Engelse Bulldog Levensduur: Hoe lang leven Engelse Bulldogs?

Engelse Bulldog levensduur

In dit artikel bekijken we alle aspecten van de levensduur van de Engelse Bulldog. We willen allemaal weten hoe lang onze huidige of toekomstige huisdieren zullen leven. En willen weten of er gezondheidsproblemen zijn die hun leven kunnen verkorten.

We houden ook van onze honden, en we willen dat ze er zo lang mogelijk zijn. Daarom is het voor ons vanzelfsprekend om zoveel mogelijk antwoorden te vinden met betrekking tot hun levensverwachting.

Dus hoe lang leven Engelse Bulldogs? Dit is een zeer belangrijke vraag die de moeite waard is om te stellen.

Allereerst, als u op zoek bent naar meer informatie over Engelse Bulldogs of ontdekt dat dit artikel andere vragen oproept over dit interessante ras, kunt u hier onze complete rasgids bekijken.

Engelse Bulldogs zijn populaire honden

De Engelse Bulldog is een zeer populair ras en werd door de American Kennel Club (AKC) juist dit afgelopen voorjaar (20 maart 2019) als 5e van de 192 soorten honden gerangschikt.

De Engelse Bulldog is loyaal, aanhankelijk en moedig. Plus, het is hun volgzame aard die hen zo populair maakt en hen ook geweldige familie huisdieren maakt.

Nog een andere eigenschap die de Engelse Bulldog zo’n gewilde hond maakt, is hun aanpassingsvermogen. Om deze reden kunnen Engelse Bulldoggen gedijen in zowel kleine als grote huizen.

Hoe lang leven Engelse Bulldogs?

Net als elk ander ras is de levensduur van de Engelse Bulldog variabel. Verschillende studies kijken naar hun levensduur. Helaas is de gemiddelde levensduur van de Engelse Bulldog niet erg lang.

Uit een studie van de UK Kennel Club en de British Small Animal Veterinary Association bleek dat de gemiddelde levensduur voor de Engelse Bulldog slechts 8,25 jaar was. En slechts 8,9% zou gestorven zijn aan “ouderdom”.

Evenzo meldde deze studie uit 2013 dat de gemiddelde levensduur van Engelse Bulldogs 8,4 jaar is.

Daarentegen geeft één bepaalde studie uit 2010 een iets ander gemiddelde voor de levensduur van de Engelse Bulldog. Deze studie vond dat de gemiddelde levensduur van de Engelse Bulldog slechts 6,29 jaar is en suggereert een beetje variatie in het gemiddelde.

Ze werden ooit beschouwd als zeer gezonde honden met een gemiddelde levensduur van 10 jaar. Maar nu is de gemiddelde levensduur van de Engelse Bulldog slechts ongeveer 6 tot 8 jaar.

Dus waarom is de levensduur van de Engelse Bulldog zo kort? En hoe kunnen we helpen om hun levensverwachting te verhogen?

Engelse Bulldog Levensduur vergeleken met andere rassen

Al deze studies meldden dat de gemiddelde levensduur van de Engelse Bulldog ver onder die van de gemiddelde hond ligt. Op basis van de bovengenoemde studies is de levensduur van de Engelse Bulldog ongeveer 30% korter dan het gemiddelde onder de meeste andere rassen.

Waarom is er zo’n verschil in levensduur in vergelijking met andere rassen? We gaan het nader bekijken.

Engelse Bulldog levensduur

Factoren die de levensduur van de Engelse Bulldog beïnvloeden

Er zijn veel factoren die de levensduur van alle rassen kunnen beïnvloeden. Dit omvat: hun omgeving, hun dagelijkse voeding en hun bewegingsroutines.

Interessant is dat de grootte van een hond vaak bijdraagt aan zijn levensduur. Kleine honden leven over het algemeen langer dan grotere honden. De Engelse Bulldog behoort tot de middelgrote honden en heeft dus een gemiddelde levensduur.

