Hoe om te gaan met een Doberman: een eenvoudige gids

Een aanhankelijke Doberman ligt op een bed en weigert er af te komen.

Als je een overdreven behoeftige of aanhankelijke Doberman hebt, heb je je misschien gerealiseerd dat je niet naar de wc kunt gaan, eten, slapen, of zelfs op internet kunt surfen om te leren hoe je met een behoeftige Doberman moet omgaan zonder dat ze bovenop je liggen (geef toe, het hoofd van je hond ligt nu op je schoot). Gelukkig zijn er enkele bewezen technieken om hiermee om te gaan die redelijk effectief zijn bij Dobermans.

Zijn Dobermans behoeftige honden? Dobermans worden vaak beschreven als overdreven behoeftige honden vanwege hun neiging om hyper-geconcentreerd te zijn op hun baasjes. Ze hebben de titel “klittenbandhonden” verdiend vanwege hun verlangen om altijd dicht bij, of zelfs bovenop, hun baasje te zijn.

Er is een verschil tussen een overbehoeftige Doberman en eentje die lijdt aan verlatingsangst. Een behoeftige Doberman laat je niet alleen eten, slapen of naar het toilet gaan. Ze kauwen misschien op hun bot op je schoot of weigeren te eten tenzij je bij hen zit. Ze gedragen zich goed als je weg bent, maar zijn dolblij je te zien als je weer thuis bent.

Een Doberman die aan verlatingsangst lijdt, daarentegen, zal voorwerpen vernielen, de tuin omspitten, op je meubels kauwen, of onophoudelijk janken en blaffen als je weg bent. Zeker, behoeftige Dobermannen zijn vatbaarder voor verlatingsangst, maar “behoeftig” is vrij normaal voor de meeste Dobermannen (daarom worden ze tenslotte “klittenband” honden genoemd – ze willen de hele tijd aan je vasthouden), terwijl verlatingsangst niet zo vaak voorkomt en een teken is van een groter probleem dat moet worden aangepakt.

Behoeftige of aanhankelijke Dobermans

Laten we eerlijk zijn, bijna elke Doberman die ik heb gekend kan beschreven worden als behoeftig of aanhankelijk, afhankelijk van je perspectief. Ze hebben elke dag 1 tot 2 uur beweging nodig, veel interactie met hun baasjes en veel socialisatie. De lijst van “behoeften” gaat maar door. Maar er bestaat zoiets als een Doberman die te behoeftig of aanhankelijk is.

Een Doberman die “overbehoeftig” is, brengt de dingen naar een heel ander niveau. Ze kunnen dingen doen zoals:

 • Verwoed proberen in de badkamer te komen zodra je binnenkomt (huilen, krabben, kauwen op de deur, enz.).
 • Krachtig kauwen op zijn of haar botten of speelgoed op je schoot.
 • Weigeren te eten als je niet naast hem zit.
 • Constant huilen, gillen of blaffen als hij naast je zit maar niet genoeg aandacht krijgt.
 • Onvermogen om zindelijk te worden doordat hij nooit van je zijde wil wijken (plassen of poepen in huis).
 • Herhaaldelijk en geforceerd in je gezicht kruipen of je neuzen.
 • Zich op negatieve manieren gedragen om aandacht te krijgen, zoals het stelen van kleren of het vernielen van dingen in huis zodat je met hem omgaat.

Hopelijk kun je zien waar je typische aandachtsgeile Doberman eindigt en een behoeftige Doberman begint. Ik geef toe dat het soms een dunne lijn is, omdat alle Dobermannen (in verschillende mate) aan de aanhankelijke kant zijn.

Omgaan met behoeftigheid

Zoals we besproken hebben, zijn alle Dobermans enigszins behoeftig. Maar als het extreem wordt en je dagelijks leven verstoort, is er een probleem. Elke keer dat ik dit probleem zag, was het te wijten aan een gebrek aan training door de eigenaars om grenzen te stellen, een gebrek aan vervulling van basisbehoeften (meestal een gebrek aan tijd om met de hond om te gaan), of een combinatie daarvan.

