Hoe laat je een Doberman Puppy stoppen met bijten: De beste methode

Een Doberman puppy kauwt op de hand van zijn eigenaar.

Dobermanns staan bekend als koppige en dominante honden, dus het is begrijpelijk waarom zoveel eigenaren problemen lijken te hebben om hun Dobermann puppy’s te laten stoppen met bijten. De pikorde van nestgenoten wordt bepaald als een Doberman heel jong is door bijten, knijpen, duwen en andere soortgelijke acties.

Hoe laat je een Doberman puppy stoppen met bijten? De beste methode om een Doberman puppy te laten stoppen met bijten is door een combinatie van heroriëntatie, bijtremming en correctie. Bij buitensporig dominante Dobermannpups kan het nodig zijn aanvullende technieken toe te passen.

Zowat elke Doberman eigenaar zal dit ervaren. Ik zou zeggen dat dit zeker behoort tot de top vijf van vragen die ik krijg van nieuwe Doberman eigenaren. Het probleem is dat puppies niet alleen van nature bijten en knagen naar hun nestgenoten, maar ook van nature hun mond gebruiken om nieuwe texturen, voorwerpen en mensen te onderzoeken. Hoewel dit gedrag volkomen natuurlijk is, mag het niet worden toegestaan. Dat maakt deze kwestie zo moeilijk.

Helaas, als het niet gecontroleerd wordt, kan een schattige bijtende Doberman puppy opgroeien tot een zeer intimiderende volwassen Doberman met ernstige bijtproblemen. Dus moeten we het aanpakken. Dit artikel bespreekt de techniek waarvan ik heb ontdekt dat die veel beter werkt voor Doberman puppy’s dan alle andere technieken.

Waarom Doberman Puppy’s bijten.

Puppy’s bijten en bijten hun baasjes om vele redenen. Dit is een uiterst natuurlijke reactie en ik denk dat elke eigenaar van een Doberman dit doormaakt tijdens de puppyfase.

Dit zijn enkele van de redenen waarom Doberman puppy’s bijten.

 • Dominantie vestigen – Als een puppy bij zijn of haar nestgenoten is, wordt er voortdurend geknabbeld en gebeten. Dit is hoe de pups de pikorde uitzoeken – welke hond de baas is, en wie onder hem staat. Dit zit in hun genetica en maakt deel uit van de natuur.
 • Tandjes krijgen – De tandjesfase duurt van ongeveer 12 weken tot ongeveer 6 maanden (bron). In deze periode worden de melktanden van uw hond langzaam door de grotere volwassen tanden naar buiten geduwd. Dit is erg pijnlijk voor uw hond en hij zal van nature proberen deze pijn te verzachten door zijn tandvlees te masseren door op verschillende voorwerpen (waaronder mensen) te kauwen.
 • Nieuwsgierigheid of speelsheid – Puppy’s zijn zeer nieuwsgierige en vrolijke wezentjes. Ze willen voelen, omgaan met en blootgesteld worden aan nieuwe dingen. Omdat ze geen handen hebben, doen ze dit door te kauwen of te sabbelen. Dit is ook een manier waarop nestgenoten met elkaar spelen als ze jong zijn.
 • Bang of timide Een zeer bange Doberman pup zal bijten uit angst, hoewel dit zeker een uitzondering is. Als uw puppy bijt uit angst zal hij laf van u weglopen, zich verstoppen en bijten als u hem benadert. Als dit het geval is, zullen de technieken in dit artikel niet voor u werken en moet u een professional raadplegen.

Als u denkt dat uw Doberman pup bijt of bijt om een van de bovengenoemde redenen, anders dan door angst, dan zou de onderstaande techniek aanzienlijke resultaten moeten laten zien.

Uw Doberman puppy laten stoppen met bijten

Een Doberman puppy die nog aan het uitzoeken is waar hij staat in de sociale rangorde in uw huis is veel gemakkelijker te trainen om niet te bijten dan een volwassen Doberman die al denkt dat hij de leider van uw huishouden is. Daarom is het zo belangrijk om het aan te pakken terwijl je hond nog jong is.

