Hoe snel kan een Doberman rennen? 6 snelheids klokken Dobermannen

Een Doberman Pinscher in volle sprint.

Ik wist altijd al dat Dobermannen snel waren op hun voeten, maar pas toen ik er een bezat, kon ik het zelf zien. Ik heb mijn hond indrukwekkend snel zien lopen zonder echt te proberen. Dus vroeg ik me af hoe snel een Doberman Pinscher echt kan rennen.

Hoe snel kan een Doberman rennen? Een Doberman Pinscher kan snelheden bereiken tot 35 mijl per uur. De Doberman is een langbenig, gespierd werkras dat genetisch verwant is aan de windhond en in staat is hoge snelheden te bereiken over uitzonderlijk lange afstanden.

Veel eigenaren van Dobermans zijn net als ik; ze weten dat hun hond ongelooflijk snel is, maar ze weten niet precies hoe snel. Gelukkig hebben we de AKC’s FastCAT snelheidswedstrijden voor honden om ons te helpen erachter te komen hoe snel een Doberman kan zijn.

Ook hebben meer dan een paar nieuwsgierige mensen de stopwatch tevoorschijn gehaald, in hun auto gestapt, of zelfs een GPS aan hun Doberman gehangen, zodat we het antwoord op deze vraag konden krijgen. Maar hoe snel een bepaalde Doberman precies is, hangt af van een paar zeer belangrijke factoren.

Het bepalen van de snelheid van de Doberman Pinscher

Op mijn zoektocht naar hoe snel mijn Doberman precies is, vroeg ik me af hoe ik dat getal zou kunnen bepalen. Immers, de gemiddelde Doberman zal zelfs een fervent hardloper met gemak voorbijstreven op zijn ochtendjogging. Ze hebben zelfs geen moeite om je energieke tiener bij te houden als die met hem gaat rennen naast de fiets. Hoe weten we dan hoe snel ze zijn?

Wel, ik ontdekte al snel dat er twee bronnen waren voor deze informatie. Ten eerste de “gezaghebbende” bronnen van hondenfokkers, mensen in de hondenracewereld, tijdschriften en andere dergelijke bronnen. De andere bron is van mensen die zelf het benenwerk hebben gedaan en hun Doberman hebben geklokt. Ik geloof echt dat beide bronnen even waardevol zijn. Dit is wat ik ontdekt heb:

Doberman Pinschers in de rij voor een race.
Dobermannen stellen zich op met hun baasjes voor een beetje plezier en een heleboel snelheid! Foto krediet: Ashley Greenwood (PDX Dobermans)

Doberman Race Resultaten

Gezaghebbende bronnen over dit onderwerp zeggen vaak dat Dobermans snelheden kunnen bereiken tussen 30 en 40 mijl per uur (MPH). Zij vermelden echter dat “de meeste” Dobermanns in gemiddelde vorm tussen de 25 en 30 mijl per uur kunnen lopen.

Er zijn velen die deze cijfers aan beide kanten betwisten. Daarom besloot ik contact op te nemen met de eigenaar van één van Amerika’s snelste Dobermans om een antwoord te vinden.

Teddy Runyon is de eigenaar van een Doberman genaamd Thor. Thor’s officiële AKC geregistreerde naam is “Thor Exceptional Mastercopy CA DCAT”. Voor een korte tijd was Thor de snelste Doberman in de Verenigde Staten, maar momenteel staat hij op de tweede plaats op de AKC Fast Cat Top 20 Fastest Dogs pagina.

Fast CAT is een snelheidswedstrijd geregeld door de American Kennel Club en open voor alle honden die geregistreerd zijn bij de AKC. De snelheden van de honden worden zorgvuldig gemeten en beoordeeld om ervoor te zorgen dat de resultaten zo nauwkeurig mogelijk zijn.

Thor’s snelste snelheden tijdens de wedstrijd werden als volgt gemeten:

 • Snelste topsnelheid: 34.89 MPH (56.15 kph)
 • Snelste gemiddelde snelheid over 100 meter: 30.07 MPH (48.39 kph)

Deze getallen zijn waarschijnlijk de meest nauwkeurige informatie die we hebben over de topsnelheid van de Doberman Pinscher. Daarom houdt deze website vol dat de topsnelheid die een Doberman kan bereiken ruwweg 35 mph is.

Deze snelheidswedstrijden worden echter op gras gehouden en niet iedereen die een Doberman bezit doet mee aan deze wedstrijden (of weet zelfs maar dat ze bestaan).

Zijn er snellere Dobermannen? Kan een Doberman hogere snelheden halen op een ander soort terrein? Vanwege deze, en vele andere vragen, hebben veel eigenaren hun Dobermans zelf aan een snelheidsmeting onderworpen, en de resultaten zijn zeer interessant.

