Hoe te kiezen welk type Doberman te krijgen (met voorbeelden)

Titelafbeelding van meerdere types Dobermans waaruit men kan kiezen.

Een van de eerste stappen die een potentiële nieuwe Doberman-eigenaar moet doen is kiezen tussen alle verschillende soorten Dobermannen die er zijn; de Amerikaanse, de Europese, de verschillende kleuren, welke leeftijd Doberman te krijgen, en zelfs of ze een mannelijke of vrouwelijke Doberman moeten krijgen. Er zijn bijna eindeloze combinaties om uit te kiezen. Als iemand die gespecialiseerd is in de verschillen in gedrag tussen de verschillende Dobermannen die er zijn, geloof me als ik zeg dat er zeer reële verschillen zijn tussen deze Doberman-varianten en dat het ongelooflijk belangrijk is om er een te kiezen die past bij uw woonomgeving en uw doelstellingen.

Er zijn zeker veel meer eigenschappen te ontdekken bij deze honden dan wat er in de onderstaande tabel staat. Bijvoorbeeld, een alleenstaande eigenaar die op zichzelf woont en een hond wil die uitblinkt in het dagelijks beschermen van zichzelf, zal waarschijnlijk een ander type Doberman kiezen dan een gezin met jonge kinderen die een hond willen die naadloos aansluit bij de kinderen in huis.

Doberman Type Beslissingstabel

De onderstaande tabel geeft een overzicht van enkele van de belangrijkste types Dobermannen waaruit u zult kiezen tijdens uw zoektocht naar een hond, samen met de belangrijkste beslissende factoren voor elk type en voorbeelden van ideale situaties.

Type Doorslaggevende eigenschappen Voorbeeld Eigenaar Type
Amerikaanse Rustiger, meer afgestemd op de emoties van de eigenaar, reageert goed op positieve versterking. Een uitstekende familiehond. Een gezin of persoon zonder veel hondenervaring of die minder actief is.
Europese Zelfverzekerd, eigenzinnig, heeft meer dagelijkse beweging nodig, reageert het best op ferme aanwijzingen. Een uitstekende werkhond. Een gezin of persoon met ervaring in het opvoeden van werkrassen en die zeer actief is.
Reu Accepterend tegenover vreemden, waarschijnlijk een band met een gezin als geheel, langzamer volwassen, sneller afgeleid tijdens training als hij jong is. Een gezin of individu dat zeer sociaal en speels is.
Teef Achterdochtig tegenover vreemden, hecht zich aan één individu, sneller volwassen, makkelijker te trainen als ze jong zijn. Een gezin of particulier die een beschermende hond wil die gemakkelijk te trainen is.
Puppy Kan worden getraind in de voorkeur van de eigenaar, hun ervaringen uit het verleden zullen goed bekend zijn, ze ontwikkelen gemakkelijk een band met mensen en dieren in huis. Een gezin of individu met jonge kinderen of andere dieren in huis.
Volwassen Hebben de moeilijke puppystadia al doorlopen, kunnen gedeeltelijk getraind zijn of zindelijk, en hebben al een rustiger en volwassener stadium bereikt. Een gezin of persoon zonder jonge kinderen die ervaring heeft met het opvoeden van honden.
Werklijnen Hogere oefeningseisen, gedrevenheid en vastberadenheid. Blinken uit in fysieke wedstrijden, wetshandhaving en andere werkrollen. Het beste voor ervaren hondeneigenaren. Een gezin of individu dat zeer actief is, ervaring heeft met het opvoeden van honden en betrokken wil raken bij de hondensport.
Pet Lines Minder behoefte aan beweging, minder drift, gemakkelijker te trainen en beter aanpasbaar aan het gezinsleven. Excelleer als familie huisdier. Uitstekend geschikt voor nieuwe hondenbezitters. Een gezin of individu dat onervaren is met honden, minder actief is, of een algemeen huisdier wenst.

Hoewel er veel meer verschillen zijn tussen deze types Doberman (verder uitgelegd in de paragrafen hieronder), lijkt hun gedrag de belangrijkste factor te zijn voor nieuwe eigenaren.

Het kiezen van het ras

Er zijn een paar rassen van Dobermans waaruit je kunt kiezen en hoewel ze allemaal als Dobermans worden beschouwd, hebben ze veel verschillen van elkaar. Je kunt dieper ingaan op de verschillen tussen Amerikaanse en Europese Dobermans in mijn artikel American vs. European Doberman: A Side-by-Side Comparison.

Amerikaanse Dobermans

Gedetailleerd schema van de Amerikaanse Doberman

De Amerikaanse Doberman wordt geacht beter geschikt te zijn voor een rol als gezinshuisdier en is een goede keuze voor beginnende Doberman-eigenaren. Ze hebben veel karaktereigenschappen die hen helpen om in deze rol uit te blinken. Onderstaande lijst geeft u een overzicht van Amerikaanse Dobermans, mocht u deze keuze maken.

