American Labrador Retriever – Is dit ras geschikt voor u?

Amerikaanse Labrador RetrieverVraagt u zich af wat het verschil is tussen de Amerikaanse Labrador Retriever en een Engelse Labrador?

Of misschien probeert u te beslissen of dit de juiste hond voor u is?

Je bent hier aan het juiste adres. Dus, laten we beginnen!

Waar komt de Amerikaanse Labrador Retriever vandaan?

Oorspronkelijk komen Labrador Retrievers uit Newfoundland, Canada, waar ze werden gefokt als waterhonden en metgezellen voor vissers.

Het ras is intelligent en beschikt over een mooie, dikke vacht. De dubbel gelaagde waterbestendige vacht helpt hun lichaam te beschermen tegen koud water.

De geliefde Labrador Retriever staat ook bekend om zijn aanstekelijke persoonlijkheid en affiniteit met, nou ja, zowat iedereen!

Maar wist je dat er een verschil is tussen de Amerikaanse Labrador Retriever en de Engelse?

Hoewel het verschil niet officieel wordt erkend, verschillen ze op vele manieren, waaronder hun fok, uiterlijk en werkethiek.

Dus, hoe is de Amerikaanse Labrador ontstaan?

We kunnen de schuld geven aan foknormen voor het scheiden van de twee. De standaard die de Engelse van de Amerikaanse Lab onderscheidt, is die van de showkwaliteit.

Voor het grootste deel houden Engelse Labrador Retrievers zich aan de specifieke rasstandaard en worden ze meestal gefokt voor hun uiterlijk boven hun vermogen om te werken.

Aan de andere kant werden Amerikaanse Labrador Retrievers gefokt voor hun arbeidsethos, waarbij hun uiterlijk op de achtergrond bleef.

Daarom kunnen Amerikaanse Labrador Retrievers groter worden dan de Engelse Labrador Retrievers. En ze kunnen verschillende kleuren en vachten hebben.

Leuke feiten over de Amerikaanse Labrador Retriever

Over het algemeen is de Labrador Retriever een favoriet onder hondenliefhebbers!

In feite hebben Labrador Retrievers in een aantal films en shows gespeeld. Ze kunnen gemakkelijk worden beschouwd als een van Hollywood’s favoriete rassen als het gaat om filmrollen voor honden.

Labrador Retrievers staan ook op nummer één op de American Kennel Club’s lijst van Amerika’s meest populaire hondenrassen.

Het is dus geen wonder dat er door de geschiedenis heen zoveel geweldige Labrador Retrievers zijn geweest.

Bijvoorbeeld, één zo’n Labrador genaamd Endal wordt beschouwd als “de meest gedecoreerde hond ter wereld.”

Deze nobele Lab kreeg vele onderscheidingen voor zijn dierlijke dapperheid en plichtsbesef, naast andere onderscheidingen.

Bovendien zijn Labrador Retrievers typisch de topkeuze als dienstdier.

Voornamelijk vanwege hun intelligentie, loyaliteit en vermogen om snel commando’s op te pikken, waardoor ze van onschatbare waarde zijn.

Het ras wordt veel gebruikt voor militair werk, politiewerk en reddingsmissies.

Amerikaans Labrador Retriever Uiterlijk

Zoals we al zeiden, kan de Amerikaanse Labrador Retriever er heel anders uitzien dan de Engelse Labrador Retriever. En kan zelfs variëren in grootte, vachtkleur, en meer.

Bijvoorbeeld, de Amerikaanse Labrador Retriever is iets groter, ongeveer 21,5 tot 24,5 inch groot en weegt tussen de 55 en 80 pond.

De vacht van de Amerikaanse Lab is ook niet zo dicht en dik als die van de Brit en komt in een grotere verscheidenheid aan kleuren voor, waaronder

 • zwart
 • geel
 • chocolade
 • vos rood.

Bovendien zijn Amerikaanse Labs slanker en atletischer dan de Engelse versie. Ze hebben vaak een langere nek, een smaller hoofd en een langere snuit.

De staart van de Amerikaanse Labrador is ook minder “otter-achtig”.

Deze beroemde staart is een van de kenmerkende eigenschappen van Engelse Labradors, die ze gebruiken om te zwemmen en zich voort te bewegen door koud water.

