Aussiedoodle vs Bernedoodle

aussiedoodle vs bernedoodle

Aussiedoodle vs Bernedoodle – wat is het verschil en welke mix is het beste voor jou? Zowel Aussiedoodle honden als Bernedoodle pups stijgen in populariteit, net als vele andere poedelmengsels. Maar ze zijn niet noodzakelijk geschikt voor dezelfde soort huizen. Dus, als u verscheurd bent tussen deze twee kruisingen, is het belangrijk om hun zorgbehoeften en persoonlijkheid nader te bekijken voordat u een keuze maakt.

Over het algemeen is de Bernedoodle een veel grotere mix dan de Aussiedoodle. In feite worden veel Bernedoodles als volwassenen meer dan 100 pond! Maar, de Aussiedoodle, ondanks zijn kleinere formaat, heeft een veel hoger activiteitsniveau. En ook al hebben ze allebei Poedel-DNA, ze verharen niet gegarandeerd weinig. Laten we de belangrijkste verschillen tussen deze twee honden eens nader bekijken.

Aussiedoodle vs Bernedoodle in een oogopslag

Aussiedoodle Bernedoodle
Ouderrassen: Australische herder en standaard poedel Berner Sennenhond en Standaard Poedel
Hoogte: 15 – 23 inches 15 – 27,5 inch
Gewicht: 40 – 70 pond 40 – 115 lbs
Temperament: Energiek, aanhankelijk, hardwerkend Aanhankelijk, sociaal, speels
Activiteitsniveau: Hoog Matig tot hoog
Vachtkleuren: Grote verscheidenheid, inclusief merle Grote verscheidenheid, vaak driekleurig
Levensduur: 9 – 12 jaar 8 – 12 jaar
Puppy kosten: $800 – $2500 $1500 – meer dan $5000

Aussiedoodle vs Bernedoodle Grootte

Grootte is slechts een van de vele kenmerken die kunnen en zullen variëren bij honden van gemengde rassen. Dit komt omdat gemengde rassen eigenschappen van beide ouders kunnen erven. Dus, een Aussiedoodle pup die de voorkeur geeft aan zijn Poedelouder kan er uiteindelijk hetzelfde uitzien als een Bernedoodle pup die ook de voorkeur geeft aan zijn Poedelouder! Deze grote verscheidenheid aan eigenschappen is waarschijnlijker bij eerste generatie pups. Eerste generatie pups zijn pups met twee raszuivere ouders.

In de regel zijn Bernedoodles groter dan Aussiedoodles. Dit is te danken aan de invloed van de Berner Sennenhond. Maar ze kunnen overal tussen de maten van hun raszuivere ouders in zitten, wat een enorme ruimte laat! Bernedoodles kunnen als volwassenen tussen de 15 en 27,5 centimeter groot worden, aangezien Standaard Poedels elk meer dan 15 centimeter groot zijn. Ze wegen tussen de 40 en 115 pond, waarbij de vrouwtjes vaak kleiner zijn dan de mannetjes. Veel Bernedoodles worden als volwassen hond meer dan 100 pond.

De Aussiedoodle daarentegen is meestal kleiner. Deze honden van een gemengd ras worden meestal tussen de 15 en 23 centimeter groot en wegen als volwassene tussen de 40 en 70 pond. Een Aussiedoodle zal dus minder ruimte innemen dan een Bernedoodle, maar het is nog steeds een grote hond. Vooral als hij aan de grotere kant van deze schaal valt.

Aussiedoodle vs Bernedoodle Kleuren

Vachtkleuren zijn niet noodzakelijk van invloed op het vermogen van uw hond om een geweldig huisdier te zijn. Maar er kan een bepaald patroon of een bepaalde tint zijn die uw hart echt verovert. Dankzij de invloed van de poedel, kunnen zowel Aussiedoodles als Bernedoodles in een grote verscheidenheid aan kleuren en patronen voorkomen. Maar de meeste mensen houden echt van deze mixen voor de kleuren die ze kunnen krijgen van hun andere ouders.

De Aussiedoodle mix kan merle kleuren erven van zijn Australian Shepherd ouder. Dit is een heel populair vachtpatroon, maar kan in verband worden gebracht met bepaalde oog- en oorgerelateerde gezondheidsproblemen. Kies dus een gerenommeerde fokker en onderzoek mogelijke problemen.

