Amerikaanse herder vs Australische herder – Ga klein of groot?

amerikaanse herder vs australische herder

In dit artikel gaan we je helpen kiezen tussen een Miniatuur Amerikaanse herder vs Australische herdershond. We bekijken de verschillen tussen de rassen en vergelijken hun voor- en nadelen.

Het zijn allebei herdersrassen met grote fanbases, en het is waarschijnlijk dat ze een gemeenschappelijke afkomst delen. Maar voor aspirant-pup ouders die een keuze moeten maken, zijn er enkele belangrijke verschillen die die keuze wat duidelijker kunnen maken.

Amerikaanse Herder versus Australische Herder – Wat is het beste?

Er is een perfect hondenras voor iedereen. Maar er is niet één hondenras dat voor iedereen geschikt is. Miniatuur Amerikaanse Herders en Australische Herders zijn allebei fantastische honden voor de juiste baasjes. Maar welke voor u de beste is, hangt af van de levensstijl en de relatie die u met hen hoopt te hebben. We vergelijken veel kwaliteiten van elk ras naast elkaar, om u te helpen die keuze te maken.

Inhoud

Amerikaanse Herder vs Australische Herder Geschiedenis

Vaak kan de geschiedenis van een ras enig licht werpen op de vraag of ze vandaag de dag goed bij je passen. Laten we eens kijken wat de geschiedenis van deze twee herders onthult. Te beginnen – en dit is belangrijk – met de Australische Herder.

Australische Herder geschiedenis

Australian Shepherds, liefkozend bekend als “Aussies”, zijn waarschijnlijk een van de grootste misverstanden in de hondenwereld. In feite begonnen hun voorouders in de Pyreneeën tussen Frankrijk en Spanje, en stopten ze maar kort in Australië, voordat ze naar Californië verhuisden.

Ze maakten deze intercontinentale hoppen met schaapherders in hun streven naar een stabiel bestaan, maar de hond die we vandaag kennen is net zo goed het resultaat van het fokken en verfijnen door veeboeren in het Amerikaanse Westen.

Veel Aussies zijn nog steeds echte werkhonden. Als ze geen vee of schapen hoeden, werken ze ook als zoek- en reddingshonden, diensthonden, emotionele hulphonden, therapiehonden en drugsdetectors. Hun veelzijdigheid maakt hen ook populaire prestatiehonden – van rodeoshows tot film en televisie.

Amerikaanse Herder Geschiedenis

De juiste naam voor de Amerikaanse Herder is de Miniatuur Amerikaanse Herder. Maar eigenlijk begonnen ze in het leven bekend als Miniatuur Australische Herders. Dat komt omdat toen ze in de jaren zestig voor het eerst opdoken in het Californische rodeocircuit, ze werden toegeschreven als kleine Australische herders.

Of dat werkelijk waar was of niet, schijnt niemand te weten. Maar hun populariteit groeide snel, en tegen de tijd dat ze in 2011 werden opgenomen in de American Kennel Club Foundation Stock Service was overeengekomen om ze Miniature American Shepherds te noemen.

Het zijn populaire herdershonden voor kleine kuddes dieren, zoals schapen en geiten. En hun rasvereniging wijst vooral op hun populariteit bij ruiters die naar paardenshows reizen, vanwege hun gemakkelijk te vervoeren formaat.

Amerikaanse herder vs Australische herder leuke feiten

 • De Aussie is het 17e meest populaire ras geregistreerd bij de AKC.
 • Ondanks zijn veel kortere geschiedenis staat de Miniature American Shepherd niet ver daarachter, op de 34e plaats.
 • De veelzijdigheid van de Aussie maakt hem tot een populaire acteerhond. Hun screen credits omvatten de golden oldies Run Appaloosa Run en Stub: The Greatest Cowdog In The Westevenals de hit uit de jaren 80 Flight Of The Navigator en de tv-serie uit 1990 Flash Forward.
 • De acteur Amanda Seyfried heeft een Aussie genaamd Finn, die haar helpt haar angst te beheersen.
 • Een Miniatuur Amerikaanse Herder genaamd Pixel heeft in 2019 en 2020 de Westminster Agility Trials veroverd.

Amerikaanse herder vs Australische herder uiterlijk

Gezien de geschiedenis van de Mini American Shepherd is het niet verwonderlijk dat ze erg op een Aussie lijken. Maar natuurlijk kleiner!

Gewicht

Vrouwelijke Aussies wegen 40 tot 55 pond. En reuen wegen 50 tot 60 pond. Ondertussen wegen Mini American Shepherds 20 tot 40 pond. Hun typische gewicht is niet ingedeeld naar geslacht, maar je zou kunnen verwachten dat meisjes meer aan de onderkant van het bereik zitten, en jongens meer aan de bovenkant.

Zoals je ziet, kan de kleinste Mini American Shepherd slechts een derde van het gewicht van de zwaarste Aussie zijn – een echt verschil!