Amerikaans Labrador Retriever Temperament

Amerikaanse Labs zijn energiek en extravert. Hoewel ze van nature vriendelijk zijn en graag tijd doorbrengen met hun gezin, kunnen ze wat energieker zijn.

Daarom hebben Amerikaanse Labs meer beweging nodig dan hun Engelse Lab tegenhangers.-ije kunt het geloven!

Honden die gefokt zijn om te werken, zoals de Amerikaanse Labrador Retriever, hebben constante stimulatie en beweging nodig om te voorkomen dat ze zich vervelen en depressief worden.

Sociale rassen als deze doen het ook niet goed als ze overdag te lang aan hun lot worden overgelaten.

De Amerikaanse Labrador is geneigd kleinere dieren zoals eekhoorns, vogels en konijnen op te jagen. Daarom moeten ze altijd aan de lijn worden uitgelaten.

Speeltijd zonder harnas en leiband moet gebeuren in een veilig, omheind gebied waar uw Amerikaanse Lab niet kan ontsnappen en in de problemen kan komen.

Toch is dit een prachtige hond voor jonge, actieve gezinnen die graag buiten zijn.

Zorg er alleen voor dat je de tijd en energie hebt om hun Amerikaanse Labrador Retriever te oefenen, te trainen en te socialiseren.

Gelukkig zijn Labrador Retrievers van nature slim en leergierig, wat een van de eigenschappen is die hen zo gewild maken in de werk- en diensthondenindustrie.

Met consequente training en oefening kan dit ras de fantastische metgezel zijn die u verwacht.

Het trainen van uw Amerikaanse Labrador Retriever

Zoals elke hond, zal een Amerikaanse Labrador Retriever het het beste doen met positieve versterkingstechnieken zoals traktaties, lof, consistentie en geduld.

Positieve versterking is een uitstekend hulpmiddel waarvan keer op keer is bewezen dat het voor alle rassen het beste werkt.

Dit geldt vooral voor rassen die van nature graag willen behagen en klaar zijn om te leren, zoals de Amerikaanse Labrador Retriever.

U kunt hier meer te weten komen over onze beste hondentrainingsmethoden.

Naast training zult u er ook voor willen zorgen dat uw Amerikaanse Labrador Retriever elke dag voldoende beweging krijgt.

Zelfs de best getrainde Amerikaanse Labrador Retriever kan vatbaar zijn voor ongewenste gedragsproblemen als ze zich vervelen of te weinig beweging krijgen.

Dit is een ras dat een of twee keer per dag een goede lange wandeling nodig heeft, evenals veel speeltijd in een veilige, afgesloten ruimte.

Als hij goed gesocialiseerd is, is de Amerikaanse Labrador Retriever een uitstekende kandidaat voor hondenparken. Ze zijn uiterst sociaal en houden ervan om vrij rond te rennen.

In tegenstelling tot hun Engelse tegenhanger is de Amerikaanse Labrador Retriever niet specifiek gefokt voor de waterjacht. Maar ze kunnen nog steeds een natuurlijke liefde voor water en zwemmen hebben.

Houd in gedachten dat, in het algemeen, Labrador Retrievers vatbaar kunnen zijn voor bepaalde erfelijke gezondheidsproblemen die lichaamsbeweging kunnen belemmeren.

Let op gewrichtsproblemen zoals heup- en elleboogdysplasie. Labrador Retrievers kunnen ook gevoelig zijn voor iets dat gastric dilation-volvulus syndrome heet, ook bekend als bloat.

Als er niet onmiddellijk voor wordt gezorgd, kan deze ernstige ziekte tot de dood leiden.

Veel bewegen vlak voor of na het eten of drinken kan de kans op een opgeblazen gevoel bij honden vergroten.

Daarom raden deskundigen aan om voedsel en water een uur of twee voor en na het sporten uit de buurt van uw hond te houden.

Als uw hond erg dorstig is en water nodig heeft, kunt u hem kleine hoeveelheden aanbieden om langzaam te drinken.

Zo, niet dat we op het onderwerp zijn, laten we meer praten over de gezondheid van de Amerikaanse Labrador Retriever.

