Hoe slim zijn Huskies? (Husky IQ)

Foto van een witte Husky met dollarbiljetten op zijn hoofd en een gloeilamp boven zijn hoofd. Hoe slim zijn Huskies?

Veel mensen geloven dat Husky’s tot de slimste hondenrassen behoren die er zijn! Maar wat is de werkelijkheid? Hoe slim zijn Husky’s? Lees verder en kom erachter!

In vergelijking met andere hondenrassen worden Husky’s als gemiddeld intelligent beschouwd. Ze bevinden zich in het midden tot het lagere segment van de intelligentie bij het gebruik van IQ-tests voor honden. Er is één categorie waarin Husky’s uitzonderlijk slim zijn, en dat is hun griezelige vermogen om met mensen te communiceren! Lees hieronder meer over de intelligentie van Husky’s!

Zijn Husky’s slim?

We nemen het je niet kwalijk dat je het weer vraagt. Per slot van rekening zijn ze in sommige opzichten niet zo slim, maar in andere opzichten intelligent. Dus waar vertrouwt u op? In wezen werkt het het beste als je een Husky als gemiddeld intelligent beschouwt. Het zijn geen domme honden, maar ook niet de slimste honden.

De belangrijkste component van de intelligentie van een hond is natuurlijk hun vermogen om getest te worden, en de belangrijkste factor die hun intelligentie bepaalt is of ze gehoorzamen. Veel Husky-ouders zullen u vertellen dat deze honden heel goed begrijpen wat u van hen verlangt; ze doen het alleen misschien niet. Er is dus geen manier voor een test om echt vast te stellen hoe slim een Husky is.

Hoe weet ik of mijn Husky slim is?

Huisdierenouders behoren vaak tot de beste mensen om te helpen hun Husky een intelligentietest te geven, omdat zij kunnen bepalen wanneer hun Husky verward is versus koppig (in de meeste gevallen). De criteria die worden gebruikt om algemene intelligentie te begrijpen (later meer over gespecialiseerde intelligentie) zijn:

  • Het aantal herhalingen om een nieuw commando te leren.
  • De slaagkans dat uw hond het commando gehoorzaamt

Het aantal herhalingen wordt verondersteld het begripsniveau van uw hond te suggereren. Hoe minder herhalingen ze nodig hebben, hoe intelligenter ze zijn. Aan de andere kant wordt het succespercentage van de gehoorzaamheid van uw hond geacht aan te geven hoe slim uw hond is in het begrijpen van de noodzaak om naar u te luisteren. Als dit slagingspercentage hoger is, impliceert dit meer intelligentie. Hier komt echter ook de koppigheid van een Husky om de hoek kijken!

Wat is het IQ van een Husky?

Men denkt dat het IQ van een Husky lager is dan 100. Aangezien 100 en hoger als slim wordt beschouwd, zitten Husky’s daar ergens onder. Natuurlijk kan het werkelijke getal variëren van hond tot hond, en dat koppigheidsgehalte!

Hoe intelligent zijn Husky’s in vergelijking met mensen?

Slimme honden worden beschouwd als de gemiddelde intelligentie van een kind van 2,5-3 jaar oud. In het geval van een Husky zou men dus uitgaan van het intelligentieniveau van een 2-jarige, of misschien minder.

Hoe de intelligentie van een Husky te berekenen

Als je vastzit met de koppigheidsfactor. In dat geval zijn er aangewezen manieren waarop je het natuurlijke intelligentieniveau van je Husky kunt testen. Honden worden getest aan de hand van 3 verschillende categorieën, zodat je een gemiddelde daaruit kunt gebruiken om te begrijpen waar je mee te maken hebt.

Adaptieve intelligentie, dat is het vermogen van een hond om zijn gedrag aan te passen aan menselijke behoeften en verwachtingen, is hoog. Enig idee waarom? Dat klopt, hun vermogen om het verzoek van de mens om gehoorzaamheid te negeren. Een hond die het verzoek van de mens niet begrijpt, kan zich immers niet aanpassen aan het negeren ervan!

Een Husky wordt ook beschouwd als intelligent wat betreft hun werkintelligentie! Ze werden gefokt als werkhonden, wat betekent dat ze goed reageren op hun werkrollen, wat die ook mogen zijn. Echter, die koppigheid kan hier de kop opsteken en punten verliezen, omdat ze soms lui kunnen worden op het werk, zelfs als ze hun rol begrijpen. Ze vocaliseren ook veel, wat een ander kenmerk van aanpassings- en werkintelligentie is!

Tenslotte hun instinctieve intelligentie. Van deze honden wordt gedacht dat ze een sterke instinctieve intelligentie hebben, waardoor ze zeer geschikt zijn om op die instincten te vertrouwen in huis en op het werk. Ze zullen bijvoorbeeld voortdurend vechten voor de alfa in uw huishouden, wat typisch zou zijn voor hun werkgedrag.

Veel uittreksels geloven dat Husky’s slimmer zijn dan hun genoteerde intelligentieniveau. Toch zijn ze zo koppig dat testen om ze goed te rangschikken “beneden hun stand” is, dus experts zijn niet in staat om echt een gevoel te krijgen voor hun werkelijke intelligentie.

Hebben Husky’s een goed geheugen?

Deskundigen denken dat Husky’s een goed geheugen kunnen hebben, maar het is moeilijk te zeggen om dezelfde reden als hierboven genoemd!

