange, pluizige vacht worden getrimd. Gebruik een dunschaar op het ongelijke haar in en rond de oren van uw hond om ze er netjes, maar toch natuurlijk zacht uit te laten zien.

U kunt het snorhaargebied van het gezicht van uw hond trimmen met een kleine schaar met stompe punt. Op de voeten van uw hond groeien plukjes vacht rond de tenen. Gebruik een rechte schaar om het haar zo te knippen dat het gelijk ligt met de voetkussentjes.

Langer haar op de bovenkant van de voet en de achterste onderpoot (het zogenaamde spronggewricht) moet ook worden getrimd met een schaar. Goed getrimde voeten moeten netjes en rond zijn, zoals die van een kat.

De staart van uw Golden Retriever moet worden getrimd met een dunschaar om er netjes en gebeeldhouwd uit te zien, maar toch een vol uiterlijk te behouden. Er zijn verschillende manieren om de staart te trimmen. Sommige trimmers verzamelen de staartveren en anderen laten ze vallen als een waaier.

Niet alleen raden!

Zorg ervoor dat u tutorials over verzorging bekijkt of praat met een professional om de methode te vinden die voor u het meest comfortabel is. De nek en schouders van uw Golden Retriever hebben een zware vachtkraag.

U kunt de dikke ondervacht uitdunnen met een uitdunschaar, maar zorg ervoor dat u nooit in de bovenvacht knipt.

Groomers raden aan het halsgebied in meerdere sessies te trimmen, zodat je een pauze kunt nemen en je werk kunt beoordelen, in plaats van het risico te lopen te veel te trimmen.

Het haar op de buik, de voorste ellebogen en de achterkant van een Golden wordt meestal niet getrimd. Sommige Golden eigenaren geven hun honden graag een sanitaire trim op de bloeiers.

De beslissing over het al dan niet trimmen van dit gebied is meestal gebaseerd op de behoeften van de individuele hond.

hoe verzorg je een golden retriever

Hoe verzorg je een Golden Retriever Puppy?

Zijn er speciale verzorgingstips voor Golden Retriever puppies? Het verzorgen van een Golden Retriever puppy is vergelijkbaar met het verzorgen van een volwassen Golden Retriever – maar met meer nadruk op het vertrouwd maken van uw pup met het proces.

Laat uw pup eraan wennen om na het baden met een föhn afgedroogd te worden. Het is ook een goed idee om de pootjes te behandelen, zodat uw puppy vertrouwd raakt met nagels knippen en vacht trimmen op de pootjes.

Jonge pups zouden niet getrimd moeten worden, maar u kunt die zachte puppy-pluizen van jongs af aan borstelen om ze te laten wennen aan regelmatige borstelbeurten.

Veel pups zullen de borstel zien als een kauwspeeltje en proberen ermee te spelen. Beloon goed gedrag tijdens het borstelen … en ontspan, ze zullen dit ontgroeien en genieten van het borstelen als ze ouder zijn!

Beste borstel voor Golden Retriever Puppy

U kunt kleine, zachte slicker borstels kopen voor uw Golden Retriever puppy. Hier zijn een paar favorieten.

PETPAWJOY Slickerborstel

Deze slickerborstel* is ontworpen voor puppy’s, kleine honden, katten en zelfs konijnen. U kunt de richting van de pinnen veranderen voor zowel verzorging als massage.

Lil Pals Slickerborstel

Een kleine borstel* voor puppy’s en speelgoedrassen. De flexibele pinnen hebben ronde plastic punten voor zacht borstelen op de gevoelige huid.

JW Pet Company GripSoft Slicker Zachte Pin Hondenborstel

Deze slickerborstel* heeft een kleine ovale kop en een ergonomisch handvat. Hij is ontworpen voor kleine tot middelgrote honden met een gevoelige huid.

Hoe uw Golden Retriever puppy te verzorgen - een hondenverzorgingsgids.

Golden Retriever Verzorging Video’s

Als u meer van visueel leren houdt, zijn er op dit moment een paar geweldige Golden Retriever verzorgingsvideo’s online. Wij zijn een grote fan van deze, die heel gedetailleerd is:


Hoe een Golden Retriever thuis te verzorgen

Het verzorgen van uw Golden kan een plezierige ervaring zijn voor zowel u als uw hond! Met het juiste gereedschap en een beetje oefening kan elke Golden eigenaar zijn hond thuis een professionele verzorging geven.

Regelmatig borstelen houdt de dubbele vacht van uw Golden Retriever matvrij en in topconditie…in het verharingsseizoen en het hele jaar door. Zoek naar goede kwaliteit slicker borstels, stalen kammen, scharen en uitdunscharen. De meeste Golden experts raden geen zware verharingsinstrumenten aan.

De vacht van uw Golden Retriever hoeft niet volledig geknipt te worden, en vergeet niet om uw hond nooit te scheren, zelfs niet in de zomer. Golden Retriever trimmen wordt normaal gesproken alleen gedaan op de oren, voeten, nek en staart.

Het doel van goede verzorging is om de lange, vederige vacht van uw Golden netjes te maken, maar niet om het algehele uiterlijk drastisch te veranderen. Veel Golden Retriever fokkers en professionele hondentrimmers onderhouden nuttige websites en YouTube-kanalen met veel geweldig verzorgingsadvies en how-tos … perfect voor beginnende Golden-eigenaren!

Affiliate link openbaarmaking: Links in dit artikel gemarkeerd met een * zijn affiliate links, en we kunnen een kleine commissie ontvangen als u deze producten koopt. We hebben ze echter onafhankelijk geselecteerd voor opname en alle meningen in dit artikel zijn de onze.

Meer over Golden Retriever Verzorging

Referenties en verder lezen