Hoe een Doberman te baden: Badschema en Gids (met Foto’s)

Doberman krijgt een bad

De Doberman Pinscher is een ras dat heel wat voordelen biedt aan zijn eigenaars. Dobermanns behoren tot de beste beschermhonden ter wereld en staan bekend om hun intelligentie, trainbaarheid en loyaliteit. Echter, verborgen in hun natuurlijke, kortharige vacht is misschien wel een van de beste voordelen van het ras; het vermogen om voor relatief lange perioden schoon te blijven.

Hoe vaak moet je een Doberman Pinscher in bad doen? Voor de meeste Dobermans zal een bad om de 6 tot 8 weken voldoende zijn. De frequentie van het baden moet echter worden aangepast aan de mate van activiteit van uw hond buitenshuis.

Basisstappen voor het baden van een Doberman

 1. Verzamel wat je nodig hebt: Je hebt drie handdoeken nodig, shampoo, een microvezeldoek, een riem, conditioner (optioneel) en wattenbolletjes (optioneel).
 2. Maak het water en de hond klaar: Laat het water lopen tot het op kamertemperatuur of iets koeler is en op de laagst mogelijke druk. Laat uw hond wennen aan het water.
 3. Breng de shampoo aan en laat hem schuimen: Gebruik een kleine hoeveelheid shampoo en werk het in de vacht van uw hond met alleen de kussentjes van uw vinger. Werk in de richting waarin de vacht van nature ligt.
 4. Spoelen: Spoel uw hond in de richting van de vacht met een zo laag mogelijke waterdruk. Spoel extreem grondig.
 5. Afdrogen en borstelen: Droog van top tot teen in de richting van de vacht. Veeg de hond vervolgens af met een microvezeldoek om losse haren te verwijderen en de vacht te laten glanzen.

Er is meer mogelijk, maar dit zijn de basisstappen voor het baden van een Doberman. Verdere beschrijving van elk van deze stappen met foto’s staan in de onderstaande stappen.

Doberman Badschema’s

Verrassend genoeg is de vraag hoe vaak u uw Doberman moet baden niet eenvoudig te beantwoorden. Elke autoriteit op het gebied van Dobermans zal waarschijnlijk een iets ander antwoord geven. Maar na in de loop der jaren meerdere Dobermans te hebben gehad in de echte wereld, en in een gemiddelde gezinsomgeving, denk ik dat ik met vertrouwen het antwoord kan geven dat lijkt te gelden voor de meerderheid van de Dobermans in het gezin.

De onderstaande schema’s zouden u een algemene richtlijn moeten bieden over hoe vaak u uw Doberman in bad moet doen. Het is echter vermeldenswaard dat er een groot aantal Doberman eigenaren zijn die hun honden alleen baden als het nodig is vanwege een bijzonder vuile speeldag, of een andere onregelmatige reden. Eigenaren die allergische reacties hebben op hun Doberman kunnen hun hond ook vaker in bad doen om huidschilfers en verharing te verminderen.

Met andere woorden, je hoeft je niet aan een schema te houden als je dat niet wilt. Dobermans zijn schone honden met een korte vacht die niet zo gemakkelijk vuil vasthoudt, dus je kunt met deze aanpak wegkomen. Maar voor degenen die graag een algemene richtlijn hebben, zouden de onderstaande badschema’s u een idee moeten geven van hoe vaak u uw hond in bad moet doen.

Doberman Puppies

Het is gebruikelijk dat een Doberman puppy zijn eerste bad krijgt op een leeftijd van ongeveer zes tot tien weken. Dit wordt meestal gedaan door de fokker of kort nadat een nieuwe eigenaar zijn puppy mee naar huis neemt. Ze zouden geen bad meer moeten krijgen tot ze ruim twaalf weken oud zijn, tenzij het een absolute noodzaak is.

Als u een puppy jonger dan 12 weken in bad moet doen, zorg er dan voor dat u niets anders gebruikt dan zeer mild warm water – bijna kamertemperatuur. Koud water zal hen veel onnodige stress bezorgen, terwijl te warm water irritatie kan veroorzaken op hun gevoelige huid. Ook het inwerken van de shampoo in de vacht van de hond moet bij zulke jonge pups voorzichtig met de hand gebeuren.

