Retro Pug – De gezondere versie van een populair ras!

retro mopshond

De retro Mopshond is een kruising tussen een Mopshond en een Jack Russell Terrier. Dit ras ontstond in een poging om een gezondere versie van de moderne Mopshond te creëren. De retro Mopshond heeft een langere snuit dan een raszuivere Mopshond, waardoor gezondheidsproblemen in verband met brachycephalie verminderen.

Vandaag gaan we je helpen beslissen of een retro Mopshond de juiste nieuwe pup voor je is, en bekijken we waarom het retro-gedeelte van hun naam zo belangrijk is. Want mopshonden hadden niet altijd de platte gezichten die we tegenwoordig om ons heen zien. Ze hadden keurige snuitjes, waardoor ze veel makkelijker konden ademen. En een groep toegewijde fokkers doen hun best om die eigenschap terug te brengen. Maar, als een gemengd ras, kan een retro mopshond kenmerken erven van beide ouders. Hun uiterlijk en temperament is niet zo consistent als bij een zuiver ras. Sommige retro Mopshonden zullen een gezondere bouw hebben dan anderen.

Wat staat er in deze gids

Retro Mopshond FAQ’s

Bekijk de populairste en meest gestelde vragen van onze lezers over de retro Pug.

Je kunt op de vragen hierboven klikken om direct naar hun antwoorden te springen. Of, blijf lezen voor een volledig overzicht van dit ras.

Retro Mopshond: Ras in een oogopslag

 • Populariteit: Groeit snel!
 • Doel: gezelschapshonden
 • Gewicht: 13 – 18 pond
 • Temperament: Vriendelijk, zelfverzekerd, trouw.

Dit zijn slechts enkele snelle statistieken. Dus hier is wat meer in detail!

Retro Mopshond Ras Beoordeling: Inhoud

Laten we eerst eens uitzoeken waar de retro Mopshond vandaan komt.

Geschiedenis en oorspronkelijk doel

De retro Mopshond is een gemengd ras dat voortkomt uit de zuivere rassen Jack Russell en Mopshond. Gemengde rassen bestaan al heel lang. Maar heel weinig hebben gestandaardiseerde kenmerken. Het kan dus moeilijk zijn om hun exacte oorsprong te kennen. De retro Mopshond heeft in de 21e eeuw aan populariteit gewonnen, omdat fokkers proberen de oorspronkelijke gezichtsstructuur van de Mopshond na te bootsen. Laten we de geschiedenis van de ouderrassen van deze mix eens nader bekijken om te zien waar hij echt vandaan komt.

Mopshond Geschiedenis

Het oorspronkelijke Mopshondenras leek veel op de retro Mopshond. Het was een kleine hond met een forse snuit. Dit ras gaat terug tot ver voor de 16e eeuw, toen het vanuit China naar Amerika werd geïmporteerd. Deze honden zijn altijd gefokt als gezelschapshonden. En ze zijn altijd populair geweest bij royalty’s en moderne beroemdheden.

Mopshonden zijn in de afgelopen eeuw selectief gefokt om het platte gezicht te krijgen dat ze nu hebben. Maar dit is schadelijk geweest voor de gezondheid van het ras. Daarom proberen veel moderne fokkers de populariteit van de retro mopshond te vergroten! Dus, hoe zit het met de andere ouder?

retro mopshond

Jack Russell Geschiedenis

De Jack Russell bestaat al veel korter dan de Mopshond! Hij komt uit het graafschap Devon in Engeland en is in de afgelopen 200 jaar ontwikkeld. De naam van dit ras komt eigenlijk van zijn oorspronkelijke fokker – dominee John Russell! Een mix van rassen werd gebruikt om de moderne Jack Russell Terrier te standaardiseren, waaronder:

 • Fox Terrier
 • Black and Tan Terrier
 • Teckels
 • Corgis

…en diverse andere Terriers! Het ras werd oorspronkelijk gebruikt als jachthond, maar is nu meer een gezelschapsras.

Leuke feiten over de Retro Mopshond

Retro Pugs worden in veel Germaanse landen ook wel ‘retro Mops’ genoemd, omdat het mopshondenras bekend staat als de Mopshond, of Moppie! Dit lijkt misschien een nieuw gemengd ras. Maar, fokkers proberen eigenlijk de oorspronkelijke gezichtsstructuur van het Mopshondenras terug te brengen naar zijn moderne afstammelingen.

