Hoe stop je snel en veilig het bloeden van de nagel van een hond?

Hoe de nagel van een hond stoppen met bloeden

Hoe stop je het bloeden van een hondennagel: leer de oorzaken en behandeling van gebroken nagels bij honden, en hoe je het bloeden van hondennagels kunt stoppen, snel en veilig.

Net als mensen kunnen ook honden last hebben van gebroken of gescheurde nagels. Voor onze pups is dit echter een groter probleem omdat de structuur van hun nagels heel anders is dan die van ons.

Tenzij het alleen het topje van de nagel van de hond is dat is afgebroken of gescheurd zal er bloeding zijn – en pijn. Voor een tijdje kan het hun vermogen om comfortabel te lopen, rennen en spelen belemmeren.

Iedere hondeneigenaar wordt waarschijnlijk wel eens geconfronteerd met een nagelbloeding. Hier leer je hoe je veilig het bloeden van hondennagels kunt stoppen. En wat je moet doen als de nagel van de hond niet stopt met bloeden.

Laten we eerst de vraag beantwoorden “Waarom bloedt de nagel van mijn hond?”, door te kijken waarom een gebroken hondennagel bloedt en wat de oorzaken zijn van het bloeden van hondennagels.

Waarom bloedt er een hondennagel?

Hoewel we vaak verwijzen naar de klauwen van onze hond als ‘nagels’, is het belangrijk om te beseffen dat ze allesbehalve dat zijn.

Onze nagels liggen plat en groeien op de huid. Honden hebben klauwen, die eigenlijk vastzitten aan de laatste botjes aan het eind van hun tenen. De wolfsklauw – de nagel hoger op de voorpoten van een hond – zijn het hondse equivalent van onze duimen.

Hoe stop je het bloeden van de nagel van een hond?

De buitenste dikke harde laag van de nagel van een hond bestaat uit keratine (hetzelfde als onze nagels). Bij honden dient deze harde laag echter om de zogenaamde “quick” te beschermen.

De quick is de levende en groeiende nagelriem in het midden. Het wordt gevoed door bloedvaten en zenuwen die doorlopen tot in wat wij de hondennagel noemen. Daarom bloedt een gebroken nagel en is het pijnlijk.

Dit brengt ons bij hoe en waarom hondennagels kunnen gaan bloeden. U kunt meer bloedingen verwachten dan bij een kleine snee in de huid – omdat het een echt bloedvat is dat is doorgesneden.

De meest voorkomende oorzaak van nagelbloedingen bij honden

De nagels van honden beginnen meestal te bloeden wanneer we per ongeluk in de vingertoppen knippen tijdens het knippen van hun nagels.

Dit kan gebeuren omdat de nagels van de hond verkeerd zijn geknipt. Meestal is het echt een ongelukje als je pup plotseling beweegt of kronkelt en wriemelt terwijl je hun nagels knipt.

We zullen het nagels knippen verderop bekijken, want het is belangrijk dat u de nagels van uw huisdier geknipt houdt. Nagels breken en scheuren gebeurt meestal omdat de nagels van de hond te lang zijn.

Andere oorzaken van nagelbloedingen bij de hond

Na het trimmen zijn te lang gegroeide nagels de belangrijkste onderliggende oorzaak van nagelbloedingen bij honden.

Voor het grootste deel zal de klauw van een hond vanzelf slijten door dagelijkse activiteiten zoals wandelen, spelen en graven. Als uw hond het grootste deel van de tijd binnen zit, of alleen wandelt en speelt op zachte grond, zullen ze hun nagels vaker geknipt moeten worden.

Honden breken of scheuren het vaakst de nagels aan hun voorpoten, inclusief de wolfsklauw. Dit kan gebeuren tijdens het graven, krabben, of wanneer ze aan hun nagel blijven haken. Een nagel kan blijven haken in tapijten, meubels, oneffenheden in vloeren of bestrating, zelfs als ze in de auto springen.

Behalve dat de lengte een factor is bij gebroken of gescheurde klauwen, zijn sommige honden gewoon meer vatbaar voor breuk door broze nagels, die van nature zo groeien.

