Hoe oefenen en spieren opbouwen bij uw Doberman Pinscher

Sterke Doberman met goede spierdefinitie.

Of het nu is voor deelname aan wedstrijden of gewoon voor een gezond uitziende hond, veel mensen uiten de wens om spieren op te bouwen en het uithoudingsvermogen van hun Doberman te vergroten. Nou gelukkig voor u is het niet moeilijk om een Doberman spieren te laten opbouwen, en uw hond kan er zelfs veel plezier aan beleven.

Dus hoe bouw je spieren op bij een Doberman? De beste manier om spieren op te bouwen bij je Doberman is door te zorgen voor een hoogwaardig eiwitrijk dieet en het vinden van een leuke op weerstand gebaseerde oefening. Activiteiten met zwemmen, rennen op zand, of bergop rennen zijn allemaal goede manieren om spieren op te bouwen.

Doberman Pinschers zijn gewoon geweldig uitziende honden en er kan veel aan gedaan worden om ze er nog beter uit te laten zien. En ja, ik zeg dat er zeker veel aan gedaan kan worden om ze gespierder of beter gedefinieerd te maken door beweging en dieet, tot op zekere hoogte.

Het is belangrijk te beseffen dat ze genetisch gezien meer gebouwd zijn als marathonlopers, en niet als bodybuilders. Het kunnen zeker gespierde honden zijn, maar slechts tot op zekere hoogte. Ze zullen waarschijnlijk nooit zo gespierd worden als een rottweiler of pitbull, dat zit gewoon niet in hun genetica. Het is belangrijk om dat in gedachten te houden bij het streven naar een gespierdere Dobie.


Bovendien zijn er twee hoofdtypen Dobermans, de Amerikaanse en de Europese. Het Amerikaanse ras is van nature wat minder gespierd dan het Europese ras.

Ook zal elke individuele hond genetisch geneigd zijn tot een bepaalde lichaamsbouw. Als u een goed idee wilt hebben van hoe uw hond er als volwassene uit zal zien, kijk dan naar zijn of haar ouders. Dit zal je een algemeen idee geven, maar bedenk dat recessieve genen hier een loopje mee kunnen nemen, dus hoe ze eruit zullen zien als ze volwassen zijn is echt onmogelijk precies te voorspellen.

Veiligheid Voorop

Let op: Wij zijn hier bij Uitgelaten Hond geen dierenartsen of hondenvoedingsdeskundigen, daarom mag de hier gepresenteerde informatie niet worden beschouwd als professioneel advies. Lees meer hierover in de voorwaarden van onze site.

Het is belangrijk op te merken dat dit artikel niet is geschreven voor degenen die een “ideale bouw” in hun Doberman willen creëren voor deelname aan hondenshows. Dat zou een heel ander artikel zijn. Dit artikel is bedoeld voor degenen die een beetje spieren aan hun hond willen toevoegen of hun uithoudingsvermogen willen vergroten voor een gelukkiger en gezondere hond.

Veiligheid is hier het belangrijkste, want een hondeneigenaar die te graag spieren of uithoudingsvermogen wil opbouwen, kan zijn hond veel schade berokkenen. Dus voordat u begint, is het belangrijk om eerst naar een gekwalificeerde dierenarts te gaan en uw plannen met hem te bespreken.

Hier zijn enkele algemene regels om in gedachten te houden tijdens het trainen van uw hond:

