Hoe lang leven Duitse Herders? 5 tekenen dat je GSD leven eindigt

Hoe lang leven Duitse Herders?

Een Duitse Herder in je gezin opnemen kan een spannende beslissing zijn, maar het komt ook met een paar belangrijke gedachten en verwachtingen. Sommige daarvan zijn zijn levensduur, hoe je die kunt verlengen, en hoe je het meeste uit zijn leven kunt halen.

Hoe lang leven Duitse Herders? Duitse Herders worden ouder als ze 7 jaar worden, en terwijl de meeste GSD’s wel tien jaar oud worden, zijn de gemiddelde levensduur 9-13 jaar.. Veel hondenbezitters beschouwen dit als een redelijk lang leven, maar als u meer tijd met uw maatje wilt doorbrengen, kan het u helpen de levensduur van de Duitse Herder te verlengen als u zich bewust bent van de factoren die van invloed zijn op zijn levensduur.

Veel voorkomende factoren die de levensduur van een GSD beïnvloeden

Duitse Herders zijn over het algemeen gezonde en actieve honden, maar ze hebben wel enkele nadelen met hun temperament en gezondheid die de meeste hondeneigenaren zouden moeten weten:

Grootte en werklast zijn van belang

Dit ras wordt beschouwd als een werktype hond; vandaar dat ze, in tegenstelling tot Mopshonden of Chihuahua’s, meer fysieke inspanning leveren waardoor hun lichaam eerder vermoeid raakt. Dit verklaart precies waarom een goed verzorgde GSD nog steeds waarschijnlijk minder lang leeft in vergelijking met kleinere honden. Bovendien kunnen sommige veel voorkomende aandoeningen schadelijk zijn voor de levensduur van een Duitse Herder, en helaas, veel van deze problemen zijn erfelijk en worden veroorzaakt door verkeerd fokken.

Verkeerd fokken en gebruikelijke gezondheidsproblemen

Bijvoorbeeld, heup- en elleboogdysplasie is een veel voorkomende ziekte bij Duitse Herders als gevolg van inteelt. Deze aandoening veroorzaakt geleidelijk pijn en ongemak bij uw hond omdat de gewrichten van de heupen of ellebogen verkeerd gevormd zijn; in dit geval zou het de levenskwaliteit van uw hond meer aantasten omdat het hem uiteindelijk zou uitschakelen.

Grote honden zoals Duitse Herders zijn ook gevoelig voor het ontwikkelen van artritis en verminderde mobiliteit. U vraagt zich misschien af waarom deze aandoening het meest voorkomt bij grote honden, en dat is simpelweg omdat grote honden een grotere massa hebben die hun gewrichten en kraakbeen zwaar kan belasten, wat geleidelijk leidt tot ernstige ontsteking en disfunctie.

Helaas verergert artritis na verloop van tijd en zou zich zwaar manifesteren wanneer uw hond zijn senioriteit bereikt. De ernst van zowel dysplasie als artritis is misschien niet direct de oorzaak van het overlijden van een Duitse Herder, maar als de pijn duidelijk ondraaglijk is geworden, kiezen de meeste hondeneigenaren ervoor hun hond te euthanaseren om hem te behoeden voor langdurig lijden.

Kanker als groot probleem

De meest gediagnosticeerde dodelijke ziekten bij Duitse herders zijn hemangiosarcoom (kanker van de milt) en osteosarcoom (botkanker). Hoewel de oorzaak van hemangiosarcoom nog onbekend is, wordt aangenomen dat het genetisch is; hetzelfde geldt voor osteosarcoom, dat ook door andere omgevingsfactoren kan worden veroorzaakt.

Aan de ene kant, hemangiosarcoom is een tumor die zich voornamelijk ontwikkelt vanuit de bloedvaten van een hond en die zich langzaam zou verspreiden in andere delen van zijn lichaam; het sterftecijfer van GSD’s die gediagnosticeerd zijn met deze ziekte is extreem hoog dat zelfs als hondeneigenaren ervoor zouden kiezen om hun hond een operatie en chemotherapie te laten ondergaan, hij naar verwachting slechts maximaal 6-8 maanden zou overleven.

