Hoe lang leven honden? Een complete gids voor de levensduur van honden

hoe lang leven honden

In dit artikel gaan we kijken naar een van de meest voorkomende puppy-oudervragen: hoe lang leven honden?

Wanneer u erover denkt een nieuwe puppy in huis te nemen, wilt u er zeker van zijn dat hij zo lang mogelijk bij u zal zijn.

De vraag naar de levensduur van honden is echter niet een vraag die snel beantwoord kan worden.

Hoe lang kan een hond leven?

De levensduur van honden varieert enorm en het antwoord op de vraag hoe lang een hond kan leven hangt af van verschillende factoren.

Van het fokken en de genetica van de hond, tot uw levensstijl en de manier waarop u voor uw hond zorgt.

Laten we dus eens kijken naar de levensverwachting van verschillende honden. We zullen ontdekken welke invloed we kunnen hebben op hoe lang onze hond zal leven als we een nieuwe puppy mee naar huis nemen.

Hoe lang leven honden gemiddeld

De gemiddelde levensduur van een hond is 11 tot 12 jaar.

Uit een studie van meer dan 15.000 honden bleek dat 20% van de onderzochte honden ouder werd dan hun 14e verjaardag, maar minder dan 10% haalde de 15e verjaardag.

Maar niet alle honden, of hondenrassen, halen de oude dag.

Helaas is het niet echt nuttig om de gemiddelde levensverwachting van honden in het algemeen te kennen. Dat komt omdat de verschillen tussen hondenrassen, maten en structuren zo enorm verschillen. Ook de opvoeding en levensstijl van een hond kunnen van invloed zijn op de levensverwachting.

hoe lang leven honden

Veel hondenrassen die gemiddeld op jongere leeftijd sterven, zijn eigenlijk nooit oud geworden. In plaats daarvan zijn deze honden op volwassen leeftijd overleden. Dit kan te wijten zijn aan inherente problemen met hun structuur of genetica.

Als u een idee wilt hebben hoe lang uw eigen huishond zal leven, zult u met veel meer informatie rekening moeten houden. Daar gaan we hieronder dieper op in.

Maar laten we eerst eens nagaan wat de leeftijd van uw hond eigenlijk betekent in menselijke termen.

Hoe lang is een hondenjaar?

Wanneer we kijken naar de levensverwachting en leeftijden van honden, willen veel mensen weten hoe ze hondenjaren kunnen omrekenen naar mensenjaren.

Zij zoeken een hondenleeftijd calculator, of hondenleeftijd grafiek, om hen te laten zien in welke levensfase hun hond zich bevindt naar onze menselijke maatstaven.

Hondenjaren naar menselijke jaren

Er is een algemeen gezegde dat één hondenjaar gelijk is aan 7 mensenjaren.

Dit betekent bijvoorbeeld dat een hond van vijf jaar oud gelijk is aan een mens van 35 jaar oud. Wat een beetje logisch is als je kijkt naar een ras dat in totaal ongeveer 12 jaar leeft. Aan het eind van hun leven zijn ze gelijk aan iemand van begin 80 – de gemiddelde leeftijd waarop mensen overlijden.

Helaas is dit systeem, hoewel leuk, niet erg logisch. Honden zijn anders dan mensen. Ze groeien en rijpen in een ander tempo. Hun levensduur is gekoppeld aan hun ras en achtergrond op een manier die dramatisch verschillende voorspellingen geeft.

Deze berekening is ongelooflijk onnauwkeurig als je kijkt naar een hond wiens ras, genetica en omgeving hem hebben ingesteld op een levensduur van ongeveer 16 jaar.

Ontdek hoe lang honden leven in dit artikel over de levensduur van honden.
De leeftijd van honden in mensenjaren is een beetje leuk, begrijp me niet verkeerd. Het is echter geen serieuze manier om uit te zoeken hoe je een hond het beste kunt begrijpen en beheren.

Waar het om gaat is het leven van uw hond in termen van zijn geluk. Hem helpen zo lang mogelijk te leven, in de best mogelijke gezondheid.