 • Begin niet te jong. Voor de leeftijd van ongeveer 18 maanden tot 2 jaar is het lichaam van de Doberman nog in ontwikkeling. Botten en gewrichten zijn nog niet volledig ontwikkeld of versterkt. Te veel beweging vóór de leeftijd van ongeveer twee jaar, vooral zware oefeningen op een harde ondergrond (of gewichtdragende oefeningen), kunnen blijvende schade toebrengen aan de gewrichten van uw hond. Bovendien zijn Dobermans op jonge leeftijd van nature veel slungeliger dan ze als volwassene van nature zullen zijn. Dit geldt vooral voor mannelijke Dobermans die pas op 2,5 tot 3-jarige leeftijd volledig “volgroeid” zijn. Dus bij twijfel, wacht. Misschien ontwikkelen ze van nature toch de spieren die u zoekt.
 • Begin langzaam. Het is altijd een goed idee om langzaam te beginnen met uw hond, langzamer dan u misschien denkt. Als u bijvoorbeeld wilt dat uw hond gewicht gaat dragen tijdens wandelingen met u in een rugzak, begin dan met een volledig lege rugzak. Na een paar wandelingen met een lege rugzak kunt u beginnen met het toevoegen van kleine hoeveelheden gewicht. Langzaam beginnen kan veel blessures voorkomen
 • Maak er altijd een positieve ervaring van. Samen sporten is een geweldige manier om een band met uw hond op te bouwen, zolang het voor u beiden een positieve ervaring is. Maak van lichaamsbeweging nooit een karwei of een straf. Dat kan schadelijk zijn voor de mentale en fysieke toestand van uw hond. Geef uw hond altijd veel lof tijdens het sporten en maak er een leuke ervaring van. Als uw hond niet enthousiast is over de trainingsroutine die u hebt ontwikkeld, dan heeft u iets verkeerd gedaan.
 • Let goed op uw hond tijdens het sporten. Leer uw hond te “lezen” terwijl hij aan het trainen is. U moet kunnen zien wanneer hij te ver gaat of in nood is. Negeer de subtiele signalen niet. Plotselinge veranderingen in het verlangen om een bepaalde training te doen, schuimen uit de mond, overmatig hijgen, de voorkeur geven aan een poot boven een andere, of janken, zijn allemaal tekenen van problemen. Stop bij twijfel de training.
 • Oververhitting is een probleem bij Dobermans. Die strakke zwarte (of andere donker gekleurde) vacht is prachtig om te zien, maar absorbeert meer warmte dan je zou denken. Helaas hebben Dobermans problemen met te warm worden. Dit gaat terug naar de laatste regel over goed op uw hond letten. Zorg altijd voor voldoende water en als u vermoedt dat uw hond het te warm krijgt, stop dan en koel af in de schaduw of speel in wat water.
 • Controleer de kussentjes van de poten vaak. Maak er een gewoonte van om de kussentjes van de poten van uw hond te controleren voor, tijdens en na uw trainingsroutine. Dit is vaak de eerste plaats waar schade kan ontstaan en het vroegtijdig ontdekken van gebarsten of beschadigde kussentjes kan veel ergere problemen in de toekomst helpen voorkomen.


Naast enkele van deze basisveiligheidsmaatregelen is het belangrijk om altijd voldoende hersteltijd in te bouwen. De manier waarop het lichaam van een hond spieren opbouwt is vergelijkbaar met hoe een mens spieren opbouwt. Tijdens de training worden de spieren afgebroken. Als het lichaam dan rust en goed gevoed wordt, bouwt het die spier weer op, sterker dan voorheen. Deze cyclus van spierafbraak en -heropbouw is wat uw Doberman groter en sterker maakt.

Als je je hond niet voldoende hersteltijd geeft, heeft zijn lichaam geen tijd om de spier weer op te bouwen. In wezen breekt het lichaam het dan weer af voordat het versterkt is en in wezen werkt u dan tegen uzelf. Zorg voor minstens twee “vrije dagen” verspreid over de week waarop uw hond kan rusten. Probeer ook de trainingen van de ene dag op de andere af te wisselen, zodat u niet twee keer achter elkaar dezelfde training doet en de spieren de tijd krijgen om aan te sterken.

Voordat u begint met trainen

Voordat u begint met enige vorm van fysieke training voor uw hond, is het belangrijk om een goede basislijn te krijgen van de huidige conditie van uw hond. Er zijn ook een paar dingen die u elke dag wilt doen voordat u begint met uw trainingsroutine.

