Hoe lang leven Shih Tzu – Levensduur en levensduur

hoe lang leven shih tzu

Shih Tzu leven gemiddeld 13 jaar.

Factoren die van invloed zijn op hoe lang Shih Tzu leven zijn onder andere hun genen en de levenslange verzorging die ze krijgen.

De levensduur van de Shih Tzu steekt goed af bij de gemiddelde levensduur van alle rashonden samen, maar sommige erfelijke gezondheidsaandoeningen betekenen dat een lang leven niet altijd gelijk staat aan een goede levenskwaliteit.

Hoe lang leven Shih Tzu’s?

De gemiddelde levensduur van de Shih Tzu is iets meer dan 13 jaar. Volgens een Britse studie leeft de gemiddelde raszuivere ongeveer 11 jaar.

Shih Tzu leven langer dan de gemiddelde hond. Maar als we het over gezondheid hebben, wordt het wat ingewikkelder.

Kleine honden leven gemiddeld langer dan grotere, wat de Shih Tzu een voordeel geeft in die afdeling.

Maar de gezichtsvorm van een Shih Tzu geeft hem een nadeel als het gaat om een gezond leven.

Gezondheidsproblemen die de levensverwachting van een Shih Tzu beïnvloeden

Shih Tzu worden geconfronteerd met vele gezondheidsproblemen die hun levensverwachting kunnen beïnvloeden. De vraag “Hoe lang leven Shih Tzu?” heeft niet altijd een eenduidig antwoord.

Er zijn een aantal zaken die de levensduur van een hond beïnvloeden. Twee van de belangrijkste zijn grootte en vorm.

Eerst kijken we naar de grootte van een hond. Reuzenrassen hebben de neiging korter te leven dan kleine rassen. Voor een Shih Tzu is er niets om je zorgen over te maken.

Ten tweede kijken we naar de vorm. De vorm van het lichaam van een hond kan gezondheidsproblemen veroorzaken.

Eenvoudig gezegd, een of meer kenmerken van het ras zijn te groot of te klein, en dit veroorzaakt complicaties.

Sommige daarvan kunnen zeer ernstig zijn, zoals in het geval van de Shih Tzu. We zullen dit hieronder bekijken, samen met enkele andere gezondheidsproblemen waarmee Shih Tzu te maken krijgen.

hoe lang leven shih tzu's

Hoe lang leven Shih Tzu met afwijkingen?

De korte snuit van een Shih Tzu veroorzaakt vaak ademhalingsproblemen en problemen met oververhitting. Hun kleine formaat maakt het probleem nog erger.

Shih Tzu kunnen misschien niet veel beweging verdragen, vooral op warme dagen. Eigenaars moeten goed opletten op tekenen van oververhitting en ze niet te lang in de hitte houden.

Ze kunnen hierdoor ook te maken krijgen met ademhalingsproblemen.

Een andere vormafwijking waarmee Shih Tzu te maken krijgen is patellaire luxatie, die veel voorkomt bij kleine rassen. Dit is wanneer de knieschijf van een hond ontwricht is.

Ze kunnen ook te maken krijgen met gebitsproblemen omdat hun mond zo klein is.

Heupdysplasie

Heupdysplasie ontstaat wanneer de heupkom zich niet goed ontwikkelt. Dit kan pijn en artritis veroorzaken.

Een dierenarts kan een diagnose stellen en een behandelplan opstellen voor een Shih Tzu met heupdysplasie.

Hypothyreoïdie

Hypothyreoïdie treedt op wanneer de schildklier van een Shih Tzu onvoldoende hormonen produceert. Dit kan de stofwisseling en de orgaanfunctie van de hond beïnvloeden.

Een dierenarts kan hypothyreoïdie diagnosticeren en behandelen.

Oogziekten

De ogen van een Shih Tzu zijn gevoelig voor verwondingen. Ze kunnen ook te maken krijgen met een aantal oogziekten.

Van droge ogen is sprake wanneer een hond niet genoeg tranen produceert. Indien niet behandeld, kan een Shih Tzu met droge ogen zweren ontwikkelen of blind worden. Shih Tzu’s met droge ogen hebben veel afscheiding rond hun ogen. Een dierenarts kan dit probleem behandelen met oogdruppels.

Distichiasis is een ander veel voorkomend oogprobleem bij Shih Tzus. Dit betekent dat ze een extra stel wimpers hebben. Soms heeft dit helemaal geen invloed op de hond, terwijl het andere keren erg irritant of zelfs schadelijk kan zijn.

Een dierenarts kan helpen met een goede behandeling van deze aandoening, afhankelijk van de ernst.

