Hoe uw hond te stoppen met stelen

hoe uw hond te stoppen met stelenBent u het zat dat uw hond uw schoenen steelt, het speelgoed van uw kind, eten van de tafel en alles wat hij in zijn bek kan pakken of waar hij zijn poten op kan leggen?

U bent niet alleen. Laten we eens kijken hoe u een einde kunt maken aan uw hondendief!

Omgaan met een hond die je spullen blijft stelen is een groot probleem waar veel puppy-ouders mee te maken krijgen.

Welke honden zijn het meest geneigd om te stelen?

Het varieert natuurlijk, maar de meeste hondendieven zijn jonger dan twee en een half jaar. Volwassen honden kunnen meestal niet lastig gevallen worden.

Honden zijn vaak de grootste boosdoeners omdat ze nogal ‘mondig’ zijn. We hebben ze tenslotte generatie op generatie gefokt om dingen voor ons te dragen. Dus misschien moeten we niet al te verbaasd zijn als ze dat doen!

Stelen bij jonge honden piekt tussen zes en achttien maanden oud. Vaak als de hond groot genoeg is om zijn poten op de tafel of het aanrecht te zetten…

Als u uw hond door het huis moet achtervolgen om uw autosleutels terug te krijgen. Als hij deze week op de veters van uw beste schoenen heeft gekauwd en het is pas maandag, of als u deze maand al twee keer naar de dierenarts bent geweest omdat hij een sok heeft ingeslikt, is de kans groot dat uw hond in deze leeftijdsgroep van 6-18 maanden valt.

En de kans is groot dat u wilt dat het stelen stopt!

Help! Mijn hond steelt mijn spullen!

Mensen posten vaak op het forum over stelen en zijn soms ten einde raad

“Ik kan niets neerleggen” roepen ze “zonder dat hij het pakt zodra ik me omdraai!”

En om het nog erger te maken, lijkt de hond twee vingers op te steken als hij er vandoor gaat met de resultaten van zijn laatste overval.

“Hij neemt expres spullen die niet van hem zijn en loopt er dan mee te spotten!” is een veelgehoorde klacht.

En de eigenaren zijn begrijpelijkerwijs gefrustreerd en boos.

Honden stelen stijlen

Stelen is een veel voorkomend probleem, en verschillende honden hebben een verschillende aanpak. Sommige zijn heel stiekem, en schuiven heel voorzichtig je onderbroek van de radiator als je je omdraait.

Anderen zijn heel brutaal en geven de voorkeur aan een grijp- en smijttechniek. Sommigen stelen alleen als je het huis uit bent.

Veel retrievers vinden het gewoon leuk om rond te paraderen met je spullen in hun bek, ze bieden het aan, staart kwispelt woest, geven het bijna aan je, en duiken dan op het laatste moment weg.

Uw schoenen opbergen en hem de zijne geven om mee te spelen kan helpen!

Sommige honden gaan regelrecht naar hun bed of duiken onder de bank waar ze zullen proberen het wereldrecord van het ontmantelen van een afstandsbediening van de TV te verslaan.

Andere rennen rond en rond in verwoede cirkels terwijl u probeert ze in te halen, totdat u ofwel struikelt en uw hoofd stoot, ofwel uw geduld verliest en hysterisch begint te gillen.

Als dit regelmatig voorkomt in je huis, is het waarschijnlijk tijd om actie te ondernemen.

Stelen en grommen

Een veel voorkomend bijkomend probleem bij onze hondendieven is de hond die gromt of snauwt als je (heel redelijk) probeert je spullen van hem af te pakken.

Dus wat is hier aan de hand? Waarom is je schattige puppy veranderd in een slechte hond met criminele neigingen.

Is dit puberaal gebrek aan respect en brutaliteit. Denkt de hond dat hij de baas is, is hij een jeugddelinquent, of is hij gewoon vreemd. Laten we uitzoeken

Jouw dingen versus zijn dingen – begrijpen honden bezit?

Het eerste dat we moeten overwegen is het begrip ‘bezit’ of ‘bezit’ van spullen. Het probleem voor honden is, dat ze niet weten wat ‘mijn’ betekent.