Grootte

 • Hoogte
  • Mannen: 26 – 28 Inches
  • Vrouwtjes: 24 – 26 Inches
 • Gewicht:
  • Mannetjes: 75 – 100 pond
  • Vrouwtjes: 60 – 80 pond

Prijs

 • $1500 – $2500 van een gerenommeerde fokker in de VS.

Uiterlijk

 • Bouw – Dunner, meer gespierd, lang, mager, en met een elegantere uitstraling.
 • Hoofd – wigvormig, met een dunnere snuit.
 • Ogen-Lichtbruin.
 • Borst-kleiner, smallere borstkas.
 • Benen-Dunnere botstructuur.

Gedrag

Amerikaanse Dobermans staan bekend als het ideale gezinshuisdier vanwege hun rustiger en meer ontspannen karakter. Ze zijn meer afgestemd op de emoties van hun eigenaar en reageren positief op veel positieve bekrachtiging tijdens de training. Ze zijn minder koppig en koppig dan de Europeanen en kunnen gemakkelijker te trainen zijn voor de nieuwe hondeneigenaar.

Ze hebben ook de neiging om de ruimte beter te delen dan de Europese Doberman en zullen zonder aarzeling met hun baasjes knuffelen. In vergelijking met Europeanen kunnen ze echter wat minder vertrouwen hebben in nieuwe situaties, wat betekent dat ze in het openbaar dichter bij u blijven en iets minder geneigd zijn om fysiek in te grijpen als hun eigenaar wordt aangevallen. Hoewel het de moeite waard is op te merken dat elke Doberman nog steeds zal ingrijpen als zijn eigenaar wordt bedreigd.

Europese Dobermannen

Gedetailleerd schema van de Europese Doberman

De Europese Doberman wordt geacht beter geschikt te zijn voor een werkrol, maar staat er vaak om bekend ook uit te blinken als gezinshond, vooral in actieve gezinnen. Hieronder staan enkele opvallende kenmerken van de Europese Doberman.

 • Hoogte
  • Mannen: 27 – 28 Inches
  • Vrouwtjes: 25 – 27 inch
 • Gewicht:
  • Mannen: 80 – 105 pond
  • Vrouwtjes: 65 – 85 pond

Prijs

 • $2500 – $3500 van een gerenommeerd ras in de VS (waarschijnlijk minder indien gekocht in Europa).

Uiterlijk

 • Dikker, met meer spiermassa, minder gespierd, en over het algemeen meer gebouwd.
 • Hoofd-Breder hoofd met een dikke snuit.
 • Ogen-Donkerbruin.
 • Borst. Grotere, brede borstkas.
 • Benen-Dikkere botstructuur.

Gedrag

Europese Dobermanns staan bekend als de ideale werkhond vanwege hun hoge niveau van energie en gedrevenheid. Ze hebben de neiging zelfverzekerder en koppiger te zijn dan de Amerikanen en gedijen bij een stevige, duidelijke leiding tijdens de training, gemengd met wat positieve bekrachtiging. Door hun koppigheid kunnen Europese Dobermans moeilijker te trainen zijn voor een onervaren hondeneigenaar.

Europeanen kunnen ook geweldige familiehonden zijn, maar geven over het algemeen de voorkeur aan meer ruimte en zijn minder geneigd om persoonlijke ruimte te delen dan hun Amerikaanse Doberman. Europeanen doen het goed in zeer actieve gezinnen. Ze hebben meer vertrouwen in een nieuwe of ongewone omgeving, maar dit betekent dat ze in deze situaties meer geneigd zijn om van hun eigenaar weg te lopen dan de Amerikanen. Hun hoge niveau van vertrouwen betekent ook dat ze eerder geneigd zijn fysiek in te grijpen als hun eigenaars bedreigd worden.

Warlock, King, Gladiator, of Goliath Dobermans

Een Warlock Doberman liggend. Ook vaak Goliath, Gladiator, of Koning Doberman genoemd.

Er is geen set van gedragingen of fysieke kenmerken die typisch zijn voor een Warlock Doberman, omdat dit voornamelijk een marketing term is die sommige fokkers gebruiken om een “uitzonderlijk grote Doberman” te beschrijven, en het is niet echt een erkende variëteit van Doberman. Andere namen die op dezelfde manier worden gebruikt zijn de termen King, Gladiator, of Goliath Doberman.

De term “Warlock” is afkomstig van een beroemde Amerikaanse Doberman uit de jaren vijftig en zestig, genaamd “Borong the Warlock”. Borong werd beroemd door zijn verbazingwekkende lange lijst van titels in een breed scala van hondenshows en wedstrijden.

Borong the Warlock (de originele Warlock) Racked Up:

 • 230 Best of Breed titels.
 • 20 “bests” in Specialty shows.
 • 66 werkgroep titels.