Hoornvlieszweren komen ook vaak voor bij Shih Tzu, omdat hun ogen groot zijn en uit hun gezicht steken. Een aangetaste Shih Tzu heeft lichtgevoeligheid en kan veel scheel kijken, of rode ogen hebben.

Dit kan blindheid veroorzaken. Als het echter vroegtijdig wordt ontdekt, kan het door een dierenarts worden behandeld.

Ten slotte kunnen Shih Tzu staar ontwikkelen. Dit betekent dat de lens van hun oog troebel wordt door te veel eiwit in de lens. Hierdoor ziet de pupil er troebel of wit uit.

Als cataract zich blijft ontwikkelen, zal de hond het zicht in dat oog verliezen. Een dierenarts kan staar vaststellen en behandelen voordat het zo ernstig wordt.

Nierziekte

Juveniele nierdysplasie is een genetische ziekte. Dit is wanneer de nieren zich niet goed ontwikkelen. Vaak heeft dit gevolgen voor veel pups in één nest.

De meeste honden met deze ziekte sterven er helaas aan.

Leverziekte

Shih Tzu kunnen een ziekte ontwikkelen die levershunt wordt genoemd. Dit brengt de bloedstroom van en naar de lever in gevaar.

Shih Tzu kunnen met deze ziekte geboren worden.

Honden met een levershunt groeien niet normaal en zijn kleiner en zwakker dan andere Shih Tzu van dezelfde leeftijd.

Een dierenarts kan de diagnose levershunt stellen en een behandelplan opstellen.

Oorinfecties

Shih Tzu oren zijn gevoelig voor infecties. Om dit te voorkomen moeten ze regelmatig worden schoongemaakt.

Honden moeten bij jeuk of roodheid naar de dierenarts worden gebracht.

Allergieën

Shih Tzu kunnen vele soorten allergieën hebben. Als u denkt dat uw hond allergieën heeft, ga dan naar een dierenarts om uit te zoeken waar hij allergisch voor is, en hoe het te behandelen.

Hoe lang leven Shih Tzu – Het verhogen van Shih Tzu levensduur

Er zijn verschillende dingen die eigenaren kunnen doen om ervoor te zorgen dat hun honden zo lang en gezond mogelijk leven.

Als u van een fokker adopteert, is het allereerste wat u kunt doen de medische geschiedenis van uw hond kennen. Een goede fokker zal dit met u delen. Koop geen hond van iemand die de dierenartsgegevens van de ouders en de pup niet wil delen.

Soms is een fokker onverantwoordelijk en laat hij de ouders niet testen op gezondheidsproblemen, of fokt hij ze ondanks dat hij weet dat ze genetische aandoeningen zullen doorgeven.

De enige keer dat je de geschiedenis van je hond niet mag kennen is als je ze adopteert als redding. In dat geval is het onmogelijk, en doen we gewoon het beste wat we kunnen met de informatie die we hebben.

Als je een reddingshond bezit, kun je overwegen hem te laten testen op enkele veel voorkomende gezondheidsproblemen.

Wat ons bij ons volgende punt brengt.

Hoe lang leven Shih Tzu?

Langer als je ze regelmatig naar de dierenarts brengt!

Uw hond op de hoogte houden van vaccinaties en hem regelmatig laten controleren is de beste manier om zijn gezondheid in stand te houden.

Let ook op veranderingen in het gedrag van uw hond, want die kunnen wijzen op de ontwikkeling van gezondheidsproblemen.

Als u twijfels heeft, ga dan zo snel mogelijk naar uw dierenarts. Het is beter het zekere voor het onzekere te nemen, en dingen vroegtijdig op te vangen.

Aangezien Shih Tzu moeite hebben met ademhalen en meer kans hebben op oververhitting, let ook op deze dingen. Zorg ervoor dat uw hond niet te lang in de hitte blijft, en dat hij niet kortademig is.

Het laatste wat u kunt doen om de levensduur van een Shih Tzu te verlengen is het bijhouden van hun dagelijkse behoeften. Dit betekent ze op de juiste manier voeren en trainen, ze dagelijks borstelen en ze veel liefde geven!

De langst levende Shih Tzu

Een van de redenen waarom de vraag “Hoe lang leven Shih Tzu?” niet eenduidig te beantwoorden is, is dat je altijd honden hebt die buiten de norm vallen.

Smokey, een 23-jarige hond uit Florida, is daar een voorbeeld van. Hij is de oudst bekende Shih Tzu!

De laatste informatie over Smokey was in 2009. Het is onduidelijk hoe lang hij nog leefde na die melding.

Heeft u een Shih Tzu? Laat ons weten over uw dierbare huisdier in de commentaren!

Referenties en bronnen