Voor pups ouder dan 12 weken kunt u het volgende schema volgen:

Niveau van buitenactiviteiten Zwemfrequentie
Licht Eens in de 8 – 10 weken.
Matig Eens in de 6 – 8 weken.
Zwaar Eenmaal per maand.

Zoals u uit bovenstaande tabel kunt opmaken, moeten puppy’s vrij onregelmatig gebaad worden. Dit komt omdat hun huid nog erg gevoelig is (veel meer dan bij veel andere rassen) en de kans op uitdroging van de huid van uw hond groter is op jongere leeftijd. U moet uw Dobermann pup zo weinig mogelijk en zo mild mogelijk wassen.

Omdat de huid van een puppy gemakkelijk te droog kan worden, zullen veel eigenaren verschillende andere technieken gebruiken om de vacht van hun pup tussen de baden door schoon te maken. De vacht van de hond afvegen met een ongeparfumeerd babydoekje of gewoon een vochtige microvezeldoek helpt om de natuurlijke oliën in de vacht van de hond gelijkmatiger te verdelen en geeft hem een zachte reiniging zonder het risico dat de gevoelige huid uitdroogt.

Volwassen Dobermanns

Het officiële antwoord waarop veel deskundigen lijken terug te vallen voor hoe vaak je een hond in het algemeen in bad moet doen, is ongeveer één keer per maand (voorbeeldbron). Als je een eenvoudig antwoord wilt dat voor iedereen en elke hond werkt, kom je niet verder dan dat. Baden is echter een ander gebied waarop het Dobermannras verschilt van veel andere rassen.

Gelukkig kunnen Dobermans heel goed toe met minder baden dan dit, dankzij hun kortharige vacht die vuil en vuil niet zo gemakkelijk vasthoudt.

De grootste factor bij Dobermans is hun activiteitsniveau buiten. Honden met een hoger activiteitenniveau buiten hebben over het algemeen meer baden nodig.

Niveau van buitenactiviteit Zwemfrequentie
Licht Eens in de 6 – 8 weken (of minder).
Matig Eens in de 4 – 6 weken.
Zwaar Eens in de 2 – 3 weken.

Natuurlijk is de bovenstaande tabel slechts een algemene richtlijn voor uw gemiddelde volwassen Doberman die goed lijkt te hebben gewerkt voor mijn Dobermans en anderen die ik in het verleden heb geholpen.

De basis, gezond verstand regel, is dat wanneer uw hond vies wordt of gaat stinken, het tijd is om hem een bad te geven. Geloof het of niet, sommige eigenaren laten hun hond zelden buiten en deze honden hebben misschien niet meer dan één of twee baden per jaar nodig.

Aan de andere kant van het spectrum zou je je Doberman eigenlijk nooit meer dan eens in de twee weken moeten wassen, tenzij ze een specifieke behandeling ondergaan die door een dierenarts wordt aanbevolen. Dit komt omdat Dobermans een gevoelige huid hebben en het heel gemakkelijk is om hun natuurlijke oliën te verwijderen, hun huid uit te drogen en huidirritatie te veroorzaken.

Oudere Dobermans

De gemiddelde levensduur van een Doberman Pinscher is tien tot dertien jaar. Daarom worden deze honden beschouwd als “senioren” na ongeveer de leeftijd van acht jaar. Een oudere Doberman kan andere behoeften hebben als het gaat om de frequentie van het baden.

Voor Dobermans van acht jaar of ouder kunt u het volgende schema gebruiken, afhankelijk van hun behoeften.

Niveau van buitenactiviteiten Zwemfrequentie
Licht Eens in de 2 maanden.
Matig Eens in de 4 – 6 weken.
Zwaar Eens in de 3 – 4 weken.

In de meeste gevallen hoef je een oudere Dobermans niet zo vaak in bad te doen als een jongere. Ze zijn waarschijnlijk minder actief en blijven beter schoon (iets wat Dobermans sowieso graag doen). Ze hebben ook wat vaker last van huidirritaties.

Natuurlijk is het een ander verhaal als uw hond speciale gezondheids- of huidgerelateerde problemen heeft. Uiteraard moet in die gevallen het advies van uw dierenarts nauwgezet worden opgevolgd.