Factoren die de levensverwachting van honden beïnvloeden

We weten allemaal dat gezonde individuen meer kans hebben om langer te leven dan hun ongezonde vrienden.

De gezondheid van uw hond is afhankelijk van zijn genetica, zijn structuur en zijn levensstijl.

Om echt te begrijpen hoe we een hond kunnen helpen langer te leven, moeten we elk van deze aspecten afzonderlijk bekijken. We moeten dieper gaan!

Hoe lang leven honden – voedingsfactoren

Wat u uw puppy te eten geeft vanaf het moment dat u hem thuisbrengt, heeft invloed op hoe gezond hij is.

Het is aangetoond dat het geven van een beperkt dieet aan een hond voor de duur van zijn leven zijn verwachte levensduur verlengt. Dit kan ook hun levenskwaliteit verbeteren door het uitstellen van aandoeningen zoals artrose.

Hoe lang kan een hond leven? Ontdek het in Hoe lang leven honden?

Eén studie suggereert zelfs dat de kans op kanker bij honden toeneemt door overgewicht of obesitas. Obesitas verhoogt de kans op verschillende levensbeperkende gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten en het metabool syndroom.

Overgewicht bij uw hond kan dus levensverkortend werken.

Daarom is het beperken van de voeding van uw hond een goede manier om hem te helpen langer te leven.

Het ras van uw hond

Het ras van uw hond heeft een dramatische invloed op zijn levensverwachting.

Er zijn verschillende grote studies uitgevoerd. Deze vergeleken de sterfte en levensduur van verschillende hondenrassen, inclusief kruisingen.

De gegevens die zij verzamelden en analyseerden waren onthullend. Het is bijvoorbeeld duidelijk te zien dat de afstamming van je hond een enorme invloed heeft op het bepalen van de lengte van het leven van een hond.

Levensverwachting van honden per ras

Een goede manier om een voorspelde levensduur voor een hond vast te stellen is te kijken naar de levensverwachting per ras.

Om verschillende redenen zullen sommige hondenrassen aanzienlijk langer leven dan hun soortgenoten.

Aan de oudste kant van het spectrum staan sommige hondenrassen erom bekend wel 17 jaar of langer te leven. Aan de andere kant vertrekken sommige helaas nog voor ze hun 6e verjaardag bereiken.

Honden levensverwachting grafiek

Ik heb een grafiek gemaakt met de levensverwachting per hondenras, gebaseerd op een paar grote wetenschappelijke studies.

Fascinerende levensverwachting van honden van How Long Do Dogs Live

Langst levende hondenras

De langst levende hondenrassen omvatten de volgende:

Al deze rassen zouden gemiddeld ongeveer 13 jaar of langer moeten leven.

Kortst levende hondenras

Tot de kortst levende hondenrassen behoren de volgende:

die helaas allemaal een levensduur hebben van gemiddeld minder dan 7 jaar.

Deze korte levensduur is helaas vaak gerelateerd aan erfelijke problemen door extreme bouw. Deze kunnen bestaan uit brachycephalie (platte gezichten), en opgeblazenheid bij honden met een diepe borstkas. Over brachycephalische honden later meer.

De grotere rassen op deze korte levensduur lijst hebben ook de neiging vatbaar te zijn voor hartproblemen.

Natuurlijk zijn veel honden van gemengd ras. Vaak hoor je mensen beweren dat ‘mormels’ langer leven dan rashonden. Maar is dat echt waar? Hoe lang leven mormels in vergelijking met rashonden?

Leven mormels langer dan rashonden?

In een onderzoek naar lichaamsgewicht en ras analyseerden wetenschappers gegevens van zowel raszuivere als gekruiste honden. In een studie van meer dan 23.000 honden bleek dat rashonden in dezelfde gewichtsklasse als mormels jonger stierven.

