Hoe lang leven Labrador Retrievers en kun je die tijd verlengen?

Hoe Lang Leven Labrador Retrievers

Hoe lang leven Labrador Retrievers? Volgens onderzoek is de gemiddelde levensduur van een Labrador Retriever 12 ¼ tot 12 ½ jaar.

De gezondheid van Labrador Retrievers kan worden beïnvloed door aandoeningen als heupdysplasie, progressieve retinale atrofie en epilepsie.

Maar enkele van de andere belangrijke oorzaken of bijdragen aan een korte levensduur bij honden zijn: kanker, obesitas, en verkeersongevallen.

Dus hoe verhoudt de levensverwachting van de Labrador Retriever zich tot die van andere rassen? En wat kun je doen om die te verlengen? Laten we dat uitzoeken.

Hoe lang leven honden?

Klinische dossiers zijn een fantastische bron, omdat statistici er allerlei geweldige gegevens uit kunnen halen. Als we bijvoorbeeld de gegevens van tienduizenden honden in dierenklinieken bekijken, kunnen we hun gemiddelde levensverwachting vinden.

Dus, hoe lang leven Labrador Retrievers?

De gemiddelde levensduur van een hond is 11 jaar en 1 maand. Dit betekent dat de gemiddelde levensverwachting van een Labrador Retriever met 12 jaar 3 – 4 maanden boven het cijfer ligt. Geweldig nieuws!

Oh, maar wacht. Als je de gegevens wegstreept van honden die geen natuurlijke dood stierven, gaat dit gemiddelde omhoog naar 12 jaar en 8 maanden. Dit maakt de lieve oude Labrador Retrievers levensduur iets korter…

Maar maak je geen zorgen, want er zijn manieren om de levensduur van je Labrador Retriever te verlengen.

Algemene regels om een hond te helpen langer te leven

Let op hun taille!

We weten allemaal dat Labradors geen zelfcontrole hebben over eten. Helaas wordt de levensverwachting van een hond met overgewicht drastisch verminderd. Je moet dus hun geweten zijn om ze slank te houden.

Onzin? Ik ben bang van niet, want er is wetenschap die dit ondersteunt als we kijken naar de kwestie van… hoe lang Labrador Retrievers leven.

Een studie volgde gepaarde groepen Labrador pups vanaf het spenen tot op hoge leeftijd. Van de twee groepen kreeg de ene 25% minder te eten dan de andere. De resultaten waren opzienbarend.

Niet alleen leefde de slanke groep twee tot drie jaar langer dan hun zwaardere maatjes, maar ze bleven ook langer gezond.

Als er een medicijn was dat je hond twee jaar langer liet leven, zou je het geven – toch? Nou, calorieën tellen is die magische pil.

Dodge Traffic Trauma

Neem dood door verkeersongevallen, gevechten, en om gedragsredenen uit een gemiddelde hondenlevensverwachting stijgt met 1 jaar 7 maanden.

Dus als u vraagt hoe lang Labrador Retrievers leven, is het antwoord in dit geval eenvoudig. Een goede gehoorzaamheidstraining kan de levensduur van uw Labrador Retriever verlengen. In staat zijn om hen te stoppen met op een weg te lopen, kan letterlijk levensveranderend zijn.

Lump Alert

Van de honden die een natuurlijke dood sterven, is 16% te wijten aan kanker.

Controleer uw hond dus wekelijks op knobbels en bulten. Ga naar de dierenarts als de bult verandert of een nieuwe verschijnt.

Tumoren zijn gemakkelijker te verwijderen als ze klein zijn voordat ze zich verspreiden, dus ga naar de dierenarts als u een zorgwekkende bult vindt, want dat kan verderop een hoop hartzeer besparen.

Met dit in gedachten is een huisdierenverzekering ook een goed idee. Dit betekent dat u een behandeling kunt kiezen op basis van wat het meest effectief is voor die aandoening, in plaats van de diepte van uw portemonnee.

Preventieve zorg

Uit de statistieken blijkt dat gesteriliseerde teefjes de prijs winnen voor de langste gemiddelde levensverwachting. Ze winnen het van hele (ongesteriliseerde teven) en reuen (al dan niet gesteriliseerd). Daarom, als je een vrouwelijke hond hebt, zou een sterilisatie de levensverwachting moeten verhogen.

Ook regelmatige preventieve zorg zoals booster vaccinaties en parasietenbehandelingen helpen uw hond gezond te houden. Veel ziekten of infecties zijn te voorkomen, dus waarom zou u hier geen gebruik van willen maken om de levensverwachting van de Labrador Retriever te verlengen?
De langst levende honden

Waarom leven sommige honden langer dan andere?

Hoe Lang Leven Labrador Retrievers

Het ras speelt een rol. Kruishonden leven bijvoorbeeld langer dan rashonden, maar er zijn uitzonderingen.

Rassen met een cricket-score levensverwachting zijn poedels, whippets en Jack Russell terriers. Deze jongens overtreffen zelfs de mormels, in termen van hoe lang ze leven.