Hoe een Doberman te baden

Geloof het of niet, er is een unieke manier om een Doberman in bad te doen die verschilt van het baden van veel andere rassen. Ik weet dat dit voor de meeste mensen moeilijk te begrijpen is, maar Anna Browning van Windsor Dobermans legt dit concept in dit DPCA-artikel heel gedetailleerd uit, nadat ze over dit proces had geleerd tijdens een dermatologische lezing op de Western States Veterinary Conference.

Het belangrijkste probleem is de gevoelige huid van de Doberman en zijn neiging tot allergische reacties op verschillende stoffen die voor de meeste andere honden geen probleem zijn. Daarom is er een specifieke manier om een Doberman te wassen om ervoor te zorgen dat hij grondig wordt gereinigd, de oliën gelijkmatig in de vacht worden verdeeld en de kans op een reactie wordt geminimaliseerd.

Stap 1 – Verzamel wat je nodig hebt

Items die je nodig hebt om je Doberman in bad te doen

Wat je nodig hebt:

 • Drie handdoeken – Eén handdoek om de bodem van de badkuip mee vast te houden, één om je mee af te drogen, en één omdat je nooit je hond zult wassen zonder er minstens één extra nodig te hebben als het vies wordt.
 • Leiband – Iets eenvoudigs zal prima werken. Het is gewoon om u te helpen de controle te behouden als uw hond echt niet van baden houdt.
 • Twee grote katoenen ballen (optioneel) – Dit is om water uit de gehoorgang te houden.
 • Handsproeikop (optioneel, maar zeer nuttig) – Degene die ik in de video gebruik en die super goedkoop is maar echt goed werkt op een gewone regenpijp in een badkuip is deze universele handdouchekop op Amazon.
 • Hypoallergene of PH Gebalanceerde Hondenshampoo – De shampoo die ik gebruik is vrij zacht voor de huid van een Dobie. Het is de Earthbath havermout en aloë shampoo (Amazon link). Als uw hond een extreem gevoelige huid heeft, kunt u de mildere, hypoallergene versie van deze shampoo kopen (Amazon link).
 • Een of twee microvezeldoeken – Basis microvezeldoeken zullen de oliën beter verdelen dan gewone handdoeken. Ik gebruik deze basis microvezeldoeken van Amazon. Ze zijn goedkoop, je krijgt er een heleboel van, en ze klaren de klus.

TIP: Alle specifieke merken en producten die ik gebruik en aanbeveel voor het baden kun je vinden op mijn Beste Hygiëne en Verzorgingsproducten voor Dobermans pagina.

Het is een goed idee om ervoor te zorgen dat alles binnen handbereik is tijdens het baden van uw hond, vooral als ze niet gewend zijn om gebaad te worden en er negatief op kunnen reageren. Daarom is het een goed idee om te proberen snel te werken en te voorkomen dat u de hond de rug toekeert.

U wilt misschien een tweede persoon om u te helpen bij het baden van uw Dobie om te helpen de hond te kalmeren en ervoor te zorgen dat hij (of zij) niet probeert uit de badkuip te springen en een puinhoop maakt of gewond raakt in het proces.

Stap 2 – Bereid het water en de hond voor

Mijn hand controleert de watertemperatuur van de sproeikop.

Het is goed om het water vooraf te laten lopen zodat de hond het kan zien, want stromend water schrikt sommige honden af. Laat ze er een beetje aan wennen voordat je ze in bad doet, als ze dat nog niet zijn.

Zorg ervoor dat het water ongeveer op kamertemperatuur is. Dit is een groot verschil bij het baden van Dobermans. Baad uw hond niet in warm water. De reden hiervoor is dat warm water de poriën van uw hond opent en de kans op een reactie op de shampoo die u gebruikt vergroot. De temperatuur op kamertemperatuur houden voorkomt dit probleem.

“Baad uw Doberman niet in warm water. Water op kamertemperatuur is ideaal voor de Doberman.”

John Walter (DobermanPlanet.com)

Een douchekop kan gebruikt worden, maar houd hem op een lage drukstand. Als uw bad een glad oppervlak heeft waardoor uw hond zou kunnen struikelen tijdens het baden, leg dan eerst een handdoek neer om wat tractie te bieden.

Doe je hond nu een riem om, zodat je hem onder controle kunt houden, en plaats hem in het bad. Neem even de tijd om ervoor te zorgen dat hij rustig en ontspannen in het bad zit, met stromend water. Eventueel kunt u nu een grote wattenbol in elk oor stoppen. Pas op dat u niet te diep gaat, stop de wattenbol gewoon in de zak van het oor, ver genoeg om te voorkomen dat er helemaal water in komt.