Mopshonden met een plat gezicht hebben een aantal gezondheidsproblemen met betrekking tot hun ademhaling, ogen, tanden en meer. Allemaal dankzij hun gezichtsstructuur. Een langere snuit is veel gezonder. Dat is de belangrijkste reden voor de retro Pug! Actievoerders proberen zelfs Crufts aan te moedigen om deze mixen toe te laten in de showring. Maar dit heeft te maken met een reactie van sommige liefhebbers van zuivere rassen. Dus, hoe verschillend is de retro mopshond van de moderne mopshond?

Retro mopshond uiterlijk

Als gemengd ras kan het uiterlijk van de retro Mopshond nogal onvoorspelbaar zijn. Hybride honden kunnen elk mengsel van kwaliteiten van hun ouderrassen erven, wat deel uitmaakt van het enorme debat over gemengde rassen versus zuivere rassen. U kunt hier meer lezen over dat debat. Maar voor nu, laten we eens kijken welke verscheidenheid aan fysieke kenmerken uw retro mopshond zou kunnen erven.

Grootte

De retro Mopshond zal een klein gemengd ras zijn, aangezien zijn beide ouderrassen vergelijkbare afmetingen hebben. Jack Russell Terriers worden tussen de 10 en 15 centimeter groot. Als gezonde volwassene wegen ze tussen de 13 en 17 pond. Mopshonden, aan de andere kant, zijn iets kleiner. Ze worden tussen de 9 en 12 centimeter groot en wegen tussen de 14 en 18 pond als volwassene. Een mix van deze twee rassen zal ergens in het midden van deze statistieken vallen. Maar het wordt een klein ras.

Gezichtsvorm

De retro Pug wordt gefokt om te proberen het ongezonde platte gezicht van de moderne Pug te bestrijden. Maar je kunt nooit de kwaliteiten van een gemengd ras garanderen. Dus, sommige retro Mopshonden zullen een platter gezicht hebben dan anderen. Dit betekent dat ze nog steeds kunnen lijden aan dezelfde gezondheidsproblemen die brachycephalie veroorzaakt.

Het gemengde ras probeert niet alleen de korte snuit te bestrijden, maar ook de ondiepe oogkassen van brachycephale honden. Maar je kunt de gezichtsvorm van je hybride niet garanderen tot je pup geboren is. Uw hond kan dus een platter ‘Pug’-gezicht hebben, of een langer, gezonder, Jack Russell-gezicht.

Vacht en kleuren

De beste manier om de kleur van uw gemengde ras te voorspellen is te kijken naar de ouders. Zwart en fawn zijn de hoofdkleuren van het Mopshondenras. Terwijl de Jack Russell Terrier meestal wit is, met zwarte, bruine of tan aftekeningen. De hoeveelheid aftekeningen verschilt van Jack Russell tot Jack Russell. Mopshonden hebben een korte, glanzende vacht. Maar Jack Russells hebben een dichte, dubbele vacht die glad, gebroken of ruw is. Kijk naar de ouders om te voorspellen welk type vacht uw Jack Russell Mopshond mix zal erven.

Retro Mopshond Temperament

Net als fysieke eigenschappen kan uw puppy van een gemengd ras elke combinatie van persoonlijkheidskenmerken van zijn ouderdieren erven. Laten we dus uitzoeken hoe de ouderrassen zijn.

Mopshond Temperament

Dit ras heeft een liefdevol temperament. Ze zijn vriendelijk met zowel kinderen als volwassenen, en passen over het algemeen goed in de meeste huizen. Hun kleine formaat helpt daar zeker bij! Mopshonden zijn niet alleen sociaal, maar ook aanhankelijk en trouw en vormen een sterke band met hun gezin. Het is een intelligent ras dat vaak goed reageert op training.

Jack Russell Temperament

Dit ouderras heeft een dappere, luide persoonlijkheid. Jack Russell Terriers zijn onbevreesde, zelfverzekerde en trouwe honden. Ze zijn actief, maar ook vaak behoorlijk vocaal! Dit ras heeft elke dag veel energie te verbranden. Te weinig beweging kan leiden tot ongewenst gedrag, zoals destructieve neigingen.

