Hoe lang leven Golden Retrievers – Golden Retriever Levensduur Gids

hoe lang leven golden retrievers

Hoe lang leven Golden Retrievers, en hoe kun je ze helpen zo lang mogelijk te leven? Golden Retrievers leefden gemiddeld zo’n 16 jaar, maar nu is dat helaas eerder 10 tot 12 jaar. Dit is vooral te wijten aan de toenemende gevallen van kanker bij dit vriendelijke, aanhankelijke ras. Maar er zijn ook andere factoren. Vandaag gaan we kijken naar de gemiddelde levensduur van de Golden Retriever, de langst levende Goldens en hoe u uw Golden Retriever pup kunt helpen om zo oud mogelijk te worden en toch gezond te blijven.

Inhoud

Als je een Golden Retriever hebt of erover denkt er een te adopteren, vraag je je waarschijnlijk af hoe lang doen Golden Retrievers leven. In dit artikel kijken we uitgebreid naar de typische levensduur van een Golden Retriever en hoe u uw Goldie kunt helpen om een zo lang en gelukkig mogelijk leven te leiden.


Golden Retrievers als huisdier

Golden Retrievers zijn een uiterst populaire hond. Ongetwijfeld komt deze populariteit voort uit het feit dat het uiterst geschikte huisdieren zijn. Ze zijn vriendelijk, intelligent en uiterst toegewijd aan hun baasjes. Een van de eerste dingen die je echter moet uitzoeken voordat je eventueel een nieuw huisdier adopteert, is hun levensduur.

Uw huisdier zal immers zijn hele leven van u afhankelijk zijn voor verzorging, en u moet er zeker van zijn dat u het dier daadwerkelijk kunt verzorgen zolang het leeft. In dit artikel beantwoorden we de vraag “Hoe lang leven Golden Retrievers?” en bespreken we welke factoren van invloed zijn op de levensduur van een Golden Retriever.

Hoe lang leven Golden Retrievers?

Tegenwoordig is de gemiddelde levensduur van een Golden Retriever tussen de 10 en 12 jaar. Nog maar tientallen jaren geleden werden Golden Retrievers echter veel ouder, meestal rond de 16 tot 17 jaar.

Lange tijd waren wetenschappers verbijsterd waarom de levensduur van de Golden Retriever zo snel daalde zonder duidelijke oorzaak.

Om erachter te komen waarom Golden Retrievers nu eerder sterven dan enkele tientallen jaren geleden, ontwierpen wetenschappers een onderzoek dat rekening houdt met omgevingsfactoren, genen en gezondheidsomstandigheden die de levensduur van een Golden Retriever kunnen beïnvloeden. We zullen dit onderzoek en de gevolgen ervan later in ons artikel bespreken. Laten we voor nu eens kijken hoe specifiek kanker de levensduur van een Golden Retriever beïnvloedt.

Golden Retriever Levensverwachting en Kanker

Golden Retrievers sterven meer aan botkanker, lymfoom en bloedkanker dan enig ander ras. En niemand weet waarom. Golden Retrievers zijn ook vatbaarder voor andere soorten kanker, zelfs op jonge leeftijd. Bij een Golden Retriever werd bijvoorbeeld baarmoedercarcinoom, of baarmoederkanker, vastgesteld toen hij pas 10 maanden oud was!

Dit is het jongste geval van dit type kanker dat ooit is gemeld. Sommige factoren zijn in verband gebracht met dit verhoogde risico op kanker. Volgens een studie leidde het vroegtijdig castreren van Golden Retrievers tot een verhoogd voorkomen van bepaalde kankers en heupproblemen.

Onderzoek naar de factoren die bijdragen aan de korte levensduur van Golden Retrievers is echter pril en niet overtuigend. We weten niet precies waarom Golden Retrievers plotseling eerder sterven dan tientallen jaren geleden. Er is echter een studie die daar verandering in wil brengen.

Hoe Lang Leven Golden Retrievers Studie

Een studie wordt uitgevoerd door de Morris Animal Foundation en is net in 2015 van start gegaan. Deze studie kijkt naar een aantal factoren, van zware metalen in het water tot de routine van het huisdier en zelfs fysieke eigenschappen, om te ontdekken of er een verband bestaat tussen deze factoren en kanker.

Het belangrijkste doel, volgens Veterinary News, is het creëren van een uitgebreide database van meer dan 3.000 raszuivere Golden Retrievers. Deze database zal dan worden gebruikt om te beoordelen of er aandoeningen en levensstijlen zijn die correleren met het optreden van kanker.