Hij was ook de enige Doberman Pinscher die drie keer de DPCA National Specialty heeft gewonnen. Deze lange lijst van prestaties heeft Borong the Warlock geholpen om zo’n beroemde status te bereiken. Maar vergeet niet, Borong the Warlock was gewoon een normale Amerikaanse Doberman van gemiddelde grootte…. Borong verwekte veel puppies omdat zijn naam zo vereerd werd in de Doberman gemeenschap vanwege zijn prestaties en de naam “Warlock” werd bekend als eenvoudigweg “een Doberman uit een goede bloedlijn”.

Rond de jaren 1970 werd in de Verenigde Staten de term “Warlock” gebruikt als marketingterm door fokkers die probeerden te voldoen aan een groeiende vraag naar uitzonderlijk grote Dobermannen. Helaas betekende dit vaak dat ze mix-honden fokten, terwijl ze op zoek waren naar genetica om grotere Dobermans te maken en hun creaties als “Warlocks” te bestempelen.

Daarom is er geen set van standaard gedrag of zelfs fysieke kenmerken voor een Warlock, omdat het door de jaren heen zoveel verschillende dingen heeft betekend voor zoveel mensen. Hier zijn de soorten honden van gemengde rassen die vaak worden aangeduid als “Warlocks”.

Veel voorkomende gemengde rassen aangeduid als Warlock, King, Gladiator, of Goliath Dobermans

 • Doberman/Grote Deen Mix – Ook vaak een “Dober-Dane” genoemd. Vaak wordt dit gedaan om een “grotere Doberman” te maken.
 • Doberman/Rottweiler Mix – Ook vaak een “Rotterman” genoemd. Wat vaak gedaan wordt om een “vollere Doberman” te maken.

Vergeet niet dat als je op zoek bent naar een Warlock, King, Gladiator of Goliath Doberman, je meestal op zoek bent naar een hond van een gemengd ras. Soms gebruiken sommige fokkers de term om normale Dobermanns aan te duiden die genetisch ook iets aan de grote kant zijn. Maar het is altijd een Amerikaanse of Europese Doberman. Raadpleeg de hoofdstukken hierboven voor meer informatie over deze twee hoofdrassen.

Het geslacht kiezen

Het meest interessante aan de keuze van het geslacht van de Doberman die je wilt is dat elk geslacht zijn eigen set typische gedragskenmerken heeft. Hieronder volgt een samenvatting van de belangrijkste verschillen tussen de twee geslachten, maar voor meer diepgaande informatie over de verschillen, zie mijn artikel Mannelijke vs. Vrouwelijke Doberman: Wat is beter.

Mannelijke Dobermannen

Mannelijke Dobermanns zijn meestal ongeveer 2 centimeter groter en gemiddeld 15 tot 20 pond zwaarder met meer spiermassa dan teefjes. Ze staan erom bekend meer “goofy” en speels te zijn dan de teefjes. Ze hebben ook de reputatie een goede band te hebben met het hele gezin en vreemden beter te accepteren. Ze zijn over het algemeen meer “uitgaand” in het openbaar en bereid hun omgeving te verkennen, waardoor ze soms wat moeilijker onder controle te houden zijn als ze niet aangelijnd zijn dan teefjes.

Ze hechten zich gemakkelijker aan nieuwe mensen en dieren dan teefjes. Ze worden ook langzamer volwassen dan vrouwelijke Dobermanns en worden meestal volwassen als ze dichter bij de 4 jaar zijn. Het feit dat ze langzamer volwassen worden, kan vroege training op jonge leeftijd soms moeilijk maken, omdat ze zo gemakkelijk afgeleid zijn dan teven.

Mannelijke Dobermanns kunnen ook wat eigenzinniger en koppiger zijn dan teefjes. Ze vragen ook meer aandacht en genegenheid van hun baasjes. Als u een Doberman in huis neemt met andere reuen, is het belangrijk op te merken dat agressie van reu tot reu een probleem kan zijn, vooral als de honden dicht bij elkaar in leeftijd zijn. Dobermann reuen krijgen vaker conflicten met honden van hetzelfde geslacht dan teven, maar deze zijn meestal minder ernstig van aard met minder verwondingen.

“Het kiezen van een Doberman die van het andere geslacht is dan een andere hond die al in uw huis woont, vergroot de kans dat ze met elkaar overweg kunnen.”

– John Walter, Canine Communication Certified (DobermanPlanet.com)

Vrouwelijke Dobermannen

Vrouwelijke Dobermans zijn ongeveer 2 centimeter korter en 15 tot 20 pond lichter dan mannelijke Dobermans met minder spiermassa. Ze zijn “gladder” van uiterlijk en minder volumineus van spieren. Vrouwelijke Dobermans staan erom bekend dat ze serieuzer en intensiever zijn dan reuen. Ze hechten zich over het algemeen sterker aan één specifieke persoon in het gezin, wat een ander verschil is met de reuen.