Wanneer de nagels van een hond gedurende langere tijd worden blootgesteld aan water of vocht hebben ze ook de neiging om zacht te worden zoals de onze, wat de kans op breken of barsten vergroot. Bijvoorbeeld als ze een tijdje hebben gezwommen.

Ongeacht hoe uw hond zijn nagel brak, is er één belangrijk ding om in gedachten te houden. Zonder aandacht, zoals het stelpen van het bloeden en het schoonmaken van de verwonding met een huisdiervriendelijk antisepticum, kan een gebroken hondennagel leiden tot een ernstige infectie.

De meeste gebroken en bloedende hondennagels kunnen thuis worden behandeld. In bepaalde gevallen is het echter het beste om uw pup naar de dierenarts te brengen voor professionele hulp.

Wanneer moet u uw dierenarts raadplegen

Hoe vreselijk het ook klinkt, een volledig afgescheurde en bloedende nagel is eigenlijk het beste scenario. Het is het gemakkelijkste type nagelbloeding bij de hond om te behandelen.

Bij een verwonding als deze is de nagel al volledig verwijderd. Het enige wat je moet doen is de wond schoonmaken, het bloeden stelpen en dan maatregelen nemen om infectie te voorkomen. De details over hoe dit te doen worden verderop besproken.

Een gescheurde of gebroken nagel die nog vastzit is een moeilijkere situatie. Als de gebroken nagel los hangt kun je proberen hem zelf te verwijderen. Maar wees gewaarschuwd – dit is een klus voor twee personen.

Verwijder de nagel alleen als hij enorm los zit en ga altijd voorzichtig te werk. Uw hond kan gillen of verrast naar u knijpen als de nagel plotseling wordt losgemaakt.

Een gescheurde of gebroken nagel die nog helemaal vastzit is het moeilijkst te behandelen. En het meest pijnlijk voor je pup. Een volledig vastzittende gebroken nagel moet worden behandeld door uw dierenarts, die uw huisdier meestal zal verdoven voordat hij verder gaat met de behandeling.

Afhankelijk van de hoeveelheid bloeding, en hoeveel pijn onze pup heeft, rechtvaardigt dit niet noodzakelijk een trip naar de spoedkliniek. U moet echter eerste hulp toepassen zoals hieronder besproken en uw hond binnen 24 uur naar de dierenarts brengen.

Nu vraag je je misschien af of het nodig is om in te grijpen om het bloeden van hondennagels te stoppen, of zal de natuur haar gang gaan.

Zal de nagelbloeding van een hond vanzelf stoppen?

Het antwoord op deze vraag is dat het bloeden van hondennagels meestal binnen ongeveer vijf minuten stopt – vooral als je de nagel per ongeluk te kort hebt geknipt.

Heel soms zal de nagel van een hond niet op natuurlijke wijze stoppen met bloeden vanwege een bloedstollingsstoornis waarvan je je misschien nog niet eens bewust bent.

Maar ondertussen baart het je zorgen dat de nagel van je hond bloedt. Je huisdier wordt onrustig. En het lijkt alsof alles vol bloed zit – het is verrassend hoeveel troep een kleine hoeveelheid bloed kan maken.

Dus natuurlijk is je natuurlijke reactie: “De nagel van mijn hond bloedt, hoe stop ik dat?” Dan is er ook nog de mogelijkheid van infectie van de wond als je geen basisvoorzorgsmaatregelen neemt.

Voordat we bespreken hoe je het bloeden van hondennagels kunt stoppen, eerst een waarschuwing.

hoe stop je het bloeden van hondennagels

Wees voorzichtig bij het beoordelen van de gebroken nagel van uw hond

Uw hond zal pijn hebben – vergeet niet dat er naast een doorgesneden bloedvat ook een zenuw blootligt. Een hond die pijn heeft kan angstig en geagiteerd worden en kan er een hekel aan hebben dat u het weefsel rond zijn gewonde klauw onderzoekt.

