Aussiedoodle vs Goldendoodle

aussiedoodle vs goldendoodle

Aussiedoodle vs Goldendoodle – welk gemengd ras is een beter huisdier? Zowel de Aussiedoodle als de Goldendoodle mix worden steeds populairder als gezinshuisdier. En deze twee mixen delen enkele belangrijke eigenschappen. Ze zijn allebei energiek, aanhankelijk en intelligent, wat goed nieuws is als het gaat om training! Maar hoe kies je tussen deze twee? Welke is het beste?

Over het algemeen zijn Goldendoodles de grotere van deze twee mixen – hoewel slechts een klein beetje. En Aussiedoodles hebben vaak meer energie om elke dag te verbranden, wat meer beweging en mentale stimulatie betekent. Beide mixen doen het echter het beste in huizen met veel ruimte om te rennen en te spelen. En geen van beide is geschikt voor huizen waar ze lange tijd alleen gelaten worden. Meer weten?

Aussiedoodle vs Goldendoodle

Aussiedoodle Goldendoodle
Ouderrassen: Australische herder en poedel Golden Retriever en Poedel
Hoogte: 15 – 23 inches 14 – 24 inches
Gewicht: 40 – 70 pond 40 – 75 lbs
Temperament: Hardwerkend, intelligent, energiek Vriendelijk, aanhankelijk, actief
Kleuren: Grote verscheidenheid, inclusief merle Grote verscheidenheid, meestal goud- of abrikoostinten.
Levensduur: 9 – 12 jaar gemiddeld gemiddeld 12 jaar
Puppy kosten: $800 – $2500 $1500 – $3000

Aussiedoodle vs Goldendoodle Uiterlijk

Op het eerste gezicht kunnen Aussiedoodles en Goldendoodles behoorlijk op elkaar lijken, vooral als ze de Poedelkleur erven. Beide zijn meestal pluizige, vrolijke honden met een lichte golf in hun vacht. Maar, omdat zulke honden van gemengde rassen alle kenmerken van beide ouders kunnen erven, kunnen Aussiedoodles en Goldendoodles opgroeien tot ze er heel verschillend uitzien.

Australian Shepherds en Goldendoodles hebben beide een dikke, dubbel gelaagde vacht om hen te beschermen en te isoleren in hun werkrollen. De Poedel heeft een enkelgelaagde vacht, hetzij met zeer strakke krullen, hetzij met koordvacht. Aussiedoodles en Goldendoodles kunnen dus beide soorten vacht hebben, of iets dat daar ergens tussenin zit. Het kan zelfs variëren binnen één nest.

Hetzelfde geldt voor de vachtkleur. Golden Retrievers zijn er in verschillende tinten goud. Maar de Poedel heeft een veel grotere verscheidenheid – met 10 erkende standaardkleuren. Goldendoodles kunnen elk van die Poedelkleuren zijn, maar goudkleurige tinten zijn het populairst.

Evenzo kan de Aussiedoodle alle kleuren van de Poedel hebben. Maar ze kunnen ook de populaire Australian Shepherd merle kleuring erven.

aussiedoodle vs goldendoodle

Aussiedoodle vs Goldendoodle Grootte

De Aussiedoodle en Goldendoodle mixen hebben de neiging om vrij vergelijkbaar te zijn in grootte. Maar de Goldendoodle kan iets groter zijn, dankzij de grootte van de Golden Retriever ouder. Net als alle andere kenmerken hangt de grootte af van de ouderhonden. Pups vallen vaak ergens tussen de hoogte en het gewicht van hun ouders in als ze volgroeid zijn.

Om u een beter idee te geven, de Standaard Poedel is het meest voorkomende Poedeltype dat in beide mengsels wordt gebruikt. Een Standaard Poedel is technisch gezien elke Poedel van meer dan 15 centimeter lang. Maar meestal zijn ze veel dichter bij de 20 centimeter, zo niet iets meer. Het volwassen gewicht van een Poedel ligt meestal ergens tussen 40 en 70 pond.

De Golden Retriever ouder zal meestal ergens tussen 21,5 en 24 inch groot zijn, met een gewicht van 55 tot 75 pond. Dus, een Goldendoodle kan overal tussen de 15 en 24 centimeter lang zijn, met een gewicht van 40 tot 75 pond. Om een beter idee te krijgen van het volwassen gewicht van een individuele pup, kunt u naar de ouders kijken.