De Bernedoodle heeft meestal een driekleurige vacht, die hij erft van zijn Berner Sennenhond ouder. Zijn lichaam is meestal zwart, maar hij heeft tan en witte aftekeningen op zijn gezicht, benen en borst.

bernedoodle vs aussiedoodle

Bernedoodle vs Aussiedoodle Vachttype

De meeste mensen die op zoek zijn naar een Doodle mix, hopen een puppy te krijgen met de standaard Poedelvacht die weinig verhaart. Maar, net als andere eigenschappen, kan het vachttype variëren bij honden van gemengde rassen. Zo kan uw Aussiedoodle de voorkeur geven aan de Australian Shepherd vacht, en uw Bernedoodle aan de Berner Sennenhond vacht. Vaak weet u pas precies welk vachttype een puppy heeft als hij aankomt. Hoewel fokkers kunnen fokken op bepaalde eigenschappen in latere generaties.

Als ze op hun poedelouder lijken, kunnen beide mixen een strak gekrulde of gekoord vacht hebben die weinig verhaart, maar veel verzorging vereist. Aan de andere kant, als een Aussiedoodle de voorkeur geeft aan zijn andere ouder, zal hij een dikke, dubbel gelaagde vacht erven die matig verhaart. En als de Bernedoodle zijn andere ouder prefereert, zal hij een zeer dikke, matig lange vacht hebben die het hele jaar door veel verhaart.

Aussiedoodle vs Bernedoodle verharen

Als beide mixen op hun poedelouder lijken, zullen ze een eenlagige, weinig verharende vacht hebben. Maar ze zullen nog steeds veel verzorging nodig hebben. Dit komt omdat de haren die wel verharen vast komen te zitten in hun krullende vacht, en knopen en klitten veroorzaken. Het is belangrijk op te merken dat geen enkele hond een hypoallergene vacht heeft. De allergenen die hondenallergieën veroorzaken zitten in hondenschilfers, speeksel en meer. Een poedelvacht kan dus nog steeds allergieën veroorzaken, vooral wanneer u hem regelmatig moet borstelen.

De Australische Herder heeft een dikke, dubbel gelaagde vacht die matig verhaart. Maar, met hun rechte vacht, zal die verharende vacht waarschijnlijk door je hele huis vallen! Regelmatige vachtverzorging helpt dit in stand te houden, maar voorkomt het niet helemaal. Een eerste generatie Aussiedoodle heeft de meeste kans om dit vachttype te erven. Kies dus voor een latere generatie als je een hond nodig hebt die weinig verhaart.

Ook de Berner Sennenhond heeft een zeer dikke vacht. Hij kan recht zijn, of een lichte krul hebben. Bernedoodles met dit vachttype verharen veel, het hele jaar door. Dus als u geen fan bent van het elke dag opruimen van hondenhaar, kunt u deze mix beter vermijden. Of een latere generatie kiezen met een poedelachtige vacht.

Aussiedoodle vs Bernedoodle Temperament

Een andere belangrijke factor om te overwegen bij het kiezen van uw volgende familiehond is temperament. Net als het uiterlijk, kan temperament variëren afhankelijk van de eigenschappen die een puppy erft. Maar het kan ook afhangen van hoe u uw hond opvoedt. Bijvoorbeeld, goed gesocialiseerde pups zullen eerder uitgroeien tot zelfverzekerde, vriendelijke, minder agressieve honden.

Aussiedoodles hebben de neiging zeer intelligente, energieke en hardwerkende honden te zijn. Ze doen het het beste in gezinnen die elke dag veel mentale en fysieke stimulatie kunnen bieden. Deze honden zijn zeer aanhankelijk met hun gezinsleden, maar kunnen een beetje op hun hoede zijn voor vreemden als ze niet goed gesocialiseerd zijn. En ze kunnen wat kudde-instincten van de Australian Shepherd ouder behouden, wat problematisch kan zijn rond andere huisdieren of zeer jonge kinderen.

De Bernedoodle is ook een energieke, intelligente hond die een zeer sterke band vormt met zijn naaste familieleden. Deze mix staat bekend als zachtaardig en kalm, blij om op te krullen met hun eigenaren na een lange, vermoeiende dag. Maar dit betekent niet dat ze weinig energie hebben. Ze zijn nog steeds erg speels en hebben elke dag veel mentale en fysieke stimulatie nodig.

Bernedoodle vs Aussiedoodle Activiteitsniveaus

In het algemeen is de Aussiedoodle een meer energieke mix dan de Bernedoodle. Hij zal elke dag minstens 60 minuten toegewijde bewegingstijd nodig hebben. Dit kan in de vorm van zeer actieve training, wandelen, zwemmen, hondensporten of zelfs hondenspelletjes, zoals apporteren! De Bernedoodle is nog steeds een zeer actieve hond, maar heeft iets minder behoefte aan beweging dan de Aussiedoodle.