Er zijn dingen die honden willen (eten, botten, goedkoop speelgoed, je sokken, kussens en mooie schoenen) en dingen die ze niet willen (zoals duur speelgoed dat speciaal voor hen is gekocht). Die mag je hebben!

Dus een hond die dingen steelt, pakt eigenlijk gewoon dingen die hij wil hebben. Hij oordeelt niet over wie ze toebehoren. Ze kunnen van hem zijn. Ze kunnen van jou zijn. Het is allemaal hetzelfde voor hem. Het is gewoon dat je merkt (en het erg vindt) wanneer ze van jou zijn.

Hem zijn eigen speelgoed geven kan helpen. Vooral als hij ze echt leuk vindt. Maar je moet nog steeds je spullen uit zijn buurt houden. Hij begrijpt het verschil niet echt.

Is stelen een teken van gebrek aan respect bij honden?

Het is gebruikelijk om mensen de woorden “opzettelijk, uitdagend, respectloos en dominant” te horen gebruiken als het gaat om hondengedrag. Dit komt voort uit achterhaalde theorieën over roedelleiderschap, en de ‘alfa’ hond.

Vroeger dachten we dat honden een roedel vormden met een leider of alfa-hond aan de top. En vroeger geloofden we dat je in je gezin, als je een hond hebt, ervoor moest zorgen dat jij de alfa was, en je hond onderaan de hoop stond.

Hoe je hond niet meer kan stelen!We weten nu dat dit niet waar is.

Tamme honden vormen geen roedels, noch hechten ze waarde aan status of rang.

Waar honden waarde aan hechten is ‘spul’.

Middelen. Dingen die ze graag willen hebben.

Daarom kan een hond die voedsel bewaakt het helemaal niet erg vinden dat je over zijn bed klimt of aan zijn staart trekt (niet dat je dat zou moeten doen).

Het gaat niet om rang of leiderschap. Het is veel simpeler dan dat. Het gaat over de dingen waar je hond waarde aan hecht of het meest bang is om te verliezen.

Dus, als uw hond niet respectloos is, of probeert uw gezin over te nemen, waarom steelt hij dan uw spullen!!! Inclusief saaie dingen zoals het etui van je kind of een briefje dat je voor je wederhelft hebt geschreven?

Hij wil ze niet, of heeft ze niet nodig. Hij maakt ze vaak gewoon kapot. Waarom doet hij het dan?

Laten we bij het begin beginnen. Met puppies.

Waarom gaan puppies stelen?

Als ze iets willen, zullen de meeste pups en jonge honden proberen het te pakken. Dit is normaal.

Denk eraan, hoewel we het stelen noemen, is het niet echt stelen, omdat honden onze regels van bezit niet begrijpen.

Puppy’s pakken dingen op die interessant of aantrekkelijk ruiken, gewoon om te ontdekken hoe ze smaken of aanvoelen. Net als baby’s verkennen puppies de wereld met hun mond.

Door wat er gebeurt nadat ze iets genomen hebben dat niet van hen is, krijgen sommige honden de gewoonte om voortdurend dingen op te rapen en ermee weg te lopen.

Waarom honden blijven stelen

Honden blijven stelen omdat ze er een beloning voor krijgen. Die beloning is voor ons misschien niet meteen duidelijk, maar die is er altijd.

Op een of andere manier, als uw hond steelt, geniet hij van de gevolgen.

Het is belangrijk dat we begrijpen waarom onze eigen honden stelen, want dat zal ons helpen het juiste systeem te creëren om hen ervan te weerhouden het te doen.

De beloningen die honden krijgen voor het stelen kunnen gevarieerd zijn, en vallen vaak in een van de drie hoofdcategorieën. Het stelen van uw hond kan zijn:

 • Intrinsiek beloond
 • Beloond door aandacht
 • Opzettelijk beloond

Laten we die eens nader bekijken.

Intrinsiek beloond stelen

Soms is het gestolen voorwerp zelf al een beloning. Voedsel, inclusief de inhoud van uw vuilnisbak (ja, uw hond beschouwt dat als voedsel), plus dingen die piepen of rollen en die achtervolgd kunnen worden, zijn voor de meeste honden zeer belonend.