De Australian Shepherd is iets kleiner dan de Golden Retriever. Hij wordt tussen de 18 en 23 inch groot en weegt tussen de 40 en 65 pond. De Aussiedoodle kan dus overal tussen de 15 en 23 centimeter groot worden, met een gewicht van 40 tot 70 pond. Maar in het algemeen is de Aussiedoodle kleiner en lichter dan de Goldendoodle.

Aussiedoodle vs Goldendoodle Temperament

Net als het uiterlijk, kan temperament afhangen van de ouders van je mix. Het is dus belangrijk om je bewust te zijn van elke mogelijke eigenschap in je gemengde ras. Vaak zijn zowel de Aussiedoodle als de Goldendoodle intelligente, actieve en aanhankelijke honden die graag tijd doorbrengen met hun familie, en veel mentale stimulatie nodig hebben. Socialisatie is echter belangrijk om het beste temperament in beide gemengde rassen aan te moedigen.

Studies hebben uitgewezen dat, van de drie ouderrassen, de Australische Herder het hoogste potentieel heeft voor vreemdelinggerichte agressie en hondgerichte agressie. Ze zaten echter ver onder het gemiddelde voor baasgerichte agressie – net als de Poedel en Golden Retriever rassen.

Dit betekent niet dat een Aussiedoodle hond agressief zal zijn. Maar het betekent wel dat eigenaren extra moeite moeten doen om een Aussiedoodle te socialiseren, vooral met andere dieren en vreemden. Zo kun je eventuele toekomstige angst en agressie minimaliseren.

Aussiedoodle vs Goldendoodle Training

Zowel de Aussiedoodle als de Goldendoodle gemengde rassen komen voort uit werkende ouderhonden. Van oudsher waren zowel de Poedel als de Golden Retriever apporterende honden, hoewel moderne rassen vaak worden aangetroffen in werkrollen zoals diensthonden en politiehonden. Australian Shepherds komen oorspronkelijk voor als herdershonden, of all-round boerderijhonden. Zowel Aussiedoodles als Goldendoodles zijn dus energiek en intelligent. Dit kan een geweldige combinatie zijn voor training.

Het is een goed idee om vanaf jonge leeftijd te beginnen met trainen, welke mix je ook kiest. Aangezien beiden kunnen uitgroeien tot vrij grote honden, is gehoorzaamheidstraining een must. Maar misschien wilt u dit ook verder uitbreiden als een manier om die broodnodige mentale stimulatie te geven.

Positieve bekrachtigingsmethoden zullen goed werken voor beide mixen, omdat beide zeer voedsel gemotiveerd kunnen zijn en beide de neiging hebben een zeer sterke band te vormen met hun baasjes. Methoden van positieve bekrachtiging zullen die band alleen maar versterken en het vertrouwen tussen u en uw hond versterken.

Aussiedoodle vs Goldendoodle Bewegingsbehoeften

Aangezien zowel de Aussiedoodle als de Goldendoodle honden afkomstig zijn van werkende ouders, zullen ze allebei ook veel energie hebben om te verbranden. Geen van beide mixen zijn een goede keuze voor iemand die in een heel klein appartement woont, of iemand die niet elke dag veel tijd kan besteden aan het uitlaten van hun hond. Hoewel Aussiedoodles en Goldendoodles graag met u op de bank kruipen na een drukke dag, moeten ze eerst uitgeput worden.

Training kan enige beweging bieden. Maar, eigenaren zullen ook elke dag tijd moeten vinden om Aussiedoodles of Goldendoodles mee te nemen voor wat goede beweging. Dit kan in de vorm van hardlopen, wandelen, zwemmen, of zelfs een hondensport zoals behendigheid, rally, of schapendrijven. Apporteerspelletjes zijn een andere geweldige manier om wat beweging te bieden. Zonder voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie kunnen beide mixen ongewenst gedrag vertonen. Dit kan blaffen, graven en meer inhouden.

Aussiedoodle vs Goldendoodle Gezondheid

Honden van gemengde rassen zoals de Goldendoodle en Aussiedoodle kunnen het risico lopen op dezelfde gezondheidsproblemen als hun ouders. Het is dus belangrijk dat nieuwe eigenaren zich bewust zijn van de meest voorkomende problemen bij die rashonden. Problemen die bij beide ouders voorkomen, zoals heupdysplasie, kunnen een hoger risico vormen voor pups van gemengde rassen.