De meeste problemen die de levensduur van de Engelse Bulldog beïnvloeden hebben te maken met fokken en gezondheid. We zullen deze redenen hierna onderzoeken.

Engelse Bulldog levensduur en fokken

Hoe lang leven Engelse Bulldogs? Gelukkig staat het antwoord daarop niet vast.

Door andere hondenrassen in de genenpoel te introduceren, is het mogelijk veel van de huidige gezondheidsproblemen te verhelpen. En de genetische diversiteit kan worden verbeterd.

In feite zijn zulke pogingen al gedaan, en hebben gezondere honden opgeleverd.

Er is echter weerstand van sommige Engelse Bulldog fokkers tegen het veranderen van de algemene vorm en genen van een Engelse Bulldog. Ze zijn bang dat het ras daardoor in wezen geen Engelse Bulldog meer zou zijn.

Zouden ze nog steeds een Engelse Bulldog zijn als hun gezichten niet meer geplet waren en hun lichamen niet meer zo kort en dik?

Sommige fokkers proberen een andere weg in te slaan. Zij proberen de gezondheid van het ras te verbeteren door zorgvuldig alleen de gezondste bulldogs bij elkaar te fokken.

Toch wordt dit omgekeerde fokken door sommigen in twijfel getrokken. Zij geloven dat de huidige Bulldogs zo ongezond zijn dat pogingen om het ras te verbeteren meer tijd kosten dan het waard is.

Onethisch fokken

Aan de andere kant heeft de wijdverbreide populariteit van de Engelse Bulldog ook bewezen kostbaar te zijn voor deze lieve, geduldige en goedaardige honden. Meer Engelse Bulldogs worden onethisch gefokt naarmate de vraag toeneemt. Dit heeft geleid tot een groot aantal gezondheidsproblemen en heeft de levensverwachting van de Engelse Bulldog verlaagd.

Veel van deze gezondheidsproblemen zijn ontstaan door inteelt. Zoals gemeld in het Canine Genetics and Epidemiology Journal dat “het fokken van de Engelse Bulldog voor uitersten van brachycephalie, chondrodysplasie, huidvouwen, en kinderlijk uiterlijk en persoonlijkheid een niveau van door de mens gestuurde positieve selectie heeft vereist.”

Met andere woorden, jarenlang fokken met Engelse bulldogs ten gunste van “geplette gezichten”, huidplooien, kleine gestalte en andere kinderlijke kenmerken heeft ertoe geleid dat de Engelse bulldog een van de meest ongezonde hondenrassen ter wereld is geworden.

Engelse Bulldog Levensduur en Gezondheidsproblemen

Het antwoord op de vraag “Hoe lang leven Engelse Bulldogs?” wordt sterk beïnvloed door het aantal gezondheidsproblemen dat dit hondenras teistert.

Veel gezondheidsaandoeningen dragen bij aan de relatief korte levensduur van de Engelse Bulldog. Inclusief hartproblemen en ademhalingsproblemen.

Laten we de gezondheidsproblemen van de Engelse Bulldog nader bekijken en een vollediger begrip krijgen van waarom deze honden ons zo snel lijken te verlaten.

Engelse Bulldog levensduur

Engelse Bulldog Levensduur: Hart-, blaas- en nierproblemen

Hartziekte

Hartziekte kan zich zowel bij jongere als oudere Engelse Bulldoggen ontwikkelen. Maar als het vroegtijdig wordt ontdekt, kan het vaak met medicijnen worden behandeld. Vroege opsporing helpt uw hond om nog vele jaren te leven.

Zowel regelmatige gebitsverzorging als gewichtsbeheersing dragen in hoge mate bij tot het voorkomen van hart- en vaatziekten, waarover later meer.

Enkele tekenen van hartaandoeningen zijn een verlies van eetlust, een gebrek aan interesse in beweging, ademhalingsmoeilijkheden en hoesten. Raadpleeg uw dierenarts als u tekenen van hartziekte bij uw huisdier opmerkt. Diagnostische harttesten zijn ook beschikbaar.

