Hoe een hond stoppen met opspringen

hoe een hond te stoppen met opspringen

Heb je eindelijk je geduld verloren met je hond die op je springt? Dit is een gedrag dat bijna iedereen gek maakt met hun nieuwe hond. In feite doen de meeste ouders van huisdieren die bij mij formele hondentrainingslessen beginnen dat om te leren hoe ze het opspringen van een hond kunnen stoppen.

Je bent niet alleen.

Meer dan duizend mensen gooien elke maand uit frustratie de zin “stop hond met springen” in een online zoekopdracht.

Wij zijn hier om te helpen!

Ook is het belangrijk om te leren hoe je een hond ervan kunt weerhouden op je te springen; niet alleen voor jouw comfort, maar ook voor jouw veiligheid en die van anderen.

Als je een grote hond hebt, denk dan aan de mogelijkheid dat je hond op een kind of oudere persoon springt, waardoor deze op de grond wordt geslagen en mogelijk echt gewond raakt.

Zelfs als je een kleine hond hebt, moet je leren hoe je haar kunt laten stoppen met springen, want als ze ooit op een kind springt, kunnen haar nagels het gezicht van het kind krabben, of erger.

Iedereen zou moeten streven naar een beleefde, welgemanierde hond in het openbaar, en wij hopen te helpen!

Hoe een hond te stoppen met opspringen

Misschien heeft u geprobeerd uw hond te laten stoppen met springen door gebruik te maken van conventionele trainingsmethoden.

Sommige eigenaren van huisdieren denken misschien dat de beste manier om een hond ervan te weerhouden op u te springen is om gewoon uw knie of voet in hun buik te duwen terwijl ze op u springen.

Dit zou uiteraard pijn of ongemak veroorzaken met de bedoeling de hond af te schrikken om opnieuw te springen.

Eigenlijk hebben studies aangetoond dat het gebruik van dwang of aversieve methoden zoals pijnlijke stimuli om een hond te trainen veel minder effectief is dan positieve versterkingstechnieken.

Het lijkt dus niet alleen wreed voor de hond – het kan zelfs ergere gedragsproblemen veroorzaken.

Vandaag bespreken we diepgaande manieren om te voorkomen dat een hond op mensen springt, met alleen positieve, beproefde trainingstechnieken.

Waarom springen honden op je?

Zoals bij de meeste gedragsmodificatie (dat wil zeggen ’training’) is het belangrijk om de reden of het motief achter het gedrag zelf te begrijpen. Op die manier kunnen we effectief uitwerken hoe we een hond kunnen laten stoppen met opspringen.

Honden zijn om een paar redenen hardwired om op ons te springen.

Het begint als ze puppies zijn.

Honden willen van nature de mond en snuit van hun moeder likken en besnuffelen als ze terugkomt in het hol (vermoedelijk na de jacht of zelf iets gegeten te hebben).

Het triggert mama zelfs om wat voedsel uit haar eigen bek af te staan, zodat ze het kunnen leren eten.

Maar mama is zoveel groter dan haar puppies! Dus – je raadt het al – ze leren op te springen om mama te begroeten.

Als ze opgroeien, leren de pups samen te spelen met natuurlijke vlagen van springen, ravotten en worstelen.

De winnaar van elk gevecht is degene die de ander op de grond houdt.

Vandaar, meer springen uit opwinding.

Ten slotte, als volwassen honden, blijven ze elkaar oog in oog of oog in oog begroeten, afhankelijk van de balans in grootte of gedragsintimidatie.

Dus, als uw hond probeert mensen op dezelfde manier te begroeten, zal hij een beetje hoogte moeten krijgen om uw gezicht te bereiken!

Waarom springt mijn hond op mij?

Het komt erop neer dat uw hond springt wanneer hij opgewonden is. Dus hier sta je dan met je opgewonden hond die probeert te springen en “fatsoenlijk” hallo te zeggen volgens zijn hondse gewoontes.

Misschien probeer je zijn voorpoten van je af te duwen of zwaai je met je armen en schreeuw je. Voor een hond is dat lichaamstaal om te spelen. Nu heeft hij echt plezier met je!

Dus, hij springt gelijk weer op om het spel door te laten gaan.

Zie je het probleem hier?

Je begrijpt nu dat op je springen deel uitmaakt van volkomen normaal hondengedrag voor begroetingen.

Helaas is het niet acceptabel in onze menselijke sociale kringen, dus is het belangrijk om je hondse metgezel de juiste manier te leren om hun mensen te begroeten.

Hoe een hond te leren niet te springen

U moet de cyclus van versterking doorbreken die uw hond krijgt van het “spel” dat hij heeft gecreëerd door op u te springen. Volg deze technieken om dat te bereiken:

Stap 1: Stop alle interactie wanneer uw hond springt – negeer hem!