Spullen die sterk naar u ruiken kunnen ook aantrekkelijk zijn. Ondergoed en sokken vallen meestal in deze categorie!

En vergeet niet dat een hond de menselijke geur kan ruiken op voorwerpen die door de wasmachine zijn gegaan – vele malen. Dus schoon zijn zal uw kleding niet redden van zijn liefdevolle aandacht!

Stelen dat wordt beloond met aandacht

Veel honden hechten veel waarde aan menselijke aandacht. Wij hebben dit soort temperament gefokt in enkele van onze meest coöperatieve en trainbare werkrassen. Vooral onze jacht- en schaapshonden.

Vaak is het gedrag van de mensen rond de hond na de diefstal zeer belonend. Vooral voor deze honden, omdat ze enorm veel aandacht aan de hond besteden.

Dit soort gedrag omvat gillen en schreeuwen (van kinderen en volwassenen) achter de hond aanzitten, en hem op de grond tackelen. Allemaal leuke activiteiten voor een gezonde jonge hond. Leuk, totdat hij bang wordt of zich bedreigd voelt. Daar komen we zo op terug.

Opzettelijk beloond

We moeten het waarschijnlijk even hebben over de hond die geleerd wordt te apporteren. Dit is een veel voorkomend probleem in huizen waar we jonge retrievers trainen.

De hond realiseert zich dat apporteren door mensen wordt gewaardeerd en vaak beloond, en begint alles in huis te apporteren wat niet vastgenageld is.

We zullen zo meteen bekijken hoe je stelen kunt verhelpen, maar laten we eerst eens kijken naar een ernstiger probleem dat vaak samengaat met stelen. En kan er zelfs toe leiden dat honden worden achtergelaten of vernietigd.

Mijn hond gromt als ik iets van hem afpak

De meeste mensen reageren op de aanblik van een hond die er met hun dierbare spullen vandoor gaat, door hem achterna te gaan en te proberen het voorwerp uit zijn kaken te worstelen. Helaas is dit voor veel honden zeer belonend en maakt het het steelprobleem nog erger.

Zodra het gezin de hond een paar keer door de kamer heeft gejaagd en hem aan de vloer heeft vastgepind, kunnen de problemen pas echt beginnen.

Wat veel mensen op dit punt doen, is proberen de bek van de hond open te dwingen, door zijn kaken uit elkaar te trekken om het beledigende voorwerp terug te halen.

Aanvankelijk klemt de hond waarschijnlijk gewoon zijn kaken op elkaar, maar als ze uiteindelijk uit elkaar worden gedwongen en het voorwerp wordt verwijderd, zal dit zijn toekomstige gedrag beïnvloeden. Sommige honden zullen zelfs proberen zich te verdedigen tegen deze waargenomen aanval.

Het is helemaal niet ongebruikelijk dat honden die verwachten dat hun prijs wordt weggerukt, overgaan tot grommen en zelfs snauwen. Dit komt omdat ze zich bedreigd voelen en bang zijn hun nieuwe bezit te verliezen.

Veel hondeneigenaren zien, terecht, grommen als een ernstig probleem bij een hond. En een paar van dit soort incidenten kunnen een hond een enkeltje naar het plaatselijke asiel opleveren.

Dit is erg jammer, want veel perfect aardige en veilige honden, zullen grommen als ze fysiek worden aangevallen. De meeste eigenaren ontdekken dit nooit omdat ze nooit in een fysiek conflict komen met hun honden.

Het is daarom belangrijk ervoor te zorgen dat we weten hoe we iets veilig van een hond kunnen afpakken die het wil houden.

Hoe je iets NIET van je hond moet afnemen

U moet niet proberen een voorwerp fysiek uit de bek van uw hond te halen, behalve in het meest schrijnende geval (als hij bijvoorbeeld stikt).

De redenen hiervoor zijn tweeledig

 • De volgende keer kan de hond zijn mond bewaken – dat wil zeggen grommen of naar je snauwen
 • De volgende keer kan hij proberen door te slikken wat hij in zijn bek heeft.

Als een hond echt niet wil dat je krijgt wat hij in zijn bek heeft, heeft hij twee opties. Hij kan het ergens stoppen waar je het nooit kunt vinden – met andere woorden in zijn buik – of hij kan er met je om vechten.