Blaas- en nierstenen

Engelse Bulldoggen hebben een hoger risico op het ontwikkelen van blaas- of nierstenen. Deze aandoening komt vaker voor bij vrouwelijke honden.

Het kan pijnlijk zijn en veranderen in een ernstige, levensbedreigende aandoening als een steen een volledige obstructie veroorzaakt. In dat geval kan de blaas scheuren.

U kunt stenen behandelen met een dieet, een niet-chirurgische of een chirurgische ingreep. Een preventief dieet wordt aanbevolen als men in het verleden stenen heeft gehad.

Als uw hond bloed in zijn urine heeft, moeilijk of niet kan plassen, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Regelmatig urineonderzoek wordt aanbevolen als proactieve maatregel.

Engelse Bulldog Levensduur en ademhalingsstoornissen

Brachycephalisch syndroom

De overgrote meerderheid van de Engelse bulldoggen lijdt aan brachycephalie.

Met hun korte snuiten en platte gezichten, hebben Engelse Buldoggen extra weefsel in hun luchtwegen. Ze hebben dezelfde hoeveelheid weefsel als andere honden, maar door hun korte, platgedrukte gezichten kan het overtollige weefsel nergens heen.

Dit veroorzaakt ademhalingsmoeilijkheden en andere ademhalings- en spijsverteringsproblemen. Engelse Buldoggen zijn vaak winderig door de extra luchtinname, zijn gevoelig voor een hitteberoerte, en kunnen longontsteking krijgen door voedsel dat in hun longen wordt ingeademd.

Tekenen van ademhalingsproblemen zijn: luid ademen, hoesten, blauw getint tandvlees, flauwvallen en inspanningsintolerantie. Neem contact op met uw dierenarts als uw hond tekenen van ademhalingsmoeilijkheden vertoont. Een ernstig geval kan een operatie vereisen.

Keelverlamming

Bij oudere Engelse Buldoggen kan verlamming van de stembanden optreden. De verlamde stembanden hangen in de luchtweg en belemmeren de ademhaling.

Luister naar een luide, luidruchtige ademhaling. Deze aandoening kan ernstig worden en honden kunnen neervallen en moeite hebben om effectief te ademen.

U kunt milde gevallen thuis beheren met medicijnen. Het is belangrijk op te merken dat de prevalentie van deze aandoening kan toenemen bij warm, vochtig weer.

Engelse Bulldog Levensduur en Gewrichtsproblemen

Heup en Elleboog Dysplasie

Dysplasie verwijst naar een abnormale gewrichtsstructuur die leidt tot gedeeltelijke of volledige ontwrichting. Engelse Bulldoggen zijn gevoelig voor heup- en elleboogdysplasie die ook kan leiden tot artritis. Deze aandoening wordt waarschijnlijker naarmate de hond ouder wordt.

Een goede indicator van dysplasie is als uw hond moeite heeft met opstaan vanuit een liggende positie, of kreupelheid in de poten vertoont.

Een vroege diagnose kan helpen bij de pijnbestrijding en de kwaliteit en lengte van de levensduur van de Engelse Bulldog helpen verhogen.

Hemivertebrae

Hemivertebrae is een aandoening die wordt gekenmerkt door wigvormige ruggenwervels die krommingen in de wervelkolom kunnen veroorzaken. Het is een aandoening waarmee de Engelse Bulldog wordt geboren en die schade aan het ruggenmerg en invaliditeit kan veroorzaken.

Een pup die helemaal geen staart lijkt te hebben, heeft wellicht meer kans om te lijden als gevolg van deze kwestie. Röntgenfoto’s kunnen afwijkingen aan de ruggengraat van puppy’s opsporen. Een vroege diagnose kan helpen om verdere schade, verergerd door lichaamsbeweging of gewichtstoename, te voorkomen.