Het kiezen van een gerenommeerde fokker die honden voor het fokken op hun gezondheid test kan een heel goede manier zijn om het risico te verlagen. Maar zorg ervoor dat u gezondheidscertificaten ziet voordat u een pup koopt. Als een fokker ooit weigert om u gezondheidscontroles te laten zien, of terughoudend is om dat te doen, is het meestal het beste om ergens anders heen te gaan. Hier zijn enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen voor alle drie de rashonden die in deze mixen worden gebruikt:

Poedel Gezondheidsproblemen

Dwerg- en speelgoedpoedels zijn gevoelig voor iets andere gezondheidsproblemen. Maar dit zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen die het Standaard Poedel ras teisteren:

 • Heup- en elleboogdysplasie
 • Sebaceous Adenitis
 • Ziekte van Addison
 • Autoimmune thyroiditis
 • Cataract
 • Progressieve Retinale Atrofie
 • Borsttumoren

Australische herder gezondheidsproblemen

Hier zijn enkele van de meest voorkomende problemen waarmee Australian Shepherds te maken kunnen krijgen:

 • Collie oogafwijking
 • Heup- en elleboogdysplasie
 • Autoimmune thyroiditis
 • Meervoudige Geneesmiddelengevoeligheid
 • Epilepsie
 • Gehoor- en gezichtsproblemen gerelateerd aan double merle genen

Golden Retriever Gezondheidsproblemen

Dit zijn enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen die Golden Retrievers treffen:

 • Kanker
 • Heup- en elleboogdysplasie
 • Spierdystrofie
 • Gastric Dilatation Volvulus
 • Cataract
 • Progressieve Retinale Atrofie
 • Aorta stenose

Aussiedoodle vs Goldendoodle Levensduur

Een ander gebied dat we niet echt nauwkeurig kunnen voorspellen is de levensduur van deze gemengde rassen. We kunnen een idee krijgen van de gemiddelde levensduur door te kijken naar de raszuivere ouders van deze mixen. Maar, het is ook de moeite waard in gedachten te houden dat studies suggereren dat honden van gemengde rassen gemiddeld langer leven dan raszuivere honden. Dus neem de levensduur van raszuivere ouders met een korreltje zout.

Eén studie vond dat Standaard Poedels en Golden Retrievers beiden gemiddeld 12 jaar oud werden. Het is dus waarschijnlijk dat een Goldendoodle met goede zorg en een goede fokker tot hun tienerjaren zal leven.

De Australische herder daarentegen had in dezelfde studie een gemiddelde levensduur van slechts 9 jaar. Er is dus een kans dat Aussiedoodles niet zo lang leven als Goldendoodles. Maar, nogmaals, met een goede fokker en een goede dagelijkse verzorging kunt u de levensduur van uw pup verlengen.

Aussiedoodle vs Goldendoodle Verzorging en verharing

Een reden waarom Poedelmengsels zoals de Aussiedoodle en Goldendoodle momenteel zo populair zijn, is hun potentieel weinig verharende vacht. En ja, het is waar dat deze beide mixen de weinig verharende vacht van de Poedel kunnen hebben. Maar ze kunnen ook de sterk verharende vacht van de andere ouder erven. Het is echt geluk van de genetische loterij. En daar kom je pas achter als je puppy geboren is. Mogelijk zelfs tot ze hun puppyvacht hebben verloren.

Een sterk verharende vacht bij deze mixen komt vaker voor bij de eerste generatie honden – die met twee raszuivere ouders. In latere generaties, of zelfs bij terugkruisingen naar een Poedel, kunnen fokkers matches maken op basis van eigenschappen die zij willen zien.

Het is echter ook vermeldenswaard dat er niet zoiets bestaat als een echt hypoallergene hond. Zelfs poedels kunnen de allergenen bij zich dragen die verantwoordelijk zijn voor allergiesymptomen. Zoals bij alle hondenrassen komen deze allergenen voor in hun huidschilfers en speeksel, maar hun gekrulde vacht kan dit opvangen als het verhaart. Dit is wat klitten en knopen kan veroorzaken die vaker verzorgd moeten worden. Wat betekent dat ze vaker in aanraking komen met die allergenen.

Verzorging en keuze van een puppy

Als je last hebt van allergieën, is het een goed idee om wat tijd door te brengen met een puppy voordat je hem mee naar huis neemt. Zo kunt u zien of ze uw allergiesymptomen uitlokken. U moet ook kiezen voor een mix van de tweede of derde generatie, als u er een wilt die niet zo veel verhaart. Of een kruising met een poedel.

Aussiedoodles en Goldendoodles met een poedelachtige vacht zullen veel meer verzorging nodig hebben dan die met een dubbele, rechte vacht. Maar misschien kunt u iemand anders in uw gezin vragen dit te doen tussen de uitstapjes naar de trimsalon door. Zorg er bovendien voor dat u al het zachte speelgoed of beddengoed dat speeksel van de hond kan opnemen, wast om die allergenen uit uw omgeving te verwijderen.