Vrouwelijke Dobermans zijn over het algemeen ook gereserveerder en wantrouwiger tegenover vreemden en warmen zich langzamer op aan nieuwe mensen. Dit betekent dat ze voorzichtiger zijn met het verkennen van hun omgeving in een nieuwe omgeving en dat ze waarschijnlijk dichter bij hun eigenaar blijven. Dit kan de controle over een teefje buiten de lijn soms gemakkelijker maken dan een reu.

Teven worden doorgaans sneller volwassen dan reuen en worden op ongeveer 2-jarige leeftijd volwassen. Dit maakt het trainen van een vrouwelijke Doberman op jonge leeftijd gemakkelijker dan een reu, omdat ze meer geconcentreerd blijven tijdens trainingen. Teefjes hebben meer genegenheid nodig dan mannetjes om gelukkig te zijn, maar zijn minder veeleisend in het krijgen ervan van hun baasjes.

Als je een vrouwelijke Doberman in huis neemt met andere vrouwelijke honden, is het belangrijk op te merken dat agressie van vrouw tegen vrouw een probleem kan zijn, vooral als de honden dicht bij elkaar in leeftijd zijn. Vrouwelijke Dobermanns raken minder vaak in conflict met honden van hetzelfde geslacht dan reuen, maar als ze voorkomen zijn ze meestal ernstiger van aard met frequente verwondingen.

Het kiezen van de lijn

Uit welke afstamming uw Doberman komt maakt aantoonbaar de grootste invloed op hoe hij of zij zich uiteindelijk zal gedragen. Hun genetische invloeden kunnen de soms subtiele gedragsverschillen tussen het specifieke ras of geslacht van de hond meer dan goedmaken. Vergeet niet om uw fokker altijd te vragen waarvoor hij zijn pups fokt. Fokken ze voor kampioenswerkhonden of familiehonden? Dit zal u veel vertellen over de waarschijnlijke genetische invloeden in het gedrag van de hond.

Werklijnen

Dobermanns gefokt uit werklijnen hebben de neiging een hoger energieniveau te bezitten, meer drive, meer vastberadenheid, en vereisen een hoog niveau van gerichte dagelijkse training. Ze zijn vaak moeilijk voor het gemiddelde gezin om te bezitten en worden bijna nooit aanbevolen voor een eerste eigenaar.

Werklijnen zijn het gelukkigst als ze gedurende de dag regelmatig taken te vervullen hebben, vooral die waarvoor fysieke inspanning nodig is. Als ze in een ontspannen gezinsomgeving worden gebracht zonder voldoende dagelijkse beweging, kan dit leiden tot verhoogde niveaus van angst bij de hond, wat resulteert in destructief kauwen, blaffen, huilen en ander negatief gedrag. Intensief werkende Dobermanns zonder uitlaatklep kunnen ook een risico worden omdat zich bijtproblemen kunnen ontwikkelen.

Huisdierenlijnen

Dobermans gefokt uit genetische lijnen die meer gericht zijn op gedrag en temperament eigenschappen die ideaal zijn voor een familie huisdier om te bezitten hebben de neiging om een veel betere familie hond te zijn. Ze zijn over het algemeen rustiger, gemakkelijker te trainen, minder koppig of eigenwijs, en worden aanbevolen voor mensen die voor het eerst een hond bezitten.

Deze honden zijn het gelukkigst als ze in de nabijheid van hun gezinsleden leven, een voorspelbare dagelijkse routine hebben, en nauwe interacties met de andere leden van hun “roedel” (of familie). Ze accepteren meestal meer vreemden en zijn in het algemeen gemakkelijker in de dagelijkse omgang.

Een leeftijd kiezen

Als je een Doberman bij een fokker koopt, kun je zelden kiezen op welke leeftijd je de hond mee naar huis neemt. Het is bijna altijd wanneer de hond tussen de 8 en 12 weken oud is. Maar een Doberman adopteren of redden betekent dat je een hond van zowat elke leeftijd kunt krijgen.

Puppy’s (8 weken – 1 jaar)

Een Doberman als puppy krijgen betekent dat u zich al op zeer jonge leeftijd aan uw hond kunt binden. U neemt uw puppy mee naar huis terwijl hij of zij over het algemeen nog binnen het “kritieke socialisatievenster” valt, dat zich voordoet tussen de 4 en 16 weken leeftijd. Dit is het moment waarop de beelden, geluiden en ervaringen van een hond de basis vormen voor zijn toekomstige gedrag.

Als u een Doberman als puppy krijgt, kunt u uw hond tijdens deze kritieke periode laten wennen aan de bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen die hij gewoonlijk zal meemaken terwijl hij bij u woont, wat later kan leiden tot een kalmere volwassen hond. Door te kiezen voor een puppy in plaats van een volwassen hond kunt u de hond vanaf het begin trainen op de manier die u wilt, zodat er onderweg geen negatieve gewoonten ontstaan.