 1. Bezoek aan de dierenarts – Ga naar een dierenarts en laat een basisonderzoek doen bij uw hond. Breng de dierenarts op de hoogte van uw plannen om met de training te beginnen. Geef hem of haar een kopie van het trainingsschema waarmee u gaat beginnen, en vraag uw dierenarts om toestemming om te beginnen.
 2. “Voor” Foto’s – Maak foto’s van uw hond recht op (niet vanuit een hoek) van de voorkant, achterkant, zijkanten en bovenkant in een goed verlichte ruimte. Dit is voor vergelijkingsdoeleinden later. Noteer de afstand tot uw hond en de camera waarmee de foto’s zijn genomen, zodat u later op dezelfde manier vergelijkingsfoto’s kunt maken. Voel je vrij om zelfs metingen te doen als je wilt.
 3. Dagelijkse controles – Controleer voordat u elke dag begint de poten en poten van uw hond om er zeker van te zijn dat ze ongeremd lijken. Controleer het bewegingsbereik en of uw hond pijnvrij is als u hun gewrichten beweegt. Kijk naar gebarsten, versleten, gezwollen of beschadigde kussentjes en zorg ervoor dat de nagels van de hond geknipt zijn. Let op ongewoon gedrag of veranderingen in de eetlust van uw hond. Als er iets niet in orde lijkt, sla de training die dag dan over en ga naar uw dierenarts.

Een waarschuwing: Als uw hond om welke reden dan ook een muilkorf draagt, vooral het stoffen type, zorg er dan voor dat die verwijderd wordt voor de training. Als u het laat zitten kan het heel gevaarlijk zijn. Voor meer informatie over het juiste gebruik van muilkorven, zie mijn artikel Dobermans hebben een muilkorf nodig?

Als je het nog niet begrepen hebt, wil ik dat je extra voorzichtig bent met je hond als je met zo’n trainingsprogramma begint. Vooral de eerste keer, als uw hond niet gewend is aan dit soort activiteiten. Eén gemiste trainingsdag zal uw hond nauwelijks kwaad doen. Als uw hond een vrije dag nodig heeft om te ontspannen, of om een dierenarts te bezoeken omdat iets u ongewoon voorkomt, aarzel dan niet om dat te doen.

Natuurlijk is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw Doberman aangelijnd is voordat u veel verder gaat. Om te zien hoe je een Doberman aan de lijn traint op een manier waarop ze zullen reageren, zie mijn artikel Hoe train je je Doberman om aan de lijn te lopen?


Het uithoudingsvermogen vergroten

Net als bij mensen vereist het vergroten van het uithoudingsvermogen van uw Doberman consequente lichaamsbeweging. De beste manier die ik heb gevonden om dit aan te pakken is te beginnen met een activiteit die uw hond van nature leuk vindt en van daaruit verder te gaan.

De meeste Dobermans zullen smeken om met hun baasje te gaan wandelen, mijn Doberman Cooper doet dat tenminste. Hij houdt ook van andere activiteiten zoals apporteren met een tennisbal of achter een frisbee aanrennen. Daarom formuleerde ik de onderstaande trainingsroutine met daarin de activiteiten waar mijn hond al erg van genoot.

Hieronder staat het schema dat ik deed voor mijn Doberman en het wordt alleen gepresenteerd als voorbeeld. Houd er rekening mee dat dit geen plan is dat voor elke hond en elke situatie zal werken. Het is belangrijk dat u uw dierenarts vertelt wat u van plan bent te doen voordat u met een dergelijk schema begint.

Natuurlijk wilt u het onderstaande plan aanpassen aan de mogelijkheden van uw hond. Voel je vrij om te werken op basis van mijn plan hieronder, en het aan te passen aan de behoeften van jouw specifieke hond. Het belangrijkste is om langzaam te beginnen.

Voorbeeld wekelijks schema

 • Maandag – Endurance Play Day
 • Dinsdag – Lange afstand wandeling/loop
 • Woensdag – Rustdag
 • Donderdag – Endurance Play Day
 • Vrijdag – Lange afstandswandeling/loop
 • Zaterdag – Rustdag
 • Zondag – Fun Day

Het idee van dit schema is om op te bouwen naar de langeafstandsloop- of wandeldagen en dan de volgende dag rust te nemen om het lichaam de tijd te geven te herstellen. Vóór de volgende langeafstandsloopdag is er een duursportdag of een plezierdag als opbouw. Ik vond dit schema uiterst effectief om het uithoudingsvermogen en de conditie van Cooper te verbeteren.