Aan de andere kant, osteosarcoom is een aandoening die enigszins lijkt op hemangiosarcoom, behalve dat de groei van de tumor resulteert in schade aan de botten. Bij Duitse Herders worden hun lange botten, zoals hun armen en benen, het vaakst aangetast door osteosarcoom en deze kunnen worden behandeld door amputatie, bestraling of chemotherapie, kostbaar. Zonder enige behandeling zou de gemiddelde overlevingstijd voor een GSD slechts minstens 2 maanden bedragen. Het is een trieste waarheid dat beide ziekten voorbestemd zijn bij Duitse Herders en inderdaad hun levensduur kunnen verkorten.

Al met al zijn de hierboven genoemde ziekten enkele van de meest prominente gezondheidsproblemen die bij Duitse Herders voorkomen. Echter, andere meer ziekten blijven levensbedreigend voor dit specifieke ras. Tot slot is het raadzaam om uw hond in de gaten te houden als u merkt dat hij zich niet goed voelt; dit zou leiden tot een eerdere diagnose, zodat u klaar bent om hem standaard zorg te verlenen.

Tekenen dat het leven van uw Duitse Herder eindigt

Het kan voor elke hondeneigenaar moeilijk zijn om stil te staan bij de gedachte een geliefde vriend te verliezen, maar uiteindelijk komt die dag, en je moet voorbereid zijn. Als je veel tijd met je hond hebt doorgebracht, zul je gemakkelijk drastische veranderingen met zijn gedrag opmerken, maar sommige tekenen kunnen onzeker zijn. Dus zonder verder oponthoud bespreken we 5 van de meest opvallende tekenen dat het leven van je GSD ten einde loopt. Laten we beginnen.

1 – Rustig en snel moe

Wanneer een Duitse Herder zijn oudere jaren bereikt, zul je merken hoe ze geleidelijk hun energie verliezen en zelfs desinteresse tonen in speelgoed of wandelingen waar ze vroeger zo enthousiast over waren. Wanneer het leven van uw hond het einde nadert, zult u hem vaak zien rondhangen op stille plekken die hij zou uitsluiten van andere huisdieren of mensen. Hij zal ook niet meer zoveel bewegen om te voorkomen dat hij zich nog zwakker gaat voelen dan hij al is.

2 – Verminderde mobiliteit en evenwicht

Een verlies aan mobiliteit en evenwicht betekent dat de spieren van uw hond op oudere leeftijd extreem zwak worden, meer nog, de afwezigheid van zijn natuurlijke plezier en uitgaand gedrag kan alleen maar betekenen dat het einde van zijn leven nadert. Binnenkort zult u merken dat uw hond het een uitdaging vindt om zich van de ene plaats naar de andere te verplaatsen; hij zal zich alleen maar onvast op zijn poten voelen; vandaar dat u hem vaker op de grond zult zien rusten.

3 – Verlies van eetlust en incontinentie

Wanneer een hond dicht bij het overlijden is, heeft hij de neiging zijn eetlust te verliezen; hij eet of drinkt van bijna niets tot helemaal niets en resulteert in een merkbaar gewichtsverlies. Dit komt omdat zijn spijsverteringsorganen langzaam stilvallen naarmate de dood dichterbij komt; uw hond zal op dat moment geen behoefte meer hebben om te eten of te drinken en liever gaan liggen om uit te rusten. Daarnaast kan uw hond ook de controle over zijn blaas verliezen, zodat hij meestal plast of poept waar hij ligt.