Het is niet ongewoon dat een doorgaans goed opgevoede hond zich onvoorspelbaar gedraagt in situaties waarin hij pijn heeft of bang is.

U kunt helpen om de stress en angst van uw hond te verlichten door hem rustig te houden terwijl u zijn gebroken en bloedende nagel probeert te evalueren. Praat met een kalmerende stem tegen uw pup en aai hem zachtjes terwijl u de wond beoordeelt.

Als uw hond duidelijk niet wil dat u in de buurt van de verwonding komt, dwing hem dan niet. Raadpleeg in plaats daarvan zo snel mogelijk een professional. Ook als u de gebroken nagel heeft onderzocht en u überhaupt niet zeker bent van de ernst van de verwonding.

Nu komen we bij hoe je thuis hondennagelbloedingen kunt behandelen.

Hoe stop je het bloeden van hondennagels?

De eerste stap is het schoonmaken van de wond als die vuil is. Als uw pup het toelaat, kunt u een stuk zeep tegen de gebroken nagel houden – zoals u verderop zult zien is dit ook een manier om het bloeden te stoppen. Of u kunt de poot onder schoon stromend water houden.

Je kunt proberen een bungelend stukje nagel voorzichtig te verwijderen – maar ga voorzichtig te werk. Doe dit alleen als de scheur op de punt van een lange nagel voor de vlug zit of als hij al door de vlug is gebroken.

De volgende stap is druk uitoefenen om het bloeden te stoppen. Gebruik een schone doek, papieren handdoek of gaasje om gedurende 5 tot 10 minuten consequent druk uit te oefenen. U kunt ook proberen ijs aan te brengen, omdat de kou de bloedvaten doet samentrekken, wat het bloeden helpt stoppen.

Zorg ervoor dat je de druk niet loslaat voordat de toegewezen tijd voorbij is. Dit kan voorkomen dat het bloed goed stolt en dan begint het bloeden opnieuw.

U moet de bovenstaande stappen toepassen als eerste hulp, zelfs als u van plan bent uw hond naar de dierenarts te brengen.

Als u er echter van overtuigd bent dat de verwonding waarschijnlijk geen veterinaire aandacht nodig heeft, zijn er enkele huismiddeltjes die u kunt proberen als de nagel van de hond niet stopt met bloeden door alleen druk uit te oefenen.

De methode bij uitstek is styptisch poeder of een styptisch potlood.

Hoe het bloeden van een hondennagel te stoppen met styptisch poeder

Styptisch poeder of een styptisch potlood de door dierenartsen aanbevolen en gebruikte methode om kleine bloedingen te stoppen. Styptisch poeder bevat een ingrediënt dat bekend staat als ijzersulfaat, een middel dat de bloedvaten vernauwt om het bloeden te stoppen en is ook een antiseptisch middel.

Er zijn verschillende soorten styptisch poeder op de markt. Een favoriet onder hondenbezitters is Kwik Stop, dat in de meeste plaatselijke dierenwinkels te koop is.

U kunt ook een styptisch potlood kopen. Let er wel op dat styptische potloden, hoewel ze als het meest gebruiksvriendelijk worden beschouwd, zilvernitraat bevatten. Zilvernitraat is zuur en kan prikken als u het op de wond aanbrengt, waardoor uw pup nog meer pijn krijgt.

Met styptisch poeder kunt u wat in uw hand gieten, het bevochtigen en de nagel erin dopen. U kunt het poeder ook gebruiken op een vochtige doek of q-tip – druk erop terwijl u tegelijkertijd het poeder aanbrengt.

Met een styptisch potlood moet je het eerst nat maken en dan het zwarte uiteinde van het stokje tegen de bloedende wond houden en zachtjes rondrollen tot het bloeden stopt.

Geen styptisch poeder of potlood in huis? Er zijn andere gewone huishoudelijke producten die u als alternatief kunt gebruiken.

Hoe de nagel van een hond stoppen met bloeden met huishoudelijke artikelen

U kunt een van de drie producten die u in uw keuken vindt gebruiken als vervangers van styptisch poeder – ofwel maïzena, zuiveringszout, of bakmeel. Je moet er echter rekening mee houden dat ze niet zo snel werken.