Een andere studie keek naar de levensduur van huishonden. Het richtte zich op 5.095 bevestigde sterfgevallen. Uit deze studie bleek dat honden van gemengde rassen gemiddeld 1,2 jaar langer leven dan hun raszuivere soortgenoten.

in 2018 bevestigde een Japanse studie van gezelschapshonden verder een paar dingen. Ten eerste dat de levensverwachting van gezelschapshonden in Japan de afgelopen 30 jaar is toegenomen. Ten tweede dat de levensverwachting van gekruiste honden aanzienlijk hoger is dan de levensverwachting van zuivere rassen.

Het ras van uw hond of het gebrek daaraan is echter niet de enige factor waarmee rekening moet worden gehouden.

Hoe lang leven honden – het belang van grootte

Kleinere honden leven gemiddeld langer dan hun grotere hondenneven.

In een studie uit 2013 van duizenden honden werd een duidelijk verband aangetoond tussen de grootte van een hond en zijn levensduur. Toenemend lichaamsgewicht correleert negatief met levensduur.

Hoe lang leven kleine honden?

Een studie uit 2010 met nog grotere aantallen keek naar de sterfte van honden. Daaruit bleek dat van de 14 rassen die het langst leefden, 21% speelgoed was, 64% kleine en 14% middelgrote honden.

Dus, hoe lang leven kleine hondjes?

Nou, gemiddeld leefden deze top 14 minstens 13,5 jaar.

Hoe lang leven grote honden?

Van de 11 rassen die het kortst leefden, was 55% reusachtig, 18% groot en 18% middelgroot.

De laatste 18% in medium bestond echter uit slechts twee rassen, waarvan de gezondheid door hun extreme structuur in het gedrang kwam.

Hoe lang leven honden? Het antwoord kan gedeeltelijk afhangen van de grootte van de hond. Lees meer over de levensduur van honden in dit artikel

De honden van deze laagste 11 rassen leefden elk gemiddeld minder dan 8 jaar.

We kunnen concluderen dat in het algemeen grotere honden inderdaad jonger sterven dan kleinere honden.

De structuur van uw hond

De structuur van uw hond is van grote invloed op zijn gezondheid. Vaak heeft dit directe gevolgen voor zijn levensduur.

Brachycephalie

Er is de laatste jaren een ware mode ontstaan voor honden met een plat gezicht. Hun profielen geven hen meer menselijke uitdrukkingen, grotere ogen en een gezicht dat velen zeer vertederend en moeilijk te weerstaan vinden.

Helaas hangt aan platte gezichten of brachycephalie een hoge prijs voor de honden in kwestie.

We hebben gezien dat kleinere hondenrassen gemiddeld langer leven. Het zal u dus verbazen dat u in de lijst van langstlevende honden geen rassen met een plat gezicht aantreft. Dit zijn vaak ook kleinere rassen.

Dat komt omdat hun brachycephalie hen levensbeperkende problemen oplevert. Ze hebben moeite om voldoende zuurstof te krijgen. Door deze problemen overleven deze honden vaak niet tot op hoge leeftijd.

Meer informatie over brachycephalie en de problemen die het veroorzaakt voor onze honden vindt u hier: Puppy Gezondheid – Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome

Bloat

Bloat is een mogelijk fatale maagdraaiing. Het vereist dringende veterinaire interventie.

Een spoedoperatie kan nodig zijn om te voorkomen dat de torsie de bloedtoevoer naar de weefsels van de maag afsnijdt.

Bloat komt vaker voor bij honden met een diepe borstkas, zoals de Duitse Dog en de Sint Bernard.

Erfelijke ziekten & Gezondheidstesten

Sommige hondenrassen hebben meer aanleg voor bepaalde erfelijke ziekten die hun levensduur kunnen verkorten.

Gelukkig zijn voor veel van deze genetische ziekten nu gezondheidstests beschikbaar.

Voordat u een puppyras koopt, onderzoekt u de relevante gezondheidstests die hun ouders zouden moeten hebben gehad. Het is ook een goed idee om uw potentiële fokker te vragen u bewijzen van hun certificaten te laten zien voordat u uw tijd, geld en liefde in een van hun pups investeert.