Hoewel het onderzoek nog lang niet afgelopen is en het waarschijnlijk nog tien jaar zal duren voordat het voltooid is, zijn de wetenschappers hoopvol dat ze de oorzaak zullen ontdekken achter het stijgende kankerpercentage en de snel dalende levensduur van deze geliefde honden. In de tussentijd is het waarschijnlijk dat de levensduur van Golden Retrievers zal blijven dalen.

hoe lang leven golden retrievers

Hoe Lang Leven Golden Retrievers Andere Factoren

Natuurlijk zijn er ook andere factoren die bijdragen aan de levensduur van de Golden Retriever. Golden Retrievers zijn gevoelig voor heup- en gewrichtsproblemen. Hoewel deze waarschijnlijk niet de dood van een Golden Retriever zullen veroorzaken, kunnen gewrichts- en heuppijn hun levenskwaliteit sterk verminderen.

Gelukkig zijn er enkele dingen die u kunt doen om de waarschijnlijke levensduur van uw Golden Retriever te verlengen. Uw hond op een gezond gewicht houden kan het risico op gewrichts- en heupproblemen verminderen, en misschien zelfs het risico op kanker.

Eén studie vond een verband tussen commerciële graanvrije diëten en gezondheidsproblemen zoals taurinetekort en verwijde cardiomyopathie bij Golden Retrievers. Hun ontwikkeling is vaak multifactorieel, en beïnvloed door een aantal zaken. Maar het blijft belangrijk dat uw Golden een gezond en evenwichtig dieet krijgt.

Het kiezen van een Golden Retriever pup die genetisch niet vatbaar is voor gezondheidsproblemen kan ook helpen. Hoewel het soms moeilijk is om honden met gezonde genen te identificeren, moet u altijd de gezondheid van de recente voorouders van een puppy controleren om er zeker van te zijn dat zij geen heupproblemen hebben. Een pup waarvan de ouders slechte heupen hebben, zal waarschijnlijk zelf ook slechte heupen hebben.

Oudste levende Golden Retriever

De oudste nog levende Golden Retriever was 20 jaar oud toen hij overleed.

Hoe lang kan een Golden Retriever leven?

De meeste Golden Retrievers worden tussen de 10 en 12 jaar oud. Genetische factoren spelen een grote rol in hoe lang een bepaalde hond leeft. Genetische factoren spelen waarschijnlijk een rol in de vatbaarheid van een huisdier voor kanker, wat hun levensduur aanzienlijk kan verkorten.

Heup- en botproblemen kunnen ook een rol spelen in de levenskwaliteit van een hond naarmate hij ouder wordt. Genetische factoren spelen ook een rol bij deze aandoeningen, hoewel overgewicht ook een grote factor is in de levensduur van de Golden Retriever.

Heeft u een Golden Retriever? Laat ons weten hoe oud ze zijn in de commentaren hieronder!

Lezers hielden ook van

Referenties en verder lezen

  • “FAQ.” Goldheart Golden Retrievers.
  • Smith, Gail. “Evaluation of risk factors for degenerative joint disease associated with hip dysplasia in German Shepherd Dogs, Golden Retrievers, Labrador Retrievers, and Rottweilers.” Journal of the American Veterinary Medical Association. 2001.
  • “Genetische Welzijnsproblemen van Gezelschapsdieren.” Universiteiten Federatie voor Dierenwelzijn.
  • Vogelsang, Jessica. “Golden retriever studie confronteert hartzeer van kanker met ongeëvenaarde veterinaire onderzoeksinspanning.” Veterinary News. 2014.
  • “Golden Retriever Lifetime Study.” Morris Animal Foundation.
  • Riva, Gretel. “Neuting Dogs: Effects on Joint Disorders and Cancers in Golden Retrievers.” PLOS One. 2013.
  • Cave. “Uteruscarcinoom bij een 10 maanden oude golden retriever.” Journal of Small Animal Practice. 2006.
  • “Waarom sterven Golden retrievers vaker aan kanker dan enig ander ras?” Daily Mail. 2015.
  • “Golden Retriever.” American Kennel Club.
  • Kaplan, Joanna (et al). “Taurine Deficiency and Dilated Cardiomyopathy in Golden Retrievers Fed Commercial Diets”. PLOS One. 2018.