Voordelen

 • Je kunt ze socialiseren zoals je wilt tijdens het “kritieke socialisatievenster”.
 • Je bent in staat de hond te trainen in jouw trainingsstijl.
 • Je krijgt extra bindingstijd op jonge leeftijd.
 • Je kent de geschiedenis van de hond.
 • Ze accepteren meer nieuwe ervaringen, mensen, honden en andere dieren,
 • Vaak zullen menselijke familieleden zich hechter aan pups hechten.
 • Een lager risico rond kinderen.

Minpunten

 • Potjestraining kost veel tijd en aandacht.
 • Socialisatie kan een grote inzet zijn.
 • De bijt- en knijpfase tijdens de puppytijd is moeilijk bij Dobermans.
 • De tandjesfase is moeilijk en het is vaak moeilijk om destructief kauwen in huis te voorkomen.
 • In de beginfase (voor de leeftijd van 1 jaar) is constante aandacht nodig.

In het eerste ontwikkelingsjaar zal de hond echter zeer veel aandacht van u nodig hebben. Dit betekent dat u veel werk zult hebben aan de zindelijkheidstraining, het bijten, de tandjes en de socialisatie.

“Om de kans te vergroten dat een Doberman kan opschieten met een andere hond in huis, moet u ervoor zorgen dat er minstens 6 maanden leeftijdsverschil is tussen de twee honden. Hoewel een leeftijdsverschil van 2 jaar (of meer) de voorkeur verdient.”

– John Walter, Canine Communication Certified (DobermanPlanet.com)

Volwassenen (1 jaar of meer)

Kiezen voor een volwassen Doberman betekent over het algemeen dat u uw hond adopteert uit een opvangcentrum of asiel. Volwassen Dobermans, vooral die uit een asiel of redding, kunnen een onbekende geschiedenis hebben. Dit betekent dat ze slechte gewoontes kunnen hebben, onvoorspelbare gedragstriggers, of gewoon gewend zijn aan een veel andere leefomgeving dan u biedt.

Voors

 • Kan zindelijk worden.
 • Kent waarschijnlijk basiscommando’s waarop je kunt voortbouwen tijdens de training.
 • Kalmer en minder hyper dan een puppy.
 • Je krijgt hun volwassen temperament te zien voordat je een verbintenis aangaat.

Nadelen

 • Je mist de vroege stadia van puppybinding.
 • Je mist het “kritieke socialisatievenster” waardoor de gewenning aan je thuisleven moeilijker wordt.
 • Ze kunnen slechte gewoontes hebben.
 • Ze kunnen onbekende gedragstriggers hebben.
 • Ze zullen waarschijnlijk een onbekende geschiedenis hebben.
 • Een hoger risico rond kinderen.

Een volwassen Doberman mee naar huis nemen betekent dat je een hond in huis neemt waar je over het algemeen niet veel van weet. Het goede nieuws is dat u een glimp kunt opvangen van het volwassen gedrag van de hond voordat u hem mee naar huis neemt, iets wat niet mogelijk is als u een puppy koopt.

Echter, als de hond een onbekende trigger heeft, ontdek je dit misschien pas als je je al verplicht hebt om de hond te bezitten. Dit kan ook eng zijn als je kinderen in huis hebt. Ook kunnen ze in hun vorige huis slechte gewoonten hebben ontwikkeld, zoals destructief kauwen, trekken aan de lijn, of blafgedrag waar ze door hun vorige eigenaar mee weg mochten komen.

Dobermans die aan asielen of reddingscentra worden afgestaan, doen dat vaak vanwege gedragsproblemen waar de eigenaar niet op berekend was, terwijl het andere keren gewoon kan zijn omdat een eigenaar is overleden of niet meer in staat was voor de hond te zorgen. Het is onmogelijk om alle details van een reddingshond te kennen.

De belangrijkste voordelen van het aannemen van een volwassen Doberman zijn dat je veel van de moeilijkere stadia in het leven van een hond, die tijdens de puppytijd voorkomen, kunt overslaan. Ze zijn vaak al gedeeltelijk zindelijk, aangelijnd en begrijpen misschien al enkele basiscommando’s.

Een kleur kiezen

De primaire verschillen tussen Dobermans van verschillende kleuren zijn hoe de hond eruit ziet, en hun gezondheid. Zeer zelden hebben gedragskenmerken iets te maken met kleur. De verschillen tussen gezondheid, kleuren, en eventuele opmerkingen over temperament zijn hieronder opgesomd.

Zwart en roest

Drie zwarte Dobermans.
Drie zwarte en roestige Dobermans zittend naast elkaar.