America's Second Fastest Doberman Pinscher - Thor Exceptional Mastercopy CA DCAT.Thor
De Doberman op deze foto is “Thor Exceptional Mastercopy CA DCAT” en hij was ooit Amerika’s Snelste Doberman. Thor’s topsnelheid is gemeten door AKC keurmeesters als 34.89 mph.

Eigenaren die hun Dobermannen hebben laten Speed-Clocken

Gelukkig kon ik meerdere eigenaren vinden die hun Doberman Pinscher in een volle sprint hadden geklokt (of dat op mijn verzoek hadden gedaan).

Hier zijn de resultaten van de Doberman Pinscher snelheidstesten met 6 verschillende honden:

Hond Max Snelheid Terrein Gemeten door
Doberman 1 40 mph Bestrating Auto
Doberman 2 24 mph Sneeuw Radar Gun
Doberman 3 40 mph Bestrating Auto
Doberman 4 28 mph Bestrating GPS
Doberman 5 32 mph Bestrating Auto
Doberman 6 27 mph Dirt ATV

Aangezien het er in dit artikel vooral om gaat wat de maximumsnelheid is die een Doberman kan lopen, is het veilig om te zeggen dat het maximum ongeveer 35 mph (bevestigd door wedstrijdresultaten) of 40 mph (onbevestigd) is. Dit hangt natuurlijk af van de conditie, de leeftijd en de gezondheid van de individuele hond.

Zie deze video op YouTube als voorbeeld van een Dobie-eigenaar die zijn hond klokt op 32 mph met zijn voertuig.

In deze video praat ik over Thor, een van Amerika’s snelste Dobermans en kom ik tot een conclusie over wat de topsnelheid van een Doberman Pinscher werkelijk is.

Andere factoren die de snelheid van een hond beïnvloeden

Het is duidelijk dat er veel meer bij komt kijken dan alleen het ras van een hond. In de mensenwereld heb je atletische mensen die altijd rennen en extreem snel zijn, en je hebt ook bankzitters die nooit gaan rennen en waarschijnlijk geen kou kunnen vatten. In de hondenwereld is het net zo.

Als je Doberman lichamelijk mager is en erg gewend is aan lichamelijke activiteit, gaat dat hem helpen als het op hardlopen aankomt. Als u uw hond meeneemt voor een dagelijkse jogging, helpt dat niet alleen de ontwikkeling van zijn spieren, maar ook van zijn longen en hart.

Dit is de belangrijkste reden waarom er vaak discrepanties zijn met hoe snel een bepaald hondenras is. De ene eigenaar klokt zijn Doberman Pinscher op 28 mph en de andere op 40 mph. Het verschil is de conditionering. Als u wilt dat uw hond snel is, moet u hem slank en gezond houden en zorgen dat hij voldoende beweging krijgt.

Naast fysieke conditie zijn andere belangrijke factoren die de topsnelheid van een hond beïnvloeden: het terrein waarop de hond loopt, de conditie van de poten, en de mate van inspanning die de hond op een bepaalde sprint levert.

Hoe Dobermans vergelijken met andere populaire hondenrassen

De gemiddelde hond kan sprinten met snelheden tussen 15 en 20 mijl per uur. Met 35 mijl per uur wordt de Doberman beschouwd als extreem snel. Dit wordt nog duidelijker als we de snelheid van de Doberman vergelijken met die van andere populaire grote hondenrassen. Dit is hoe de snelheid van de Doberman Pinscher zich verhoudt:

Doberman Pinscher: 35 mph

 • Rottweiler: 25 mph
 • Amerikaanse Pitbull Terrier: 28 mph
 • Siberische Husky: 28 mph
 • Belgische Mechelaar: 30 mph
 • Boxer: 30 mph
 • Duitse Herder: 30 mph
 • Greyhound: 45 mph

Kun je een Doberman Pinscher overtreffen?

De snelste mens ter wereld is Usain Bolt, een Olympisch atleet die momenteel de wereldrecords op de 100 en 200 meter op zijn naam heeft staan. In 2009 vestigde Usain Bolt het wereldsnelheidsrecord voor mensen met 27,8 mph. Hoewel hij indrukwekkend snel is in de mensenwereld, maakt hij in vergelijking met een Doberman geen schijn van kans.

Dus op snelheid alleen, kun je een Doberman Pinscher niet voorblijven. Zelfs als je uitzonderlijk snel bent en de Doberman die je achtervolgt is in zeer slechte fysieke conditie.

