Hoe maakt u de oren van uw puppy schoon?

2015-0423-1830bDe oren van uw puppy zijn gevoelig en moeten met zorg worden behandeld. We bekijken in dit artikel hoe je de oren van je puppy thuis op een natuurlijke manier kunt schoonmaken.

U moet weten wanneer u de oren van uw puppy moet schoonmaken en waarmee u ze moet schoonmaken.

Gebruik de onderste link in het roze menu om direct naar de instructies te gaan.

Waarom sommige puppies vieze oren krijgen

Of pups hun oren schoongemaakt moeten worden en hoe vaak ze schoongemaakt moeten worden, hangt voor een groot deel af van de vorm van de oren!

De oude voorouders van uw hond waren wolven.

Wolven hebben puntige oren, goed ontworpen door natuurlijke selectie om hen te helpen werken in hun omgeving.

Echter, moderne honden, verwijderd van de krachtige krachten van de natuur, zijn gefokt met een grote verscheidenheid aan oorvormen, maten en standen.

Als gevolg daarvan vereisen de oren van sommige rassen veel meer aandacht dan onze voorouders zich ooit hadden kunnen voorstellen.

Het oortype van uw puppy

Als uw puppy van een ras is dat het traditionele wolfachtige uiterlijk heeft, met puntige rechtopstaande oren en duidelijke open gehoorgangen, hoeft u hem waarschijnlijk zelden extra zorg te geven.

Als de oren van uw puppy echter bedekt zijn met een zachte flap, zoals bij veel van onze rassen tegenwoordig het geval is, is de kans groter dat ze vuil en viezigheid vasthouden dan rechtopstaande oren.

Het oorhaar van uw puppy

Aan hangende oren zitten vaak vrij lange vachten vast.

Lang haar kan er prachtig uitzien op hondenoren. Krullende vachten en wollige manen kunnen een zeer karakteristieke en opvallende uitstraling geven. Maar ze houden ook vuil en dagelijks vuil vast in de buurt van de gehoorgang van uw hond.

hoe u de oren van uw puppy schoonmaakt en gezond houdt
Helaas hebben sommige honden ook last van harige gehoorgangen! Deze kleine haartjes kunnen veel ongemak veroorzaken bij getroffen honden, en vereisen vaak een veterinaire behandeling.

Hondenrassen met oren die schoongemaakt moeten worden

Typische rassen die wat extra aandacht aan hun oren moeten besteden zijn die met lange hangende flaporen. Zoals Cocker Spaniels, Engelse Springer Spaniels en Bassett Hounds.

Maar ook honden met kortere oren die bedekt worden door flappen kunnen een schoonmaakbeurt nodig hebben.

Rassen zoals Labradors en andere Retriever rassen, Pointers en Setters, en veel van onze Hounds, hebben baat bij regelmatige oorcontroles, en kunnen baat hebben bij een zachte één keer per week natuurlijke reiniging zoals hieronder beschreven.

Wanneer de oren van uw puppy schoonmaken

U kunt al dit soort honden helpen om gezondere oren te krijgen door ze regelmatig schoon te maken. Hoe vaak u dit moet doen hangt af van wat u vindt als u de oren van uw hond onderzoekt

Controleer de binnenkant van de kleppen elke keer dat u uw hond borstelt en minstens één keer per week. Hieronder leggen we uit hoe het oor er van binnen uit moet zien.

Regelmatige puppy oorcontroles – waar moet je op letten

Wanneer u in de oren van uw puppy kijkt, controleert u of ze gezond zijn en vrij van problemen.

Veel voorkomende oorproblemen die u met een eenvoudige wekelijkse inspectie kunt ontdekken zijn

  • Een opeenhoping van donker oorsmeer
  • Roodheid of pijn
  • Stinkende oren

Elk van deze zaken kan erop wijzen dat uw puppy een probleem heeft, zoals een infectie.

Gezonde oren zien er roze uit, niet rood of pijnlijk, en de oren van uw puppy mogen nergens naar ruiken.

de wattenschijfjes die je gebruikt voor baby’s of make-up zijn prima.

Als u roodheid ziet of een onaangename geur waarneemt, of als uw puppy met zijn hoofd schudt of aan zijn oren prikt, breng hem dan naar uw dierenarts. Probeer het probleem niet zelf te behandelen.

Als u alleen wat groezelig oorsmeer ziet, dan kunt u de oren van uw puppy thuis voorzichtig schoonmaken.

Waarmee moeten we de oren van een hond schoonmaken?

U vindt allerlei oplossingen die worden aanbevolen voor het schoonmaken van de oren bij honden. Dat betekent NIET dat ze OK zijn om op je puppy te gebruiken. Hier zijn enkele van de meer gebruikelijke huismiddeltjes die je online kunt vinden

Deze worden meestal aanbevolen voor gebruik in een sterk verdunde vorm. Het is echter nooit een goed idee om iets – verdund of niet – in de oren van een kleine puppy te gieten.