Zonder voldoende beweging kunnen beide mixen ongewenst gedrag vertonen. Dit kan bestaan uit blaffen, graven, kauwen en meer. Het is dus belangrijk om verveling en opgekropte energie zoveel mogelijk tegen te gaan. Geen van beide honden zijn energiearme mixen.

Aussiedoodle vs Bernedoodle Training

Zowel de Aussiedoodle als de Bernedoodle mixen komen voort uit werkende rasechte rassen. Beide zijn dus intelligent en energiek – wat een geweldige combinatie kan zijn voor training. Vooral omdat beide mixen mensgericht zijn en graag willen helpen. En aangezien beide uitgroeien tot vrij grote honden, is training een must.

Positieve beloningstraining is de beste methode om te gebruiken met beide mixen, omdat het zal voortbouwen op de reeds sterke band tussen jullie. En, een groot voordeel van deze methode is dat ze kan beginnen zodra uw nieuwe puppy thuiskomt! Meer tips voor hondentraining vindt u hier!

Gezondheid Aussiedoodle vs Bernedoodle

Alle honden lopen risico op bepaalde gezondheidsaandoeningen, of ze nu raszuiver of gemengd zijn. Om hun risico te verminderen, moet je een gerenommeerde fokker kiezen die alleen de gezondste honden fokt. Zij kunnen dit bereiken met grondige gezondheidstesten vóór het fokken. Als je overweegt een Aussiedoodle of Bernedoodle mee naar huis te nemen, is het belangrijk om te weten welke gezondheidsproblemen ze kunnen hebben. Op die manier weet u precies op welke problemen fokkers moeten letten, en hoe u de symptomen bij uw mix kunt herkennen als ze opgroeien.

Veel voorkomende Poedel Gezondheidsproblemen

Hier zijn enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen die de raszuivere Standaard Poedel kunnen treffen. Deze problemen kunnen worden doorgegeven aan zowel de Aussiedoodle als de Bernedoodle mixen.

 • Heup- en elleboogdysplasie
 • Maag Dilatatie Volvulus
 • Sebaceous Adenitis
 • Ziekte van Addison
 • Hypothyreoïdie
 • Hartproblemen
 • Oogproblemen, waaronder staar

Veel voorkomende Australische Herder gezondheidsproblemen

Hier zijn enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen die de raszuivere Australian Shepherd kunnen treffen. Deze problemen kunnen invloed hebben op de Aussiedoodle mix, in het bijzonder die welke gedeeld worden door de Poedel ouder.

 • Heup en elleboog dysplasie
 • Autoimmune thyroiditis
 • Collie oogafwijking
 • Meervoudige Geneesmiddelengevoeligheid
 • Oog- en gehoorproblemen gerelateerd aan merle kleuring
 • Degeneratieve Myelopathie
 • Oogproblemen, waaronder staar en PRA

Veel voorkomende gezondheidsproblemen van Berner Sennenhonden

Hier zijn enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen die invloed kunnen hebben op raszuivere Berner Sennenhonden. Deze kunnen ook voorkomen bij de Bernedoodle mix. Vooral die welke gedeeld worden met de raszuivere Poedel.

 • Heup- en elleboogdysplasie
 • Maag Dilatatie Volvulus
 • Degeneratieve Myelopathie
 • Allergieën
 • Kanker
 • Oogproblemen, waaronder staar en entropion
 • Hypothyreoïdie
 • Ziekte van von Willebrand

Aussiedoodle vs Bernedoodle Levensduur

Er zijn heel weinig studies die kijken naar de gemiddelde levensduur van specifieke honden van gemengde rassen. Met name mixen zoals de Aussiedoodle en Bernedoodle die nog maar net in populariteit groeien. Dus, de beste manier om een gemiddelde levensduur voor deze mixen te meten is te kijken naar die van hun raszuivere ouders.

De Standaard Poedel, die in beide mixen voorkomt, heeft een gemiddelde levensduur van 12 jaar. Het gemiddelde van de Australische Herder ligt iets lager, namelijk op 9 jaar. En het gemiddelde van de Berner Sennenhond ligt weer lager, op slechts 8 jaar.

Dit betekent niet dat uw hond noodzakelijkerwijs zijn tienerjaren niet zal halen. In feite hebben studies gesuggereerd dat gemengde rassen gemiddeld langer leven dan rashonden. Dus, met de juiste zorg en een goede fok, kunnen zowel de Aussiedoodle als de Bernedoodle mixen tot in hun tienerjaren leven.