Hoe Lang Leven Engelse Buldoggen: Met Andere Algemene Factoren

Enkele algemene factoren die bijdragen aan de levensverwachting van een hond zijn zaken als de Engelse Bulldoggen leeftijd en grootte. Andere factoren die een hondeneigenaar meer in de hand heeft zijn gebitsverzorging, vaccinaties, preventieve behandeling van parasieten en gewichtsbeheersing.

Wees proactief over potentiële en bekende problemen die uw Engelse Bulldog kan ontwikkelen. Het zal hen de beste kans geven op een lang en gelukkig leven.

Hieronder volgen die problemen waar u zich bewust van moet zijn en tips over wat u kunt doen om uw harige vriend gezond te houden.

Engelse Bulldog levensduur en gebitsproblemen

Net als mensen krijgen honden tandplak en tandsteen op hun tanden. Net als bij mensen kan deze opbouw, zonder de juiste tandverzorging, leiden tot infecties in de tanden en het tandvlees.

Verwaarlozing van het gebit kan ernstig worden en mogelijk grote gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals lever- en nierschade. Het vermindert zelfs de levensverwachting van uw huisdier met 1 tot 3 jaar.

Engelse Bulldogs zijn brachycephalisch, wat betekent dat ze korte, brede hoofden hebben. Daardoor lopen ze meer risico op gebitsproblemen.
Hun kleine mond betekent dat hun tanden te dicht op elkaar staan. Als gevolg daarvan kan overbevolking pijn en tandvleesproblemen veroorzaken.

Eenvoudigweg 3 keer per week de tanden van uw hond poetsen kan helpen om ze gezond te houden en de kans op deze tandgerelateerde gezondheidsproblemen te verminderen.

Engelse Bulldog levensduur en obesitas

Gewichtsbeheersing is belangrijk voor de levenskwaliteit en levensverwachting van uw hond. Engelse Bulldogs zijn bijzonder gevoelig voor gewichtstoename. Dus, hoe smekend die droevige oogjes ook mogen zijn, u moet de drang weerstaan om u over te geven aan tafelresten of extra traktaties.

Honden met overgewicht lopen het risico hartkwalen, stofwisselingsstoornissen, spijsverteringsstoornissen en rugpijn te ontwikkelen. Engelse Bulldoggen zijn al gevoelig voor gewrichtsproblemen en extra gewicht zal dit probleem alleen maar verergeren.

Houd u aan een maaltijdplan dat past bij de leeftijd en het ras van uw hond en gebruik hondenvoer van hoge kwaliteit.

Engelse Bulldog Levensduur en te voorkomen ziekten

U kunt een aantal niet-vererfelijke ziekten gemakkelijk voorkomen met routine vaccinaties en onderhoudsmedicatie. Routinevaccinaties kunnen het parvovirus, distemper, hepatitis en hondsdolheid omvatten. Praat met uw dierenarts over mogelijkheden om teken, vlooien en wormen te bestrijden.

De levensduur van uw Engelse Bulldog verlengen

Als eigenaar van een huisdier zijn er veel dingen die u kunt doen om de levensverwachting van uw Engelse Bulldog te maximaliseren. Een paar daarvan zijn ijver en aandacht voor de verzorging van uw hond en zijn gebit. En ervoor zorgen dat uw hond een gezond gewicht behoudt door goede voeding en lichaamsbeweging.

Daarnaast is het belangrijk dat u zich bewust bent van de unieke beperkingen van uw hond:

Brachycephale honden kunnen niet zwemmen. Hun hoofd en borst zijn veel groter en zwaarder dan hun achterhand, waardoor ze zinken. Verdrinking is een reëel risico voor Engelse Bulldoggen, dus om uw hond veilig te houden doet u hem altijd een Engels Bulldog zwemvest aan, en houdt u toezicht in de buurt van water.