Ik ben hier niet om streng te zijn, en ik ben hier niet om je te veroordelen, ik ben hier alleen om je de waarheid te vertellen. Zowat elke Doberman die ik ooit ontmoet heb zou uiteindelijk worden wat ik beschreef als “overbehoeftig” als er geen grenzen werden gesteld en opgelegd door hun eigenaars. Simpel gezegd heeft dit probleem bijna altijd te maken met een gebrek aan gehoorzaamheidstraining of het stellen van grenzen door de eigenaren.

Als u hulp wilt bij het trainen van uw Doberman voor alle meest voorkomende gehoorzaamheidscommando’s en gedragingen, kijk dan eens naar mijn artikel How to Train a Doberman: The Complete Guide.

Natuurlijk zijn er ook andere factoren, zoals het niet genoeg aandacht geven aan uw hond. U moet uw hond aandacht geven, anders blijft hij die gewoon opeisen. Maar er moet een grens zijn tot waar de gevraagde aandacht onredelijk wordt.

Als uw hond overdreven behoeftig of aanhankelijk is, zijn hier enkele dingen die u kunt doen om te helpen:

 • Schrijf uw Doberman in voor gehoorzaamheidslessen. Gehoorzaamheidslessen zijn een geweldige manier om uw hond mentaal te stimuleren en wat gehoorzaamheid bij te brengen. Aangezien aanhankelijk en behoeftig zijn bijna altijd ten minste gedeeltelijk verband houdt met een gebrek aan gehoorzaamheidstraining, is dit een goede eerste stap. De sleutel is om de extra energie van uw hond te kanaliseren in het voltooien van gehoorzaamheidsuitdagingen.
 • Houd uw hond fysiek en mentaal fit. Dobermans hebben veel beweging en mentale stimulatie nodig. Zorg voor 1 tot 2 uur beweging per dag, afhankelijk van hun stressniveau. Zorg ook voor mentale stimulatie zoals puzzelspeelgoed, verstoppertje spelen of training. Hem inschrijven voor behendigheidslessen is een leuke manier om beide te doen.
 • Neem de leiding als eigenaar. Je moet gezien worden als de alfa in de relatie met je Dobie, zodat je grenzen kunt stellen. Een alfa is sterk, consequent en heeft de controle. Harde straffen of schreeuwen tegen uw hond is geen controle. Duidelijke, strenge, consequente richtlijnen zijn de beste manier om u te vestigen als degene die de leiding heeft. Vergeet ook de positieve versterking niet.
 • Leer “ruimte” en “uit” commando’s. Besteed tijd aan het aanleren van commando’s aan uw hond om de behoeftigheid te verminderen. Ik leerde mijn hond dat het commando “ruimte” betekende dat hij van me weg moest lopen. Het commando “af” gebruikte ik om hem van de bank, het bed of een ander voorwerp waar hij op zat, af te krijgen. De sleutel tot het trainen van deze commando’s is om uiterst consequent te blijven. Nadat uw hond deze commando’s kent, als u het geeft en hij doet het niet, moet u hem corrigeren door het hem te laten doen. Gedraag u altijd rustig en beheerst. Prijs uw hond als hij heeft gedaan wat u vroeg.
 • Leid uw hond af als hij behoeftig is. Leid uw hond af met een traktatie, speeltje of andere afleiding. Een favoriet van Doberman eigenaren om dit te bereiken is het gebruik van een Kong speeltje gevuld met pindakaas of een bevroren traktatie. Uw hond zal waarschijnlijk uit zichzelf weglopen en er een tijdje mee bezig zijn. Het helpt om uw hond te laten zien dat het goed is om even niet bij u te zijn.
 • Leer “ga naar [place]” commando. Een andere goede aanpak is om wat tijd te besteden aan het aanleren van een commando waarbij je hond, als je het geeft, naar een bepaalde plaats moet gaan. Mijn Dobie kende het commando “bed”. Als mijn vrouw of ik dat commando gaven, ging hij naar zijn bed, dat in de hoek van de woonkamer stond, en ging daar liggen.