De mix

Je kunt dus verwachten dat een retro mopshond ergens tussen deze twee persoonlijkheden in valt. Maar, hoe dan ook, u moet onthouden hoe belangrijk het is om een puppy te socialiseren. Uw puppy socialiseren vanaf de eerste keer dat u hem krijgt, zal helpen om een gelukkige, zelfverzekerde volwassen hond te creëren. En het minimaliseert het risico van eventuele agressieve neigingen.

Uw Retro Mopshond trainen en oefenen

Beide ouderrassen zijn intelligente honden, zodat ze waarschijnlijk graag trainen en snel leren. Ze reageren het best op training met positieve versterking. Maar het is belangrijk ervoor te zorgen dat je ze niet overvoert. Gelukkig hebben we veel trainingsgidsen die u kunt bekijken voor meer tips en begeleiding. Oefenen is iets ingewikkelder.

Behoefte aan oefening

Het Jack Russell ouderras heeft veel beweging nodig. Dit is deels om destructieve neigingen die voortkomen uit verveling te verminderen. Maar, ze hebben het ook nodig om gezond te blijven. Mopshonden houden ook van beweging, en hebben het nodig om gezond te blijven. Maar helaas maakt hun gezichtsstructuur dat moeilijk.

Brachycephale rassen hebben de neiging om gemakkelijker oververhit te raken dan andere rassen. Bovendien maakt hun platte gezicht het moeilijker voor hen om normaal te ademen, omdat hun zuurstofstroom wordt beperkt. Deze moeilijke ademhaling maakt zwemmen ook tot een gevaarlijke vorm van lichaamsbeweging. Let dus goed op uw mix als u hem traint. Sommige retro Pugs hebben een platter gezicht dan andere. Als u niet zeker weet hoeveel beweging uw hond nodig heeft, praat dan met uw dierenarts.

Retro mopshond gezondheid en verzorging

Veel mensen geloven dat honden van gemengde rassen gezonder zijn dan raszuivere honden, dankzij de grotere genetische diversiteit. Gemengde rassen kunnen echter nog steeds vatbaar zijn voor de gezondheidsaandoeningen van hun ouderrassen. Verantwoorde fokkers zullen de honden waarmee ze willen fokken op hun gezondheid testen om het risico op het doorgeven van deze problemen tot een minimum te beperken. Laten we eens kijken naar de ouderrassen van de retro mopshond, om te zien voor welke gezondheidsproblemen hij vatbaar is.

Mopshond Gezondheid

Het belangrijkste gezondheidsprobleem waaraan Mopshonden lijden is te wijten aan hun gezichtsstructuur. Dit ras is brachycefaal. Hierdoor hebben ze last van:

Mopshonden lijden ook aan gezondheidsproblemen in verband met hun schroefstaart. Maar, er zijn bijkomende gezondheidsproblemen die geen verband houden met hun lichaamsvorm. Zoals heup en elleboog dysplasie, alopecia, aorta stenose, en meer. Helaas betekent selectief fokken in de afgelopen eeuw dat Mopshonden geen gezond ras zijn.

Jack Russell Terriers

Jack Russells hebben ook last van enkele gezondheidsproblemen. Ze zijn echter niet gevoelig voor problemen veroorzaakt door hun lichaamsbouw. Ze staan eigenlijk bekend als een relatief gezond ras, met een gemiddelde levensduur tussen de 13 en 16 jaar! Enkele gezondheidsproblemen waarvoor u moet oppassen zijn:

 • Gebitsproblemen
 • Allergieën
 • Mastcel tumoren
 • Lens Luxatie
 • Patellaire Luxatie
 • Leverproblemen
 • Nierstenen
 • Heup en Elleboog Dysplasie
 • Epilepsie

Retro Mopshond Gezondheid

Helaas kunnen gemengde rassen vatbaar zijn voor alle problemen die hun ouderrassen hebben. Fokkers hebben geprobeerd een gezondere versie van het Mopshondenras te creëren door het te kruisen met de Jack Russell Terrier. Maar dit is nog steeds een controversiële zet voor veel mensen.

Je kunt niet garanderen welke eigenschappen een gemengd ras zal hebben. Dus, een retro Mopshond kan hetzelfde platte gezicht hebben als een gewone Mopshond, en aan dezelfde gezondheidsproblemen lijden. Sommige mensen beweren dat het ook oneerlijk is om een gezond ras als de Jack Russell te mengen met zo’n ongezond ras. Als u deze kruising krijgt, moet u rekening houden met zijn specifieke gezondheidsbehoeften. Ga regelmatig op controle bij uw dierenarts.