Dit is de meest voorkomende kleur Doberman volgens de Amerikaanse Kennel Club (AKC). Dit is ook het meest traditionele uiterlijk voor een Doberman en het is de kleurencombinatie die vaker te zien is in films en op televisie. Het wordt algemeen beschouwd als de kleur met de minste gezondheidsproblemen en het gemakkelijkst te vinden bij het zoeken naar een Doberman. Deze kleur wordt gecreëerd via een dominant gen bij Dobermanns en wordt daarom vaker gezien.

Doorslaggevende factoren

 • De “klassieke” Doberman kleur.
 • Het gemakkelijkst te herkennen als een Doberman.
 • De meest populaire kleur.
 • De minste gezondheidsproblemen.
 • Kan meedoen aan alle raswedstrijden.

De zwart met roest Doberman is ook het snelst en gemakkelijkst herkenbaar als een Doberman, wat een van de redenen is dat ze een populaire keuze zijn voor bewakingswerk – indringers die een hond herkennen als een Doberman zullen die hond minder snel uitdagen. Dit wordt beschouwd als een “standaard kleur” voor zowel Amerikaanse als Europese Dobermans en ze kunnen meedoen aan elke hondenshow of evenement.

Rood en Roest

Drie rode en roest Dobermans.
Drie rode en roestkleurige Dobermans samen.

De rood roest Doberman is de tweede meest populaire en meest voorkomende kleur Doberman. Over het algemeen wordt gedacht dat deze honden wat gemoedelijker en minder territoriaal zijn dan zwarte en roestkleurige Dobermannen. Hoewel er geen studies zijn die deze bewering staven, en dit is gewoon een vermoeden van de Doberman gemeenschap.

Doorslaggevende factoren

 • Tweede meest populaire kleur.
 • Wordt beschouwd als gemakkelijk in de omgang en minder territoriaal.
 • Gevoelig voor huid- en vachtproblemen.
 • Kan meedoen aan alle raswedstrijden.

Ze zijn iets vatbaarder voor huid- en vachtproblemen dan de zwarte en roestkleurige Dobermans, die meestal mild en gemakkelijk te behandelen zijn. Deze problemen omvatten acne en dunner wordend haar of haarverlies. Dit wordt beschouwd als een “standaardkleur” voor zowel Amerikaanse als Europese Dobermans en ze kunnen meedoen aan alle hondenshows en evenementen.

Blauw en roest

Blauw en roest kleur.
Een blauwroest Doberman (links) zit naast een standaard zwartroest Doberman (rechts) ter vergelijking.

De blue and rust Dobermans (vaak een “grijze”, “zilveren”, of “paarse” Doberman genoemd) lijken meestal meer een grijze kleur te hebben. Deze kleur wordt gemaakt via een kleurverdunningsgen dat ervoor zorgt dat het pigment van een anders zwarte en roestkleurige Doberman “verdund” wordt.

Belangrijke beslissende factoren

 • Minder gebruikelijke kleur.
 • Hetzelfde temperament als zwarte en roestkleurige Dobermans.
 • Neiging tot huid- en vachtproblemen.
 • Gevoelig voor kleurverdunning alopecia (CDA).
 • Kan worden uitgesloten van sommige Europese Kennel Club wedstrijden.

Ze worden vaak als minder gewenst beschouwd en worden daarom minder vaak gefokt door fokkers, waardoor ze zeldzamer zijn dan de zwarte of rode Dobermans. Deze honden hebben hetzelfde temperament als zwarte en rode Dobermans met een paar extra potentiële gezondheidsproblemen.

Blauwe en roestkleurige Dobermans zijn bijzonder gevoelig voor huid- en vachtproblemen zoals ingegroeide haren, stafylokok infecties en acne. Ze zijn ook zeer vatbaar voor een aandoening genaamd Color Dilution Alopecia (CDA). Dit is een aandoening die genetisch wordt doorgegeven en kan leiden tot dunner wordend haar, haaruitval en een droge en jeukende huid. Deze kleur wordt alleen voor Amerikaanse Dobermans als standaardkleur beschouwd, maar niet voor Europeanen. Als gevolg daarvan kunnen ze worden gediskwalificeerd voor deelname aan bepaalde wedstrijden van Europese Kennelclubs.

Fawn en Rust

Fawn en roestkleurig.
Een fawn en roest (of “Isabella”) Doberman gaat liggen.

De fawn en roest Doberman (ook vaak “Isabella” Dobermans genoemd) zijn in wezen rode en roest Dobermans die ook het kleurverdunningsgen hebben geërfd. Dit “verdunt” de pigmentatie in hun vacht, wat resulteert in een vaalbruine kleur, in plaats van een rode.

Doorslaggevende factoren

 • De minst voorkomende van de vier standaardkleuren.
 • Hetzelfde temperament als rode en roestkleurige Dobermans.
 • Neiging tot huid- en vachtproblemen.
 • Gevoelig voor kleurverdunning alopecia (CDA).
 • Kan worden uitgesloten van sommige Europese Kennel Club wedstrijden.