Amerikaanse Labrador Retriever Gezondheid

Gemiddeld kan de Amerikaanse Labrador Retriever 10 tot 12 jaar oud worden. Ze zijn het meest vatbaar voor de volgende erfelijke gezondheidsproblemen:

 • bloat
 • heup- en elleboogdysplasie
 • hartafwijkingen
 • erfelijke myopathie
 • oogaandoeningen.

Studies hebben aangetoond dat een gezond dieet en gewicht de kans op bepaalde gezondheidsproblemen bij de Labrador Retriever kan verminderen.

U kunt de officiële gezondheidsverklaring van de rasvereniging voor de Labrador Retriever hier lezen.

De American Kennel Club stelt voor om de gezondheid van uw Lab al vroeg te laten onderzoeken, zodat u uw nieuwe huisdier de best mogelijke zorg kunt bieden.

Enkele van de beschikbare gezondheidstesten voor de Labrador Retriever zijn

 • heup Evaluatie
 • elleboog Evaluatie
 • oogarts Evaluatie
 • Door inspanning veroorzaakte instorting (EIC) DNA-tests

Zijn Amerikaanse Labrador Retrievers goede gezinshonden?

De persoonlijkheid en het temperament van de Amerikaanse Labrador Retriever zijn in alle opzichten identiek aan een typische Labrador.

De enige uitzondering is dat ze mogelijk energieker zijn.

Dit ras is vriendelijk, uitgaand, atletisch en aanhankelijk.

Ze kunnen een uitstekende keuze zijn voor gezinnen die het niet erg vinden hun ruimte te delen met een middelgrote hond.

En eentje die snel verhaart en veel beweging, consequente training en vroege socialisatie vereist.

Het redden van een Amerikaanse Labrador Retriever

Het redden van een hond is een uitstekende manier om iets terug te doen voor uw gemeenschap, niet alleen door de overbevolking in uw plaatselijke hondenasiel te verminderen, maar ook door een hond een goed thuis te geven.

Amerikaanse Labrador Retrievers zijn slechts een aantal rassen, kruisingen en mormels die asielen over de hele wereld vullen en een liefdevolle familie nodig hebben.

Meestal zijn de reddingskosten een fractie van de kosten van het kopen bij een fokker, waarbij de meeste adoptiekosten rond de $50 tot $300 liggen.

Het vinden van een Amerikaanse Labrador Retriever Puppy

Als u uw Amerikaanse Labrador Retriever liever bij een fokker haalt, zorg er dan voor dat u veel onderzoek doet.

Als u bij een fokker koopt, kan het een grote rol spelen bij de algemene gezondheid en het temperament van uw puppy.

Zorg ervoor dat uw fokker zijn nesten op gezondheid heeft gescreend door te vragen naar de papieren.

De prijzen voor een Amerikaanse Labrador Retriever kunnen variëren van $500 tot meer dan $1500.

Maar omdat de Amerikaanse Labrador Retriever niet voor de show wordt gefokt, zullen de prijzen meestal aan de lage kant zijn.

Opvoeden van een Amerikaanse Labrador Retriever Puppy

Ja, het is waar, puppies kunnen veel werk zijn.

Een puppy in huis halen betekent dat je eerst elke kamer waar ze komen puppy-proof moet maken. Je moet je ook verdiepen in enkele zindelijkheidsmethodes.

Het vullen van de ruimte van uw puppy met speelgoed, beddengoed, traktaties, voedsel en meer zal ook een rol spelen in hoe goed uw nieuwste familieleden zich aanpassen aan hun nieuwe huis.

Uw puppy zindelijk maken kan moeilijk zijn. Gelukkig zijn Labrador Retrievers intelligent, leergierig en bereid om te leren!

Lees hier meer over hun ontwikkelingsstadia!

Toch, als u zich zorgen maakt over de voorbereiding op een nieuwe pup, kunnen wij u helpen. Klik gewoon hier.

Amerikaanse Labrador Retriever Producten en Accessoires

Labs kunnen geneigd zijn te kauwen als ze zich vervelen, angstig zijn of niet goed worden getraind. Hier is een lijst van een aantal geweldige bedden voor kauwers.

