Zijn mannelijke of vrouwelijke Dobermans betere waakhonden?

Een eigenaar met zijn mannelijke en vrouwelijke Doberman waakhonden.

Doberman Pinschers staan bekend om hun natuurlijke neiging tot waakwerk. In feite werd het Doberman ras oorspronkelijk voor dit specifieke doel gecreëerd. Je hebt je misschien afgevraagd of een Doberman reu of teef de beste waakhond is om je gezin te beschermen. Na jaren werken met verschillende Dobermannen en hun eigenaars, denk ik dat ik wat licht kan werpen op dit onderwerp.

Zijn mannelijke of vrouwelijke Dobermans betere waakhonden? Hoewel zowel mannelijke als vrouwelijke Dobermans uitzonderlijke waakhonden zijn, zijn vrouwelijke Dobermans eerder volwassen en eerder klaar voor waakwerk dan reuen. Ze zijn ook meer geneigd om hun eigenaars te beschermen, terwijl reuen meer territoriaal en beschermend voor hun huis in het algemeen zijn.

Vrouwelijke Dobermans zijn goed in het beschermen van één persoon, terwijl reuen uitblinken in het beschermen van een groot terrein of een heel gezin. Maar er zit zeker meer achter het antwoord op deze vraag. Elk heeft zijn eigen voordelen als het gaat om bewakingswerk. Daarom zullen sommige ervaren Doberman eigenaren ervoor kiezen om zowel een reu als een teef samen te bezitten om een huis te beschermen. Maar als u slechts één hond in huis kunt halen, dan zou dit artikel moeten helpen om duidelijk te maken welke de betere waakhond voor u is.

Dobermann reuen vs. teven waakhonden

Dobermanns staan bekend als zeer effectieve waakhonden en als geliefde huisdieren en metgezellen. Hun genetische voordeel in het bewakingswerk is duidelijk zichtbaar in hun lichaam en houding. Het lichaam van de Doberman is slank en robuust, gebouwd voor kracht en uithoudingsvermogen.

Louis Doberman koos rassen en honden specifiek in een poging om de best mogelijke waakhond te creëren. Veel mensen vinden dat hij daarin is geslaagd. Hoewel hun exacte afkomst onbekend is, wordt aangenomen dat Dobermans het resultaat waren van het fokken van honden zoals de Rottweiler, Black and Tan Terriers, en Duitse Pinschers – allemaal goede waakhonden in hun eigen recht.

Maar zoals bij elk ras, hebben we twee geslachten om uit te kiezen voor de “beste” waakhond. Dus laten we het hebben over de voordelen die elke hond heeft voor bepaalde waakhondenwerkzaamheden.

Voordelen van reuen

Voordelen van Vrouwtjes

 • Over het algemeen groter gebouwd met meer spieren.
 • Meer territoriaal.
 • Onafhankelijker.
 • Bindt zich gelijk aan de hele familie.
 • Beter in algemeen bewakingswerk.
 • Behendiger en wendbaarder.
 • Wordt sneller volwassen – kan eerder beginnen met wachtlopen.
 • Agressiever naar vreemden.
 • Hecht zich sterk aan één persoon.
 • Beter in persoonlijk beschermingswerk.

Het grootste verschil tussen mannelijke en vrouwelijke Dobermanns is hun grootte. Reuen zijn gemiddeld ongeveer twee centimeter groter en 15 tot 20 pond zwaarder. Ze zijn omvangrijker met meer spiermassa, terwijl de teefjes er meestal gladder uitzien. Velen beschrijven de teefjes als eleganter in hun verschijning.

Mensen bewaken

We weten nu dat vrouwelijke honden over het algemeen betere persoonlijke beschermers zijn dan reuen, vanwege hun moederinstincten en de neiging om zich nauw aan één specifieke persoon te binden. Ze zijn veel wantrouwiger tegenover mensen die ze niet kennen en zijn beter in het “scherp houden van vreemden”, vooral wanneer ze met hun eigenaar in een openbare ruimte zijn.

Het bewaken van eigendom

Mannetjes, daarentegen, worden beschouwd als beter voor het bewaken van eigendom of, ruimer gezien, een volledige familie-eenheid. Dit komt door hun groter territoriaal instinct. In het algemeen accepteren ze meer vreemdelingen in het openbaar, maar op hun eigen territorium zullen ze veel eerder agressie vertonen tegen mensen of dieren die hun grenzen benaderen.