Giet een kleine hoeveelheid van het product in je handpalm en voeg een beetje water toe om een pasta te maken. Druk de pasta samen en druk het dan voorzichtig op de gebroken en bloedende nagel van de poot van uw hond.

Of je nu styptisch poeder of kookpoederpasta hebt gebruikt, blijf gedurende enkele minuten druk uitoefenen. Als het bloeden nog steeds niet is gestopt kun je het proces herhalen.

Eventueel bloed dat uit de gebroken nagel druipt terwijl je de poot van je hond in het poeder of de pasta doopt is helemaal prima – je hoeft het niet weg te vegen. In feite kan het bloed zich zelfs mengen met de poederoplossing en de stolling bevorderen.

Zeep is een ander huishoudelijk product dat je kunt gebruiken – vooral handig als je niet thuis bent.

Hoe stop je het bloeden van een hondennagel met ongeparfumeerde zeep?

Zelfs een ongeparfumeerde zeep kan helpen bij het stoppen van de bloedstroom veroorzaakt door een gebroken nagel, maar alleen in het geval van kleine bloedingen.

Zeep kan ook helpen om de wond schoon te maken en infectie te voorkomen.

Als u het zeepstaafje nat maakt en het voorzichtig langs de rand van de gebroken nagel sleept, zouden kleine bloedingen meteen moeten stoppen. Of u kunt de nagel zachtjes in de zeepstaaf drukken, waardoor u tegelijkertijd druk uitoefent.

Als de nagel van de hond niet stopt met bloeden na ongeveer 20 minuten van het gebruik van de voorgestelde huismiddeltjes moet je met je hond naar de dierenarts gaan. Dit kan een indicatie zijn dat uw pup een bloedstollingsstoornis heeft.

Als u uw hond met een bloedende en gebroken nagel naar de dierenarts moet brengen, moet u de poot van uw pup eerst zwachtelen. Ook als de verwonding vrij ernstig was en u bang bent dat het bloeden opnieuw begint nadat u het heeft kunnen stoppen.

Hoe controleer je het bloeden van hondennagels met een verband?

Het zwachtelen van de poot van uw hond zorgt voor een consistente druk op de bloedende nagel. Als u erin geslaagd bent het bloeden te stoppen, helpt het om te voorkomen dat het opnieuw begint.

Een verband kan ook infectie voorkomen en voorkomen dat je pup de nagel opnieuw verwondt. Let altijd op hoe strak je de poot van je hond zwachtelt, want je wilt niet het risico lopen dat je de bloedsomloop afsnijdt.

Om infectie op afstand te houden, moet je het verband elke dag vervangen en de gebroken nagel schoonmaken met een hondvriendelijk ontsmettingsmiddel totdat de bloedende nagel genezen is.

Als je bang bent dat het omwikkelen van de poot van je hond een probleem kan zijn, is een andere optie het gebruik van een hondenlaars totdat de gebroken klauw van je hond is genezen. Het gebruik van een schone sok en tape in plaats van een verband is een andere handige tip.

Er zijn nog een paar dingen die je moet bijwonen nadat je erin geslaagd bent het bloeden van de hondennagel te stoppen.

De nagelbloeding van mijn hond is gestopt – wat nu?

Probeer ten eerste uw hond 30 minuten tot een uur niet rond te laten lopen. Dit zal ervoor zorgen dat zich een sterke korst heeft gevormd, die voorkomt dat de nagel gewond raakt en opnieuw begint te bloeden.

Het voorkomt ook dat bacteriën in de wond komen en een infectie veroorzaken. Je kunt ook wat antiseptische zalf op de wond smeren als extra voorzorgsmaatregel tegen infectie.

Vervolgens moet je je huisdier een paar dagen in de gaten houden om ervoor te zorgen dat de nagel niet opnieuw gaat bloeden. Controleer ook op tekenen van een infectie – omdat de nagel van een hond vastzit aan het bot kan een infectie zeer ernstige gevolgen hebben.