Husky intelligentie versus andere honden

Laten we eens kijken hoe Husky’s scoren in vergelijking met andere honden. Hiervoor gebruiken we hun vermogen om een nieuw commando te leren en hoeveel herhalingen dat kost. Dit is vooral gedaan om de metriek zo eerlijk mogelijk te houden!

Een Husky heeft 25-50 herhalingen nodig om een nieuw commando of kunstje te leren. Een Dalmatiër daarentegen heeft slechts 15-25 herhalingen nodig. Een Duitse herder, beschouwd als de op twee na slimste hond ter wereld, heeft slechts 5-10 herhalingen nodig.

Als je de cijfers zo ziet opstapelen, is het gemakkelijk te begrijpen waarom en hoe Husky’s zo ver onder veel andere honden zitten! Het betekent echter ook dat er veel verwarring is voor degenen die Husky’s hebben gehad en weten dat het slimme wezens zijn.

Zijn Husky’s slimmer dan Golden Retrievers?

Nee, Huskies worden dommer geacht dan Golden Retrievers wanneer men dezelfde maatstaven gebruikt zoals hierboven uitgelegd. Huskies zouden echter wel gezelliger zijn dan Retrievers, als je die twee dingen rechtstreeks vergelijkt.

Zijn Husky’s slimmer dan Duitse Herders?

Huskies zijn zeker niet zo slim als Duitse Herders, zoals blijkt uit de uitleg en voorbeelden hierboven! Duitse Herders staan echter vaak onder Husky’s voor hun sociale vaardigheden en algemene “zachtheid” van persoonlijkheden. Huskies staan bekend als goofballs met vreemde uitdrukkingen en een rare slaaphouding.

Zijn Husky’s slimmer dan Labs?

Labs worden geacht in dezelfde categorie te vallen als Retrievers, dus Huskies zouden weer minder intelligent zijn. Labs lijken echter op gelijke voet te staan met Huskies wat betreft hun sociale neigingen, dus het hangt vooral af van de individuele hond en hun persoonlijkheden, behoeften en voorkeuren.

Waarom denken veel mensen dat Huskies slim zijn?

Als je alles zo ziet, is het gemakkelijk om je af te vragen hoe intelligent (of niet intelligent) een Husky is! En toch krijg je veel defensieve huisdierouders die zullen pleiten voor de natuurlijke intelligentie van hun hond! Er zijn nogal wat dingen om over na te denken:

  • De eerlijkheid van de testen
  • De individuele hond
  • De sociale superkracht van de Husky

De eerlijkheid van de testen

Zoals je weet, kun je niet iedereen een gestandaardiseerde test geven en verwachten dat ze allemaal slagen. Nu velen meer ervaring hebben met dierenpsychologie en IQ tests, vinden deskundigen dat Huskies het niet goed doen op een gestandaardiseerde test. Ze zijn de rebel, de afwijkende hond, de onruststoker. De meesten van ons herinneren zich onze schooltijd goed genoeg om te weten dat dat soort karakters en persoonlijkheden het zelden goed doen op dat soort tests.. Maar dat zegt niets over hun werkelijke intelligentieniveau!

Met meer testen en ervaring kan er misschien een nauwkeurigere testmethode worden gecreëerd, zodat Huskies echt een kans krijgen om te schitteren in hun intelligentieniveau! Of experts kunnen een manier vinden om Husky’s beter te laten testen op die klassieke tests die werken met alle andere hondenrassen die er zijn. Er is altijd een onruststoker in elke menigte, toch?

De individuele hond

Rasintelligentie is ook een stereotype. Sommige honden kunnen slimmer of dommer zijn dan de specificaties van hun ras, en het komt aan op hun natuurlijke intelligentie en individuele persoonlijkheid. De beste persoon om de intelligentie van hun individuele hond te begrijpen, is natuurlijk de ouder! Dat klopt, “Mama weet het het beste” is toch waar!

De sociale superkracht van de Husky

Het sociale vermogen van een Husky is waar de meeste mensen echt het positieve verschil zien dat hen te wachten staat. Husky’s zijn luide honden, om het licht uit te drukken, en ze praten graag met hun mensen. Dit komt vaak voor wanneer ouders hun Husky een commando geven om iets te doen, en hun hond daarover klaagt of zich letterlijk afwendt alsof ze je niet gehoord hebben. Hoewel dit zeker intelligentie is, is het onduidelijk hoe intelligent een hond is.

Conclusie

Husky’s zijn geen domme honden, maar ook niet de meest intelligente honden ooit. Er gebeurt veel in die hersenen, waardoor de werkelijke IQ-score van een Husky een beetje een mysterie is!

Husky’s worden eerder beschouwd als dieren met een gemiddelde intelligentie dan als dieren met een bovengemiddelde intelligentie. Ze scoren goed in instinctieve en adaptieve intelligentie, maar hun koppigheid maakt het moeilijk om deze specifieke honden te testen met dezelfde criteria die gebruikt worden om andere honden te testen. Een duidelijke kracht van Husky’s is hun vermogen om zeer intelligent te zijn wat betreft socialisatie!

Ken je een Husky moeder of vader die dit leuk zal vinden? Deel het met hen!

We horen graag wat je van het bericht vindt, alleen zo kunnen we het verbeteren.