Hoe slim zijn Duitse Herders? (Duitse Herder IQ)

Foto van een Duitse Herder die vooruit kijkt met een idee-lampje boven zijn hoofd. Hoe slim zijn Duitse Herders?

Duitse Herders zijn fascinerende honden met veel kwaliteiten. Is een hoge intelligentie één van die dingen? Hoe slim zijn Duitse Herders? Laten we eens kijken en erachter komen!

Duitse Herders zijn erg slim in vergelijking met de andere hondensoorten die er zijn. Specialisten beschouwen deze honden als de op twee na slimste ter wereld. Ze hebben hoge cijfers in gehoorzaamheid en werkintelligentie, in het bijzonder, waardoor ze de logische keuze zijn voor politieagenten en andere beroepen die honden nodig hebben die reageren als dat nodig is.

Zijn Duitse Herders slim?

Zoals je al gelezen hebt, ja. Wat deze honden echter zo slim maakt, is dat hun hersenen hen op vele manieren helpen slim te zijn. Immers, intelligentie gaat niet alleen over slim zijn op één manier, maar eerder slim zijn op vele manieren voor een algemeen opmerkelijk intelligentieniveau waar niet over te twisten valt!

Wat maakt Duitse Herders zo intelligent?

Laten we dus eens kijken hoe slim Duitse Herders zijn door een toegewijde blik te werpen op wat hen zo maakt in hun individuele categorieën:

 • Het vasthouden van informatie
 • Instinctieve intelligentie
 • Adaptieve intelligentie

Behoud van informatie

Dit is de klassieker voor honden. Als een hond dingen gemakkelijk kan onthouden, scoort hij hoger op tests voor het vasthouden van informatie. Bijvoorbeeld, een hond die een nieuw commando kan leren met minder herhalingen en het nieuwe commando zonder fouten kan uitvoeren, heeft een hoge score voor informatiebehoud!

Hoe minder herhalingen en hoe nauwkeuriger het gedrag, hoe hoger de hond zal scoren. Zoals u kunt raden, scoren Duitse Herders hoog in deze categorie.

Instinctieve intelligentie

Dit soort intelligentie richt zich op het vermogen van een hond om toegang te krijgen tot hun werkelijke instincten als een hond fokt. Aangezien alle honden gefokt zijn voor een specifiek doel, zit dat doel (en de dingen die daarvoor gebruikt worden) ergens in de hersenen van uw hond. Zijn ze in staat om te bepalen waarheen ze moeten gaan om er toegang toe te krijgen?

Duitse Herders hebben veel instinctieve intelligentie, waaronder hoeden, optreden als herdershond, waakhond, en meer. Deze instincten om mensen te hoeden of over hun geleider te waken zullen bij deze hond gemakkelijk doorkomen.

Ook hebben alle herdershonden een sterker probleemoplossend vermogen dan andere honden. Duitse Herders gebruiken dit versterkte probleemoplossende vermogen regelmatig om hun eigen natuurlijke intelligentie verder te helpen.

Adaptieve intelligentie

Het laatste type intelligentie is de aanpasbare intelligentie. Dit is hun intelligentie en vermogen om zich aan te passen aan een actie die op de een of andere manier verbonden is met menselijke interactie. Een hond die de opdracht krijgt iets te doen, bijvoorbeeld, zal begrijpen wat hij moet doen en het vervolgens doen – zelfs als het gedrag hem vreemd voorkomt.

Al deze soorten testen gaan mee in het begrijpen van hoe intelligent een Duitse Herder is. Terwijl sommige honden slechts slim zijn in enkele van deze categorieën, zijn Duitse Herders verstandig in alle categorieën!

Hoe weet ik of mijn Duitse Herder slim is?

Natuurlijk zullen niet alle honden zo slim zijn als hun rasbeschrijving! Als u benieuwd bent hoe slim uw hond is, kunt u uw hond een IQ-test geven (waarover later meer), of u kunt kijken naar hoeveel uw hond tekenen van intelligentie vertoont in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld gehoorzaamheid, natuurlijke neigingen, en het reageren op het leven met u.

Wat is het IQ van een Duitse Herder?