 • Schreeuw niet, spreek niet, en zeg geen hallo tegen uw hond.
 • Geen oogcontact – kijk omhoog en weg.
 • Kruis je armen over je borst. Zo kom je niet in de verleiding om hem weg te duwen en kan hij niet aan je handen snuffelen en likken.
  Draai uw hele lichaam weg van uw hond.
 • Wacht. Als hij je aandacht achtervolgt door naar je voorkant te bewegen, draai je gewoon weer weg.
 • Als hij het opgeeft en stilstaat (je aanstaart alsof je gek geworden bent), DAT is het moment waarop je je hond begroet en hem wat liefde en aandacht geeft. Dit is de beloning die hij zocht. Als u deze regels volgt, leert hij dat hij die beloning alleen verdient door niet te springen (overdrijf niet met de hoge stem die zegt: “GOEDE BOYYYYY”, anders maakt u uw hond alleen maar meer opgewonden om weer te gaan springen).

Stap 2: Leer uw hond dat “Zit” “Hallo” betekent.

 • Ga door met Stap 1, terwijl u uw cue voor “zit” toevoegt (leer hier hoe u uw hond goed kunt trainen op een “zit” cue).
 • Wanneer uw hond gaat zitten (zelfs voor een fractie van een seconde), prijs en versterk de zit met fysieke aandacht en zelfs een traktatie. Zak af naar zijn ooghoogte en geef hem een paar goede knuffels.
 • Herhaal dit 5-7 keer om een volledige oefensessie te voltooien.

Stap 3: Anticipeer op potentiële sprongsituaties

Vanaf hier is de beste manier om deze training in actie te brengen, om voorbereid te zijn op situaties waarin u verwacht dat uw hond zal springen. Hier zijn enkele gelegenheden waarvan u kunt verwachten dat dit gedrag weer in het leven van uw hond zal sluipen:

 • Als u thuiskomt van een lange werkdag
 • Wanneer je je hond uit zijn bench laat
 • In de ochtend als u uit uw kamer komt (als uw hond in een andere ruimte slaapt dan u)
 • Als er nieuwe mensen in huis komen
 • Wanneer je je hond uit de auto laat na een autoritje

Anticipeer in elk van deze scenario’s op de neiging van uw hond om te springen door zelf rustig en kalm te blijven, en uw hond te vragen meteen te gaan zitten.

Laat hem een paar momenten zitten om de situatie te bekijken, zijn hormonen te laten reguleren, en hem te laten nadenken over zijn training.

hoe stop je een hond met opspringen

Hoe de hond te stoppen van het springen op mensen

Nu vraag je je waarschijnlijk af hoe je deze trainingstechniek kunt toepassen in de praktijk.

Als u uw hond wilt leren om niet meer te springen op vreemden of andere mensen die u of uw hond begroeten, lees dan verder via Stap 4.

Stap 4: Hoe een hond te stoppen met op vreemden te springen

 • Begin met een familielid of een vriend je te laten helpen met een paar oefenrondjes thuis. We noemen die vriend voorlopig je assistent. Leg je assistente de regels van stap 1 uit en vraag haar in een andere kamer uit het zicht te beginnen.
 • Vraag uw assistente om zonder iets te zeggen de kamer binnen te gaan waar u en uw hond wachten. Wanneer uw hond haar benadert, moet ze dezelfde strategie volgen als in Stap 1.
 • Elke keer dat uw hond stopt met springen, zelfs tijdelijk, moet uw assistente belonen met aaien en lichte lof.
 • Herhaal deze oefening 5-7 keer met uw assistent thuis.
 • Maak vervolgens de riem van uw hond vast, en neem de training mee naar buiten, naar uw oprit of trottoir. Herhaal de oefening, deze keer met uw assistent die van om de hoek of van de overkant van de straat naar u toe loopt.
 • Herhaal deze oefening 5-7 keer met uw assistent buiten.
 • NU is het zaak om zoveel mogelijk verschillende assistenten op zoveel mogelijk verschillende locaties uit te proberen! Vraag je buren om mee te spelen voor een training!

Stap 5: Scenario’s uit de echte wereld

Nu uw hond zou moeten begrijpen hoe het Begroetingsspel werkt met andere mensen, volgt hier hoe u een hond kunt weerhouden van het opspringen op vreemden die niet afgestemd zijn op uw spelletje.

Wanneer u onderweg bent, zou het vanzelfsprekend moeten zijn dat uw hond voor zijn veiligheid en voor de veiligheid van andere mensen om u heen aangelijnd moet zijn.

Als u met uw hond ergens wandelt waar andere mensen zijn, moet u de lijn heel kort houden om uw hond aan uw zijde te houden, niet voor u uit.