Engelse Bulldogs zijn ook zeer gevoelig voor de temperatuur en kunnen zeer snel oververhit raken. Ze kunnen zelfs in korte tijd op een warme dag een hitteberoerte krijgen. Wees voorzichtig met het uitlaten van uw Engelse Bulldog bij warm weer en laat ze niet te lang in zo’n omgeving.

En natuurlijk bevelen wij ook regelmatige gezondheidscontroles bij een dierenarts aan.

Engelse Bulldog levensduur

Het kiezen van een gezonde Engelse Bulldog Puppy’.

Bij het zoeken naar een Engelse Bulldog puppy is het vinden van een gerenommeerde fokker bijzonder belangrijk. Met de slechte fokpraktijken en inteelt die dit specifieke hondenras teistert, geeft dit u de beste kans op een gezondere hond. Een gezondere hond is waarschijnlijk ook duurder dan een hond van een onethische fokker.

Bij bijna de helft van alle Engelse Bulldoggen wordt een ernstige gezondheidstoestand vastgesteld voordat ze twee jaar worden. Dus zowel een gerenommeerde fokker als testen zijn belangrijk voor eventuele gezondheidsproblemen.

Aanbevolen testen

Er zijn enkele DNA-testen beschikbaar voor bepaalde erfelijke aandoeningen. Aanbevolen gezondheidstesten voor fokkers door de UK Kennel Club omvatten een DNA-test-HUU (Hyperuricosuria) die test op aanleg voor nier- en blaasstenen, en het Bulldog Breed Council Health Scheme (Bronze Level).

Stel uw fokker vragen over afstamming en testen. Een goede fokker moet graag al uw vragen beantwoorden en het bewijs van de testen leveren. Vraag indien mogelijk om de ouders van uw pup te zien en verzeker u ervan dat ze gezond lijken.

Aan de andere kant kan het adopteren van een reddingshond een andere geweldige optie zijn als u kijkt naar een Engelse Bulldog. De band die wordt opgebouwd met een redding kan heel bijzonder en bevredigend zijn.

Andere, gezondere rassen, die u misschien wilt overwegen zijn:

Oudste levende Engelse Bulldog

De Facebook groepspagina “The Oldest Bulldogs Around the World” deelt informatie over Engelse Bulldogs. Dat is al 8 jaar zo. Er zijn een paar meldingen gedaan door Bulldog eigenaren van honden die het afgelopen voorjaar (2019) 16 jaar zijn geworden.

Eén eigenaar uit Cleveland, Ohio, VS, meldde zelf dat haar hond, Oliver, tot een ongelooflijke 20 jaar oud werd en in januari 2018 overleed.

Hoe lang leeft de Engelse Bulldog?

De zachtheid, het goedmoedige temperament en het aanpassingsvermogen van de Engelse Bulldog maken van hen een geweldig gezinshuisdier. Dit ras is gewild. Helaas is dat ten koste gegaan van hun gezondheid en algemene levensverwachting.

Kortom, de Engelse Bulldog heeft met slechts 6 tot 8 jaar een veel kortere levensduur dan de gemiddelde hond. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen voor oudere en jongere Engelse Bulldogs, afhankelijk van alle factoren die we hebben besproken.

Hun populariteit heeft geleid tot slechte fokpraktijken. Bijgevolg hebben ze een aantal veel voorkomende gezondheidsproblemen. Hopelijk zien we een statistische verandering in de levensduur van de Engelse Bulldog in de toekomst als dierenartsen en fokkers proberen de onethische fokpraktijken van dit hondenras te corrigeren.

Als u kiest voor een Engelse Bulldog, zijn het vinden van een betrouwbare fokker en gewetensvolle zorg voor uw hond beide essentieel voor het bevorderen van een optimale gezondheid en levensverwachting.

Heeft u een Engelse Bulldog?

Laat ons weten hoe oud ze zijn in de commentaren hieronder!

Gerelateerde artikelen

Referenties

Verder lezen

Dit artikel is uitgebreid herzien en bijgewerkt voor 2019.