Een verzwaarde rugzak bij een Doberman.
Cooper en ik op een trektocht waar hij al zijn benodigdheden in zijn rugzak droeg. Wat gewicht toevoegen aan de rugzak van je hond is een manier om weerstand te bieden.

Spiermassa opbouwen

Net als bij het uithoudingsschema hierboven, probeerde ik activiteiten te vinden die mijn hond graag deed en daar zijn schema omheen te bouwen. Gelukkig vond mijn hond een beetje van alles leuk, behalve behendigheidstraining, daar had hij een hekel aan. Dus deden we geen sprongen of hindernissen op onze krachtopbouwende speeldagen, maar voor de rest was hij overal voor in! Vergeet niet om de dingen aan te passen aan de behoeften van uw hond en uw situatie.

Het schema dat ik gebruikte voor het opbouwen van spiermassa bij mijn hond is in veel opzichten vergelijkbaar met het uithoudingsschema in de vorige paragraaf. Het grote verschil hier is dat de focus is dat de hond op zijn best presteert op de krachtopbouwende speeldagen.

Voorbeeld wekelijks schema

 • Maandag – Lange afstand wandeling/loop
 • Dinsdag – Kracht opbouwende speeldag
 • Woensdag – Rustdag
 • Donderdag – Endurance Play Day
 • Vrijdag – Kracht opbouwende speeldag
 • Zaterdag – Rustdag
 • Zondag – Fun Day

Daarom zijn het er twee in de week. We proberen de hond nog steeds goed afgerond te houden en daarom zijn de andere dagen een mix van een langeafstandswandeling of -loop, een duursportdag en een plezierdag. Maar zoals u kunt zien, is er altijd een rustdag direct na de krachttrainingsdag om de spieren van uw Doberman de tijd te geven weer op te bouwen voor meer activiteit.


Activiteiten voor elk type dag

Hieronder staat waar elk type dag dat in de weekschema’s hierboven wordt genoemd in het algemeen uit bestaat. Zoals alles in dit artikel, voel je vrij om wat ik hier heb gedaan aan te passen om het beste bij jouw hond en jouw situatie te passen.

Lange afstand wandeling/loop: Als u gaat voor een hoog uithoudingsvermogen, zijn dit de belangrijkste dagen van de week. Zelfs als u probeert spieren op te bouwen bij uw hond, moeten deze ergens in uw schema worden opgenomen, hoewel minder vaak dan wanneer u voornamelijk voor uithoudingsvermogen traint. Doe slechts één langeafstandswandeling of -loop op deze dagen.

Voor Cooper begonnen we met drie mijl wandelen. Elke keer dat we op zo’n langeafstandsdag gingen, verhoogden we de afstand tussen 5% en 10%. Nadat we ongeveer zes mijl hadden gelopen, begonnen we te rennen. Ik besloot te beginnen met één mijl rennen. Hij deed dit met gemak en ik merkte dat ik de afstand elke keer met 10% verhoogde, althans in het begin.

NB: Dobermanns zijn ongelooflijk snelle honden met een zeer hoge topsnelheid. Ontdek hier hoe snel Dobermannen precies hebben gelopen.

Op een bepaald moment in dit proces was het duidelijk dat hij veel sneller vorderde dan ik, en ik begon naast hem te fietsen terwijl hij naast me liep. Zo kon ik hem trainen op een manier waarbij hij niet werd tegengehouden door mijn beperkingen. Zelfs toen we begonnen te rennen in plaats van te wandelen, deden we altijd een warming-up en een cooling-down door te wandelen.

