Hoe om te gaan met puppy diarree – Wat veroorzaakt het, en wat te doen?

hoe om te gaan met puppy diarree

Als je eenmaal een nieuwe puppy naar huis hebt gebracht, is het bijna een zekerheid dat je de eerste dagen te maken krijgt met puppydiarree, oftewel een loopbuikje. Ook van tijd tot tijd terwijl hij opgroeit.

Diarree bij pups is veel ernstiger dan bij oudere honden. De gevolgen kunnen variëren van het niet aankomen tot ernstige uitdroging en de dood.

De grote vraag bij puppy-diarree is dus of het een milde verstoring is die vanzelf overgaat of dat je met je pup naar de dierenarts moet.

Met deze gids proberen we je te helpen om de juiste beslissing te nemen. We bekijken de oorzaken van puppy-diarree en wat u kunt doen. We bespreken ook wanneer u uw pup naar de dierenarts moet brengen.

De eerste dagen

Uw pup heeft de eerste 8 weken van haar leven op één plek doorgebracht. Een gezellig hol met mama en broertjes en zusjes.

Elke dag worden ze op dezelfde tijd gevoed, met hetzelfde voer en water. Ze zullen tijd hebben gehad in de tuin en ’s nachts samen geknuffeld hebben. Het leven zal heel vast en geordend zijn geweest.

Hoewel ze vast voedsel hebben leren eten, werden ze waarschijnlijk ook nog gezoogd. Naast voeding, verhoogt moedermelk de immuniteit van de pups tegen allerlei ziektekiemen.

Studies hebben uitgewezen dat ongeveer 25% van de pups een loopbuikje ontwikkelt na het spenen en daar zijn vele redenen voor.

Verandering van omgeving

Een van de redenen is de stress van de veranderde omgeving die gewoonlijk gepaard gaat met het spenen.

Vanaf het moment dat je een nieuwe pup in zijn kooi in de auto zet om hem mee naar huis te nemen, verandert het leven waaraan hij gewend is geraakt dramatisch.

Om te beginnen is de auto een luide, hobbelige ervaring. Vol met nieuwe plaatsen en geuren. Weg van hun familie en in het gezelschap van iemand die ze niet kennen.

De pup komt dan aan in het nieuwe huis. Er is een grote nieuwe ruimte, een nieuw bed, een nieuwe buitenruimte en een heel nieuw stel mensen en huisdieren.

Zoals je je kunt voorstellen, zullen die eerste dagen je pup zich erg gestrest voelen. We weten allemaal dat stress allerlei effecten kan hebben – zelfs onze eigen “bewegingen”.

Voeg daarbij dat de milde beestjes en ziektekiemen die in uw buurt leven anders zullen zijn dan die waaraan uw pup in zijn beperkte tijd bij zijn moeder werd blootgesteld. Er is niet veel voor nodig om u met puppy-diarree op te zadelen!
Hoe om te gaan met puppydiarree

Een andere belangrijke factor die maagklachten veroorzaakt in de eerste dagen is verschillend voedsel.

Verandering van voeding

Ten eerste heeft uw pup niet langer de beschermende werking van moedermelk.

Om het effect van een veranderd dieet te minimaliseren zou uw fokker u een pak brokjes moeten hebben gegeven. Afhankelijk van hoe vrijgevig uw fokker is, kan dit genoeg zijn voor meerdere weken of slechts voor een paar dagen.

Voordat je je puppy mee naar huis neemt, vraag je je fokker welk merk ze gebruiken. En ook welke hoeveelheid ze je zullen leveren. Koop bij twijfel een grote stapel.

Puppies moeten heel geleidelijk overgaan op nieuw voer. Als je dat niet doet, kan het puppy diarree veroorzaken.

Het veranderen van het op brokken gebaseerde dieet

De eerste paar weken dat uw puppy bij u is, moet u hem op het dieet houden dat hij gewend is. Er verandert al genoeg in het leven zonder daar nog iets aan toe te voegen.

Als uw pup goed ingeburgerd is, kunt u beginnen met de introductie van nieuw voer als u een voorkeursmerk heeft. Dit zal rond de 12 weken zijn.