Labs zijn intelligent, dus om te voorkomen dat ze zich vervelen raden we wat leuk speelgoed aan. Enkele van de beste speeltjes voor labs zullen interactief speelgoed en zelfs hondenpuzzelspeelgoed zijn!

En omdat voeding zo essentieel is voor de gezondheid van uw Labrador Retriever, hebben we hier een artikel speciaal voor u over enkele van de beste hondenvoeders voor Labs.

Voor- en nadelen van het nemen van een Amerikaanse Labrador Retriever

Nadelen

 • niet geaccepteerd door showstandaarden
 • zeer energiek
 • geneigd tot kauwen en destructief gedrag.

Pros

 • intelligent
 • hard werkend
 • vriendelijk
 • gemakkelijk te trainen
 • gretig om te behagen.

Vergelijkbare rassen

Als je de American Labrador Retriever leuk vindt, bekijk dan ook eens enkele andere rassen, zoals de English Labrador Retriever, die qua uiterlijk en temperament erg op elkaar lijken.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in andere “retriever” honden zoals de Golden Retriever, Chesapeake Bay Retriever, en Curly-Coated Retriever.

Amerikaanse Labrador Retriever Redding

De Labrador Retriever Club heeft een aantal bronnen om u te helpen bij het vinden van een Lab rescue in uw omgeving. Voor meer informatie over Lab rescues die door de Labrador Retriever Club worden aanbevolen, klik hier.

En voor een meer specifieke lijst van enkele van de beste Labrador Retriever rescues in de VS en Canada, klik hier.

Het Verenigd Koninkrijk heeft ook tal van reddingen gewijd aan de Labrador Retriever. Klik hier om een Lab te vinden en te redden in het VK.

En voor jullie Aussies die een Labrador Retriever willen adopteren, hebben we hier een prachtig reddingscentrum gewijd aan de Labrador gevonden.

Kent u Amerikaanse Labrador Retriever reddingscentra die we vergeten zijn te noemen? Laat het ons weten in het commentaarveld hieronder!

Is een Amerikaanse Labrador Retriever geschikt voor mij?

De Amerikaanse Labrador Retriever heeft alle aspecten van een geweldige familiehond. Hij is speels, intelligent, vriendelijk en wil graag behagen.

Een Amerikaanse Lab puppy zal echter veel beweging, vroege socialisatie en training nodig hebben om op te groeien tot een goed aangepaste hond, dus elke potentiële eigenaar moet voorbereid zijn.

Zolang u actief bent en niet op zoek bent naar een hond om professioneel mee te showen, dan kan de American Labrador Retriever de perfecte pasvorm zijn!

Heeft u een Amerikaanse Labrador Retriever of overweegt u er een aan uw gezin toe te voegen? We horen graag uw verhaal in de commentaren hieronder!

Referenties en verder lezen

Amerikaanse Kennel Club (AKC)

Clements DN et al. 2013. Dogslife: A Web-Based Longitudinal Study of Labrador Retriever Health in the UK, BMC Veterinary Research. DOI: 10.1186/1746-6148-9-13

Raffan E et al. 2016. A Deletion in the Canine POMC Gene is Associated with Weight and Appetite in Obesity-Prone Labrador Retriever Dogs. Cell Metabolism. DOI: 10.1016/j.cmet.2016.04.012

Lofgren SE. et al. 2014. Management en Persoonlijkheid bij Labrador Retriever Honden. Applied Animal Behavior Science. DOI: 10.1016/j.applanim.2014.04.006

Howell TJ, King T, en Bennett PC. 2015. Puppy Parties and Beyond: the role of early age socialization practices on adult dog behavior. Diergeneeskunde: Research and Reports. DOI: 10.2147/VMRR.S62081

Sutter NB en Ostrander EA. 2004. Dog Star Rising: The Canine Genetic System. Nature Reviews Genetics. DOI: 10.1038/nrg1492

Sallander MH, Hedhammar A, en Trogen MEH. 2006. Diet, Exercise, and Weight as Risk Factors in Hip Dysplasia and Elbow Arthrosis in Labrador Retrievers. Tijdschrift voor Voeding. DOI: 10.1093/jn/136.7.2050S.