Hoe Force-Free Hondentrainers Reinforcement gebruiken om geweldige resultaten te behalen

Hondentraining is zoveel makkelijker dan twintig jaar geleden.

En zoveel leuker!

Dus laat eerdere slechte ervaringen je niet afschrikken.

Focus op wat werkt

Moderne hondentraining richt zich op het versterken van goed gedrag, in plaats van op het bestraffen van slecht gedrag.

Het draait allemaal om DOEN in plaats van DON’T. En JA in plaats van NEE!

En het mooie is, deze moderne technieken zijn niet alleen effectief, ze zijn ook heel gemakkelijk thuis toe te passen!

Hulp krijgen

Deze pagina behandelt de basisprincipes en geeft u links naar meer gedetailleerde hulp en ondersteuning als u er verder in wilt duiken.

Je kunt ook mijn gratis trainingstips krijgen, allemaal gebaseerd op moderne krachtvrije methoden, door je e-mail in het onderstaande vakje te laten vallen.

Laten we uitzoeken hoe u het goede gedrag van uw huisdier kunt versterken en leren hoe effectieve moderne hondentraining werkt!

Training zonder straf

Onlangs schreef ik over straf en de rol en het gebruik ervan in de hondentraining.

De tijden zijn veranderd en veel hondeneigenaren proberen nu het gebruik van straf te vermijden bij het lesgeven aan hun pups en oudere honden.

Om een hond te trainen zonder straf, moet je begrijpen hoe je de kracht van versterking kunt gebruiken.

Dus in het artikel van vandaag gaan we het gebruik van versterking, vooral positieve versterking, bij hondentraining onder de loep nemen. We zullen ontdekken wat het betekent, en wat het voor jou en je hond kan betekenen.

Wat betekent versterking?

Het woord ‘versterking’ wordt soms verkeerd gebruikt door traditionele hondentrainers. Dit kan enige verwarring veroorzaken bij hondeneigenaren die worstelen met het trainen van hun huisdieren.

Versterking is het tegenovergestelde van straf.

We spraken over straf die gedrag vermindert, nou in eenvoudige termen is versterking het tegenovergestelde. Het is iets dat gedrag verhoogt.

Versterking kan per ongeluk optreden, of het kan opzettelijk worden gecreëerd. Door jou!

Hoe helpt versterking puppy ouders?

Wat dit betekent voor u en uw puppy is dat als u doelgericht de leuke of goede dingen die hij doet versterkt, hij ze vaker zal doen. Dit maakt versterking tot een nuttig trainingsmiddel.

Het is ook een beetje een tweesnijdend zwaard.

Omdat versterking per ongeluk kan gebeuren.

Bijvoorbeeld, als je puppy op de keukentafel springt, en je hebt daar toevallig wat lekkere cup cakes voor hem achtergelaten om te stelen, dan is versterking net gebeurd.

En hij zal opnieuw proberen op de tafel te springen.

Daarom moeten we versterking net zo goed voorkomen als toepassen. Ik zal daar straks wat meer op ingaan.

Versterking toepassen is niet zomaar een koekje naar je hond gooien.

Omkoping vermijden!

We moeten iets meer weten over hoe we versterking goed kunnen gebruiken voordat we erin duiken en beginnen met puppytraining.

Dit zal ervoor zorgen dat we onze puppy’s effectief trainen, en voorkomen dat we blijven steken in het omkopen of verleiden van onze honden.

Waar komt versterking vandaan?

Net als straf is versterking een manier van reageren op gebeurtenissen. Het is een manier van reageren die geëvolueerd is bij dieren, ook bij honden en mensen, om hen te helpen profiteren van hun omgeving.

Immers, als iets wat je doet een voordeel oplevert, dan heeft het zin om het opnieuw te doen. En als iets wat je doet een verschrikkelijk resultaat heeft, als het pijn doet, vies smaakt, of eng is, dan heeft het zin om dat in de toekomst te vermijden.

Het lijkt heel eenvoudig, nietwaar? Maar hoe werkt het eigenlijk en hoe kunnen we het laten werken? voor ons?

Hoe werkt versterking?

Versterking werkt door consequenties te verbinden aan acties.

Uw hond slaat een geheugen op van elk gevolg en wijst dat geheugen toe als ‘goed’, ‘slecht’ of ‘onverschillig’.

Zijn hersenen moedigen hem dan automatisch aan om handelingen die een goed gevolg hadden te herhalen en handelingen die een slecht of onverschillig gevolg hadden te vermijden. Dit is een logische manier om ervoor te zorgen dat dieren geen energie steken in activiteiten waar ze niets aan hebben.