Stap 3 – Shampoo aanbrengen en laten schuimen

Mijn Doberman nat maken en inzepen met shampoo.

Maak de hond grondig en voorzichtig van top tot teen nat. Gebruik bij het aanbrengen van de shampoo de minimaal aanbevolen hoeveelheid. Misschien wilt u de shampoo een beetje verdunnen met water voordat u hem aanbrengt.

Het verdunnen van de shampoo is een goede manier om de reinigende eigenschappen te behouden en het tegelijkertijd milder te maken voor de gevoelige huid van een Doberman. Bij Dobermans kan de shampoo bijna niet te mild zijn.

Begin nu de shampoo in te werken met je vingertoppen, beginnend bij het hoofd en werk naar beneden over de rest van het lichaam. Gebruik nooit uw vingernagels om de shampoo in te werken, maar alleen de kussentjes van uw vingers.

Belangrijke opmerking: Wrijf de shampoo niet tegen de nerf van het haar in. Werk de shampoo altijd in dezelfde richting in als de vacht op het lichaam van uw hond ligt.

Focus op deze gebieden:

 • rond de nek.
 • Onder de borst.
 • Benen.
 • Poten.

Maak grondig schoon onder de hond, langs de poten en rond de poten. Deze gebieden worden het vuilst. Richt u ook op het gebied rond de nek, omdat dit het enige gebied van de Doberman is waar de vacht een tweede laag heeft. Omdat de vacht daar dikker is, moet u de shampoo wat meer inwerken.

Wees voorzichtig om niet te dicht bij hun ogen of mond te komen om irritatie te voorkomen. Controleer de fles van de specifieke shampoo die je gebruikt, want bij sommige hondenshampoos moet je de shampoo 1 tot 4 minuten laten zitten voordat je hem uitwast.

Stap 4 – Spoelen

Het spoelen van mijn Doberman tijdens een bad.

Als je klaar bent met het inwerken van de shampoo, en je bent klaar om te spoelen, doe dat dan met hetzelfde water op kamertemperatuur. Zorg voor een zachte waterstroom.

Begin bij de kop van de hond en spoel het lichaam af, waarbij u ervoor zorgt dat er geen water in de ogen, mond of oren van de hond komt. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen shampoo achterblijft, omdat het de hond kan irriteren als het opdroogt. Spoel dus meer dan u denkt dat nodig is. Extra spoelen is hier heel belangrijk om de kans op irritatie te verkleinen.

Als je klaar bent met spoelen kun je doorgaan en de wattenbolletjes uit de oren halen.

Stap 5 – Drogen en borstelen

Ik gebruik een handdoek om mijn Doberman af te drogen na zijn bad.

Gelukkig houdt de vacht van de Doberman weinig water vast. Afdrogen is dus vrij eenvoudig; begin gewoon met je handen over de vacht te gaan met gemiddelde druk. Uw handen werken als een trekker en kunnen het meeste water uit de vacht halen. Gebruik vervolgens een handdoek om zachtjes over de vacht te wrijven (en zorg ervoor dat u met de haarrichting meegaat). Na ongeveer tien seconden moet de vacht redelijk droog zijn.

“Het gebruik van een borstel met lange, scherpe of stijve haren op de vacht van je Dobie onmiddellijk na een bad kan de huid irriteren. Ik gebruik liever een microvezeldoekje en veeg de vacht van de hond gewoon af.”

– John Walter (DobermanPlanet.com)

Veel eigenaren nemen graag de tijd om direct na een bad hun hond te borstelen. Ik heb ontdekt dat de beste manier om dit voorzichtig te doen op de vacht van een Doberman om de huid niet te irriteren is om gewoon een microvezeldoek te gebruiken en te wrijven in de richting waarin het haar van nature ligt. Dit helpt om de natuurlijke oliën gelijkmatiger over de vacht te verdelen, het verharen te verminderen door losse haren te verwijderen, en irritatie van de huid te voorkomen.

Als uw Dobie last heeft van een chronische droge huid, is dit een goed moment om een hydraterende spray op de vacht van de hond aan te brengen, als u daarvoor kiest.