Op die manier heeft hij niet de kans om op voorbijgangers te springen als ze lekker ruiken.

Als u iemand nadert die u kent of omgekeerd, voordat ze u bereiken, cue uw hond om te zitten.

Als uw “zit”-training sterk genoeg is, moet hij blijven zitten terwijl u met andere mensen spreekt.

Als een vreemde nadert om uw hond te aaien, cue uw hond eerst om te zitten.

Als hij opstaat, geef hem dan het sein weer te gaan zitten voordat de persoon hem weer gaat aaien.

Je kunt altijd tegen de mensen zeggen: “Ja, je kunt hem gedag zeggen, maar hij is in training, dus ik wil graag dat hij eerst gaat zitten zodat hij niet op je springt.”

Het is mijn ervaring dat mensen graag weten dat je probeert een beleefde, publieksvriendelijke hond op te voeden.

Vaak zijn ze zelfs blij om mee te spelen met het begroetingsspel!

Hoe een hond te stoppen met opspringen – Problemen oplossen

Als je merkt dat je moeite hebt om je hond te leren stoppen met het bespringen van mensen, zijn hier enkele aanvullende tips die je problemen kunnen verhelpen:

 • Voor de eerste paar sessies van de training, oefen in een gebied zonder afleiding voor de hond. Als er veel lawaai is of drukke visuele gebieden met afleidingen zoals eekhoorns, geuren, en spelende kinderen in de buurt, zal uw hond het erg moeilijk hebben om aandacht te besteden aan de signalen die u hem probeert te laten zien.
 • Oefen het begroetingsspel elke keer dat u thuiskomt en uw hond ziet. Het kost maar een minuutje extra om te wachten tot hij zit voordat u hem begroet.
 • Pas uw gedrag aan om uw hond rustig te houden als u thuiskomt. Als uw hond begint te springen zodra u “Ik ben THUIS!” roept, dan moet u niets zeggen als u thuiskomt. Het geluid van uw stem maakt hem te opgewonden. Hoe opgewondener hij is, hoe moeilijker het voor hem is om zijn aard om te springen onder controle te houden.
 • Wees niet bang om terug te gaan naar een vorige stap voor nog een paar oefenrondjes.
 • Zorg ervoor dat elk gezinslid in uw huishouden de stappen 1-3 oefent en de training echt begrijpt. Als één persoon toestaat dat uw hond op haar springt als ze thuiskomt van haar werk, en ze aait hem toch, dan stuurt uw gezin gemengde, verwarrende boodschappen naar uw hond. “Soms mag ik springen, en soms niet?” Arme hond.

Al met al is het dus belangrijk dat je begrepen hebt waarom het in de aard van een hond ligt om op mensen te springen.

Hoe uw hond te stoppen met opspringen - Trainingstips van The Happy Puppy Site.

Hoe een hond stoppen met opspringen

Het is belangrijk dat u manieren kent om ervoor te zorgen dat u het probleem niet erger maakt door zijn springen te versterken met aaien, duwen of tegen hem praten terwijl hij het doet.

En tot slot is het belangrijk dat je de stap-voor-stap instructies oefent over hoe je een hond stopt met opspringen in zoveel mogelijk verschillende scenario’s.

Dit is een voortdurende les voor u en uw hond om sterker te worden gedurende alle jaren die u samen zult doorbrengen.

Mensen leren niet van de ene op de andere dag lezen, net zoals honden niet in een paar trainingssessies zullen leren om te stoppen met springen.

Dus, ga zo door, maak het leuk voor jullie beiden, en de eerste keer dat je een compliment krijgt over hoe braaf je hond is, laat het ons weten!!!

Liz London is gecertificeerd hondentrainer via de Certifying Council of Professional Dog Trainers (CPDT-KA) & de Karen Pryor Academy (Dog Trainer Foundations Certification) met regelmatige bijscholingscursussen van de top dierentrainers van over de hele wereld. Ze heeft dierentuindieren getraind, search & reddingshonden, jachthonden, en heeft mensen meer dan tien jaar lang geholpen om gelukkige, gezonde en goed opgevoede honden metgezellen op te voeden.

Referenties en verder lezen

 • Onderzoek naar het gebruik en het resultaat van confronterende en niet-confronterende trainingsmethoden bij honden van cliënten die ongewenst gedrag vertonen. Meghan E. Herron, Frances S. Shofer, en Ilana R. Reisner. Afdeling Klinische Studies, School voor Diergeneeskunde. Universiteit van Pennsylvania. 2009.
 • Samenwerking en competitie tijdens dyadisch spel bij huishonden, Canis familiaris. Erika B. Bauer en Barbara B. Smuts.Animal Behavior 2007.
 • The Wiley Blackwell Handbook of Classical and Operant Conditioning. Frances K. McSweeney, Eric S. Murphy. 2014.