Honden die kleine dingen oprapen, zoals munten en steentjes, kunnen een hele zorg zijn. Puppy’s doen dit vaak uit nieuwsgierigheid. Het is hun manier om de wereld te verkennen.

Soms pakt een puppy iets gevaarlijks op, een kleine batterij bijvoorbeeld.

Het laatste wat je wilt doen is een puppy leren de dingen die ze in hun mond stoppen door te slikken.

Wat je wilt dat de hond doet, is het uitspugen. En we zullen het zo meteen hebben over het aanleren daarvan. Maar voor nu, hoe ga je om met een hond die niet getraind is om een voorwerp te laten vallen.

Vergeet niet dat u uw hond ook niet moet achtervolgen, want zoals we gezien hebben, vinden veel honden dit zeer belonend en het versterkt het stelen en moedigt de hond aan op zijn weg naar een leven van misdaad.

De juiste manier om iets van uw hond af te pakken

Stel dat uw hond er vandoor is gegaan met de afstandsbediening van de TV of het boek dat u net voor uw oma voor haar verjaardag heeft gekocht.

Als je de hond niet kunt achtervolgen, of je spullen fysiek kunt terugpakken, hoe krijg je dan je eigendommen terug met zo min mogelijk schade…

Wanneer een hond iets in zijn bek houdt dat jij wilt hebben. en niet getraind is om dat voorwerp los te laten, heb je twee keuzes.

 • Je kan de hond negeren
 • Je kunt het item ruilen voor iets dat hij beter wil.

Negeren is een prima strategie als de hond alleen maar probeert je aandacht te krijgen door je spullen op te pakken.

Als hij op het punt staat iets waardevols te vernielen, moet je meteen naar de koelkast gaan en je wapenen met verschillende lekkere snacks. Dit is voor de hond, niet voor jou!

Hoe krijgt u uw hond zover dat hij iets laat vallen wat hij heeft gestolen?

Als uw hond een veteranendief is, moet u de eerste paar keer dat u dit doet misschien de snack op het uiteinde van de neus van de hond duwen voordat hij het voorwerp dat hij vasthoudt laat vallen.

Zorg ervoor dat je een andere snack klaar hebt staan!

Als hij het voorwerp laat vallen om de eerste snack te pakken gooi je de andere snack waar hij die kan zien, maar verder weg van zijn prijs. Op die manier kun je de prijs verwijderen zonder dat hij het weer probeert te pakken.

Als hij iets gevaarlijks droeg, zet dan je voet erop zodra het de grond raakt om er absoluut zeker van te zijn dat hij het niet opnieuw kan oppakken. Gooi dan lekkere hapjes goed van je af terwijl je het gevaarlijke voorwerp opruimt.

Wat als uw hond niet wil ruilen!

Met honden die een geschiedenis van stelen hebben, kan ruilen soms moeilijk zijn omdat de hond je niet vertrouwt.

Hij is gewend om achtervolgd en gegrepen te worden, en komt niet dicht genoeg bij om zich te concentreren op de ruil die je aanbiedt. In plaats daarvan duikt hij direct onder de bank en sloopt je favoriete schoen.

In deze situatie, moet je je hond een huislijn laten dragen

Hoe een huislijn u kan helpen

Een huislijn is een geweldige manier om een hond in goede banen te leiden terwijl u werkt aan zijn training of verbetering van zijn gedrag.

Het kan helpen bij honden die opspringen bij bezoek, honden die er met uw schoenen vandoor gaan, honden die niet van het meubilair af willen, enzovoort.

Het stelt u in staat de hond naar een veilige plaats te brengen zonder dat u van dichtbij komt.

Bij dieven kun je de hond zo dicht bij je brengen, zodat je hem een enorme beloning kunt geven voor het loslaten van zijn prijs.

Hij gaat niet aan je schoen hangen als er een stuk rosbief recht onder zijn neus ligt en hij zich niet van je kan verwijderen.

Het gebruik van een huislijn

Een huislijn houdt het koel tussen jullie, en voorkomt fysieke gevechten en achtervolgingen.