4 – Complete en langdurige desinteresse

Zodra uw hond oud wordt, verliest hij zijn zintuigen en wil hij nauwelijks nog met iemand omgaan. Wanneer een Duitse Herder op het punt staat de dood onder ogen te zien, zal hij zich niet langer vermaakt voelen met enig speelgoed of traktaties; verwar uw hond nooit met minder van u houden gedurende deze tijd, maar begrijp eerder dat hij pijn heeft en meer van uw zorg en troost zou zoeken.

5 – Vreemde ademhaling

Het kan verwoestend zijn om een verandering in de ademhaling van uw hond mee te maken; ongelijkmatige en langzame ademhaling kunnen erop wijzen dat uw hond moeite heeft met ademhalen en het elk moment op kan raken. Wanneer de ademhaling van een hond korter en langzamer wordt, kan dat een teken zijn dat u afscheid moet nemen omdat zijn leven op het punt staat te eindigen.

Dit zijn allemaal algemene tekenen van wanneer een hond op het punt staat te overlijden, hoewel het ook mogelijk is dat een zieke hond dezelfde symptomen ervaart. Als uw GSD nog jong is en enkele van deze tekenen vertoont, is het raadzaam om hem te laten controleren bij de dierenarts voor een vroege diagnose en behandeling.

Terwijl, als uw hond in zijn oudere jaren is en geen hoop op verbetering toont, besef dan dat er voor uw maatje zijn wanneer het uiteindelijk zijn einde tegemoet gaat, het belangrijkste is wat u moet doen. Aai uw hond zachtjes en stel hem gerust dat alles goed komt, hij zal misschien geen reactie laten zien, maar hij zal uw troost waarderen.

Help uw Duitse Herder een lang en gelukkig leven te leiden

Puppy Duitse Herder leeft gelukkig buiten

Duitse Herders leven niet zo lang als mensen, dus is het cruciaal voor elke hondeneigenaar om hem jaren van gelukkige en mooie herinneringen te gunnen. Om een Duitse Herder zijn beste leven te laten leiden, is zijn gezondheid een van uw grootste prioriteiten.

Dieet, dierenartscontroles en verzorging zijn een must

U moet rekening houden met de voedingsbehoeften van uw hond, de verzorgingseisen en de regelmatige dierenartscontroles. Het is ook belangrijk dat uw hond zijn inentingen vanaf zijn geboorte tot zijn adolescentie volbrengt; dit omvat booster shots en jaarlijkse rabiës doses. Pas verder op dat u uw hond geen menselijk voedsel geeft dat spijsverteringsproblemen kan veroorzaken, zoals chocolade en dergelijke. Merk op dat het geven van traktaties uit de keuken niet gezond is voor uw hond, ook al lijkt hij het lekker te vinden.

Activiteit is zaligheid

Het is een primaire vereiste dat uw Duitse Herder elke dag oefeningen doet om hem weg te houden van verveling en de kans op overgewicht of obesitas te verminderen. Vergeet niet dat een GSD gefokt is om de hele dag te werken, dus een wandeling in het park is misschien niet genoeg om al zijn energie kwijt te raken. Het is het beste om een Duitse Herder een grote en veilige ruimte te geven waar hij vrij kan rennen of rondlopen zonder riem.

Vrijheid betekent geluk

Tenslotte, houd uw hond nooit binnen een kleine kooi! GSD’s doen niets liever dan op onderzoek uitgaan en iets doen, dus het zou wreed zijn om ze in een kleine ruimte te beperken. Dit zal uw hond alleen maar emotioneel instabiel maken en negatief en onaangenaam gedrag verder ontwikkelen.

Conclusie

Zoals ze zeggen, de zorg voor een hond is als de zorg voor een kind, en onderzoek naar hoe verantwoordelijk te zijn zal een lange weg gaan. Als je van je Duitse Herder houdt, laat hem dat dan weten door tijd met hem door te brengen en er te zijn wanneer hij je het meest nodig heeft!

We horen graag wat je van de post vindt, het is de enige manier waarop we kunnen verbeteren.