Hoewel de hierboven genoemde eigenschappen in algemene zin waar kunnen zijn, is het belangrijk om te onthouden dat alle honden individuen zijn en dat er geen garanties zijn over hoe uw specifieke Doberman zich zal gedragen. Het hangt veel meer af van hoe ze worden opgevoed, getraind en gesocialiseerd dan welk geslacht ze zijn.

Als je hulp wilt bij het kiezen van de juiste Doberman puppy voor bewakingswerk, zie mijn artikel Hoe kies je de beste Doberman Puppy uit een nest.

Vrouwelijke Dobermannen als waakhonden

Traditioneel wordt gedacht dat reuen bijna altijd betere waakhonden zijn dan teven. Immers, ze zijn meestal groter, hebben meer spieren, en zijn eerder “alfa” type honden. Maar nu hebben we meer informatie en het is duidelijk dat dit niet noodzakelijk altijd het geval is.

Ten eerste, teven worden sneller volwassen dan reuen en beginnen zich gewoonlijk te gedragen als volwassenen rond de leeftijd van twee jaar (reuen worden gewoonlijk pas volwassen in temperament rond de leeftijd van 4 jaar). Dit betekent dat ze eerder getraind kunnen worden en eerder bewakingswerk kunnen verrichten dan reuen.

Als u een waakhond wilt die uitblinkt in het beschermen van één specifieke persoon in het gezin, snel en gemakkelijk te trainen is, dicht bij u blijft en uitzonderlijk is in persoonlijke bescherming in openbare gelegenheden, dan kan een vrouwelijke Doberman de beste keuze voor u zijn.

In feite geloven sommige deskundigen dat vrouwelijke Dobermannen agressiever zijn, maar waarom? Het is eigenlijk het verschil in grootte dat volgens deskundigen bijdraagt aan de kleine verschillen in persoonlijkheidstypes die mannelijke en vrouwelijke Doberman Pinschers kunnen vertonen. Verrassend genoeg maakt de iets kleinere omvang de teefjes beter dan de mannetjes voor bewakingswerk.

De kleinere gestalte van vrouwelijke pups betekent dat er een grotere kans is dat ze door hun nestgenoten zouden worden geduwd. Dobermanns zijn immers van nature speels en laten graag hun superioriteit over anderen gelden. Om te voorkomen dat ze teveel gedomineerd worden door mannelijke pups, hebben teefjes geleerd om zich in de eerste maanden van hun leven agressiever op te stellen.

Dit kan een karaktertrek zijn die het hele leven bij de hond blijft. Daarom kan het gevaarlijk zijn om een vrouwelijke Doberman Pinscher waakhond te onderschatten.

Vrouw met haar waakhond.
De beste vriend van een vrouw is haar trouwe Doberman waakhond – ongeacht of het een mannetje of vrouwtje is.

Mannelijke Dobermannen als waakhonden

Mannelijke Dobermanns hebben zeker de kracht en het vermogen om een formidabele kracht te zijn als het gaat om bewakingswerk. Hun bijtkracht is ongeëvenaard, en die extra 15 tot 20 pond lichaamsgewicht maakt een groot verschil wanneer ze hun doel treffen.

Mannetjes zijn ook zeer territoriaal en zullen vaak de omtrek van hun eigendom markeren door rond de grenzen te urineren. Dit territoriale instinct is geweldig als u wilt dat uw Doberman uw erf, eigendom of huis beschermt.

Als u een waakhond wilt die zo krachtig mogelijk is, die zich gelijkelijk verbindt met alle leden van het gezin, die uitblinkt in het beschermen van uw eigendom, en die minder “opvliegend” zal zijn in openbare omgevingen rond nieuwe mensen, dan kan een Dobermann reu de beste keuze voor u zijn.

Ze zijn echter een beetje gekker, speelser en langzamer volwassen dan teefjes. Gewoonlijk worden Dobermann reuen “rustiger” en meer geschikt voor beschermingstraining rond de leeftijd van 4 jaar – tweemaal zo lang als teven.

Ze accepteren ook sneller vreemden dan teefjes. Dit kan positief of negatief zijn, afhankelijk van wat je zoekt. Het is zeker beter om deze houding in uw hond te hebben als u vaak in het openbaar nieuwe mensen ontmoet.