We weten dat versterking het gedrag in de toekomst waarschijnlijker maakt. Maar er zijn bepaalde voorwaarden.

Net als straf, moet versterking plaatsvinden in een zeer klein tijdsbestek. Tijdens, of onmiddellijk na het gedrag dat we willen beïnvloeden.

Het belang van timing bij het versterken van uw hond

In de natuur zijn gunstige gevolgen (en enge gevolgen) waarschijnlijk nauw verbonden met de activiteiten die ze hebben veroorzaakt.

Als je een bij prikt, steekt hij je ter plekke, hij gaat niet weg, denkt na, komt terug en steekt je later. Dus we zijn allemaal geëvolueerd om te leren door directe gevolgen, die nauw verbonden zijn in de tijd.

Daarom heeft het geen zin je puppy te belonen voor het komen wanneer je hem roept, vijf minuten nadat hij is aangekomen.

U moet die beloning bij de hand hebben en snel geven als u wilt dat zijn terugroepreactie wordt versterkt.

Twee soorten of categorieën van versterking

Er zijn twee verschillende soorten versterking, positieve en negatieve.

Deze termen betekenen niet goed en slecht, of aardig en vervelend.

Ze gaan niet over optimistisch of pessimistisch zijn, en dit veroorzaakt nogal wat verwarring. Want dit zijn eigenlijk woorden die wiskundig van oorsprong zijn!

Optellen en weghalen

Waarom praten we over wiskunde in een artikel over hondentraining? Omdat dierentraining eigenlijk een tak van gedragswetenschap is en de taal van hondentraining is de taal van de wetenschap.

Maar daar hoef je je geen zorgen over te maken. Alles wat je moet onthouden is dat positief iets toevoegt en negatief iets wegneemt (zoals onze plus- en mintekens). Laten we nu eens kijken naar die twee soorten versterking

Positieve versterking

Positieve versterking betekent het toevoegen van iets (positiefs) dat verhoogt gedrag (versterking)

positieve-versterking-training-voor-honden

De meest gebruikelijke manier om een gedrag te versterken is door middel van beloningen.

Een hond een koekje geven voor het zitten, bijvoorbeeld.

We noemen dit positief versterking, omdat het gaat om het “toevoegen” van iets aan de omgeving van de hond.

Mensen denken vaak dat trainers van positieve versterking altijd voedselbeloningen gebruiken. Ze worden zelfs enigszins denigrerend “koekjestrainers” genoemd.

Er zijn echter veel andere soorten beloning. Deze kunnen variëren van activiteiten die de hond leuk vindt, zoals spelletjes of apporteren, tot mogelijkheden om te bewegen, of toegang tot een gewenst gebied.

In dit artikel gaan we dieper in op het kiezen van beloningen: Beloningen kiezen voor uw hond

Negatieve versterking

Net als straf kan versterking ook worden bereikt door iets weg te nemen.

Om een gedrag te versterken via negatieve bekrachtiging, verwijderen we iets dat de hond onaangenaam vindt.

In de VS is negatieve bekrachtiging een kenmerk van de meeste jachthondentrainingen. De trainer past eerst pijn toe op de hond in de vorm van een oorknijper of een teenknijper. Vervolgens verwijdert hij de pijn wanneer de hond het gewenste gedrag vertoont.

Negatieve bekrachtiging wordt normaal gesproken niet gebruikt bij hondentraining in het Verenigd Koninkrijk, hoewel je vrij vaak ziet dat mensen ten onrechte naar straf verwijzen als negatieve bekrachtiging.

Een getraind gedrag opbouwen

Traditionele trainers gebruiken soms het woord “versterking” om het opbouwen van trainingslagen, of het versterken van een gedrag aan te duiden. Zelfs wanneer deze training wordt bereikt door straf, of het elimineren van ongewenst gedrag.

Dit is niet de ware betekenis van versterking, die een aangenaam gevolg toevoegt aan een gewenst gedrag, of een onaangenaam gevolg wegneemt.

Inducement en steekpenningen

Veel mensen verwarren versterking met uitlokking. Als je een stuk kip naar je hond zwaait om hem naar je toe te laten komen, train je niet met versterking.

In feite train je helemaal niet. Je dwingt de hond om te komen. En staat machteloos als je je kip niet bij de hand hebt.

