Hoe lang leven mopshonden en hoe kan ik de levensduur van mopshonden verlengen?

Hoe Lang Leven Mopshonden

Hoe lang leven mopshonden? Voor hun grootte hebben mopshonden een vrij korte levensduur. Kleine honden leven meestal langer dan grote honden, vaak tot ver in hun tienerjaren. Maar mopshonden leven helaas gemiddeld slechts 11 jaar. Rashonden hebben grote, uitpuilende ogen, platte gezichten en opgerolde tongen. Maar helaas veroorzaken deze schattige eigenschappen enkele vervelende gezondheidsproblemen. Ademhalingsproblemen en oververhitting zijn twee grote problemen bij mopshonden die hun levensduur kunnen verkorten, maar dat is niet het volledige plaatje. Mopshonden worden vaak te zwaar gehouden, en overgewicht brengt zijn eigen gezondheidsproblemen met zich mee en maakt de toch al zorgelijke structuur van de mopshond nog gevaarlijker voor hen. Vandaag gaan we bekijken waarom de levensverwachting van mopshonden zo kort is, en wat u kunt doen om uw mopshond pup langer te laten leven.

Inhoud


Mopshond levensverwachting

Potentiële eigenaren die verschillende honden bekijken, hebben vaak vragen over de levensverwachting van een ras. Natuurlijk is het onmogelijk te voorspellen hoe lang een individuele hond zal leven, maar de levensverwachting van een ras kan eigenaren helpen beslissen welk ras voor hen geschikt is.

In dit artikel bekijken we hoe lang mopshonden leven. We bespreken enkele veel voorkomende gezondheidsproblemen van de Mopshond en hoe deze de levensduur kunnen beïnvloeden. We bespreken ook manieren waarop mopshondeneigenaren hun honden kunnen helpen om lang en gezond te leven.

Mopshond levensduur factoren

Verschillende hondenrassen hebben een verschillende levensduur, variërend van minder dan 6 jaar tot bijna 20 jaar. De levensduur wordt door veel dingen beïnvloed. Factoren zijn onder meer de grootte van de hond (honden van grote rassen hebben meestal een kortere levensduur dan kleine honden) en de algemene genetische gezondheid en diversiteit van het ras.

Hoe lang leven mopshonden? Volgens een studie van honden in het Verenigd Koninkrijk is de mediane levensduur van Mopshonden 11 jaar. Vergeleken met andere rashonden zit de Mopshond in de middenmoot. Aangezien de Mopshond een kleinere hond is, waarom is de levensduur dan niet langer? Dat heeft alles te maken met gezondheid.

Mopshond Gezondheid

Helaas kunnen de fysieke kenmerken die de Mopshond zo’n aantrekkelijke hond maken, leiden tot chronische gezondheidsproblemen. De grote, lieve ogen en het ingevallen gezicht van de Mopshond zijn schattig, maar ze komen wel met bepaalde gezondheidsrisico’s.

Het korte, compacte lichaam van de Mopshond, met zijn rimpelige huid en opgerolde staart, kan ook problemen veroorzaken. Wat moeten potentiële eigenaren weten? Laten we beginnen met het hoofd en het gezicht, en een aandoening genaamd brachycephalie.

Hoe lang leven mopshonden met brachycephalie?

Mopshonden met milde symptomen van brachycephalie kunnen relatief lang leven. In ernstige gevallen kan het echter ademhalingsproblemen veroorzaken en hun levensduur drastisch beperken.

Het woord brachycefalie betekent dat een hond een afgeplatte snuit heeft. Honden met deze gezichtsstructuur kunnen een aandoening hebben die brachycephalic obstructive airway syndrome (BOAS) wordt genoemd. Veroorzaakt BOAS een vroegtijdige dood bij Mopshonden? Heeft deze aandoening invloed op hoe lang mopshonden leven?

