Op welke leeftijd worden puppy’s rustig?

op welke leeftijd worden puppy's rustig

In dit artikel behandelen we een vraag die veel puppyouders na aan het hart ligt – op welke leeftijd worden puppy’s rustig? We stellen u graag gerust dat er is een einde in zicht. En er zijn eenvoudige dingen die u kunt doen om uw chaotische puppy te helpen zo vroeg mogelijk te rijpen tot een vreedzame volwassene.

De leeftijd waarop een puppy tot rust komt hangt af van zaken als hun ras, hun individuele persoonlijkheid, en welk soort gedrag u versterkt terwijl ze opgroeien.

Wanneer worden puppy’s rustig?

Puppy’s zijn kleine krachtpatsers van enthousiasme en levenslust. Maar ze worden niet geboren omdat ze niet weten hoe ze hun energieniveau moeten reguleren, en dit is iets wat ze zullen moeten leren als ze opgroeien. In de tussentijd kan het voelen alsof hun activiteitenniveau altijd alles of niets is: vast in slaap of helemaal wild! En maar al te vaak is het gemakkelijk voor opgewonden puppy’s om overprikkeld puppies. Dit zijn slechts enkele van de dingen waar je mee te maken kunt krijgen:

Scherpe tanden

Een van de meest frustrerende en verontrustende kenmerken van een opgewonden puppy zijn vaak hun tanden. Puppy’s gebruiken hun tanden om de wereld te verkennen, en ook om met elkaar te spelen. Puppy’s die tandjes krijgen, hebben ook een sterke drang om op dingen te bijten om het pijnlijke gevoel in hun kaken te verlichten.

Zoomies

Een andere kenmerkende beweging van de opgewonden puppy is de ‘zoomies’. Puppy’s met zoomies scheuren rond op topsnelheid, maken waaghalzerige bochten en springen over meubels. Puppy zoomies komen vooral voor in de vroege avond, na het eten maar voor het slapen gaan.

Schaamte

Puppy’s raken niet alleen thuis overprikkeld. Buitenshuis kan de stimulatie van veel beelden, geluiden en geuren nog meer opgewonden gedrag veroorzaken. En dat gaat vaak gepaard met ander moeilijk of gênant gedrag, zoals trekken aan de lijn of aanhoudend blaffen. Op de lange termijn kan dit zelfs de emotionele band van een eigenaar met zijn puppy beschadigen, en het risico vergroten dat hij wordt afgestaan aan een asiel.

Zal mijn puppy ooit kalmeren?

Als u zich kunt verplaatsen in deze ervaringen, en u het einde van uw Latijn nadert, bent u niet alleen. In de commentaarsectie van onze artikelen, op ons Labrador Forum en het studentenforum voor onze Dogsnet cursussen, horen we regelmatig van uitgeputte en gefrustreerde puppy-ouders die willen weten op welke leeftijd puppy’s kalmeren.

Veel van ons, toen we ons het leven met een hond voorstelden, dachten aan de hondeneigenaren die we in het park hebben gezien, rustig wandelend met hun huisdier. En de realiteit van een levendige puppy kan een ernstig geval van de blues veroorzaken. Maar geloof me als ik zeg dat elke hond die je ooit vredig naast zijn baasje hebt zien lopen, of geduldig zit terwijl zijn mens met een vriend praat, ooit ook een prikkelbare puppy was.

En de waarheid is, dat er geen leeftijd is waarop puppy’s plotseling van de ene op de andere dag kalmeren. Maar, alle puppy’s worden uiteindelijk volwassen, en er is veel dat je kunt doen om ze onderweg rustige gewoonten aan te leren.

Wat beïnvloedt de leeftijd waarop een puppy kalmeert?

Opgroeien en kalmeren is een mix van twee dingen: fysieke volwassenheid, en aangeleerde vaardigheden. Of met andere woorden, de leeftijd waarop uw puppy zal kalmeren wordt bepaald door een combinatie van zowel biologische factoren als omgevingsfactoren.

op welke leeftijd worden puppy's rustig

Op welke leeftijd worden puppy’s rustig? Biologische factoren

Sommige factoren die beïnvloeden wanneer een puppy kalmeert zijn aangeboren.

Ras

Hondenrassen die oorspronkelijk werden gefokt als beschermers van het vee, zoals de machtige Berner Sennenhond en de besneeuwde Grote Pyreneeën, hebben bijvoorbeeld een lange puppytijd, en behouden langer dan gemiddeld hun puppygedrag. Dit is genetisch bepaald, en het is een fundamenteel onderdeel van wat hen ook goed maakt in hun werk. Doordat ze langer in een puppymentaliteit blijven, vormen ze een meer emotionele, beschermende band met hun kudde.