Al deze stoffen, zelfs als ze verdund zijn, kunnen zeer ongemakkelijk zijn voor uw puppy als zijn oor überhaupt pijnlijk is. Ze kunnen het ook erger maken als hij een probleem heeft.

Puppy oren op natuurlijke wijze schoonmaken

Het beste wat u kunt gebruiken om de oren van uw puppy thuis schoon te maken is warm (eerder gekookt en afgekoeld) water. U kunt ook een reinigingsmiddel gebruiken dat speciaal voor puppy’s is ontworpen en door uw dierenarts is goedgekeurd.

Als u de oren van uw puppy op een natuurlijke manier schoon wilt houden, zonder chemicaliën, dan is gekookt water uw beste gok.

Uw puppy laten wennen aan het schoonmaken van de oren

Water is ook een geweldige manier om het schoonmaken van de oren te oefenen bij pups met lange oren.

Op die manier, als ze later in hun leven een oorprobleem krijgen, zullen ze eraan gewend zijn dat hun oren worden behandeld, en het hele ‘schoonmaakproces’ zal hen niet van streek maken.

Gebruik de onderstaande instructies om het regelmatig schoonmaken van de oren met warm water te oefenen.

Maar praat wel met uw dierenarts als uw pup verdachte symptomen vertoont, want soms heeft de natuur een beetje hulp nodig hij kan iets sterkers nodig hebben om zijn oren weer gezond te maken.

Apparatuur die je nodig hebt om de oren van je puppy schoon te maken

Om de oren van je puppy schoon te maken heb je wat wattenschijfjes, warm water of een speciale oorreinigingsoplossing nodig. Het helpt ook als je wat lekkers en een vriend bij de hand hebt om te helpen!

Denk eraan – als je oorreinigingsoplossing wilt gebruiken, lees dan goed de fles. Zorg ervoor dat het ontworpen is voor gebruik bij kleine puppy’s, en controleer hoe vaak het aanbevolen wordt te gebruiken.

Raadpleeg bij twijfel eerst uw dierenarts.

Hoe schoonmaken met warm water

Hoe positiever de ervaring voor uw pup, hoe beter.

2015-0423-1825bHeb veel kleine lekkernijen bij de hand, en indien mogelijk een behulpzame vriend.

Hoewel je de oren van een kleine pup alleen kunt schoonmaken, zal het voor jullie beiden gemakkelijker en aangenamer zijn als je iemand hebt die je helpt.

Ga op de grond zitten en laat uw puppy op de schoot van uw vriend vallen.

Vraag uw vriend om de puppy heel rustig te aaien, waarbij u hem aanmoedigt om op één plaats te blijven. Laat hem regelmatig met de andere hand traktaties geven.

Denk eraan, geef de puppy alleen traktaties als hij redelijk stil blijft liggen. Niet wanneer hij rondwaggelt van opwinding.

Neem je wattenschijfje en doop het in het warme water. Zorg ervoor dat het vochtig is, maar niet doorweekt.

Gebruik één hand om het oor op te tillen, en de andere om voorzichtig het vuil af te vegen dat je aan de buitenkant van het oor ziet kleven.

Een paar traktaties maken van het schoonmaken van de oren een gelukkige ervaring voor uw puppy.

Veeg heel voorzichtig rond de buitenkant van de gehoorgang, en net rond de opening. Zorg ervoor dat u geen water druppelt of watten in de gehoorgang zelf steekt.

Hoe schoonmaken met oorreiniger

Als uw dierenarts heeft aanbevolen de oren van uw puppy te reinigen met een speciaal ontworpen reinigingsoplossing, moet u de instructies zorgvuldig opvolgen.

Dit houdt meestal in dat u met één hand het oor openhoudt en met de andere hand de oplossing erin spuit.

Je masseert het oor dan zachtjes van buitenaf. Je zult het horen knetteren als je de oplossing in de gehoorgang hebt gekregen.

Denk eraan, prik nooit iets in de gehoorgang zelf, en als u zich zorgen maakt over de oren van uw puppy, of als ze stinken of er vies uitzien, neem hem dan mee naar de dierenarts voor een controle.

Samenvatting

De meeste honden zijn niet van streek door het proces van het laten schoonmaken van hun oren, maar het blijft een belangrijk proces om uw pup er van jongs af aan aan te laten wennen.

Als je een ras hebt met lange oren dat kwetsbaar is voor oorontstekingen, zelfs als hij nog geen tekenen vertoont, is het een goed idee om hem aan het proces te laten wennen.

Op die manier zul je, als je het later moet doen, geen van beiden onnodig leed berokkenen.