Deze worden ook vaak beschouwd als iets minder gewenst en worden vaak vermeden door fokkers, waardoor ze een zeldzame vondst zijn. Deze honden hebben hetzelfde temperament als de rode en roestkleurige Dobermans, maar hebben extra gezondheidsproblemen.

Deze gezondheidsproblemen, hetzelfde als bij de blauwe Dobermans, betreffen hun huid en vacht. Ze zijn vatbaarder voor acne, ingegroeide haren en stafylokok infecties. Ze zijn ook vatbaar voor Color Dilution Alopecia (CDA), een genetische aandoening die haaruitdunning, haarverlies en een droge en jeukende huid kan veroorzaken. Deze kleur wordt beschouwd als een standaardkleur voor Amerikaanse Dobermans, maar niet voor Europese Dobermans. Zij kunnen worden gediskwalificeerd van deelname aan bepaalde wedstrijden die door mijn Europese Kennelclubs worden georganiseerd.

Wit

Drie witte Dobermans die samen op een bank zitten.
Drie witte Dobermans ontspannen samen op een bank.

De witte Dobermans (ook vaak “albino” genoemd) is de meest controversiële kleur Doberman. Deze zeldzame kleur wordt door velen in de Dobermanwereld beschouwd als de minst gewenste vanwege de mogelijke problemen met de huid, de gezondheid en zelfs het gedrag.

Doorslaggevende factoren

 • Zeer zeldzaam.
 • Mogelijke gedragsproblemen door inteelt.
 • Neiging tot huid- en vachtproblemen.
 • gevoelig voor zonnebrand.
 • vatbaar voor kankerachtige huidtumoren.
 • Neiging tot gezichtsproblemen, vooral in fel licht.
 • Uitgesloten van wedstrijden van de kennelclub.

Veel professionals in de Doberman wereld beweren dat aanzienlijke niveaus van inteelt en beperkte genenpools binnen de witte Doberman lijnen hebben geleid tot honden met gedrags- en gezondheidsproblemen. Velen vinden het immoreel om door te gaan met het fokken van witgekleurde Dobermanns.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen van witte Dobermans zijn onder meer problemen met het gezichtsvermogen (vooral in fel licht), de kans op zonnebrand, en een verhoogde kans op kankerachtige huidtumoren. Je kunt veel meer leren over de witte Doberman in mijn artikel De witte Doberman Pinscher: Foto’s, kosten, gezondheid en meer.

Meer kleuren

Hoewel de hierboven genoemde kleuren de meest voorkomende en erkende kleuren voor Dobermans zijn, kun je alles te weten komen over de verschillende kleuren Dobermannen die bestaan, zoals de volledig zwarte Doberman (en nog veel meer) in mijn artikel Alle kleuren en types van de Doberman Pinscher.

Voorbeeld situaties en hondenkeuzes

Hieronder staan enkele voorbeelden van specifieke eigenaren en hun situaties, samen met een aanbeveling voor een specifiek type Doberman dat waarschijnlijk aan hun behoeften voldoet. Dit zijn slechts aanbevelingen en betekent niet dat andere types, geslachten, leeftijden of lijnen van Dobermans niet zouden werken, alleen dat deze aanbevelingen waarschijnlijk beter passen bij het type eigenaar dat hieronder wordt genoemd.