Eén ding moet ik vermelden; het is heel belangrijk om een basis EHBO-kit voor honden mee te nemen als je lange wandelingen (of loopjes) gaat maken, ver van huis. Als je hond de voetzool van zijn poot beschadigt op 6 mijl van huis, heb je een groot probleem. Ik heb een geweldige EHBO-kit voor huisdieren aanbevolen in de sectie Beste wandel- en trektochtuitrusting van mijn pagina met aanbevolen producten.

Duurzaamheid Speeldagen: Op deze dagen nam ik Cooper meestal twee keer mee naar het park (een keer ’s ochtends en een keer ’s avonds), en hij wist dat we daar waren om te werken. Ik begon meestal met een paar korte worpen met de Chuck-It bal om op te warmen, en werkte dan snel op naar een paar lange worpen. Soms werkten we in die tijd met een frisbee of deed ik sprintjes terwijl hij me achtervolgde. Het doel van duurspeeldagen is om de hartslag van uw hond de hele tijd hoog te houden door hem actief te houden, zonder zich zorgen te maken over het toevoegen van weerstand. Ik heb hier een lijst samengesteld van enkele van mijn favoriete werpspeeltjes die ook heel goed standhouden.

Ik noteerde hoe lang we deze activiteit met hoge intensiteit deden, en verhoogde het elke dag een beetje. Ik begon met slechts ongeveer 10 minuten van hoge intensiteit werk en verhoogde het met ongeveer 2 minuten elke rit. Als ik voelde dat hij het einde naderde van wat ik redelijkerwijs van hem kon verwachten op een dag, verhoogde ik het elke keer met ongeveer een minuut.

“Geef uw hond altijd voldoende water en stop de training als iets ongewoon lijkt.”

– John Walter (DobermanPlanet.com)

Kracht opbouwende speeldagen: Op krachtopbouwende speeldagen zou ik een krachtopbouwende oefening kiezen en die die dag één keer doen. Het idee hier is om uw hond wat weerstand te bieden bij wat hij ook doet. Laat ze zich concentreren op korte uitbarstingen van energie en kracht.

Er zijn veel leuke manieren om dit te doen. U kunt uw hond heuvels op laten rennen, in het zand laten lopen, of nog beter, bergop laten rennen in zand. Zwemmen of behendigheidstraining zijn ook geweldige manieren om dit te doen. Voor meer informatie over zwemmen met uw Doberman, zie mijn artikel Zwemmende Dobermans: Uw Doberman van zwemmen laten houden.

Zet voor behendigheidstraining kleine sprongen of andere obstakels op voor uw hond en maak er een spelletje van om over deze door u opgezette obstakels te springen om aan het eind een eiwitrijke traktatie te krijgen. Dobermans zijn zeer trainbaar en zullen snel doorhebben wat u van hen verlangt.


Een andere optie voor de krachtopbouwende speeldagen is om wat verzwaarde wandelingen met je hond te doen. Koop een rugzak van goede kwaliteit (geen goedkope) voor uw hond, zoals degene die ik aanbeveel in de pagina Beste wandel- en trektoestellen voor Dobermans. Begin met een lege rugzak voor de eerste paar wandelingen, zodat uw hond eraan kan wennen dat hij hem op zijn rug heeft, en voeg dan langzaam een beetje gewicht toe elke keer dat u op pad gaat. De meeste Dobermans kunnen zonder problemen tot 20% van hun gewicht aan. Ik zou echter niet verder gaan dan 30% in het absolute maximum, en alleen na een lange tijd van langzaam omhoog werken. Let wel op hoe de rugzak past en of hij geen irritatie of wrijving veroorzaakt op de huid van uw hond.

Leuke dagen: Deze dag is precies wat het klinkt, het is een dag vol plezier! Ik probeerde mijn hond nog steeds uit te putten op “leuke dagen”, maar het was niet zo intens en ik nam geen tijd. We gingen meestal naar het plaatselijke hondenpark en ik liet de andere honden hem uitputten. Soms nam ik hem mee naar familie en liet ik de kinderen de hele dag met hem rondrennen in de achtertuin. We genoten ook van zwemmen op onze leuke dagen. Het doel van deze dagen is om een gemengde vorm van beweging te krijgen, terwijl we plezier hebben en het een beetje minder gereguleerd is.