In plaats van gewoon van de ene maaltijd op de andere over te stappen, voegt u een paar stukjes van de nieuwe brokjes toe aan de oude. In een verhouding van ongeveer 25%. Als hun ontlasting stevig lijkt na die maaltijd, dan kun je het de volgende keer verhogen tot 50%. Ga zo door.

Als uw pup problemen met zijn buikje begint te krijgen, kunt u de hoeveelheid nieuw voer weer verminderen. Houd het op dat punt voordat u het na een paar dagen weer verhoogt.

Overweeg om bij het oorspronkelijke merk te blijven als de ontlasting los blijft zitten als u het nieuwe voer geeft. Een van de redenen kan zijn dat uw pup intolerant of gevoelig is voor een van de ingrediënten in het nieuwe merk.

In de eerste weken van hun leven krijgt een pup ook veel medicijnen en dit kan een buikje van streek maken.

Medicatie

Vanaf een paar weken oud, te beginnen bij de fokker, wordt uw pup regelmatig ontwormd. Hij krijgt ook zijn eerste vaccinaties.

Zowel ontwormen als vaccineren kunnen bij jonge pups maagklachten veroorzaken. Braken en diarree behoren echter niet tot de gebruikelijke bijwerkingen en kunnen een allergische reactie zijn.

Dus als uw pup kort na de ontworming of vaccinatie last krijgt van maagklachten, moet u meteen contact opnemen met uw dierenarts.

Als uw pup eenmaal een paar weken gewend is, zal de reden voor puppydiarree waarschijnlijk niet langer stress of een verandering in zijn voeding zijn.

Tenzij u uw hond natuurlijk te veel traktaties heeft gegeven. Of er was een nieuwe reden voor stress – zelfs opwinding, hoewel positief, is stress.

Na de eerste week of twee in hun nieuwe huis is puppy diarree meestal gekoppeld aan een infectie of een andere aandoening. Meestal wordt het veroorzaakt door iets wat je pup via de mond binnenkrijgt.

puppydiarree

Dingen inslikken

Pups jonger dan 6 maanden krijgen veel vaker diarree dan volwassen honden. Dat komt omdat hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is. Ze kunnen niet altijd alle buikgriepjes bestrijden waarmee ze in aanraking komen.

En waar komen de meeste van deze buikbeestjes die puppy diarree veroorzaken vandaan? Net als menselijke peuters likken, kauwen, bijten en zelfs alles doorslikken waar ze hun mond op kunnen krijgen.

De eerste tijd houdt u uw pup als een havik in de gaten om zijn zindelijkheidstraining op de voet te volgen. Hij heeft waarschijnlijk ook beperkte toegang tot je hele huis. Hij slaapt veel en brengt de rest van de tijd door bij het gezin.

Naarmate de weken verstrijken, wordt u waarschijnlijk wat meer ontspannen en zal uw puppy meer tijd besteden aan zijn eigen ding. Puppy’s kunnen veel beweeglijker zijn dan je van hun stompige pootjes zou verwachten!

Mijn buurvrouw kwam de keuken binnen en vond haar korte, pluizige cockapoo-pup met het hoofd eerst in de vuilnisbak. Als u uw pup niet te pakken krijgt voordat hij een lekker hapje in de vuilnisbak vindt, kan hij maagproblemen krijgen door het eten van beschimmeld of ongeschikt voedsel. Sommige honden eten zelfs hun eigen poep, met vergelijkbare gevolgen!

Naast vuilnis zijn er de voorwerpen in huis waar pups op kauwen die onder de ziektekiemen zitten. Soms slikken ze zelfs dingen in die hun darmen verstoppen. Eenmaal buiten komt je pup giftige planten tegen, poep van andere dieren, en nog veel meer.

Dus als er geen duidelijke reden is waarom je pup buikproblemen heeft, dan moet je een infectie of een andere aandoening als oorzaak overwegen.

Ziekte als oorzaak van puppy diarree

Normale puppypoep is bruin van kleur en logvormig. Elke verandering hiervan kan een teken zijn dat er iets mis is. De poep van uw puppy in de gaten houden is dus altijd een goede manier om zijn algemene gezondheid in de gaten te houden.