Intelligente honden gaan 100 en hoger scoren. De meeste deskundigen zijn het erover eens dat deze honden minstens 100 zullen scoren en vaak ergens in de buurt van 120 kunnen komen (beschouwd als de maximale intelligentie voor honden).

Hoe intelligent zijn Duitse Herders in vergelijking met mensen?

Hoewel ze hoog scoren in intelligentie, zijn Duitse Herders nog steeds maar ongeveer even slim als een mensenkind van 2,5-3 jaar oud. Dus, datgene wat je hebt gehoord over honden die slimmer zijn dan mensen heeft geen basis als je je echt verdiept in de wetenschap ervan.

Foto van een Duitse herder met een houten stok in zijn bek.

Hoe bereken je de intelligentie van een Duitse Herder?

Dus, nu je nieuwsgierig bent naar een IQ-test, laten we eens kijken hoe je je hond thuis een IQ-test kunt geven om een idee te krijgen van hoe je hond scoort. Dit kan over het algemeen leuk zijn, maar ook als oefening voor uw hond en zelfs als bindingsoefening. De belangrijkste gebieden waarop u zich zult richten zijn:

 • Ontsnappen
 • Opletten
 • Problemen oplossen/aanpassen

Ontsnappen

Het eerste wat u kunt doen is kijken hoe uw hond het doet als hij probeert te ontsnappen uit een deken die u over zijn hoofd legt. Het doel is om te zien hoe goed hij zich uit een nieuwe en beangstigende situatie kan redeneren. Doet hij het binnen 15 seconden, geef hem dan 6 punten. Doet hij het binnen 30 seconden, geef hem dan 3 punten. Doet hij het in 30 of meer seconden, geef hem dan 1 punt.

Opletten

De volgende test is er een die zijn aandacht test voor het verschuiven van dingen. Neem 3 bekers en leg er een snoepje onder. Zorg ervoor dat hij ziet dat je de traktatie eronder legt. Verplaats de bekers en laat hem aangeven waar de traktatie ligt. Zoals hierboven, geef hem 6 punten als hij de beker goed raadt bij de eerste poging, 3 punten als hij het goed heeft bij de tweede poging, en 1 punt als hij het goed heeft bij de derde poging.

Problemen oplossen/aanpassen

Ten slotte zult u het probleemoplossend vermogen van uw hond willen testen. Leg een traktatie onder een meubelstuk waar ze hun kop niet onder kunnen krijgen. Als uw hond onmiddellijk zijn poot gebruikt om het eruit te trekken zodat hij het kan pakken, geeft u hem 6 punten. Als hij het met die poot probeert, maar hij doet er meer dan 1 minuut over, geef hem dan 3 punten. Geeft hij het op en gebruikt hij alleen zijn kop, geef hem dan 1 punt.

Tel nu alle punten op van elk testtype dat je hebt gedaan. Deel dat getal door het aantal testen dat je hebt gedaan. Als je hond tussen de 5-6 punten zit, is hij een genie! Als hij tussen 3-4 zit, is hij gemiddeld intelligent. Als hij minder dan 3 was … je weet waar we naartoe gaan!

Je kunt hun intelligentieniveau ook meten op een klassieke IQ score met dit getal. Vermenigvuldig het antwoord dat je net kreeg met 33, wat je een getal ergens rond de 100 oplevert. Dit wordt beschouwd als het officiële IQ van uw hond!

Zijn Duitse Herders slimmer dan katten?

We denken dat dit wel wat discussie op gang zal brengen, maar laten we er toch op ingaan! Technisch gezien, worden Duitse Herders beschouwd als slimmer dan katten. Deskundigen voegen daar echter snel aan toe dat het moeilijk is katten te testen in vergelijking met honden (zoals appels en peren vergelijken) omdat veel van de criteria van ras tot ras verschillen, en het moeilijk is ze rechtstreeks te vergelijken!

Hebben Duitse Herders een goed geheugen?

Ja, Duitse Herders hebben een geweldig geheugen. Je kunt dit zien aan dingen als het leren van nieuwe commando’s en het onthouden van verschillende mensen in hun leven, zelfs als ze die al een hele tijd niet gezien hebben.

Zijn Duitse Herders het slimste hondenras?