Zal een ongetrainde Doberman je beschermen? Bekijk mijn artikel over hoe ongetrainde Dobermans reageren op situaties waarin het nodig is dat ze opstaan en hun eigenaren beschermen. Ik onderzoek ook vijf echte situaties waarin Dobermans hun eigenaren hebben beschermd. Bekijk hier hoe zelfs ongetrainde Dobermans hun eigenaren zullen beschermen.

Waarom Dobermans ideale waakhonden zijn

Dobermans worden consequent beoordeeld als een van de beste waakhonden ter wereld en in de top 5 van slimste hondenrassen ter wereld. Ze worden ook beschouwd als een van ’s werelds meest trainbare honden. Het zijn sterke en atletische dieren en zijn er trots op dat ze hun binnenste kringen (d.w.z. hun “roedel” of familie) beschermen. Het ras werd oorspronkelijk gecreëerd met het doel de ideale waakhond te maken, en met een bijtkracht van 328 PSI, hebben ze de middelen om hun geblaf waar te maken.

Dobermans hebben nauw samengewerkt met militair en politie personeel en hadden zelfs een centrale rol in het succes van de geallieerden in de strijd tegen de Japanners tijdens de Slag om Guam tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Al deze eigenschappen zijn de reden waarom de Doberman consequent wordt beschouwd als een van ’s werelds beste rassen voor bewakings- of persoonlijke beschermingswerk.

Helaas heeft hun assertieve temperament en hun algemene afkeer van iedereen die op een mogelijke indringer lijkt, een sfeer van angst rond het ras gecreëerd. Maar in werkelijkheid zijn het nog steeds lieve, liefdevolle en zorgzame familiehonden en staan ze bekend om hun zachtheid voor kinderen.

Hoewel hun reputatie iemand onterecht is, blijven ze bewijzen hoe aanpasbaar ze kunnen zijn in bijna elke leefsituatie – een ander groot voordeel van het gebruik van een Doberman als familie waakhond. Ik ga hier veel dieper in op Doberman agressie.

Training voor bewakingswerk

Voordat uw Doberman klaar is om succesvol te zijn in het bewaken van u of uw gezin, moet u er zeker van zijn dat hij enige basistraining achter de rug heeft. Dit is belangrijk voor elke hond, ongeacht of hij bewakingswerk gaat verrichten.

Begin uw pup vanaf het begin te trainen met eenvoudige commando’s en manieren. Deze basiscommando’s omvatten zit, blijf, af, kom, terugroepen, wacht, hak, laat het, laat het vallen, en een loslaat commando. Het bijbrengen van basismanieren is ook belangrijk, zodat hij of zij zich kan concentreren tijdens de trainingssessies.

Om de vaardigheden van uw Doberman, waakhond verder te ontwikkelen, wordt inschrijving in een erkend trainingsprogramma ten zeerste aanbevolen. Natuurlijk zijn Dobermans vrij goede waakhonden, maar ze zullen alleen uitblinken in bewakings- of persoonlijk beschermingswerk als u ze traint. Een beetje training gaat een lange weg.

IPO/Schutzhund

Schutzhund is het Duitse woord voor “beschermingshond”. Het staat nu bekend als “IPO” training, maar veel mensen noemen het gewoon “beschermingstraining”. Deze training richt zich op het ontwikkelen van de gehoorzaamheid, het speuren en de beschermingsvaardigheden van uw hond, en honden die deze training met succes hebben doorlopen blijken over het algemeen uitzonderlijke waakhonden te zijn. Er zijn overal in de Verenigde Staten en vele andere landen IPO-trainingsfaciliteiten. Er zijn praktijkgerichte trainingen en testen om er zeker van te zijn dat uw hond bereid en in staat is om u te beschermen.

IPO-training kan heel leuk zijn en u wordt omringd door ervaren hondengeleiders. Het kan net zo goed een club worden voor de eigenaren als voor de honden. De meeste eigenaren merken dat ze nieuwe vrienden maken en verder opgaan in de wereld van de persoonlijke beschermhonden dan ze dachten.

Als je meer informatie wilt over het meedoen aan Schutzhund/IPO training kijk dan eens op de website myschutzhundlife.com. Zij hebben geweldige informatie over het betrokken raken bij het trainen van uw hond, inclusief deze bron voor het vinden van IPO clubs bij u in de buurt.