MEER IDEEËN VOOR ACTIVITEITEN: Als je een lijst wilt van de allerbeste activiteiten om met een Doberman te doen om hem fit en gezond te houden, bekijk dan mijn Doberman Activiteitengids hier voor tonnen geweldige ideeën.

Rustdagen: Deze dagen zijn erg belangrijk. Rustdagen geven de spieren van uw hond de tijd om weer op te bouwen. Dit waren voor ons tamelijk ontspannen dagen, maar we gingen toch vaak ’s avonds een langzame en ontspannen wandeling maken.

Doberman springt over een hindernis.
Behendigheidstraining is een geweldige activiteit om de geest van uw Doberman te betrekken en zijn hele lichaam te trainen – ook spieren die zelden worden gebruikt.

Toon en definitie

Je moet je bij Dobermans echt niet te veel zorgen maken over toon en definitie. Gelukkig hebben deze honden van nature al een zeer laag lichaamsvet. In feite is dit bijna tot op het bot waar, vandaar dat ze de kou zo haten.

U zou de spierdefinitie op natuurlijke wijze moeten zien toenemen naarmate uw hond sterker wordt. Als u zich richt op het opbouwen van spieren en kracht bij uw Doberman en u wilt wat meer aandacht voor definitie, overweeg dan om de plezierdag te vervangen door een andere langeafstandswandeling of hardloopdag in het schema. Maar ik zou dit pas doen na een paar maanden (minimaal) werken met het spieropbouwschema, en pas nadat u vooruitgang ziet. Nogmaals, dit is echt helemaal niet nodig voor de meeste Dobermans.

Vooruitgang bijhouden voor de beste resultaten

Het is niet alleen erg belangrijk om de vooruitgang van uw hond bij te houden, maar het is ook zeer motiverend voor u om zwart op wit te zien hoe uw hond is verbeterd. Een manier is om een logboek bij te houden en dingen op te schrijven als hoe ver uw hond vandaag heeft gelopen of hoeveel minuten activiteit hij heeft gehad. Dan hebt u een maatstaf om de volgende keer met uw hond te verbeteren.

Dit is echter vrij moeilijk en geeft je echt niet alle informatie die je nodig hebt. De beste manier is om een slimme halsband voor uw hond te gebruiken die verbinding maakt met uw mobiele telefoon en u een zeer nauwkeurige, en zeer gedetailleerde rapportage geeft van de activiteitsniveaus van uw hond.

Fi Smart Collar Activiteiten Rapportage Screenshot
Een screenshot van de dagelijkse activiteit van mijn Doberman.

Ik gebruik de Fi Smart Collar. Het is een GPS halsband voor je hond die dingen bijhoudt zoals dagelijkse stappen, afgelegde afstand, slaaptijd, en nog veel meer. Het geeft alles weer van dag tot dag, week tot week, enzovoort. Er zijn zelfs klassementen voor Dobermans, zodat u het kunt opnemen tegen honden van vrienden, alle andere Dobermans in het Fi netwerk, andere honden in uw staat en zelfs alle andere honden in uw stad.

Doberman draagt een Fi Smart GPS Halsband
Mijn Doberman Arlo draagt zijn slimme halsband die statistieken geeft over zijn dagelijkse beweging.

Het is ook waterdicht, stofdicht, en ongelooflijk sterk (het is gemaakt van geborsteld metaal en is beoordeeld op 300lbs trekweerstand). De levensduur van de batterij is ook lichtjaren beter dan die van de concurrentie en kan tot 3 maanden meegaan op één lading. Het heeft virtuele hekken om u te waarschuwen wanneer uw hond een bepaald gebied verlaat en nog veel meer. Echt te veel functies om hier op in te gaan. Het beste is dat het zeer motiverend is en een onschatbare rapportagehulpmiddel voor het trainen van uw Doberman, bekijk de Fi Smart Collar hier.