Aussiedoodle vs Bernedoodle Puppies

Aangezien Aussiedoodles en Bernedoodles steeds populairder worden, is het waarschijnlijk dat je meer fokkers bij jou in de buurt zult gaan zien. Het is echter ook belangrijk om je bewust te zijn van de groei van puppyfabrieken en achtertuinfokkers. Als een nieuwe mix populair wordt, springen deze onbetrouwbare fokkers vaak in op de trend om winst te maken. Maar honden uit deze plaatsen zijn meestal niet goed getest op hun gezondheid en worden niet goed verzorgd. De kans is dus groter dat ze opgroeien met gezondheids- en gedragsproblemen. Als u vermoedt dat u met een achtertuinfokker of een puppymolen spreekt, kunt u het beste uw zaken elders regelen.

Beide mengsels kunnen gemakkelijk meer dan $2000 kosten. Hoewel je puppies voor minder kunt vinden. Gemiddeld kost de Bernedoodle meer. Maar de prijs kan ook variëren door een aantal factoren, zoals de trend van rassen, locatie, kleuren van de puppy en meer. En laat de prijs van een puppy niet alleen bepalen welk ras het beste bij u past. Houd rekening met al het andere dat we tot nu toe hebben besproken, waaronder grootte, vachttype, temperament, gezondheid en meer.

Mini Bernedoodle vs Mini Aussiedoodle

Als de standaard Bernedoodle of Aussiedoodle te groot zijn voor uw huis, wilt u misschien ook eens kijken naar hun kleinere variëteiten. Deze mixen lijken erg op elkaar, maar gebruiken meestal een Miniatuur of Toy Poedel ouder in plaats van een Standaard Poedel. Natuurlijk kunnen bij de eerste generatie mixen de maten nog steeds sterk variëren. Zo kunnen sommige mini Bernedoodles of mini Aussiedoodles nog steeds vrij groot worden. Maar ze zullen waarschijnlijk kleiner zijn dan hun standaard alternatieven.

Lees hier meer over deze rassen:

Welk ras is het beste?

Uiteindelijk is geen van beide mengsels beter dan de andere. Maar de ene is misschien meer geschikt voor uw huis. De Bernedoodle mix is meestal groter dan de Aussiedoodle, en zal dus meer ruimte innemen in uw huis. En de Bernedoodle kan veel meer verharen, vooral bij een hond van de eerste generatie. Maar de Aussiedoodle heeft waarschijnlijk veel meer beweging en mentale stimulatie per dag nodig. De verzorging van beide rassen kan dus behoorlijk tijdrovend zijn.

Geen van deze mixen zal een goede keuze zijn voor een huishouden met weinig energie. Of één waar de gezinsleden weinig tijd thuis doorbrengen om hun hond te socialiseren en te verzorgen. Beide mixen hebben elke dag veel fysieke en mentale stimulatie nodig, inclusief training en spel.

Welke poedelmix is uw favoriet?

Heb je thuis een Aussiedoodle of een Bernedoodle? Of probeer je nog steeds te beslissen welke de juiste is voor jouw gezin? We horen graag jouw ervaringen met deze populaire kruisingen in de comments!

Lezers hielden ook van

Referenties en bronnen

 • Adams, V. (et al), ‘Methods and Mortality Results of a Health Survey of Purebred Dogs in the UK’, Journal of Small Animal Practice (2010).
 • Vredegoor, D. (et al), ‘Can F 1 Levels in Hair and Homes of Different Dog Breeds: Lack of Evidence to Describe Any Dog Breed as Hypoallergenic’, Journal of Allergy and Clinical Immunology (2012).
 • Butt, A. (et al), ‘Do Hypoallergenic Cats and Dogs Exist?’, Annals of Allergy, Asthma and Immunology (2012).
 • Howell, T. (et al), ‘Puppy Parties and Beyond: The Role of Early Age Socialization Practices on Adult Dog Behavior’, Veterinary Medicine: Research and Reports (2015)
 • Urfer, S. (et al), ‘Risk Factors Associated with Lifespan in Pet Dogs Evaluated in Primary Care Veterinary Hospitals’, Journal of the American Animal Hospital Association (2019).
 • Bellumori, T. (et al), ‘Prevalence of Inherited Disorders Among Mixed-Breed and Purebred Dogs: 27,254 Cases (1995 – 2010)’, Journal of the American Veterinary Medical Association (2013).
 • Het Canine Health Information Center