Het belangrijkste advies dat ik u kan geven over het krijgen van enige verlichting van de kleverigheid van uw Doberman is het stellen van grenzen. Consequent zijn met Dobermans is absoluut de sleutel, want ze zijn gewoon te intelligent.

Het probleem met slimme honden als Dobermans is dat ze de grenzen altijd zo ver mogelijk zullen verleggen. Als je ze een centimeter geeft, nemen ze een mijl. Als ze dan de grenzen niet meer kunnen verleggen, zullen ze een andere manier zoeken om hetzelfde doel te bereiken – direct bovenop je gaan liggen bijvoorbeeld. De manier om dit te stoppen is door grenzen te stellen en die heel consequent af te dwingen (meestal door middel van commando’s).

Mijn Doberman Cooper op mijn schoot.
Mijn Doberman Cooper eist wat aandacht op door op mijn schoot te klimmen terwijl ik op de bank zit. Een beetje behoeftigheid is prima voor mij.

Het verschil tussen “behoeftig” zijn en verlatingsangst

Als de behoeftigheid van uw hond extreme vormen aanneemt of hem begint te beïnvloeden als u niet thuis bent, dan is het misschien niet meer alleen een behoeftige Dobie. Het kan een Dobie zijn die lijdt aan verlatingsangst.

Behoeftige Dobermans lopen zeker meer risico om aan verlatingsangst te lijden, hoewel dit twee totaal verschillende dingen zijn. Het ene is een teken dat er iets groters mis is (verlatingsangst), terwijl het andere een teken is van het niet handhaven van grenzen (behoeftigheid). Scheidingsangst treedt vooral op als je het huis verlaat, behoeftigheid treedt op als je thuis bent.

Scheidingsangst

Uiteraard hebben Dobermans graag veel interactie met hun baasjes. Dit betekent dat ze zeer gevoelig zijn voor verlatingsangst. Zelfs hen voor een korte periode alleen laten, zoals het halen van de post, kan leiden tot angst en destructief gedrag bij een getroffen hond.

Scheidingsangst eist zijn tol op uw Doberman. Het kan leiden tot ernstige gedragsproblemen als er niets aan gedaan wordt. Het is ook ongelooflijk stressvol voor uw hond. Dit is een ernstiger probleem dan de veel voorkomende Doberman behoeftigheid. Zie deze handige gids voor meer informatie over hoe u verlatingsangst kunt herkennen en wat u eraan kunt doen: Hoe scheidingsangst bij Dobermans te voorkomen – Bewezen methode.

Als je het gevoel hebt dat je geen andere keuze hebt dan je Doberman voor langere tijd alleen thuis te laten (vanwege werk, school, enz.), kijk dan eens naar mijn artikel Hoe lang kun je een Doberman alleen thuis laten? voor wat hulp over hoe hiermee om te gaan.

Scheidingsangst herkennen

De symptomen van verlatingsangst kunnen eigenlijk al beginnen voordat u het huis verlaat – wanneer uw Doberman zich realiseert dat u zich net voorbereidt om te vertrekken.

De gedragingen die wijzen op verlatingsangst zijn onder andere:

 • Piepen of huilen voordat je weggaat Een Doberman met verlatingsangst kan gaan huilen, heen en weer ijsberen, en dicht bij je blijven terwijl je je klaarmaakt om weg te gaan (zoals je autosleutels pakken, je aankleden voor je werk, enz).
 • Destructief graven – Een Dobie kan verwoede pogingen doen om uit hun tuin of verblijf te ontsnappen om bij hun eigenaar te komen als die eenmaal weg is. Ze kunnen proberen te graven door deuren, ramen of in het vuil in de achtertuin. Soms graven ze gewoon gaten in de achtertuin om hun extra angstige energie kwijt te raken.
 • Kauwen op dingen die niet mogen – Ze kunnen ook kauwen op dingen in huis die niet mogen, zoals deuren, kozijnen, tapijten en zelfs muren. Het kauwen kan een poging zijn om de angstige energie te verbranden of een andere poging om te ontsnappen.
 • Klimmen of springen over grenzen – In een andere poging om bij u te komen, kunnen ze proberen over hun omheining of omheining te springen. Dobermans zijn ongelooflijk intelligent en ze zullen op zoek gaan naar meerdere manieren om uw tuin te verlaten.
 • Overmatig huilen, blaffen of huilen – U weet waarschijnlijk alleen dat dit gebeurt als u weg bent, omdat uw buren het u vertellen. Het kan luid en vervelend zijn, en u in grote problemen brengen met mensen in de buurt. Voor meer hulp hierbij, zie mijn artikel 6 stappen om uw Doberman Pinscher te laten stoppen met blaffen.

Als u twijfelt of een gedrag dat uw hond vertoont verlatingsangst is of gewoon ander slecht gedrag, vraag uzelf dan af of het gebeurt als u thuis bent of alleen als u weg bent. Als het niet gebeurt als u thuis bent, dan is het meer dan waarschijnlijk gerelateerd aan verlatingsangst.

Oorzaken van verlatingsangst

De onderliggende oorzaak van de verlatingsangst van een Doberman is de angst dat u het huis verlaat en niet meer terugkomt. Dobermannpups laten dit vaak zien als ze voor het eerst alleen thuis worden gelaten. Maar dit betekent niet dat ze echte verlatingsangst ontwikkelen. Echte verlatingsangst wordt vaak veroorzaakt door veranderingen in het leven van een oudere pup of volwassen hond.

Dobermans passen zich niet altijd goed aan veranderingen in hun leven aan. Grote verstoringen kunnen hen van streek maken en leiden tot verlatingsangst. Veranderingen in gezinsschema’s of huisvesting zijn twee veel voorkomende triggers. Veranderingen in hun primaire verzorger, te veel geïsoleerd zijn, of in de steek gelaten worden, kunnen ook leiden tot verlatingsangst.

Behandelopties

Er zijn dingen die u kunt doen als uw hond verder is gegaan dan behoeftig of aanhankelijk, en zich nu in verlatingsangstgebied bevindt. Hieronder staan enkele van de benaderingen die veel Doberman eigenaren volgen en die redelijk goede resultaten lijken op te leveren.