Hoe lang leven honden als ze gesteriliseerd of gecastreerd zijn?

Veel mensen willen weten wat het effect is van sterilisatie van een hond op hun levensduur. Leven gecastreerde honden langer of korter?

Helaas is het bewijs hier niet duidelijk.

Neutralisatie is in de VS zo gewoon dat het normaal is. In de VS, tenzij je een hondenfokker bent, laten alleen onverantwoordelijke mensen hun honden niet castreren.

Dit heeft gevolgen voor de conclusies die we kunnen trekken uit retrospectieve studies. Want de honden van meer onverantwoordelijke eigenaren hebben meer kans op ongelukken of lopen vermijdbare ziekten op.

Eén studie toonde aan dat gecastreerde honden langer leefden. Het toonde echter ook aan dat de hele honden stierven aan ongelukken en ziekten (beide vermijdbaar bij verantwoordelijk eigendom). Terwijl de gecastreerde honden stierven aan kanker…

Hier is de beperkte hoeveelheid die we wel zeker weten:

Vrouwelijke honden castreren

Sterilisatie voorkomt pyometra en betekent dat u niet te maken krijgt met seizoenen. Pyometra is echter te genezen als het tijdig wordt behandeld, en de seizoenen zijn hooguit halfjaarlijks.

Sterilisatie zal een teefje ook meer kans geven op bepaalde ongeneeslijke kankers, en op orthopedische problemen. Het kan ook leiden tot sterilisatie-incontinentie.

Neutralisatie Reuen

Het castreren van reuen kan ze vatbaarder maken voor sommige ongeneeslijke vormen van kanker, en meer kans geven op orthopedische problemen.

Het is ook vermeldenswaard dat castratie een bestaand gedragsprobleem waarschijnlijk niet zal verbeteren, en zelfs kan verergeren.

Meer informatie over de gevolgen van castratie voor de gezondheid van uw hond vindt u in dit artikel van The Labrador Site.

Genetica en inteelt

Als je een pup koopt, loont het om te weten wie de ouders waren.

Dit is een van de grote voordelen van Kennel Club geregistreerde pups. Je kunt verschillende generaties terug zien wie de ouders van de pups waren. In veel gevallen kom je zelfs dingen te weten over hun temperament, gezondheid en zelfs leeftijd van overlijden.

Je kunt ook uitzoeken wat hun inteeltcoëfficiënt (COI) is. De COI is een percentage dat aangeeft hoeveel van de honden in de afgelopen generaties hetzelfde waren.

Hoe lager het percentage, hoe minder inteelt de hond.

In een onderzoek naar teckels werd aangetoond dat hoe hoger het inteeltpercentage bij een hond was, hoe minder pups hij in elk nest kreeg. Niet alleen dit, maar van die nesten werden meer pups doodgeboren dan van degenen die meer inteelt hadden.

Hoewel doodgeboorte geen invloed heeft op de pup die u mee naar huis neemt, tenzij u van plan bent om zelf met haar te fokken, wijst het wel op een gezondheidskenmerk bij inteelt. Net als een paar studies die zijn uitgevoerd op wolven en wilde honden, die aantoonden dat inteeltpopulaties een kortere levensduur hebben.

Als je een pup zoekt, zoek er dan een met een lage COI waarde. Dit zal bij sommige rassen gemakkelijker zijn dan bij andere, bijvoorbeeld bij zeer talrijke honden zoals Labrador Retrievers zijn er meer mogelijkheden om te paren en zijn er dus minder inteeltstammen mogelijk.

Uw hond vaccineren

Er zijn veel misvattingen en zorgen rond vaccinatie voor puppy’s. Bezorgde eigenaren die hun honden niet willen onderwerpen voor het geval hun keuze verkeerd uitpakt.

Het vaccineren van honden redt echter levens.

Dertig jaar geleden stierven pups massaal aan ziekten die nu, dankzij vaccinaties, volledig vermijdbaar zijn.