De gemeenschappelijke tekenen van infectie, omvatten:

 • roodheid
 • zwelling
 • een kut afscheiding
 • warmte rond het gewonde gebied
 • toenemend ongemak, zoals mank lopen of meer dan gewoonlijk de voorkeur geven aan de gewonde poot
 • overmatig likken en knabbelen aan de gewonde plek

Als u een van deze symptomen opmerkt, moet u zo snel mogelijk een afspraak maken met uw dierenarts.

hoe stop je het bloeden van hondennagels

Het bloeden van hondennagels voorkomen

Niet alle gebroken en bloedende nagels kunnen worden voorkomen, maar u kunt ze helpen verminderen door de nagels van uw hond getrimd te houden – en door ze correct te trimmen.

Alleen de punt moet worden geknipt. Pas op dat u de nagels niet te kort knipt, want dat kan ook bloedingen, pijn en infecties veroorzaken.

Het is gemakkelijk om de vlug en het bloedvat dat door het midden loopt te herkennen als uw hond lichtgekleurde nagels heeft.

Als uw huisdier zwarte nagels heeft is het veel moeilijker om te weten hoeveel er afgeknipt moet worden. Knip in dit geval kleine stukjes tegelijk af en stop wanneer je de nagelriem begint te zien – een witachtige cirkel in het midden.

Het artikel “De nagels van uw Labrador knippen” bespreekt hoe u de nagels van uw hond veilig kunt knippen. Het beschrijft ook hoe u uw hond kunt leren het knippen van de nagels rustig te accepteren – een belangrijke training voor uw jonge pup die uw leven in de toekomst veel eenvoudiger zal maken.

Hoe voorkomt u dat de nagels van een hond gaan bloeden – Samenvatting

We hopen dat je alle antwoorden op je oproep “De nagel van mijn hond bloedt, wat moet ik doen?” hebt gevonden.

Hondennagels bloeden omdat ze anders zijn dan die van ons. Nagelbloedingen bij honden zijn een veel voorkomend probleem en gebeuren meestal als we hun nagels per ongeluk te kort knippen.

Honden kunnen hun nagels ook breken tijdens normale dagelijkse activiteiten en de beste manier om dit te voorkomen is ervoor te zorgen dat hun nagels niet te lang worden.

We hebben besproken hoe je een nagel van een hond kunt stoppen met bloeden. Het vereist de basisstappen van het schoonmaken van de wond en het stelpen van het bloeden met druk en, indien nodig, styptisch poeder of andere gewone huishoudelijke producten.

Het is een goed idee om ervoor te zorgen dat u wat styptisch poeder in uw EHBO-kit voor honden hebt, omdat het ook kan worden gebruikt voor het bloeden van kleine snijwonden.

Je zult je pup naar de dierenarts moeten brengen voor behandeling als de nagel van de hond niet stopt met bloeden of als de nagel gebarsten en doorgebroken is tot op de vingertoppen, maar nog wel stevig vastzit.

Met de juiste verzorging en reiniging loopt uw hond binnen enkele dagen weer zonder pijn rond en een gebroken nagel groeit binnen enkele weken vanzelf weer aan.

Heeft jouw hond ooit een nagel gebroken? Heb je een van de bovenstaande methoden gebruikt? Of heb je een andere geweldige suggestie? Laat het ons weten in de commentaren hieronder.

Dit artikel is uitgebreid herzien en bijgewerkt voor 2019.

Referenties

 • ASPCA. Tips voor het verzorgen van honden. American Society for the Prevention of Cruelty to Animals.
 • Bukowski, J.A., & Aiella, S. Beschrijving en fysieke kenmerken van honden. MSD Veterinary Manual.
 • Kirby, R., et al. Kleine verwondingen en ongevallen. MSD Veterinary Manual.
 • Petful Veterinary Team. 2019. 5 Tips voor de behandeling van de gebroken nagel van uw hond. Petful.
 • Pet Health Topics. De klauw van uw hond knippen. Washington State University.
 • Vetinfo. Huismiddeltje om het bloeden van hondennagels te stoppen. vetinfo.com.