Size Matters

Helaas lijkt grootte een omgekeerd effect te hebben op de levensduur. De vriendelijke reuzen zoals de Deense Dog, Berner Sennenhond, Ierse Wolfshond en Mastiffs halen zelden dubbele cijfers.

De grote kerels, leven gewoon niet zo lang. Een theorie hierachter is dat hun verlengde groei in het vroege leven (om die reusachtige afmetingen te bereiken) een goed deel van hun toegewezen levensduur aan celfunctie opgebruikt.

Maar, hoe lang leven Labrador Retrievers? Nou, ze zijn eerder een groot ras dan een reuzenhond. Kijkend naar het ‘glas half vol’ is er een argument om te zeggen dat hun levensduur het gemiddelde is waaraan de uitzonderlijke lengte wordt afgemeten. Niet meer, niet minder.

Labrador Retriever Gezondheidsproblemen en de invloed op de levensverwachting

Labrador Retrievers zijn een ras met een verhoogd risico op een aantal erfelijke gezondheidsproblemen. Het goede nieuws is echter dat deze problemen de levensduur meestal niet zo dramatisch beïnvloeden als een hartaandoening.

Laten we wat dieper graven om meer te weten te komen over hoe lang Labrador Retrievers leven.

Gemeenschappelijke gezondheidsproblemen

  • Heupdysplasie: Deze erfelijke aandoening leidt tot een slechte anatomie van het heupgewricht. Wanneer het heupgewricht in slechte vorm is, veroorzaakt lopen of rennen ontstekingen. Na verloop van tijd leidt dit tot remodellering van het gewricht en vroege artritis. De grootste impact in termen van levensduur, is dat heupdysplasie het moeilijk maakt om te bewegen, waardoor de hond aankomt. Zoals u al weet, is overgewicht niet het beste nieuws in termen van levensverwachting.
  • Progressieve Retinale Atrofie (PRA): Dit tast de ogen aan en veroorzaakt degeneratie van het netvlies. Dit leidt tot vroege blindheid. Hoewel niet direct levensbedreigend, loopt een jonge hond die blind wordt een groter risico om tegen de weg aan te lopen of niet meer vrij te kunnen rennen om voldoende calorieën te verbranden om slank te blijven.
  • Door inspanning veroorzaakte instorting: Experts melden dat 30-40% van de gezonde Labs drager zijn van deze ziekte. Degenen die de genen van beide ouders erven, kunnen plotseling instorten bij zware inspanning, en binnen een minuut of twee weer opstaan. Dit is geen grote schok. In enkele zeldzame gevallen gaat deze instorting echter gepaard met ernstige hyperthermie (verhoogde lichaamstemperatuur). Gelukkig is dit zeldzaam, maar het kan fataal zijn.
  • Epilepsie: Sommige Labrador Retrievers zijn gevoelig voor epilepsie (aanvallen zonder bekende oorzaak). Voor de meeste honden kan epilepsie onder controle worden gehouden met medicijnen. Langdurige aanvallen, bekend als ‘status epilepticus’, kunnen echter fataal zijn. Bovendien houden sommige vormen van epilepsie verband met agressie na de aanval, wat kan leiden tot euthanasie om gedragsredenen.
  • Obesitas: Helaas is het grootste risico voor de levensverwachting van Labrador Retrievers hun eigen eetlust!

Gezondheid geteste ouders en de invloed op de levensverwachting van Labradors

Soms is niet de levensverwachting belangrijk, maar de kwaliteit van het leven. Een Labrador Retriever met pijnlijke heupen kan niet ten volle van het leven genieten.

Ze beginnen dan aan een vicieuze cirkel waarbij eten hun grootste plezier in het leven wordt. Na verloop van tijd stapelen de kilo’s zich op, wat helaas de levensduur verkort.

Daarom spelen gezondheidstesten zo’n belangrijke rol bij het verlengen van de levensverwachting en levenskwaliteit van Labrador Retrievers.

Er bestaan screeningprogramma’s voor heup- en elleboogdysplasie, PRA en andere overerfbare aandoeningen. Hierdoor kunnen fokkers alleen ouderdieren gebruiken die vrij zijn van overerfbare aandoeningen voor de fok.

Dit betekent dat de volgende generatie pups een veel betere kans heeft om een lang en gezond leven te leiden. Iets wat elke eigenaar wil voor zijn beste maatje.

Hopelijk is het antwoord op de vraag hoe lang Labrador Retrievers leven binnenkort iets langer!

Meer Labrador lectuur

Als je graag meer te weten komt over Labradors in het algemeen, hebben we een heleboel geweldige gidsen voor je.

Bekijk ze hier:

Bronnen

Levensduur en sterfte van honden in eigendom in Engeland, The Veterinary Journal, Volume 198, Issue 3, December 2013.

Effecten van dieetbeperking op levensduur en leeftijdsgebonden veranderingen bij honden, Journal of the American Veterinary Medical Association, 1 mei 2002, Vol. 220, No. 9.

Levensduur van Britse hondenrassen en de relaties met geslacht, grootte, cardiovasculaire variabelen en ziekte, VetRecord