 • Een alleenstaande vrouw zonder veel ervaring met honden, die alleen woont, niet erg actief is en bescherming wil. – Een goede keuze voor deze persoon zou een vrouwelijke Amerikaanse Doberman zijn die een puppy is en uit gezelschapslijnen komt. Amerikaanse Dobermanns zijn geweldig voor nieuwe eigenaren, net als puppy’s (volwassenen kunnen gedragsproblemen hebben die ervaren eigenaren vereisen). Amerikaanse lijnen met een huisdierlijn zijn ook beter voor degenen die geen actieve of ervaren hondeneigenaren zijn. Een teefje is ook geweldig, want ze houden van een hechte band met één individu en hebben de neiging die persoon zeer te beschermen.
 • Een ervaren hondeneigenaar, die zeer sociaal is, en die betrokken wil raken bij zoek- en reddingswerk (SAR). – Een goede keuze voor deze persoon zou een Europese Dobermann reu zijn die ofwel een puppy of volwassen is, en uit werklijnen komt. Reuen staan erom bekend dat ze heel sociaal zijn en nieuwe mensen accepteren, wat geweldig is voor een sociaal persoon als deze. Ook zijn Europeanen fantastisch voor een rol als werkhond. Een ervaren eigenaar moet zowel met een volwassen hond als met een puppy kunnen omgaan.
 • Een gezin dat matig actief is, onervaren in het opvoeden van werkrassen, en bestaat uit meerdere jonge kinderen – Een goede keuze voor dit gezin zou een Amerikaanse Doberman reu of teef zijn, die een puppy is, en uit gezelschapslijnen komt. Dobermans zijn actieve honden en hoewel de Amerikaanse minder actief is, kunnen ze de meeste gezinnen toch gemakkelijk bijhouden. Ze zijn ook wat beter voor eigenaren die geen ervaring hebben met het opvoeden van werkrassen. De hond als pup krijgen en opvoeden met jonge kinderen in huis zorgt voor een hechte band met de kinderen en is veel beter dan een volwassen Doberman met een onbekend verleden.
 • Een ervaren hondeneigenaar die alleenstaand is, niet erg sociaal of actief is, alleen woont en bescherming wil – Een vrouwelijke Amerikaanse Doberman, die ofwel een puppy of een volwassene is, en uit gezelschapslijnen komt, zou hier geweldig werken. Amerikaanse Dobermans passen goed bij eigenaren die minder actief zijn. Vrouwelijke Dobermanns hechten zich ook heel sterk aan één persoon, lijken het beter te doen in minder sociale huishoudens, en zijn uitstekend in het beschermen van die persoon.
 • Een extreem actieve rugzakliefhebber, die zeer sociaal is, ervaring heeft met het opvoeden van werkrassen, en een hond wil om mee te trainen en te wandelen. – Een mannelijke Europese Doberman uit werklijnen, die ofwel volwassen of puppy is, past hier goed bij. Europese Dobermannen zijn geweldig voor zeer actieve individuen. Een Dobermann reu is geweldig voor iemand die zeer sociaal is en een hond wil die openstaat voor nieuwe mensen en dieren. Ook moet deze eigenaar kunnen omgaan met gedragsproblemen die kunnen voortvloeien uit het onbekende verleden van een volwassen Doberman, zodat hij of zij kan gedijen met een volwassen hond of een puppy.
 • Een alleenstaande man die niet erg sociaal of actief is, en al een 2 jaar oude reu bezit. – Een vrouwelijke Amerikaanse Doberman pup uit gezelschapslijnen zou hier goed passen. Amerikaanse Dobermans zijn beter voor mensen die minder actief zijn en een vrouwelijke Doberman is beter voor deze persoon omdat hij al een reu bezit (dit voorkomt “same sex aggression” problemen in huis tussen de twee honden). Ook is een puppy het beste, omdat dit zorgt voor een leeftijdsverschil van 2 jaar tussen de honden, waardoor de kans kleiner wordt dat de eigenaar gedragsproblemen krijgt met zijn honden als gevolg van het “nestgenoot-syndroom”.

Laatste gedachten

Naar mijn mening is de grootste invloed op het gedrag van een Doberman de afkomst van de hond. Dat wil zeggen, waar de hond voor gefokt is. Bijvoorbeeld, Amerikaanse Dobermans zijn over het algemeen rustiger en gemakkelijker te hanteren voor een gemiddeld gezin, maar ik heb werklijnen gezien van Amerikaanse Dobermans die ongelooflijk intens zijn omdat ze gefokt zijn voor de werksport.

Evenzo heb ik Europese Dobermans gezien die gefokt zijn voor gezinnen en die zeer ontspannen en gemakkelijk te hanteren zijn. Dus hoewel we in dit artikel veel, vaak subtiele, verschillen tussen de verschillende soorten Dobermans hebben ontleed, moet u niet vergeten dat de genetica van de individuele pup die u kiest waarschijnlijk de sterkste invloed heeft op het gedrag van die hond.

Als u hulp wilt bij het kiezen van een specifieke pup uit een nest en het inschatten van hun individuele genetische invloeden (heel belangrijk bij het krijgen van een pup) kunt u mijn artikel lezen over het kiezen van een specifieke Doberman pup uit een nest, dat u zal helpen inschatten hoe die hond zich waarschijnlijk zal gedragen als volwassene.

Gerelateerde vragen aan

Welk Doberman ras is het beste? De beste Doberman voor een rol als gezinshuisdier in een huishouden dat veel bezoek heeft is meestal een mannelijke Amerikaanse Doberman Pinscher. De beste Doberman voor een zeer actieve individuele eigenaar is waarschijnlijk een vrouwelijke Europese Doberman.

Welke Doberman moet ik nemen? U moet een Doberman nemen waarvan het temperament nauw aansluit bij uw levensstijl. Bijvoorbeeld, een zeer actieve eigenaar die alleen woont en een hond voor bescherming wil, zou een vrouwelijke Europese Doberman moeten overwegen, terwijl een ontspannen gezin dat regelmatig bezoekers in huis heeft, een mannelijke Amerikaanse Doberman zou moeten overwegen.

Welke Doberman is groter? Het grootste type Doberman wordt over het algemeen beschouwd als een Warlock Doberman (ook vaak een King, Goliath, of Gladiator Doberman genoemd). Hoewel deze honden vaak geen raszuivere Dobermannen zijn. De grootste raszuivere Doberman is een Europese Doberman.

Handige bronnen