Puppy diarree wordt meestal veroorzaakt door een infectie met micro-organismen zoals bacteriën en virussen, of door een wormbesmetting. Zelfs als uw pup ontwormd is. Het medicijn doodt alleen volwassen wormen en het kan drie weken duren voordat de eitjes zich ontwikkelen tot wormen.

Diarree kan ook een teken zijn van een andere ziekte of aandoening.

U hoeft niet naar de dierenarts te rennen voor een enkele zachte poep. Maar het betekent wel dat je je huisdier in de gaten moet houden.
Als uw pup nog actief en speels is, en de diarree mild is, kunt u proberen het thuis aan te pakken.

Een manier, voorgesteld door dierenartsen, is om ze een paar kleinere maaltijden te geven van een flauw dieet van rijst met een kippen- of groentebouillon. Maar niet langer dan twee dagen. Je kunt ook wat yoghurt toevoegen om de darmen van goede bacteriën te voorzien.

Als de losse stoelgang aanhoudt, of vaker voorkomt en/of erg waterig is, moet u contact opnemen met onze dierenarts.

Onthoud altijd dat puppy’s snel ernstig uitgedroogd kunnen raken – zelfs van een milde diarree. Totdat je bij de dierenarts kunt komen is het een goed idee om je pup niets te voeren. Maar zorg ervoor dat hij voldoende water te drinken krijgt.

Het is ook altijd belangrijk om te letten op andere tekenen dat onze pup niet in orde is.

Tekenen dat puppy diarree ernstig kan zijn

Neem meteen contact op met uw dierenarts en bespreek de situatie met hem als u een van de volgende tekenen ziet.

 • Weigeren te eten of te drinken
 • Braken
 • Koorts
 • Zwak en slaperig
 • Pijn
 • Overmatige gasvorming
 • Bleek tandvlees
 • Bloed in zijn ontlasting
 • Andere veranderingen in de kleur van zijn ontlasting – zwart als teer, gele strepen, groenige tint

Vertel uw dierenarts ook als u denkt dat uw pup misschien iets heeft gegeten of ingeslikt wat hij niet had mogen eten.

Volg zorgvuldig de instructies van uw dierenarts over de behandeling van de puppy-diarree. Neem opnieuw contact op als de maag van uw pup na ongeveer vier dagen niet beter is.

Of als het weer begint zodra het medicijn is uitgewerkt of u weer normale voeding introduceert. Uw hond heeft misschien verder onderzoek en/of behandeling nodig.

Puppy diarree – samenvatting

Buikproblemen komen heel vaak voor bij puppy’s, vooral in de eerste dagen dat ze bij u zijn. Er zijn een aantal mogelijke redenen voor, waarvan vele volkomen onschuldig en normaal zijn.

U zou nu een goed idee moeten hebben hoe u met puppy-diarree kunt omgaan. Het belangrijkste is dat als de losse ontlasting van uw pup aanhoudt of ernstig is, u altijd uw dierenarts moet raadplegen. Ook als er andere tekenen zijn dat ze ziek zijn.

Puppy diarree kan heel snel ernstig worden. Ga naar uw dierenarts en laat uw puppy nakijken als u zich zorgen maakt over zijn gezondheid. Denk eraan, het is beter het zekere voor het onzekere te nemen!

Als je meer gidsen voor puppy’s wilt, bekijk dan dit artikel over puppybadtijd!

Dit artikel is uitgebreid herzien en bijgewerkt voor 2019.

Referenties

 • AMVA. Wat u kunt verwachten na de vaccinatie van uw huisdier. American Veterinary Medical Association.
 • Burke, A. 2016. De oorzaken, behandeling en symptomen van puppydiarree. American Kennel Club.
 • Grellet, A. et al. 2016. Influence of Breed Size, Age, Fecal Quality, and Enteropathogen Shedding on Fecal Calprotectin and Immunoglobulin A Concentrations in Puppies During the Weaning Period. Tijdschrift voor Veterinaire Interne Geneeskunde.
 • Leo’s Pet Care. Wanneer een hond met diarree naar de dierenarts te brengen. Leospetcare.com.
 • Paul, M. 2015. Hondendiarree. Wanneer is het ernstig en hoe stop ik het? Pet Health Network.
 • Williams, K. & Ward, E. 2018. Diarree bij honden. VCA Ziekenhuizen