Versterking is een krachtige trainingstechniek, die gebruikt kan worden om nieuw gedrag te creëren, of bestaand gedrag te versterken.

Omkoping is zeer beperkt bruikbaar in de hondentraining, maar het kan helpen om honden in specifieke posities te krijgen, zodat we ze kunnen versterken als ze daar eenmaal zijn. In dit scenario noemen we de omkoping meestal een lokmiddel.

De voordelen van versterking

Positieve versterking stelt ons in staat onze hond te trainen terwijl het vertrouwen en het enthousiasme van de hond hoog blijven. Het is de enige trainingsmethode die geschikt is voor jonge pups, en de snelste manier om bepaalde gedragingen tot stand te brengen.

Het versterkt de band tussen elke hond en zijn eigenaar en ontwikkelt een intelligente probleemoplossende houding bij de hond. En vermijdt de vele nadelen van training met straf.

Uw puppy klaarstomen om te winnen

Moderne hondentraining gaat over het klaarstomen van puppy’s om te winnen. Over het helpen van de hond om het goed te doen, in plaats van hem te betrappen op fouten.

Er zijn vaak heel veel verschillende ongewenste manieren voor een hond om zich te gedragen. Hondentraining door versterking stelt ons in staat zeer selectief te zijn, en precies dat gedrag te kiezen dat we willen.

Het stelt ons ook in staat om geheel nieuw gedrag te creëren.

Nieuw gedrag creëren

Nieuw gedrag creëren door straffen is geen optie. Stel je voor dat je probeert een hond te leren een lichtschakelaar aan te zetten door alle alternatieve gedragingen te bestraffen die hij zou kunnen vertonen.

Dat zou onmogelijk zijn, en de hond zou snel verstijven en weigeren iets nieuws te proberen uit angst een straf uit te lokken.

Versterking daarentegen stelt ons in staat allerlei nieuwe gedragingen te “vormen”. De vaardigheden en technieken daarvoor zijn en worden nog steeds in een zeer opwindend tempo ontwikkeld. We zullen dat over een paar dagen nader bekijken.

Zal positieve bekrachtiging mij helpen mijn puppy te trainen?

Positieve versterking training is een geweldige manier om te trainen elke hond, en het is de beste manier om een puppy te trainen

Het is zeer effectief en wordt nu gebruikt en aanbevolen door gedragsdeskundigen en dierentrainers wereldwijd.

positieve-versterking-hond-training

Geleidehonden, politiehonden, bomdetectiehonden en therapiehonden zijn slechts enkele van de getalenteerde en gehoorzame honden die met deze methoden worden getraind.

Moderne hondentraining vertrouwt op positieve (in plaats van negatieve) versterking om getraind gedrag te creëren, en wordt vaak simpelweg positieve training genoemd. Het gebruik van positieve training zal u helpen een gelukkige en zelfverzekerde puppy groot te brengen.

Samenvatting

We zien hier enkele overeenkomsten tussen straf en versterking en dat komt omdat het twee kanten van dezelfde medaille zijn. Beide zijn gedragsconcepten die verklaren hoe honden leren van hun omgeving.

Versterking is echter een snellere manier om met de training te beginnen, voorkomt veel van de problemen die zich tijdens de training voordoen wanneer we straf gebruiken en is de enige manier om een reeks nieuwe en interessante gedragingen bij onze honden te creëren.

Versterking “bekrachtigt” toekomstig gedrag, maar is niet hetzelfde als aansporing, of steekpenningen.

Versterking verschilt van omkoping in die zin dat het niet wordt aangeboden voorafgaand aan het gedrag, maar dat het iets is dat gebeurt als het gedrag plaatsvindt, of onmiddellijk daarna.

Net als straf, moet versterking direct op een gedrag volgen, om de waarschijnlijkheid te beïnvloeden dat het gedrag in de toekomst zal worden herhaald. En net als straf, kan versterking zowel positief als negatief zijn.

De toekomst van hondentraining

Positieve versterking is de toekomst van hondentraining. Het is een zeer effectieve manier om elke puppy of hond basis- en geavanceerde gehoorzaamheid bij te brengen. En de meeste hondentrainingsorganisaties gebruiken deze methoden nu met groot succes.

Het beste nieuws is dat Lucy en Pippa, de oprichters van de Happy Puppy Site nu een online hondentrainingsschool hebben opgezet die uitsluitend deze methoden gebruikt.

U kunt leren in het comfort van uw eigen huis, en uw hond leren in uw eigen tempo, zonder dwang of angst. Bekijk het en doe mee!