Je beste gok om weg te komen van een Doberman, als je ooit de pech hebt er een achter je aan te krijgen, is om obstakels tussen jou en de hond te plaatsen. Dit betekent dat je in een auto moet springen, een huis binnen moet gaan, in een boom moet klimmen, of over een hek moet klimmen. Het enige grote fysieke voordeel dat mensen hebben ten opzichte van honden is het vermogen om grote obstakels te nemen. We stammen tenslotte af van apen! Dus als u zich ooit in deze positie bevindt, gebruik uw fysieke aard in uw voordeel en klim.

Gelukkig zijn Dobermans van nature geen agressieve honden. Vele generaties van fokken voor kameraadschap meer dan voor agressie heeft een meer volgzame hond gecreëerd die perfect is voor het gezinsleven, maar toch beschermende instincten (en vaardigheden) behoudt.

Een Doberman op een harde vlakke ondergrond kan veel sneller rennen dan eentje die in los zand of gras loopt.

Hoe uw Doberman te conditioneren voor het rennen

Er zijn veel dingen die u kunt doen om uw Doberman te helpen sneller te worden. In feite zijn al deze dingen niet alleen geweldig voor het opbouwen van snelheid, maar zijn ze ook geweldig voor het verbeteren van de algehele gezondheid van uw hond. Lichaamsbeweging versterkt het hart, de longen en de spieren van uw hond en maakt uw hond waarschijnlijk zelfs gelukkiger. De Doberman wordt beschouwd als een werkras en is graag actief.

Hier zijn een paar dingen die u met uw Doberman kunt doen om niet alleen hun snelheid, maar ook hun algehele gezondheid te helpen verbeteren.

 • Ga regelmatig samen hardlopen. Dit zal de gezondheid en snelheid van uw hond helpen verbeteren en misschien ook die van u! Zorg ervoor dat u wacht tot de hond minstens 18 maanden oud is voordat u samen lange wandelingen maakt. Eerder dan dat zijn hun botten en gewrichten nog in ontwikkeling en gevoelig voor schade.
 • Speel apporteren in een groot gebied of park. Apporteren in een gebied met veel ruimte is een geweldige manier voor Dobermannen om hun snelheid te verhogen. Dit spel bestaat letterlijk uit heen en weer sprinten. Oefening baart kunst en apporteren met een tennisbal is een goede manier om het sprinten te oefenen.
 • Ga naar het hondenpark. Laten we eerlijk zijn, je Doberman meenemen op een run is geweldig, maar je bent ze niet echt aan het pushen om hogere snelheden te bereiken. Je hebt andere honden nodig om ze echt te testen. Regelmatige uitstapjes naar het hondenpark helpen uw hond niet alleen om sneller ter been te zijn, maar ook om hem te socialiseren met andere honden.
 • Geef uw hond een gezond dieet. Uw Doberman mager en gezond houden zal een grote hulp zijn bij het ontwikkelen van hun snelheid en het behouden van hun geluk. Zorg ervoor dat u uw hond kwaliteitsvoeding geeft.

Met behulp van deze methoden zou u de snelheid van uw hond drastisch moeten kunnen verhogen. Consistentie is hier de sleutel. Probeer er een gewoonte van te maken dagelijks iets met uw hond te doen om zijn gezondheid en lichamelijke conditie te verbeteren.

Een waarschuwing; zorg ervoor dat u langzaam begint. Dit geldt vooral als uw hond nieuw is in lichamelijke activiteit en er in het verleden een slechte gewoonte van heeft gemaakt een couch potato te zijn. Denk er altijd aan positieve versterking te gebruiken, zorg voor voldoende water, en weet hoe te letten op tekenen van uitputting.

Roep altijd de hulp van een dierenarts in als u op enig moment iets ongewoons opmerkt. In feite, als u van plan bent een intensief trainingsschema met uw hond te beginnen, kan het een goed idee zijn om toch al een gekwalificeerde dierenarts te bezoeken om uw plannen te bespreken.

Gerelateerde vragen aan

Hoe ver kan een Doberman Pinscher lopen? Veel Doberman eigenaren melden dat ze hun hond regelmatig meer dan 10 mijl achter elkaar laten rennen zonder dat de hond tekenen van uitputting vertoont. De afstand die een Doberman kan rennen is afhankelijk van factoren zoals de individuele conditie en het tempo dat de hond aanhoudt tijdens het rennen.

Wanneer kunt u beginnen met uw Doberman Pinscher te laten rennen? Het is het veiligst om lange duurlopen met uw Doberman te beperken tot hij of zij minstens 18 maanden oud is. Langeafstandslopen eerder dan dat, vooral op beton, riskeren schade aan de gewrichten van de hond die nog in ontwikkeling zijn.