U kunt de hond gewoon ‘wegleiden’ en hem in een andere kamer of achter een barrière zetten terwijl u nadenkt over wat u nu moet doen en hoe u de situatie in de toekomst beter kunt beheersen.

Als je ’s morgens opstaat, doe je je hond gewoon een tuigje om, dat kan hij de hele dag dragen, en maak je er een huislijn aan vast. Doe de huislijn en het tuigje ’s nachts af en altijd als hij alleen in huis is, zodat hij nergens in verstrikt kan raken als u weg bent.

“Maar maar!” U roept “wat als mijn hond eten heeft gestolen, hè? Wat dan!”

Hond die eten steelt

Wanneer een hond regelmatig voedsel steelt, heb je een ander probleem.

Deels omdat hij het waarschijnlijk meteen doorslikt, en deels omdat je moeite zult hebben om iets te vinden dat waardevoller voor hem is dan de taart die je speciaal voor je schoonouders hebt gebakken.

honden die voedsel stelen

Voedsel is wat we noemen een primaire versterker. Een overlevings essentie.

Sommige honden, hoe hongerig ook, nemen nooit voedsel van tafels of toonbanken. Mijn chocolade Labrador is zo. Het is nog nooit in haar opgekomen om iets van tafel te pakken.

Ze is in de minderheid

Veel honden stelen voedsel wanneer ze denken dat ze ermee weg kunnen komen, en dat is meestal wanneer je niet kijkt.

Het antwoord daarop op korte termijn, als je het nog niet geraden hebt, is niet genezen. Maar preventie.

Als uw hond er in de tuin vandoor gaat met uw filet mignon, wel, dan kunt u hem beter vaarwel kussen, want zelfs in het onwaarschijnlijke geval dat u het voorwerp bijna ongeschonden uit zijn bek terugvindt, betwijfel ik of iemand het zal willen opeten.

De waarheid is dat het stelen van voedsel dat door mensen zonder toezicht wordt achtergelaten, zo gewoon is bij honden van alle rassen, dat het als normaal wordt beschouwd.

Hoe voorkomt u dat uw hond voedsel steelt?

In de meeste gezinnen is de beste oplossing om voedsel ontoegankelijk te maken voor honden. Dit kan op verschillende manieren worden bereikt

 • Eten wegzetten
 • Het afsluiten van gebieden waar voedsel wordt bereid en geserveerd.
 • Het trainen van een hond om op een aangewezen plaats te gaan liggen tijdens het bereiden of nuttigen van voedsel.

Als u er bij een nieuwe puppy voor zorgt dat er nooit voedsel binnen bereik van uw puppy is, in uw keuken of elders, dan zal het uiteindelijk, als hij groeit en volwassen wordt, nooit in hem opkomen om het te zoeken of te pakken.

U kunt het ‘laat maar’ commando aanleren met betrekking tot voedsel. En daar kijken we zo naar. Maar, voedsel is zo’n krachtige beloning dat het aanleren van ‘laat maar’ aan honden die de kamer verlaten tijdrovend is.

Het is waarschijnlijk eenvoudiger om het hele gezin eten te laten opruimen…

Iets waar we het nog niet over gehad hebben, is het straffen van honden voor stelen

Hoe zit het met straffen?

Straf is vaak een van de eerste dingen die mensen proberen als hun hond begint te stelen. Straffen variëren van slaan en uitschelden tot ’time out’.

Maar er zijn nadelen aan straf waardoor het over het algemeen een weinig behulpzaam middel is bij stelen.

Straf maakt honden gluiperig

Het eerste probleem is dat het moeilijk is om nauwkeurig te straffen – op het exacte moment dat de hond je spullen aanraakt of er een beweging naar maakt.

Zelfs als je er eenmaal in slaagt nauwkeurig te straffen, zijn honden hardnekkig en tenzij de straf zo verwoestend is dat ze hen werkelijk schade berokkent, zullen ze het waarschijnlijk nog een paar keer proberen voordat ze het opgeven.

En de volgende keer dat ze het proberen, zullen ze voorzichtig zijn als je niet kijkt.