Het beste aan deze aanpak is echter dat er verschillende niveaus en aanpassingen zijn die je aan deze techniek kunt doen, afhankelijk van hoe koppig je puppy is. Dus dit zou moeten werken voor de overgrote meerderheid van de Doberman eigenaren die er zijn.

Deze techniek is een combinatie van aangepaste bijtremming, heroriëntatie en fysieke correctiemethoden voor de meest koppige gevallen. Ik denk dat het de perfecte combinatie is voor het Doberman ras in het bijzonder.

Stap 1: Identificeer gedrag dat niet zou moeten worden toegestaan.

Een schattige kleine puppy die in je hand bijt en sabbelt lijkt schattig, vooral als het bij je kinderen gebeurt en zij lachen en glimlachen. Maar je moet echt de drang weerstaan om dit gedrag toe te staan. Als de puppy een Doberman van 100 pond wordt, wordt het een serieus bijtprobleem.

De volgende gedragingen mogen niet worden toegestaan en moeten worden gecorrigeerd.

 • Bijten of knijpen.
 • Het sabbelen van handen, voeten, armen of andere gebieden.
 • Krabben of graven naar een persoon.

Zodra dit gedrag aan de oppervlakte komt, of het nu tijdens het spelen is of op een ander moment, moet het onmiddellijk gecorrigeerd worden. Wees altijd alert op dit gedrag, want het kan elk moment de kop opsteken. Eenmaal opgemerkt, overgaan tot stap 2.

Stap 2: Bijtrem, heroriëntatie of fysieke correctie toepassen

Afhankelijk van welke actie de pup deed, moet u de ene of de andere techniek toepassen. Heroriëntatie wordt gebruikt als het lijkt alsof de hond extra hyper wordt en op het punt staat om te gaan bekken of bijten. Een aangepaste versie van bijtremming (geen zorgen, ik leg zo uit wat dat is) wordt gebruikt wanneer de pup u daadwerkelijk bijt of sabbelt. Ten slotte wordt een zachte fysieke correctie toegepast als het bijten of knijpen doorgaat terwijl u bezig bent met de corrigerende stappen.

Maak je geen zorgen, dit wordt zo allemaal duidelijk. Dit is hoe het werkt:

Niveau 1: Wanneer uw puppy lijkt alsof hij op het punt staat te gaan mokken of knijpen.

Zorg ervoor dat u altijd voldoende speelgoed voor uw hond in de buurt heeft. Hiervoor moet u zoveel mogelijk anticiperen op het moment dat het muiten of knijpen gaat beginnen.

De meeste eigenaren zijn in staat om na korte tijd te voorzien dat het grommen, bijten of knijpen bij hun eigen hond gaat beginnen. Meestal zal de pup echt opgewonden beginnen te raken, springen en misschien zelfs in de lucht knagen. Als dit gebeurt, moet u de pup onmiddellijk naar een speeltje of een traktatie verwijzen, de hond prijzen (aaien, verbaal prijzen, enz.) en met hem blijven spelen.

Dit zal versterken dat wanneer ze dat niveau van opwinding beginnen te voelen, ze een speeltje of traktatie moeten vinden om op te kauwen (niet iets anders – zoals u). Uw lof vertelt hen dat ze het juiste hebben gedaan. Hoe minder u uw hond toestaat om u daadwerkelijk te bijten of te bijten, en hoe meer u succesvol heroriënteert voordat dit gebeurt, hoe beter.

Niveau 2: Wanneer uw puppy u daadwerkelijk bijt, bijt of mondt.

Als u niet voorziet dat het knijpen of bijten gaat beginnen of als u er niet in slaagt hem te heroriënteren, kan hij u daadwerkelijk bijten, bijten of bekken (d.w.z. met zijn mond aan uw hand voelen of erop kauwen). Wanneer dit gebeurt, moet u een aangepaste versie toepassen van wat “bijtremming” wordt genoemd.