Andere training

Andere trainingsscholen, hoewel niet specifiek gewijd aan beschermingswerk, kunnen zeer nuttig zijn voor uw hond. Deze clubs kunnen u helpen de gehoorzaamheid, behendigheid en andere vaardigheden van uw Doberman te verfijnen. Deelname hieraan is een belangrijke vertrouwensboost voor uw hond – een zeer belangrijke zaak voor een waakhond, of het nu een reu of een teef is.

Dit zijn enkele van de andere trainingsclubs die nuttig kunnen zijn voor uw Dobie om aan deel te nemen als u de beste waakhond mogelijk wilt hebben.

 • Geur werk – Bij geurwerkproeven moet uw hond een specifieke geur vinden die verborgen is in het zoekgebied. Ze zijn gericht op het ontwikkelen en aanscherpen van de natuurlijke vaardigheden van uw hond om zijn neus zo goed mogelijk te gebruiken.
 • Behendigheidsclubs – Bij behendigheidsproeven laten u en uw hond zien dat u in uiteenlopende situaties kunt samenwerken. Ze leren hoe ze nauw met u kunnen samenwerken en op uw aanwijzingen kunnen vertrouwen. Het is een geweldige manier om een band met uw hond op te bouwen. Het is ook een geweldige manier voor uw hond om vertrouwen op te bouwen door te klimmen, te springen en door obstakels te rennen.
 • Gehoorzaamheidsclubs – Bij gehoorzaamheidsproeven moet uw hond een voorgeschreven reeks oefeningen uitvoeren die de keurmeester scoort. Clubs die hierin gespecialiseerd zijn, werken met u en uw hond samen om deze dingen te ontwikkelen. Het is een geweldige manier om een band op te bouwen en een hond te ontwikkelen die gemakkelijker te hanteren is.

De American Kennel Club (AKC) heeft deze online gids beschikbaar van verschillende rasverenigingen, afhankelijk van wat u zoekt.

Deze extra training is zo belangrijk omdat, zonder vertrouwen en gehoorzaamheid, uw Doberman niet goed zal presteren als waakhond. In feite, als ik wilde weten of mijn Doberman mij en mijn gezin zou beschermen als dat nodig was, en ik kon hem maar in één trainingsklas inschrijven, dan zou ik behendigheidstraining kiezen.

Met enige toewijding kan gehoorzaamheidswerk thuis worden gedaan, maar behendigheidstraining in een instelling doet zoveel aan het vertrouwen van je hond dat zelfs zonder specifieke beschermingstraining zoals IPO, je Doberman veel eerder geneigd zal zijn adequaat te handelen als zich een situatie voordoet waarin hij jou of je gezin moet beschermen. Vertrouwen is koning.

Laatste gedachten

Dobermanns zijn verbazingwekkend bekwame honden en er is geen ander gebied waar dit meer opgaat dan bij bewakingswerk. Daarom hebben we in de eerste plaats het Doberman ras! Het mooie is dat ze zich zo goed kunnen aanpassen dat ze ook prima dienst- en therapiehonden zijn en ook uitblinken met hun zoek- en reddingscapaciteiten.

Als u wilt beslissen welk geslacht de betere waakhond zou zijn voor uw situatie, moet u rekening houden met waar u de hond voor wilt en de omgeving waarin ze zich bevinden. Uiteindelijk heeft elke hond zijn eigen persoonlijkheid en temperament. Deze dingen zullen een veel grotere invloed hebben op hoe goed ze zijn als waakhond dan welk geslacht ze zijn.

Voor meer informatie over alle verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke Dobermannen, niet alleen in bewakingswerk, zie mijn artikel Mannelijke vs. Vrouwelijke Doberman: Wat is beter?

Zoals zoveel dingen met het Doberman ras, kun je hier geen slechte keuze maken. Zowel reuen als teven zijn geweldige waakhonden en ze zullen allebei graag in een hechte relatie met je staan. Geen van beide keuzes is verkeerd.

Gerelateerde vragen aan

Zijn vrouwelijke Dobermans agressiever? Vrouwelijke Dobermans worden door deskundigen vaak beschouwd als agressiever dan mannelijke Dobermans. Ze zijn meestal sneller geneigd om agressief op te treden tegen een vreemde en ze zijn uitstekende persoonlijke beschermhonden.

Zijn vrouwelijke Dobermans goede waakhonden? Vrouwelijke Dobermans zijn uitstekende waakhonden. Ze blinken uit in persoonlijke bescherming door hun neiging om zich nauw te binden aan één persoon in huis. Teven zijn ook gemakkelijker te trainen en wantrouwender tegenover vreemden.