Hoogte

Aussies zijn 18 tot 23 inch hoog op de schouder. Mannetjes bezetten de top van het bereik, en vrouwtjes de onderkant. Mini American Shepherds zijn 13 tot 18 centimeter lang. Alles bij elkaar zijn ze een veel compactere hond!

Vacht

Beide rassen hebben een vacht van gemiddelde lengte en grofheid, die recht of golvend kan zijn. De erkende kleuren voor beide honden zijn

 • zwart
 • blue merle
 • rood
 • en red merle.

Elk van deze kleuren kan worden gecombineerd met tan of witte aftekeningen, maar niet met al te grote witte spatten.

Beide rassen dragen ook een malafide vachtkleurmutatie in hun DNA die bruine pups werpt. Deze pups komen niet in aanmerking voor de showring, maar ze zijn in alle andere opzichten net als de rest van hun ras. In feite geeft de aanwezigheid van deze specifieke mutatie alleen bij Aussies en Amerikaanse Herders gewicht aan het verhaal dat Amerikaanse Herders afstammen van kleine Aussies.

Ogen

En tenslotte zijn beide rassen beroemd om hun uitzonderlijk mooie ogen, die blauw of bruin kunnen zijn, en vaak heterochromie vertonen. Heterochromie is wanneer de ogen verschillende kleuren hebben, of wanneer twee verschillende kleuren in hetzelfde oog voorkomen.

Amerikaanse Herder versus Australische Herder Temperament

Beide honden zijn fantastisch slim. Als herdershonden moeten ze complexe signalen leren en vol vertrouwen op afstand van hun geleider werken.

Zoals de meeste herdersrassen kunnen ze proberen kleinere huisdieren en zelfs kinderen te hoeden. Dit instinct kan een probleem worden als ze op weerstand stuiten, want dan kunnen ze gaan bijten om de klus te klaren. Omdat een deel van de bescherming van een kudde bestaat uit het afschrikken van mogelijke roofdieren, hebben de meeste herdersrassen ook een sterk bewakingsinstinct.

Als huisdier kan elk van deze rassen bewakingsgedrag vertonen met betrekking tot voedsel, speelgoed of zelfs mensen die zij als bijzonder waardevol beschouwen. Ze kunnen ook achterdochtig of afstandelijk zijn bij vreemden. Ze vormen echter meestal uitzonderlijk loyale en toegewijde relaties met hun menselijke familie.

En tenslotte, zoals alle slimme, atletische honden, lopen deze rassen het risico hun toevlucht te nemen tot ongewenst of destructief gedrag als ze niet genoeg beweging of mentale stimulatie krijgen.

amerikaanse herder vs australische herder

Amerikaanse herder vs Australische herder training

Het werkverleden van de American Miniature en Australian Shepherd maakt dat ze vandaag de dag uitzonderlijk goed reageren op training. Ze hebben een enorm vermogen om nieuwe commando’s te leren, waardoor ze een genot zijn om mee te werken voor liefhebbers van training. Maar hun intelligentie kan een tweesnijdend zwaard zijn. Beide rassen hunkeren naar mentale stimulatie, en als je niet veel tijd wilt besteden aan activiteiten zoals training, dan is een ander ras misschien beter voor je.

Amerikaanse herder vs Australische herder oefening

Mini American Shepherds en Aussie Shepherds zijn beide zeer actieve, energieke honden. Ze werden gefokt om lange dagen te werken in grote gebieden, dus moesten ze atletisch zijn en veel uithoudingsvermogen hebben. Hun moderne afstammelingen hebben nog steeds veel beweging nodig.

De Aussie heeft minstens twee uur per dag buitenactiviteit nodig. En ondanks dat hij half zo groot is, zal de Mini American Shepherd waarschijnlijk niet tevreden zijn met de helft van de hoeveelheid beweging. Ze hebben ook ongeveer twee uur beweging per dag nodig.

Amerikaanse Herder en Australische Herder Gezondheid

Eén manier om te kiezen tussen twee hondenrassen is te kijken naar de algemene gezondheid van hun stamboom.

Hondenrassen met een hoge frequentie van erfelijke ziekten kunnen meer kosten als dierenarts kosten gedurende hun leven, meer kosten om te verzekeren, en natuurlijk meer liefdesverdriet met zich meebrengen.

Dit zijn de gezondheidsproblemen die het meest voorkomen bij de Mini American en de Aussie Shepherd.

Amerikaanse Herder gezondheid

Ongeveer 1 op de 15 Mini American Shepherds lijdt aan heupdysplasie, terwijl 1 op de 40 last heeft van elleboogdysplasie. Deze pijnlijke aandoeningen worden veroorzaakt door een combinatie van genetische factoren (waarop fokhonden kunnen worden gescreend) en omgevingsfactoren (die kunnen worden verzacht of vermeden).

Ongeveer 1 op de 50 heeft meervoudige resistentie tegen medicijnen geërfd. Dit is een genetische aandoening die voorkomt bij verschillende herdersrassen, waardoor honden slecht reageren op een reeks gangbare geneesmiddelen.

Ze zijn ook wat vatbaar voor gebitsproblemen. Dit komt waarschijnlijk doordat de tanden van een Aussie in een kleiner paar kaken zitten.