Dus, terwijl straf uw hond deze keer misschien uw spullen laat uitspugen, zal het uw hond in de toekomst ook geheimzinniger en ontwijkender maken.

Straf lost uw probleem niet op

Het is veel waarschijnlijker dat u uw favoriete hoed gemangeld onder de tafel vindt als uw hond is gestraft voor stelen, en veel waarschijnlijker dat hij hem onbeschadigd bij u brengt als hij is beloond met een ruil.

Kortom, straf zal hem waarschijnlijk niet stoppen met stelen.

Straf beïnvloedt eerder de manier waarop de hond omgaat met de dingen die hij oppakt, dan dat het hem ervan weerhoudt ze op te pakken.

Hoe zit het met het aanleren van ‘laat maar’?

We hebben het eerder gehad over het trainen van de hond om geen voedsel aan te raken dat voor mensen bestemd is. Hoewel preventie uw eerste verdedigingslinie moet zijn, kunt u, als u dat wilt, uw hond leren het voedsel niet aan te raken totdat u het hem aanbiedt.

Hier is een uitstekende kikopup-video die u kunt bekijken om u een idee te geven van wat daarbij komt kijken.

Onthoud, Als een hond gromt als hij iets vast heeft, betekent dat niet dat hij denkt dat het van hem is. Het betekent gewoon dat hij het wil, en dat hij bang is het te verliezen.

Of dat hij gewoon bang is omdat jij je vreemd en schreeuwerig gedraagt.

De volgende keer dat je hond iets steelt

Het komt misschien niet eens bij uw hond op dat het geschreeuw gaat over wat er in zijn bek zit, of dat het laten vallen van het ding in zijn bek het geschreeuw zal beëindigen.

Probeer het dus van zijn kant te bekijken, ga achteruit, en zoek iets lekkers voor hem om te ruilen voor je mobieltje.

Laten we samenvatten wat we tot nu toe hebben behandeld. We hebben een tweeledige aanpak nodig om met stelen om te gaan.

 1. Management
 2. Opleiding

Goed beheer van uw puppy of hond kan voorkomen dat een gewoonte tot stelen ontstaat en kan een bestaande gewoonte tot stelen doen verdwijnen.

Training kan helpen door je hond te leren dingen niet aan te raken, en dingen los te laten. Beide zeer onnatuurlijk gedrag voor een jonge hond, maar trainbaar als je de tijd en het enthousiasme hebt.

Hoe voorkomt u dat honden stelen met goed management

De eerste stap is het verminderen van conflicten. Een kleine strijd is gemakkelijker te winnen dan een grotere. Je moet:

 • Je familie hun spullen laten ophalen

En/Of

 • Beperk uw hond de toegang tot sommige delen van het huis.

Als uw hond bijvoorbeeld een kussendief is, of een dief van de afstandsbediening van de tv, zet dan een babyhekje over uw woonkamerdeur, zodat ze daar niet naar binnen kan zonder u.

honden die uw spullen stelen

Een babyhekje onderaan de trap voorkomt dat honden naar boven happen en knuffels uit de slaapkamers van de kinderen halen, of vuile was (een favoriet doelwit) uit de wasmand in de badkamer.

Een babyhekje over de keuken houdt de hond buiten bereik van voedsel als u het aan het bereiden of consumeren bent.

babyhekjes voor katten en honden

Ik weet dat dit erg voor de hand liggend lijkt, maar het is verrassend hoeveel mensen hun probleem vrijwel opgelost hebben met deze eenvoudige methode.

Bedenk dat hekken waarschijnlijk niet permanent hoeven te zijn, de meeste honden groeien uiteindelijk uit stelen.

Hoe voorkomen dat honden stelen door training

Het voorkomen van diefstal terwijl u toezicht houdt op uw hond is mogelijk met de ‘leave it’ cue.

Dit betekent dat als uw hond uw beste zijden kussen nadert en zijn nek ernaar uitstrekt, u eenvoudigweg kunt zeggen ‘laat het’ en hij zal zich afwenden en zich elders vermaken.

Als u hard traint, zult u ook in staat zijn ‘laat maar’ te zeggen en een bak met voedsel binnen het bereik van de hond te plaatsen, en hem gehoorzaam het te laten negeren.