Als u uw puppy vaccineert, wordt hij beschermd tegen een aantal enge aandoeningen die hem mogelijk het leven in de bloei van zijn leven zouden kunnen kosten.

Meer informatie over puppy-vaccinaties vindt u in dit artikel.

Lifestyle & Longevity

Hoe u uw hond behandelt als hij eenmaal bij u is, heeft invloed op zijn levensduur.

Zoals de kans dat uw pup een ongeluk krijgt. Haar in een veilig deel van het voertuig laten rijden, zoals een hondenkrat, of het gebruik van een hondengordel, zal haar veiliger houden tijdens een ongeluk.

Goede training zal ook helpen om ongelukken te voorkomen. Een ijzersterk terugroepcommando kan voorkomen dat uw hond de weg kwijt raakt en in het verkeer of andere gevaarlijke scenario’s terechtkomt.

Honden die goed behandeld worden blijven gezonder. Uw puppy op het juiste gewicht houden, hem de juiste hoeveelheid beweging geven en ervoor zorgen dat de routinegezondheidszorg wordt bijgehouden, zijn belangrijk.

Niet alleen vaccinaties, maar ook ontwormen, vlooien behandelen en regelmatige controles bij de dierenarts kunnen uw hond helpen om langer gezond te blijven.

Levensverwachting hond

Hoewel de gemiddelde levensduur van een hond 11 tot 12 jaar is, hangt de levensverwachting van een hond af van een groot aantal factoren.

Deze omvatten zijn ras, grootte, genetica, structuur, dieet, lichaamsbeweging, vaccinaties en uw eigen levensstijl.

Hoe lang leven honden?

Het antwoord op de vraag “hoe lang leven honden?” is van 5 tot 15 jaar, afhankelijk van het hondenras dat je hebt gekozen, maar je hebt wel een keuze.

Dit grote verschil tussen de levensduur van verschillende rassen is grotendeels te wijten aan de gezondheidsproblemen die wij mensen bij onze honden hebben gecreëerd. En u kunt de levensduur van uw hond beïnvloeden door het hondenras dat u in uw leven brengt te kiezen op basis van gezondheid.

Zorg goed voor uw hond en kies een ras met een gezonde genetische achtergrond, en u kunt hopen op ongeveer 13 gelukkige jaren samen.

Heeft u een vraag over de levensverwachting van uw hond? Laat het ons weten in de commentaren.

Dit artikel is herzien en bijgewerkt in 2019.

Verwante artikelen

Referenties

Adams, V.J., Evans, K.M., Sampson, J., Wood, J.L.N. 2010 Methodes en mortaliteitsresultaten van een gezondheidsonderzoek bij rashonden in het Verenigd Koninkrijk. Journal of Small Animal Practice. 51, 512-524.

Grieken, C., Hamann, H., Distl, O. (2005) Invloed van inteelt op de nestgrootte en het aandeel doodgeboren pups bij teckels. Berliner und Muncher Tierztliche Wochenschrift. 118 (3-4) 134-139

Laikre, L. & Ryman, N. (2005) Inbreeding Depression in a Captive Wolf. Conservation Biology. 5 (1) 33-40.

O’Neil, D.G., Church, D.B., McGreevy, P.D., Thomson, P.C., Brodbelt, D.C. 2013. Levensduur en sterfte van honden in eigendom in Engeland. The Veterinary Journal.

Spidering, P.A., Gunther, M.S., Somers, M.J., Wildt, D.E., Walters, M., Wilson, A.S., Maldonado, J.E. (2010) Inbreeding, heterozygosity, and fitness in a reintroduced population of endangered African wild dogs. Conservation Genetics. 12 (2) 401-412

Mai INOUE, Nigel C. L. KWAN, Katsuaki SUGIURA, 2018. Schatting van de levensverwachting van gezelschapshonden in Japan met behulp van gegevens van dierenbegraafplaatsen, Journal of Veterinary Medical Science.