Voedsel

Zorg ervoor dat je je Doberman een kwalitatieve hondenvoeding geeft die veel eiwitten bevat. Ik heb hier een diepgaande analyse gemaakt van enkele van de beste voeders voor uw Doberman. Bijtanken is belangrijk, dit is niet waar u wilt bezuinigen.

 • Duurtraining: Als u voornamelijk aan duurtraining doet met uw Doberman, geef hem dan gedurende de dag ten minste twee keer kwaliteitsvoer. Verhoog langzaam de hoeveelheid voer die u uw hond geeft naarmate de activiteit toeneemt.
 • Spieropbouw: Als je vooral gericht bent op het opbouwen van spiermassa bij je Doberman, geef hem dan drie keer per dag kwaliteitsvoer. Probeer het zo te timen dat de tweede maaltijd binnen ongeveer een uur na de training van de dag valt. Zorg ervoor dat dit een eiwitrijk dieet is (binnen redelijke grenzen). Als u een beetje eiwit moet toevoegen, probeer dan wat gesnipperde kip toe te voegen aan hun normale voer of beloon ze gewoon door de dag heen met een hoogwaardige eiwitrijke traktatie.

Dit is slechts de basis van voeding en dieetvereisten voor uw hond tijdens de training. Er komt nog veel meer bij kijken. Veel mensen zweren bij multi-vitamines of zelfs trainingsverbeterende supplementen voor honden. Als u multi-vitamines of andere supplementen wilt gaan gebruiken, praat dan eerst met uw dierenarts. U bent (waarschijnlijk) geen dierenarts, en u moet uw hond niet doseren met deze dingen zonder eerst een dierenarts te raadplegen.

Veel eigenaren zweren bij het voeren van hun Doberman op een rauw dieet met veel rauw vlees voor meer energie en de opbouw van slankere spieren. Om te zien of dat iets voor jou is, kijk eens naar mijn artikel Should You Be Feeding Your Doberman Raw Meat?

TIP:

Als je weinig tijd hebt op de dag en je moet je hond wat langer laten werken terwijl je een paar dingen gedaan krijgt, overweeg dan om een automatische ballenwerper aan te schaffen zoals degene die ik hier opsom. U kunt de timer instellen op 15 minuten en weglopen terwijl hij de bal steeds opnieuw gooit. Het is een geweldige manier om uw hond aan het eind van de dag wat meer te vermoeien terwijl u een paar dingen doet.

Laatste gedachten

Dobermanns zijn van nature zeer gespierde honden met een grote spiertonus en definitie. In feite worden deze honden vanzelf gespierder en “voller” in de eerste levensjaren, zonder enige vorm van training.

Toch willen sommige mensen hun honden wat verder trainen. Als u een van hen bent, wees er dan redelijk over en betrek altijd uw plaatselijke dierenarts bij uw plannen. Vergeet niet dat een hond u niet kan vertellen wanneer iets pijn doet of niet goed voelt, dus u moet uiterst voorzichtig te werk gaan. Houd het een leuke ervaring voor zowel u als uw geliefde Doberman, en jullie twee zullen waarschijnlijk een nog hechtere band krijgen door deze ervaring.

Op welke leeftijd ontwikkelt een Doberman op natuurlijke wijze spieren? Vrouwelijke Dobermanns blijven over het algemeen op natuurlijke wijze spiermassa toevoegen tot ongeveer de leeftijd van twee jaar. Mannelijke Dobermanns kunnen zich tot ongeveer drie jaar blijven opvullen.

Hoe bouw je spieren op in de borst van een Doberman? Een combinatie van op weerstand gebaseerde training die zich richt op de voorpoten en een kwalitatief goed dieet is noodzakelijk voor het opbouwen van spieren in de borststreek van een Doberman. Zwemmen is een voorbeeld van een activiteit die de borststreek kan helpen opbouwen.

Welke oefeningen helpen om spieren op te bouwen bij een Doberman? Bergop rennen, rennen in zand, zwemmen, en behendigheidstraining zijn allemaal voorbeelden van grote oefeningen voor spieropbouw bij een Doberman Pinscher.