Video: Kijk hoe ik mijn Doberman een bad geef

Bekijk deze video die ik heb gemaakt op mijn YouTube kanaal, Uitgelaten Hond. Ik demonstreer de op deze pagina beschreven techniek, zodat je precies kunt zien hoe het moet. Als je deze video leuk vindt, bekijk dan ook de andere video’s op mijn kanaal!

Een Doberman puppy zijn eerste bad geven

Wanneer u een Doberman puppy zijn eerste bad geeft, moet het een zeer beperkt bad zijn.

Uw belangrijkste doelen voor het eerste bad van uw puppy moeten zijn:

 1. Uw puppy laten wennen aan het badproces.
 2. Zorg voor een zeer lichte en zachte reiniging om hun huid niet te irriteren.

Een nieuwe pup is gemakkelijk bang voor nieuwe ervaringen die heel anders zijn dan ze gewend zijn. Daarom moet je je echt richten op het voorzichtig laten wennen van je pup aan het badproces op een niet-schrikwekkende manier.

Hier zijn enkele dingen die u kunt doen om uw pup aan het badproces te laten wennen:

 • Als u in een badkuip baadt, leg dan een handdoek neer om extra tractie te bieden zodat uw puppy niet valt terwijl hij probeert op te staan.
 • Gebruik alleen een zachte waterstroom en vermijd het gebruik van een douchekop met een sterke straal.
 • Laat uw pup een paar minuten zitten en naar het stromende water kijken voordat u hem in bad doet.
 • Laat de pup zien dat het water niet iets is om bang voor te zijn door een paar minuten zachtjes met het water te spelen met uw handen voordat het baden begint.
 • Als u uw pup nat begint te maken, begin dan met hun voeten en ga verder naar hun rug. Houd de waterstroom weg van hun gezicht.
 • Gebruik een nat washandje om bij het gezicht schoon te maken. Vermijd water rechtstreeks op het gezicht te gieten.

Het schoonmaken zelf moet ook ongeveer zo voorzichtig mogelijk gebeuren, want een Doberman puppy heeft een zeer gevoelige huid die gemakkelijk te irriteren is. Een geïrriteerde huid bij een jonge pup kan rode bultjes, jeuk, droogheid en ander ongemak veroorzaken. Dit zijn dingen die u beslist wilt vermijden als u uw pup zo comfortabel mogelijk wilt houden terwijl hij aan zijn nieuwe huis went.

Hier zijn enkele dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat de huid van je puppy niet geïrriteerd raakt van hun eerste bad:

 • Gebruik geen sterke douchekop of sproeikop om je pup schoon te maken.
 • Houd het water zo dicht mogelijk bij kamertemperatuur. Te warm water zal de poriën van de huid van uw hond openen en de kans op een negatieve reactie op de shampoo vergroten.
 • Gebruik een zachte shampoo die veilig is voor uw puppy. Ik heb aanbevelingen beschikbaar voor shampoos en andere badspullen op mijn Beste Hygiëne en Verzorgingsproducten pagina.
 • Vermijd het gebruik van een borstel. Zelfs de meest zachte borstel kan irritatie veroorzaken bij een jonge Doberman puppy. Gebruik in plaats daarvan een nat washandje en maak de vacht schoon. Zorg ervoor dat u veegt in de richting waarin de vacht van nature groeit.
 • Gebruik geen shampoos voor mensen, shampoos voor volwassen honden, vlooienshampoos, of andere producten met agressieve chemische toevoegingen.

Zoals eerder gezegd, heeft een puppy meestal geen volledig bad nodig tot hij minstens twaalf weken oud is, en ze moeten niet op een standaard badschema worden gezet tot ze drie maanden oud zijn. Een grote badkuip is waarschijnlijk de veiligste en meest comfortabele plaats voor een eerste bad.

Een Doberman in bad doen bij hitte

Over het algemeen vormt het baden van een loopse hond geen echt probleem. U kunt dezelfde methoden gebruiken als normaal, maar u moet proberen uw hond een beetje extra voorzichtig te behandelen. Ze is nu waarschijnlijk wat gevoeliger, dus houd daar rekening mee.

Er zal waarschijnlijk wat opgedroogd bloed rond het vaginale gebied zitten, dus zorg ervoor dat je dat tijdens het baden wegwerkt. Dit gebied zal waarschijnlijk ook gezwollen en gevoelig zijn, dus ga voorzichtig en voorzichtig te werk. Een vrouwelijke Doberman kan soms behoorlijk opvliegend zijn als haar grenzen worden overschreden of als ze in een van haar buien is, dus wees voorzichtig om uw hond niet te veel te irriteren.