Traditionele bijtremmingstraining zegt meestal dat je moet “gillen” als een gekwetste hond die net te hard is gebeten en dan de hond ongeveer een minuut moet negeren. Hoewel negeren effectief lijkt bij Dobermans (stoppen met spelen is een geweldige straf), is de hoge “yelp” dat niet. Dit zal aan een hond als een koppige Doberman duidelijk maken dat zij de overhand op u hebben en dat u nu hun alfa-status hebt versterkt.

In plaats daarvan, als je Doberman pup bijt, bijt, of op welke manier dan ook zijn mond op je plaatst, stop dan met spelen, zet een open handpalm in hun gezicht dicht genoeg om hun persoonlijke ruimte te verdringen, geef een stevige “Nee!”, en negeer de hond dan gedurende een minuut. Dit laat de hond zien dat je nog steeds de controle hebt, hij heeft niet het beste met je voor, je bent gewoon klaar met spelen door zijn acties. Het is geen onderdanige actie zoals een hoog “yelp” geluid zou zijn.

Nu, wat als de hond blijft knagen en bijten naar je terwijl je bezig bent hem te negeren? Elke trainer die dit niet aanpakt is een slechte trainer, want de meeste honden zullen dit op een gegeven moment proberen – vooral Dobies. Als dat gebeurt, ga dan naar niveau drie.

Niveau 3: Wanneer uw puppy blijft bijten terwijl u hem probeert te negeren.

Wanneer dit gebeurt, geeft uw puppy in wezen alles om de dominante in huis te zijn. U moet dit gedrag onmiddellijk corrigeren. Wanneer de hond in een omgeving met andere honden is, zal hij zijn dominantie laten gelden door de ander vast te pinnen tot de hond zich onderwerpt (of opgeeft).

Ik raad niet aan om uw hond hiervoor vast te pinnen, maar wat ik wel aanbeveel is om een ferme “Nee!” te zeggen terwijl u de open palm van uw hand direct in hun gezicht plaatst en hun persoonlijke ruimte enigszins inperkt, en dan voorzichtig de snuit van de hond vastpakt en voorzichtig de mond dichthoudt. Wees voorzichtig met de plaats van de tong en de lippen van uw puppy, zodat u niet per ongeluk een van beide tussen de tanden klemt.

Toon nooit woede

“Wanneer u uw hond corrigeert, wees dan streng en consequent, maar nooit boos. Boosheid zal uw Doberman alleen laten zien dat hij vooruitgang boekt in de strijd om de alfa positie.”

– John Walter – DobermanPlanet.com

Pak voorzichtig de snuit van de hond vast en houd hem dicht. Zorg ervoor dat het net strak genoeg zit om te voorkomen dat ze hun bek openen, maar niet zo strak dat het de hond pijn doet of de luchtstroom afsnijdt (denk eraan, ze ademen door hun neus als hun bek gesloten is). Houd de bek dicht totdat uw hond zich onderwerpt.

Dit gebeurt meestal als ze stoppen met tegenstribbelen, gaan liggen, en gewoon rustig naar je kijken, wachtend om losgelaten te worden. Wacht dan nog een paar seconden, en laat los. Herleid de hond dan naar een kauwspeeltje of andere afleiding. U hebt nu laten weten dat hun gedrag niet acceptabel was, terwijl u de dominante in hun roedel blijft.

Stap 3: Blijf consequent

Dit is misschien het meest voor de hand liggende, maar zeker het moeilijkste deel van het hele proces en waar de meeste mensen falen. Dit is hoe Dobermans opgroeien tot agressieve honden die uiteindelijk worden afgestaan aan een asiel of redding als ze ouder zijn. Hoe lang u de hierboven beschreven stappen moet doen, hangt af van de hond. Maar als ze 6 maanden oud zijn, moeten ze getraind zijn, of grotendeels getraind, om niet te bijten of te bijten.

Je kunt gewoon niet toestaan dat er ook maar één moment is waarop je het sabbelen, kauwen, bijten of bijten op mensen ongecontroleerd laat gebeuren. Zelfs als je het maar één keer toestaat omdat het een leuk en schijnbaar onschuldig spelletje is, kan dat de training al weken terugdraaien.