Honden die stelen als je weg bent

Mensen hebben vaak hoge verwachtingen van hoe honden zich moeten gedragen als ze er niet zijn.

Bijvoorbeeld: je zou je hond niet zeggen ‘zit’ voordat je naar je werk vertrekt, en verwachten dat hij in dezelfde houding zit als je drie uur later thuiskomt. Toch verwachten mensen dat een hond dit doet met ‘niet aanraken’.

Sommige cues, of commando’s die we honden leren zijn tijdsgevoelig. Duur is er een onderdeel van. ‘Laat liggen’ (of ‘blijf van mijn spullen af’) is een van die signalen.

Duur is eenvoudigweg hoe lang u verwacht dat de taak die uw hond uitvoert, zal duren. Het is iets wat we onze honden doelbewust moeten leren. Dit geldt voor “leave it” op dezelfde manier als voor “sit” of “down”.

Wat we verwachten als we willen dat een hond “geen spullen aanraakt” terwijl wij er niet zijn, is een cue van oneindige duur. Wat gewoon niet redelijk is.

Verlichten van verveling bij hondendieven

We hadden het eerder over honden die stelen omdat ze dan veel aandacht krijgen. En over honden die stelen omdat ze een enorme drang hebben om dingen mee te nemen. Die twee worden vaak gecombineerd.

U kunt zo’n hond helpen door ervoor te zorgen dat hij op andere momenten voldoende aandacht krijgt en dat hij overdag voldoende mentale stimulatie en lichaamsbeweging krijgt.

Als uw dief een wapenhond is en graag iets in zijn bek draagt, zorg er dan voor dat hij zijn eigen dingen heeft om te dragen.

Besteed ook wat tijd aan retrievertraining met hem, zodat hij zijn drang om dingen te dragen waarmaakt en dat gedisciplineerd leert doen.

Het zal zijn verveling verlichten, zijn instincten bevredigen, en misschien ook zijn enthousiasme voor uw kussens verminderen.

Hoe uw hond te stoppen met stelen – een samenvatting

De beste manier om je gestolen spullen terug te krijgen, relatief ongeschonden (afgezien van wat kwijl) is om het ding in de bek van je hond te ruilen voor echt lekker eten.

 • Jaag honden niet op met gestolen voorwerpen in hun bek, want dat moedigt hen aan om opnieuw te stelen.
 • Straf leidt tot ontwijkende honden en tot honden die potentieel schadelijke voorwerpen inslikken.
 • Je kunt niet voorkomen dat de meeste normale honden stelen voedsel zonder veel training. Doe de training of zet je eten weg.

Opruimen voorkomt ook andere vormen van stelen. Negen van de tien keer stelen honden bezittingen van mensen omdat ze te veel vrijheid hebben gekregen in een paradijs van andermans rommel.

Een jonge hond weghouden uit gezinskamers die niet redelijk opgeruimd zijn, en jonge honden die stelen in een bench stoppen als je ze alleen in huis moet laten, is vaak een tijdelijke oplossing waarmee je deze vervelende gewoonte kunt doorbreken.

Honden zijn opportunisten, en het is belangrijk voor uw relatie met uw hond dat u vrienden blijft en uw gevechten zorgvuldig uitkiest.

Als u enkele mogelijkheden voor uw hond om te stelen kunt wegnemen met behulp van babyhekjes, zal het leven voor u beiden aangenamer zijn.

Steelt uw hond? Of stal hij als puppy? Vertel ons wat zijn favoriete voorwerp is, of wat u doet om uw spullen thuis veilig te houden.

Meer informatie

Voor meer informatie over elk aspect van het trainen van uw hond kijk op: Hondentraining, Gehoorzaamheid, Goede Manieren En Plezier! Wil je meer weten over terughaaltraining voor je hond en hem uit de buurt van kattenkwaad houden? Bekijk dan Pippa’s best verkochte boek Total Recall.

Total Recall is een compleet terugroepprogramma vol met advies en hulp op het gebied van hondentraining.

Als je hebt genoten van Pippa’s artikel over terugroepen – je zult dit boek geweldig vinden en je zult je een expert voelen tegen de tijd dat je aan het eind bent!