Problemen die BOAS veroorzaakt

Honden met BOAS kunnen lijden aan verschillende problemen die verband houden met een beperkte luchtstroom naar de longen. Deze omvatten:

 • Kortademigheid bij inspanning, inclusief door inspanning veroorzaakte instorting
 • Oververhitting, inclusief hitteberoerte
 • Laag zuurstofgehalte in het bloed
 • Slaap apneu
 • Braken en kokhalzen

Sommige van deze problemen, zoals een hitteberoerte en instorting, kunnen levensbedreigend zijn en tot de dood leiden als een hond niet onmiddellijk veterinaire zorg krijgt. Brachycephalie is ook de oorzaak van verschillende oogproblemen die vaak voorkomen bij Mopshonden. Omdat ze uitsteken, kunnen de ogen van een Mopshond kwetsbaar zijn voor bepaalde verwondingen en ziekten.

Oogproblemen

Mopshonden kunnen vatbaar zijn voor de volgende oogproblemen:

 • Lagophthalmos (onvermogen om het ooglid volledig te sluiten)
 • Traanfilm tekort/droog oog
 • Mediale canthal entropion en trichiasis (omgekeerd ooglid en ingegroeide wimpers)
 • Pigmentaire keratitis (melanine aanslag in het oog)
 • Oculair trauma

Hoewel deze oogproblemen niet levensbedreigend zijn, kunnen ze leiden tot pijn en verlies van gezichtsvermogen. Ze kunnen een chirurgische behandeling vereisen.

Andere mopshond gezondheidsproblemen

Mopshonden kunnen ook gevoelig zijn voor gezondheidsproblemen die de wervels en de wervelkolom aantasten. Hoe lang leven mopshonden als ze een orthopedische of neurologische aandoening hebben?

Sommige van deze ziekten, wanneer ze de wervelkolom beïnvloeden en verlamming veroorzaken, kunnen vrij ernstig zijn. Ze kunnen ook leiden tot een kortere levensduur door slechte levenskwaliteit en de beslissing tot euthanasie.

Hoe lang leven mopshonden met hemivertebrae?

De schroefstaart van de Mopshond kan schattig zijn, maar het kan leiden tot een aandoening aan de wervelkolom die bekend staat als hemivertebrae. Hemivertebrae is een misvorming van de ruggengraat bij rassen als de Mopshond en de Bulldog. Het ruggenmerg wordt samengedrukt. Dit kan leiden tot zwakke ledematen, incontinentie en zelfs verlamming. Dit kan fataal zijn of euthanasie vereisen, wat hun levensduur helaas zal verkorten.

Mopshond Myelopathie

Mopshonden kunnen ook vatbaar zijn voor een neurologische aandoening van de wervelkolom die uniek is voor het ras, genaamd Mopshondenmyelopathie. Net als hemivertebrae is het een compressie van de wervelkolom veroorzaakt door onregelmatigheden in de wervels. En net als hemivertebrae treft het de achterste ledematen van de Mopshond, en kan het leiden tot zwakte van de ledematen en uiteindelijk verlamming.

Gewrichtsproblemen

Net als andere hondenrassen met een vergelijkbaar lichaamstype kunnen ook Mopshonden gewrichtsaandoeningen hebben. Deze aandoeningen omvatten heupdysplasie en luxerende patella, evenals huidproblemen zoals allergieën en schimmelinfecties.

Neurologische problemen

Sommige Mopshonden kunnen ook gevoelig zijn voor bepaalde neurologische aandoeningen van de hersenen. Dit omvat epilepsie en een ernstige genetische aandoening die uniek is voor het ras, genaamd Mopshond encefalitis.

Mopshondenencefalitis is een ontsteking van de hersenen veroorzaakt door het immuunsysteem, en is helaas vaak fataal. Het kan jonge mopshonden treffen en in korte tijd tot de dood leiden.

Hoe lang leven mopshonden

Hoe Mopshondje Levensduur Verhogen

De vraag “hoe lang leven Mopshonden” hangt af van de individuele hond en de genetische gezondheidstoestand die hij eventueel van zijn ouders heeft geërfd.

De beste manier om ervoor te zorgen dat uw Mopshond een lang, gelukkig en gezond leven geniet, is om een verantwoordelijke fokker te kiezen. Deze moet gezondheidstesten uitvoeren op alle honden voor erfelijke gezondheidsaandoeningen.

Hoe Lang Leven Mopshonden Wanneer Verantwoord Gefokt

Verantwoorde fokkers zullen geen honden fokken die genen dragen voor ernstige en mogelijk fatale genetische ziekten. Kies altijd een gerenommeerde fokker, en koop nooit een baby mopshond puppy van een online advertentie of een dierenwinkel.