Zijn Retro Mopshonden Goede Gezinsdieren?

De retro Pug zal een familie nodig hebben die veel tijd met hem kan doorbrengen en voor hem kan zorgen. Vooral als hij het platte gezicht van zijn Mopshond ouder erft. Maar hij zal een prachtige persoonlijkheid hebben, en uitgroeien tot een zelfverzekerde, gelukkige hond, mits hij van jongs af aan gesocialiseerd wordt. De behoefte aan beweging en verzorging van deze kruising zal variëren, afhankelijk van de eigenschappen die hij erft.

Als je retro Mopshond vs Mopshond vergelijkt, is dit gemengde ras waarschijnlijk gezonder dan de standaard Mopshond. Maar, het heeft nog steeds veel ernstige potentiële gezondheidsproblemen. Dus, als je er op gebrand bent om deze kruising te krijgen, kun je overwegen om een volwassen hond te redden.

Het redden van een Retro Mopshond

Het redden van een retro Mopshond is een geweldig idee als je hart uitgaat naar dit ras. Het geeft een reddingshond een tweede kans op een liefdevol thuis. Maar het houdt ook slechte fokkers tegen om te profiteren van ongezonde honden. Reddingshonden zijn ook vaak veel goedkoper dan het kopen van een puppy. We hebben aan het eind van dit artikel een link naar enkele reddingscentra voor u achtergelaten.

Het vinden van een Retro Mopshond Puppy

Als je een retro Mopshond te koop probeert te vinden, moet je ervoor zorgen dat je naar gerenommeerde fokkers gaat. Onderzoek de fokkers die je op het oog hebt, en ga naar hen toe met een lange lijst van vragen. Koop geen pups van dierenwinkels en puppyfabrieken, want deze plaatsen geven niet om de gezondheid van hun honden of pups. Ze willen alleen maar winst maken.

Honden van gemengde rassen worden de laatste jaren steeds populairder. Maar dit betekent dat puppymolens op de rage springen. Tijd en moeite steken in het vinden van een puppy is dus belangrijker dan ooit. Als u op zoek bent naar meer hulp en informatie over het vinden van een gerenommeerde fokker, kunt u een kijkje nemen in onze puppygids.

Een Retro Mopshond Puppy Opvoeden

De zorg voor een kwetsbare retro Pug puppy is een grote verantwoordelijkheid. Maar gelukkig hebben we enkele goede gidsen om je te helpen met alle aspecten van puppyverzorging en -training. U vindt ze hier op onze pagina over puppyverzorging.

Retro mopshond producten en accessoires

Retro Mopshonden zullen waarschijnlijk enkele zeer specifieke behoeften hebben als ze opgroeien. Daarom zijn hier enkele gidsen die u zullen helpen de beste producten en goederen voor uw dierbare puppy te vinden.

Voordelen en nadelen van het krijgen van een Retro Mopshond

Er is veel informatie uit deze gids gehaald! Dus, laten we een snelle samenvatting doen van de voor- en nadelen van een retro mopshond.

Nadelen

 • Gevoelig voor veel gezondheidsproblemen
 • Kan moeite hebben om genoeg te bewegen
 • mengt een zeer ongezond ras met een gezonder ras
 • Kan duur zijn om voor te zorgen (dierenarts kosten)
 • Persoonlijkheid en uiterlijk kunnen onvoorspelbaar zijn

Voors

 • Waarschijnlijk gezonder dan een Mopshond.
 • Heeft een leuke persoonlijkheid
 • Bredere genetische diversiteit om de gezondheid te verbeteren
 • Klein ras, dus heeft niet veel ruimte nodig

Vergelijkbare rassen

De retro Mopshond is een verbetering van het Mopshondenras, maar is nog steeds niet de gezondste hond die je kunt krijgen.

Hier zijn links naar enkele andere kleine honden die je misschien liever hebt.

Retro Mopshondenrassen Reddingen

Als je hebt besloten dat een reddingshond de weg vooruit is, zullen deze links nuttig zijn! Er zijn heel weinig specifieke ‘retro Pug’ reddingen. Dus, kijk eens naar reddingscentra gewijd aan de ouderrassen.

USA

UK

Canada

Gerelateerde artikelen

Referenties en bronnen