Als de hond met uw kinderen speelt, en zij zijn oud genoeg om deze instructies op te volgen, dan kunt u uw kinderen laten helpen met de training, zolang ook zij consequent blijven. Als uw kinderen te jong zijn om u te helpen de hond te trainen, dan moeten al hun interacties onder toezicht staan van een volwassene die kan ingrijpen om ervoor te zorgen dat de bovengenoemde trainingsstappen worden uitgevoerd.

Mijn Dobeman puppy probeert in mijn voeten te bijten.
Mijn Doberman Cooper probeert naar de voeten van mijn familielid te happen. Dit gedrag moet je niet toestaan als je jong bent, anders wordt het een groot probleem als de pup volwassen is.

Zorgen voor succes

Deze techniek is specifiek voor Dobermans zeer krachtig, maar er zijn een paar andere dingen die je kunt doen om je pup verder te helpen. Zie deze dingen als “effectiviteitsboosters” voor de bovengenoemde techniek.

Als u het moeilijk vindt om uw hond te laten stoppen met bijten met de bovenstaande stappen, probeer dan zoveel mogelijk van de volgende dingen in te bouwen.

 • Schrijf u in voor basis gehoorzaamheidslessen. Dit is een geweldige kans voor uw hond om te socialiseren, het is geestelijk en lichamelijk stimulerend, en het zal hem helpen enkele basismanieren en commando’s te leren die het oplossen van het bijtprobleem een stuk gemakkelijker zullen maken.
 • Oefen elke dag als eerste en speel pas daarna. Puppy’s hebben een hoop energie en het verbranden van het ergste ervan voor het spelen (waar ze waarschijnlijk meer “nippy” worden) zou een groot verschil moeten maken. Dobermanns kunnen niet deelnemen aan inspannende oefeningen op harde oppervlakken tot ze minstens 18 maanden oud zijn, maar u kunt lichte oefeningen doen of spelen die waarschijnlijk niet leiden tot ’s morgens vroeg om ze moe te maken.
 • Zorg voor speelgoed met voedsel of bevroren lekkers erin om te gebruiken als afleidingsmiddel. Dit soort speelgoed is een soort super afleidingsapparaat. Ze zijn een geweldig hulpmiddel in je gereedschapskist voor dit soort training. Voor enkele ideeën, zie mijn lijst van aanbevolen speelgoed hier.
 • Train uw pup met het commando “uit” of “ruimte”. Uw puppy trainen om “ruimte” of “af” te begrijpen wanneer ze te ruw worden met hun spel, zal enorm helpen om het in de mond nemen te voorkomen.
 • Speel met andere honden. Honden helpen elkaar van nature te corrigeren. Dus als uw hond te dominant is, kunnen regelmatige uitstapjes naar het hondenpark helpen om hem weer centraal te stellen. Zorg er wel voor dat uw dierenarts zegt dat dit in orde is, want jonge pups hebben meestal bepaalde vaccinaties nodig voordat ze met andere honden mogen spelen.
 • Speel geen serieuze touwtrekspelletjes. Touwtrekken is een spel dat in de hondenwereld een klassiek “gevecht om dominantie” is. Vermijd om dit met uw puppy te spelen op een manier die serieuzer is dan een lichte ruk of twee aan een speeltje tijdens de speeltijd.
 • Socialiseer zoveel mogelijk. Socialiseer uw puppy zoveel mogelijk met andere honden, mensen en dieren. Hoe meer hij of zij wordt blootgesteld, hoe meer “gecentreerd” zijn houding zal zijn.

Als u meer van deze dingen in het leven van uw puppy opneemt, zullen uw kansen op succes om hem te laten stoppen met bijten drastisch toenemen. Als je het moeilijk hebt, raak dit probleem dan met alles wat je hebt door al deze dingen te doen.