Technisch gezien zijn Duitse Herders niet het meest intelligente ras, maar ze zitten er wel dicht bij. Border Collies worden beschouwd als het slimste hondenras, en Poedels komen op de tweede plaats. Daarmee komen Duitse Herders op de derde plaats. Volgens sommigen zijn Poedels het slimste hondenras ter wereld, en de meeste deskundigen zijn het erover eens dat zij en Border Collies in wezen gelijk staan. Het hangt gewoon af van de individuele hond binnen elk ras!

Hoe om te gaan met de intelligentie van een Duitse Herder?

Het is best netjes om te weten dat je zo’n intelligente hond in je huishouden hebt. Elke expert zal je echter vertellen dat een slimme hond een ondeugende en zeer oplettende hond is. Duitse Herders zijn geweldige honden om in huis te hebben, maar u zult moeten leren hoe u met hun intelligentie omgaat, zodat ze gezond blijven! Hier zijn enkele tips om te helpen.

Ten eerste, geef uw hond een taak om te doen! Ja, serieus. Misschien kunnen ze elke ochtend en avond langs de omheining patrouilleren. Of, ga klassiek en laat ze de post voor je pakken. Als u iets anders wilt doen, kunt u zo creatief mogelijk zijn en plezier maken! Vergeet niet dat honden leven om te doen wat je ze ook vraagt. Dus, geef ze een taak (of meerdere taken) om te doen, en ze zullen dankbaar en blij zijn om ze te doen!

Je zult je ook echt willen richten op beweging voor je Duitse Herder. Dit is een natuurlijke manier voor hen om te bewegen, te verwerken, en daarbij hun hersenen te gebruiken. Het is perfect als uw hond op zoek is naar een manier om tegelijkertijd hun geest en lichaam te trainen. Neem ze mee op afwisselende wandelroutes, en vergeet niet hoe belangrijk het is om hun hersenen bezig te houden!

Als u ervoor wilt zorgen dat ze hun hersenen trainen, kunt u ook wat stimulerend speelgoed toevoegen. Puzzelspeelgoed en matten zijn goede voorbeelden, maar u kunt ook kiezen voor kauwspeelgoed van goede kwaliteit. Deze geven de hersenen van uw hond een training en een uitlaatklep voor hun intelligentie.

Ten slotte zult u echt geavanceerde gehoorzaamheidstraining willen overwegen. Dit gaat verder dan uw klassieke commando’s en richt zich op gespecialiseerde trucs en andere commando’s. U kunt behendigheidstraining, hindernisbanen en alles wat u maar wilt toevoegen. De nadruk zal liggen op het aangaan van nieuwe uitdagingen en het testen van hun geest.

Het belang van de zorg voor de intelligentie van uw Duitse Herder

We hebben hierboven al gehint, maar het is een belangrijk iets om hier uitgebreider over te praten. Zoals je hebt geleerd, zijn Duitse Herders briljante honden. Als u er een toevoegt aan uw huishouden en gezin, moet u niet vergeten om dat intelligentieniveau echt mee te laten wegen. Als je een intelligente hond hebt die niet de stimulatie krijgt die hij nodig heeft, kan hij echte problemen op lange termijn krijgen. Deze omvatten:

 • Scheidingsangst
 • Rusteloosheid
 • Acteren
 • Destructief gedrag
 • Agressie
 • Depressie

Een ondergestimuleerde hond is geen gelukkige hond. U moet de intelligentie van uw hond als een uitdaging zien en doen wat u kunt om hem gelukkig en gezond te houden!

Conclusie

De intelligentie van een Duitse Herder ligt boven die van veel honden die er zijn. Duitse Herders zijn de derde slimste hond ter wereld, na Border Collies en Poedels. Hun intelligentie richt zich op gebieden als gehoorzaamheid, werk en adaptieve intelligentie.

Inzicht in en aanpassing aan de intelligentie van uw Duitse Herder zal hem helpen te genieten van een gelukkiger en gezonder leven dat rekening houdt met zijn behoeften.

Ken je iemand met een Duitse Herder die dit interessant zal vinden? Deel dit met hen!

We horen graag wat je van het bericht vindt, alleen zo kunnen we het verbeteren.