Misschien wilt u uw hond een tijdje in warm water laten zitten, omdat dit bekend staat om het verlichten van de krampen en het opgeblazen gevoel dat vaak gepaard gaat met deze fase van de voortplantingscyclus. Maar houd er rekening mee dat warm water de poriën van de huid openzet, waardoor huidirritatie waarschijnlijker wordt. Vermijd dit dus als uw hond een gevoelige huid heeft. En als u toch besluit dit te doen, doe het dan aan het einde van het bad nadat alle shampoo is weggespoeld en borstel uw hond daarna niet.

Te vaak in bad

Dit zal je misschien verbazen, maar Dobermans staan erom bekend dat ze een gevoelige huid hebben, en te veel baden kan eigenlijk slecht voor ze zijn. Als uw hond te vaak wordt gewassen, worden hun haar en huid ontdaan van de natuurlijke oliën die hen helpen beschermen tegen schade. Dit leidt tot een droge huid, meer verharen, haaruitval en allerlei andere problemen.

Verrassend genoeg zijn bepaalde kleuren Dobermans vatbaarder voor deze huid- en haarproblemen dan andere. Hieronder volgt een lijst van de Doberman kleuren van de meest waarschijnlijke tot de minst waarschijnlijke met huid- en haargevoeligheid gerelateerde problemen.

Doberman kleuren met de meeste kans op huid- en haarproblemen

 1. Wit (of albino)
 2. Blauw en roest
 3. Fawn en Rust
 4. Rood en Roest
 5. Zwart en Roest

Als je meer wilt weten over de verschillende kleuren Doberman en hun unieke kenmerken, zie dan mijn artikel over alle Doberman typen en kleuren hier.

Dobermanns als geheel zijn iets kwetsbaarder voor huid- en haarproblemen dan de meeste andere rassen, gedeeltelijk vanwege hun korte vacht. Een voorbeeld hiervan is een aandoening genaamd folliculaire dysplasie. Onderzoekers hebben vastgesteld dat dit ras een verhoogd risico loopt op het ontwikkelen van deze aandoening, die aanzienlijke haaruitval kan veroorzaken. Vaak kan deze aandoening worden verergerd door overmatig wassen als uw Doberman het eenmaal heeft.

“Probeer bij twijfel uw Doberman minder vaak te baden. Het zijn over het algemeen schone honden en het komt vaak voor dat eigenaren hun Dobermans te vaak in bad doen. Dit is vooral het geval als ze last hebben van een droge huid of roos.”

– John Walter (DobermanPlanet.com)

Natuurlijk zijn er enkele zeldzame gevallen waarin u uw Doberman meer dan normaal in bad moet doen. Allergieën en huidaandoeningen kunnen er bijvoorbeeld toe leiden dat een hond meer (of minder) gebaad moet worden. Color Dilution Alopecia (CDA) komt vaak voor bij de verdunde Doberman kleuren (de fawn en blauwe kleuren), en een hondendermatoloog kan aanraden om vaker te baden met speciale shampoos of crèmes om de symptomen van CDA te behandelen.

Sommige andere allergieën en huidaandoeningen kunnen ook betekenen dat je een speciale shampoo of ander product moet gebruiken tijdens het baden. Als uw Doberman bepaalde gezondheidsproblemen heeft (vooral huid- en haarproblemen), moet u zeker uw dierenarts of, nog beter, een hondendermatoloog vragen naar de specifieke problemen van uw hond.

Aanbevolen producten

Er zijn veel kruidenshampoos en conditioners op de markt die van alles kunnen bevatten, van lavendel tot watermeloen. Als u voor een van deze producten kiest, test het dan op een klein stukje huid van uw hond. Als u in de volgende uren of dagen uitslag of roodheid ziet, gooi het dan weg. Als er willekeurige vruchten en planten in uw shampoo zitten, is de kans op een allergische reactie groter.

Veel Doberman eigenaren die honden hebben met een zeer gevoelige huid (niet ongewoon voor dit ras) gebruiken graag havermout bevattende shampoos om de huid te helpen kalmeren en wat verlichting te bieden. Maar als uw hond een gevoelige huid heeft, is het beter om minder te baden, omdat dat veel problemen met een droge huid oplost.