Australische Herder gezondheid

Ongeveer 1 op de 15 Aussies heeft enig gehoorverlies, en iets minder dan 1 op de 30 lijdt aan erfelijke staar. 1 op de 5 is drager van de neurologische aandoening degeneratieve myelopathie, en ongeveer 1 op de 12 heeft er last van.

Nog eens 1 op de 16 Aussies heeft heupdysplasie, en 1 op de 25 heeft elleboogdysplasie. En 1 op de 16 heeft ook de erfelijke vorm van multi-drug resistentie.

Dubbele merles

Merle vachten zijn populair bij zowel Aussies als Mini American Shepherds. Dit zachte gevlekte patroon ontstaat wanneer honden een enkele kopie van het merle gen erven, van slechts één van hun ouders. Maar pups die twee exemplaren erven – één van elke ouder – worden meestal geboren met oogafwijkingen en gehoorverlies. Om dit te voorkomen mogen fokkers nooit twee merle honden van beide kleuren met elkaar laten paren.

Welk ras leeft langer?

Er zijn zeer weinig gepubliceerde gegevens over hoe lang beide rassen gemiddeld leven. Een kleine steekproef van 22 Aussies in deze studie leefde gemiddeld 9 jaar, waarbij de langstlevende hond 15 jaar werd. Dit is iets minder dan het gemiddelde van 11,3 jaar voor alle rassen.

Bij honden is de levensverwachting omgekeerd evenredig met het lichaamsgewicht – dat wil zeggen, hoe kleiner ze zijn, hoe langer ze gemiddeld leven. Aussies zijn middelgrote honden, wat kan verklaren waarom ze het gemiddelde voor alle honden niet halen. Een andere reden zou de frequentie van levensbeperkende erfelijke aandoeningen zoals degeneratieve myelopathie kunnen zijn.

Aangezien Amerikaanse Herders veel kleiner zijn dan Aussies, is het aannemelijk dat zij gemiddeld ook langer zouden moeten leven. Engelse Cocker Spaniels, Staffordshire Bull Terriers en Whippets zitten allemaal in dezelfde gewichtsklasse als de Mini American Shepherd, en leven gemiddeld 11-13 jaar. Maar op het moment van schrijven is er niet genoeg informatie specifiek over de American Shepherd om te zeggen of ze hetzelfde zijn.

Amerikaanse Herders vs Australische Herder Puppies

Voor welk ras u uiteindelijk ook gaat, de beste manier om een lang, gelukkig leven met uw hond te verzekeren is om een puppy te vinden van een verantwoordelijke fokker. Amerikaanse Herder pups moeten komen van ouders die gescreend zijn op:

 • Heupdysplasie
 • Oogziekte door oogonderzoek, en specifiek Progressieve Retinale Atrofie door DNA test.
 • Erfelijke staar
 • Meervoudige gevoeligheid voor medicijnen

Optionele tests indien familiegeschiedenis:

 • Collie oogafwijking
 • Elleboogdysplasie
 • Degeneratieve myelopathie

Goede fokkers kunnen u de papieren laten zien die elk van deze tests ondersteunen. Ze hebben net zoveel vragen voor u als u voor hen, en ze heten u welkom in hun huis om te zien waar hun pups worden opgevoed met hun moeder, in het hart van de familie.

Kijk uit voor puppyboeren, die tegenwoordig steeds geraffineerder worden, en bekijk dit artikel over hoe je de tekenen van een puppyfokkerij kunt herkennen.

Welk ras is een beter huisdier?

In veel opzichten zijn de Miniature American Shepherd en de Australian Shepherd dezelfde hond, alleen in een ander formaat. Beide zijn geschikt voor mensen met een actieve levensstijl in de buitenlucht, die veel tijd kunnen besteden aan training en mentale stimulatie. Ze zijn een ideaal ras voor mensen die van hondensporten houden, zoals behendigheid, flyball, schapendrijven en geurwerk.

De Amerikaanse herder kan een meer praktische keuze zijn als je slechts een klein voertuig hebt, of een klein huis om naar terug te keren aan het eind van de dag!

Heeft u een Amerikaanse of Australische herder? Vertel ons in het commentaar waarom je voor hen hebt gekozen!

Verder lezen

Gerelateerde artikelen

Referenties

 • Miniatuur Amerikaanse Herder Club van de USA
 • Australische Herder Club van Amerika
 • Jancuskova et al, TYRP 1: c.555T>G is a recurrent mutation found in Australian Shepherd and Miniature American Shepherd dogs, Animal Genetics, 2018.
 • Orthopedische Stichting voor Dieren Canine Health Information Center.
 • Firdova et al, Hereditary Ocular Disorders in Australian Shepherd Dogs, Journal of Biotechnology, 2016.
 • White et al, Genotypic Analysis of the Canine Multidrug Resistance 1 (ABCB1) in Miniature American and Australian Shepherds, Biology Posters, 2017.
 • Adams et al, Methods and mortality results of a health survey of purebred dogs in the UK, Journal of Small Animal Practice, 2010.