 • Verhoog de beweging die uw hond krijgt. Het verhogen van de hoeveelheid beweging die uw hond gedurende de dag krijgt, kan nodig zijn om hem te helpen kalmeren terwijl u weg bent.
 • Zorg voor voldoende goede kauwspeeltjes. Het achterlaten van veel goed kauwspeelgoed, waaronder puzzelspeelgoed, om zijn geest bezig te houden is ook uiterst nuttig bij het verlichten van de stress van uw hond terwijl u weg bent. Sommige eigenaren hebben één speciaal en zeer geliefd speeltje dat ze alleen voor hun hond meenemen als ze op het punt staan te vertrekken. Dit houdt het speeltje spannend en begint de associatie van goede gevoelens wanneer de eigenaar vertrekt.
 • Verminder stress in huis. Dobermans zijn zeer gevoelig voor stress in huis. Als uw huis veel conflicten kent, moet u tijd en moeite steken in het oplossen daarvan.
 • Wees zelf rustig. Als je weggaat voor de dag, moet je een ongedwongen afscheid nemen van je hond, maar doe geen over-the-top “ik zie je nooit meer” lange knuffel en kus sessie. En als u thuiskomt, maak er dan een ongedwongen hallo van. Als u een van deze dingen te extreem maakt, vertelt u uw hond dat uw vertrek een groot probleem is, en dat is het tegenovergestelde van wat u wilt dat hij voelt.
 • Muziek of televisie. Onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde muziek de meeste honden kan helpen kalmeren. Kalmerende solo-piano schijnt een effect te hebben dat de hartslag verlaagt door de langzame ritmes en de eenvoudiger arrangementen. Probeer deze kalmerende muziek 20 minuten voor vertrek af te spelen. Soms kan ook gewoon de televisie aanzetten voordat u vertrekt, de stilte doorbreken en uw hond helpen kalmeren – zorg er alleen voor dat er later op de dag geen actiefilm wordt uitgezonden of een programma met blaffende honden.
 • Desensibilisatie training. Dit is een meer diepgaande aanpak die een reeks stappen omvat die uw hond helpt om geleidelijk steeds meer scheiding van u te accepteren. Het vergt een grote tijdsinspanning en kan niet worden overhaast.
 • Kalmeringsmiddelen. Het onderzoek is gevarieerd, maar deze lijken sommige honden wel te helpen. Sommige van deze dingen zijn lichaamswraps, mutt muffs, of kalmerende feromonen
 • Anti-angst medicatie. Ik zou dit beschouwen als een laatste redmiddel voor alleen de absoluut ergste gevallen. Praat met uw dierenarts als u medicijnen voor dit doel overweegt.
Mijn Doberman weigert me rustig naar het toilet te laten gaan.
Mijn Doberman Cooper weigert me alleen naar het toilet te laten gaan. Zich opdringen in badkamers om elke seconde bij je te zijn is een typische Doberman beweging.

Hoe Desensibilisatie Training Helpt

Desensibilisatietraining helpt uw Doberman uw afwezigheid te accepteren. Het is een vrij diepgaande aanpak en ik zal het hier niet in detail kunnen behandelen. Maar in principe is het een stap-voor-stap proces waarbij u geleidelijk het vertrouwen van uw Doberman vergroot en hem traint dat hij uw constante aanraking en genegenheid niet nodig heeft. Zo leert hij ook dat je altijd terugkomt.

De basisstappen zijn om uw hond te leren om:

 1. 60 seconden of langer te zitten,
 2. Laat ze blijven terwijl je weggaat, nog steeds in het zicht, en tenslotte,
 3. Laat ze zitten en blijven terwijl je steeds langer uit het zicht bent.

De belangrijkste sleutel is het gebruik van traktaties en lof als positieve versterking. De andere sleutel is om kleine verwachtingen te hebben, zoals vijf seconden zitten en geleidelijk verder te gaan. De stappen mogen niet worden overhaast.

Negatieve bekrachtiging mag niet worden gebruikt, want dat zal de angst van uw hond alleen maar doen toenemen. Verder gaan in dit proces mag alleen gebeuren nadat consistent succes is aangetoond in de huidige stap.

Eindpunten

Het is belangrijk te onthouden dat een Doberman van nature een zeer behoeftige hond kan zijn. Dat is niet altijd slecht en kan heel normaal zijn. Vroege training en socialisatie kunnen echter helpen voorkomen dat de behoeftigheid extreem wordt of overgaat in verlatingsangst.

Vergeet niet ze veel aandacht te geven, elke dag wat tijd in de training te steken (ook al is het maar een paar minuten), voor voldoende beweging te zorgen, en ze door je houding te laten zien dat het niet erg is als je het huis verlaat.

Stel ook grenzen aan de persoonlijke ruimte en train uw hond met commando’s die u kunt gebruiken wanneer ze die grenzen testen. Ten slotte, en dat is het belangrijkste, wees consequent. Ik weet dat u niet wilt opstaan van de bank en ze in hun bed laten zitten als u het commando “ga naar bed” hebt gegeven en ze u hebben genegeerd, maar geloof me, uw toekomstige zelf zal u dankbaar zijn als u dat wel doet. En je moet het elke keer doen, zonder mankeren. Graaf diep! Veel geluk!