Sommige eigenaren van andere rassen gebruiken graag leave-in conditioners voor hun hond, maar dit is niet nodig voor een Doberman. Met zulk kort haar is dat gewoon niet nodig.

Ik test altijd shampoo’s, borstels en andere badproducten om uit te zoeken wat het beste werkt. Ik denk dat ik het aardig heb teruggebracht tot de beste producten voor dit ras. Voel je vrij om mijn lijst van producten die ik aanbeveel voor Dobie baden hier te bekijken: Beste hygiëne- en verzorgingsproducten voor Dobermans.

Het wassen van een Doberman

Deze zal sterk variëren naargelang de gewoonten van uw hond. Als uw hond niet veel tijd buiten doorbrengt, dan kan dit vrij zelden gebeuren. Als je een bijzonder luie Doberman hebt die het grootste deel van zijn tijd in huis doorbrengt, dan kun je dit vrij zelden doen.

Als je een Tasmaanse Doberman hebt die buiten rent en graaft, dan moet je dit misschien vrij vaak doen. In het algemeen kunt u de bodembedekking wassen als deze vuil of verkleurd is, of als er een slechte geur vanaf komt. Vrij eenvoudig.

Hieronder volgt een algemene richtlijn voor hoe vaak u moet overwegen de bodembedekking van uw Doberman te wassen in relatie tot hun mate van buitenactiviteit.

 • Lichte buitenactiviteiten – Maandelijks wassen.
 • Matige buitenactiviteiten – Elke 2 tot 3 weken wassen.
 • Zware buitenactiviteiten – Wekelijks wassen.

Als uw hond “ongelukjes” heeft, of moddersporen in en op zijn bodembedekking achterlaat, moet u die natuurlijk onmiddellijk wassen.

Het is ook een goede gewoonte om het gebruik van droogtrommels in de droger te vermijden, omdat deze chemische stoffen en scherpe geuren in het beddengoed achterlaten (die sowieso schadelijk zijn voor de hond). Dit kan hen ’s nachts ongemakkelijk maken of zelfs hun huid irriteren.

Laatste gedachten

In mijn ervaring is de grootste fout die nieuwe Doberman-eigenaren maken de overtuiging dat ze hun honden te vaak in bad moeten doen. Vergeet niet dat Dobermanns van nature zeer schone honden zijn die dat graag willen blijven, en ze zijn er goed in!

Veel Doberman eigenaren doen hun Doberman vele maanden achtereen niet in bad zonder problemen. Een eenvoudige, snelle schoonmaakbeurt met een babydoekje van kop tot eten bij gelegenheid is meestal meer dan genoeg om ze schoon, gelukkig en hun vacht goed te houden.

Simpel gezegd, Dobermans hebben een eenlaagse vacht die bestaat uit korte, dikke haren die vuil niet gemakkelijk vasthouden. Ze vermijden ook instinctief liever vuile situaties. Er is dus geen reden om uw Doberman gek te maken met baden, tenzij er speciale omstandigheden zijn die het noodzakelijk maken, zoals een aanbeveling van de dierenarts of wanneer ze een uitzonderlijk vuile speeldag hebben gehad.

Gerelateerde vragen aan

Welk product moet ik gebruiken om het verharen van Dobermannen te verminderen? De voeding van uw Doberman aanvullen met omega-vetzuren en hem wekelijks afvegen met een vochtige microvezeldoek zal het verharen helpen verminderen en de algemene gezondheid van zijn vacht verbeteren.

Wat is de beste manier om roos bij een Doberman te verminderen? Ervoor zorgen dat uw Doberman geen allergische reactie heeft op iets in zijn omgeving, voedingssupplementen met omega-vetzuren, en een wekelijkse schoonmaakbeurt van de vacht van de hond met een babydoekje zullen de roos bij de meeste Dobermannen aanzienlijk verminderen.

Wat is de beste manier om de huid van een Doberman te hydrateren? De beste manier om de huid van een Doberman te hydrateren is te zorgen voor een goede voeding met veel omega vetzuren, een zachte havermoutshampoo te gebruiken, en te overwegen om vitamine E toe te voegen. Ga naar een veterinair dermatoloog voor een persoonlijk plan voor uw hond.