Aussiedoodle vs Goldendoodle Puppies

Op het eerste gezicht kunnen de pups van deze twee mengsels behoorlijk op elkaar lijken. Vooral als ze een poedelkleur hebben. Maar ze zullen er meestal heel anders uit gaan zien. Vergeet niet om bewijzen van gezondheidstesten te zien als je een fokker bezoekt. En doe veel onderzoek om een gerenommeerde fokker te vinden. Vermijd puppyfabrieken, dierenwinkels en achtertuinfokkers, die allemaal inspringen op de trend van gemengde rassen om winst te maken. Deze honden zijn vaak minder gezond, met meer gedragsproblemen.

Gemiddeld kosten Goldendoodles meer dan Aussiedoodles. Maar, de prijzen van beide zullen variëren afhankelijk van de kenmerken die ze erven, inclusief vachtkleur en vachttype. Als je dit niet erg vindt, kun je vaak pups vinden onder de $1000. Maar, voor sommige van de minder voorkomende of meer populaire eigenschappen, kunnen pups meer dan $2000 kosten.

Naarmate deze mengsels in populariteit toenemen, is het een goed idee om redding te overwegen. Hoewel u misschien geen specifieke opvangcentra voor gemengde rassen vindt, kunt u ze misschien wel vinden in algemene opvangcentra, of in centra die zich richten op een van de raszuivere ouders.

Wat is het beste?

Zowel de Aussiedoodle als de Goldendoodle kunnen een geweldig gezinshuisdier zijn. Maar welke voor u het beste is, hangt af van uw omstandigheden en behoeften. Over het algemeen is de Goldendoodle een groter ras, dus gehoorzaamheidstraining is belangrijk. En ze kunnen gemakkelijk per ongeluk kleine kinderen verwonden met onstuimig spel, dus houd daar rekening mee als u jonge kinderen in huis hebt.

De Aussiedoodle heeft echter ook extra behoeften, zoals een iets grotere behoefte aan goede socialisatie als pup. Dit minimaliseert het risico van agressie en opstandigheid bij uw mix als volwassene. Ze zullen, net als de Goldendoodle, ook een zeer hoge behoefte hebben aan beweging en mentale stimulatie.

Aussiedoodle vs Goldendoodle, wat is uw favoriet?

Kunt u een favoriet kiezen tussen deze twee lieve gemengde rassen? Heb je een van beide al eens gehad, of denk je er net over om er een mee naar huis te nemen? We horen graag jullie ervaringen en verhalen in de comments!

Lezers hielden ook van

Referenties en bronnen

 • Adams, V. (et al), ‘Methods and Mortality Results of a Health Survey of Purebred Dogs in the UK’, Journal of Small Animal Practice (2010).
 • Pedersen, N. (et al), ‘The Effect of Genetic Bottlenecks and Inbreeding on the Incidence of Two Major Autoimmune Diseases in Standard Poodles, Sebaceous Adenitis and Addison’s Disease’, Canine Medicine and Genetics (2015).
 • Duffy, D. (et al), ‘Breed Differences in Canine Aggression’, Applied Animal Behavior Science (2008).
 • Salas, Y. (et al), ‘Epidemiological Study of Mammary Tumors in Female Dogs Diagnosed During the Period 2002 – 2012: A Growing Animal Health Problem’, Plos One (2015).
 • Hesselink, I. ‘Ontwikkeling, verspreiding en analyse van een Health Inventory Questionnaire voor de Australian Shepherd als indicatie voor erfelijke aandoeningen’, Faculteit Diergeneeskunde Proefschriften (2020).
 • Guy, M. (et al), ‘The Golden Retriever Lifetime Study: Establishing an Observational Cohort Study with Translational Relevance for Human Health’, Philosophical Transactions of the Royal Society B (2015)
 • Urfer, S. (et al), ‘Risk Factors Associated with Lifespan in Pet Dogs Evaluated in Primary Care Veterinary Hospitals’, Journal of the American Animal Hospital Association (2019).
 • Vredegoor, D. (et al), ‘Can F 1 Levels in Hair and Homes of Different Dog Breeds: Lack of Evidence to Describe Any Dog Breed as Hypoallergenic’, Journal of Allergy and Clinical Immunology (2012).
 • Howell, T. (et al), ‘Puppy Parties and Beyond: the Role of Early Age Socialization Practices on Adult Dog Behavior’, Veterinary Medicine: Research and Reports (2015)