Wanneer dit niet werkt – voor zeer dominante puppy’s

Sommige honden zijn gewoon eigenzinniger en dominanter dan andere honden. Hoewel dit verreweg de beste techniek is die ik heb gevonden voor Dobermannpups, zelfs voor dominante, ben ik toch realistisch en geef ik toe dat er af en toe een hond zal zijn bij wie deze techniek niet werkt. Dat is uiterst zeldzaam en het is veel waarschijnlijker dat het aan de techniek van de eigenaar ligt (of dat ze niet consequent zijn), maar niet altijd.

Dit is gewoon een feit-elke hond heeft zijn eigen persoonlijkheid. Eigenwijze honden komen zeker vaker voor in de Europese lijnen dan in de Amerikaanse, hoewel beide varianten dominant kunnen zijn.

Als je geen verbetering hebt gezien in het bijten van je puppy en je hebt:

 1. De bovenstaande stappen minstens een maand lang hebt uitgevoerd (inclusief de dingen die in het gedeelte “Zorgen voor succes” hierboven staan),
 2. De hele tijd consistent gebleven, en
 3. Uw hond is 6 maanden of ouder.

Dan heb je een zeer dominante hond in handen en het is ongelooflijk belangrijk dat je het probleem zo snel mogelijk oplost, anders heb je misschien een volwassen Doberman met ernstige gedragsproblemen. Dit kan extreem gevaarlijk zijn, vooral als je kinderen in huis hebt.

Dit is helaas het moment waarop ik je moet vertellen dat je een professional moet inschakelen. Je moet contact opnemen met een hondentrainer die specifiek ervaring heeft met Dobermans of een hondengedragsdeskundige. Als je nu geen serieuze stappen onderneemt, ook al kosten ze wat geld, maak je jezelf op voor een hoop hartzeer en kosten in de toekomst.

TIP:

Kijk voor andere technieken en ideeën voor het omgaan met bijten eens op de website van de AKC over het stoppen met bijten bij puppies hier of de website van de DPCA over het stoppen met bijten bij Dobermans hier.

Laatste gedachten

Ik heb dit niet specifiek genoemd in dit artikel, maar hopelijk is het voor de meesten van jullie duidelijk – sla, sla of sla je hond op geen enkele manier. Dit is niet alleen wreed, maar het communiceert niet met een hond wat het met een mens doet. Als u wilt voorkomen dat een hond als volwassene bijt, is dat het laatste wat u moet doen.

Maar als je deze stappen volgt, kalm blijft, standvastig, en uiterst consequent, dan zou ik zeggen dat je bijna zeker succes zult zien. Vergeet niet dat de tijd aan uw kant staat. Naarmate uw puppy ouder wordt, zal hij vanzelf minder geneigd zijn om te bijten of te bijten zoals hij deed toen hij jonger was. Als hij ongeveer 6 maanden oud is, zult u waarschijnlijk een grote verandering merken.

Hou vol en geef niet op. Deze puppyjaren zijn zeer moeilijke tijden voor eigenaren, maar als je doet wat je weet dat je moet doen, heb je over een jaar of wat een geweldige en gemakkelijke volwassen Doberman.

Gerelateerde vragen aan

Kauwen Dobermans veel? Dobermans hebben een sterk natuurlijk verlangen om te kauwen. Ze gebruiken kauwen als een manier om nieuwe voorwerpen te voelen, geïrriteerd tandvlees te kalmeren, stress te verlichten en extra energie te verbranden. Zorg er altijd voor dat u voldoende kauwspeeltjes bij de hand heeft, zodat uw Doberman een gezonde uitlaatklep heeft voor zijn kauwwerk.

Wanneer stoppen Dobermans met tanden krijgen? Dobermannpups komen in de tandjesfase als ze ongeveer 3 maanden oud zijn en zijn klaar met tanden krijgen rond 6 maanden, of wanneer ze al hun volwassen tanden hebben.

Waarom blijft mijn Doberman puppy bijten? Dobermannpups bijten en knagen meestal als gevolg van een natuurlijk instinct waarmee ze geboren worden en dat hen helpt om niveaus van dominantie onder hun nestgenoten vast te stellen.

Andere bronnen

Als u enkele van de andere veel voorkomende problemen met Dobermans heeft, bekijk dan deze artikelen op mijn site die misschien kunnen helpen.