Zelfs bij de beste fokker is het belangrijk in gedachten te houden dat de fysieke bouw van het hoofd en het lichaam van de Mopshond kan leiden tot gezondheidsproblemen. Brachycephalie en hemivertebrae staan bovenaan de lijst van aandoeningen die niet voorkomen kunnen worden.

De beste Mopshondenfokkers kunnen zelfs degenen zijn die zich richten op Mopshondenmixen, zoals de Retro Mopshond, om een gezondere en langer levende hond te produceren die het misschien wel tot hun tienerjaren haalt.

Langst Levende Mopshonden

Potentiële eigenaren die zeer bezorgd zijn over de levensduur en levenskwaliteit van hun toekomstige hond moeten weten dat veel van de gezondste en langst levende hondenrassen een natuurlijker uiterlijk hebben dan de Mopshond.

Honden met langere snuiten en ruggen en met lange, rechte staarten hebben geen last van de gezondheidsproblemen die bij Mopshonden, Bulldogs en soortgelijke rassen worden gezien.

Liefhebbers van de Mopshond kunnen een Mopshondenmix overwegen als ze zich zorgen maken over de gezondheidsproblemen van de Mopshond. Maar als je je hart hebt verpand aan een Mopshond, hoe kun je er dan voor zorgen dat je hond langer leeft?

Zorg voor uw mopshond

Een van de belangrijkste dingen die u kunt doen om uw Mopshond gezond te houden en zijn levensverwachting te verhogen, is ervoor zorgen dat uw hond altijd een gezond gewicht heeft. Overgewicht bij een kleine hond als de Mopshond kan aandoeningen als BOAS en wervelkolom- en gewrichtsproblemen verergeren.

Een gezonde Mopshond zou minder dan 20 pond moeten wegen. Houd uw Mopshond goed in de gaten tijdens trainingssessies, vooral bij warm weer. Uw volwassen Mopshond of puppy op een gezond gewicht houden is een van de beste manieren om hen te helpen langer te leven.

Onthoud belangrijke zaken

Brachycefale honden kunnen last hebben van ademhalingsproblemen en oververhitting. Brachycephalische honden kunnen ook gevoelig zijn voor gebitsproblemen, dus zorg ervoor dat u uw mopshond regelmatig naar de dierenarts brengt voor gebitsafspraken. Praat met uw dierenarts over de juiste huid- en oogverzorging voor mopshonden.

Vergeet niet dat ze gevoelig kunnen zijn voor huid- en oogproblemen, dus het is belangrijk om de huidplooien schoon en droog te houden en de ogen schoon en vochtig.

Hoe lang leven mopshonden?

De langst levende Mopshonden kunnen tot 15 jaar oud worden, maar het is gebruikelijker dat ze rond de 11 jaar leven. Met de juiste keuze van de fokker en goede veterinaire en thuiszorg, kan uw Mopshond de beste kans hebben op een langer en gelukkiger leven. Kies een Mopshond puppy met een zo lang mogelijke snuit om hun mogelijke ademhalingsproblemen te verminderen.

Meer Mopshond feiten

Als je van alles over Mopshonden houdt, zul je ook van sommige van onze andere artikelen over hen houden. Bekijk ze zeker hieronder:

Referenties

 • “ACVIM Fact Sheet: Encephalitis,” American College of Veterinary Internal Medicine
 • Adams et al. 2010, “Methods and Mortality Results of a Health Survey of Purebred Dogs in the UK,” The Journal of Small Animal Practice.
 • McNabb, 2017, “Top 5 Oculaire Complicaties van Brachycephalie bij Honden,” Clinician’s Brief.
 • Packer et al. 2015, “Impact of Facial Conformation on Canine Health: Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome,” PLoS One.
 • Schlensker en Distl. 2013, “Prevalence, Grading and Genetics of Hemivertebrae in Dogs,” European Journal of Companion Animal Practice.
 • Smiler en Patterson, 2013, “Constrictive Myelopathy: A Cause of Hind-Limb Ataxia Unique to Pug Dogs?”. Tufts’ Canine and Feline Breeding and Genetics Conference.