Traditionele werkhondenrassen zoals Border Collies, Engelse Cocker Spaniels, en Amerikaanse Labrador Retrievers doen er ook langer over om te kalmeren. Maar deze keer is het niet omdat ze langzamer volwassen worden. Het is omdat ze gefokt zijn om zoveel energie en uithoudingsvermogen te hebben, dat ze veel meer te verliezen hebben voordat we denken dat ze rustig zijn.

Grootte en vorm

De rol van grootte en vorm is vast te pinnen. Kleine honden bereiken sneller hun volledige fysieke omvang dan grote honden, maar hetzelfde kan niet gezegd worden van de mentale volwassenheid. Het tot dusver verrichte onderzoek suggereert dat alle maten honden op hetzelfde moment cognitieve volwassenheid bereiken – tussen een jaar en twee jaar oud.

Bovendien worden pups van kleine rassen, zoals Pomeranians en Yorkshire Terriers, evenals brachycefale rassen zoals Franse Bulldogs en Mopshonden, door hun eigenaren eerder beschreven als langer prikkelbaar en hyperactief dan veel pups van grote rassen.

De leeftijd waarop een pup tot rust komt, heeft dus meer te maken met hun temperament (dat mede bepaald wordt door hun ras), dan met hun grootte.

Leeftijd

Tenslotte hebben veel van de prikkelbare gedragingen van puppy’s, zoals de zooms, de neiging om te verminderen, gewoon als een natuurlijk gevolg van de leeftijd. Net zoals weinigen van ons op 30-jarige leeftijd nog dezelfde ongecontroleerde energie hebben als op 5-jarige leeftijd.

Wanneer komen puppy’s tot rust? Omgevingsfactoren

Gelukkig ligt niet alles buiten uw controle. Omgevingsfactoren zijn dingen die u kunt controleren om uw levendige puppy te helpen groeien tot een kalmere hond.

1. Routine

Puppy’s gedijen bij routine, met duidelijke tijden voor spelen, oefenen, trainen en rusten. Wanneer u het gevoel hebt dat u controle hebt over het schema van uw puppy, en zij zich zeker voelen dat zij weten wat er daarna van hen wordt verwacht, voelt iedereen zich ook rustiger.

2. Socialisatie

Socialisatie is het proces waarbij een puppy kennis maakt met veel nieuwe dingen voordat ze 12 weken oud zijn. Vóór die leeftijd staan ze erg open voor het vormen van positieve associaties met nieuwe dingen, wat betekent dat ze er ook in de toekomst rustiger en zelfverzekerder op zullen reageren. Puppy’s die niet goed gesocialiseerd zijn, zullen eerder angstig reageren op alledaagse ontmoetingen en voortdurend op hun hoede zijn.

3. Reinforcing calm

Uw pup leert voortdurend van de gevolgen van hun acties. Als ze iets doen en het leven wordt beter, doen ze meer van dat ding. Als ze iets doen en het leven wordt slechter, of er verandert helemaal niets, dan herhalen ze het gedrag minder. Dit heeft twee belangrijke effecten op hoe snel ze in het algemeen kalmeren. Ten eerste, als je rustig gedrag beloont door rustig een snoepje tussen hun poten te leggen, zullen ze eerder geneigd zijn hetzelfde rustige gedrag opnieuw aan te bieden, en een gewoonte opbouwen om zich rustig te gedragen. Ten tweede, als u rustig gedrag negeert en onopgemerkt voorbij laat gaan, zullen ze minder geneigd zijn het opnieuw aan te bieden.

Je kunt dezelfde regels ook toepassen op overprikkeld gedrag. Als je overprikkeld gedrag beloont met aandacht, zullen ze eerder geneigd zijn het te herhalen. Maar als u zich terugtrekt en hen aan de ene kant van een barrière tot rust laat komen, terwijl u aan de andere kant uw gang gaat, is de kans kleiner dat zij het gedrag zullen herhalen.

Wanneer wordt mijn puppy rustig?

U doet dus alles goed. U hebt uw puppy zorgvuldig gesocialiseerd, een voorspelbare dagelijkse routine ingesteld, en u onttrekt zich aan wild gedrag terwijl u rustig gedrag versterkt met lekkere traktaties. Maar ze zijn nog steeds erg volhardend.

Hou vol. Wanneer je een puppy opvoedt, zijn de dagen lang, maar de maanden kort, en het zal niet lang duren voordat je een verandering in hen begint te zien. De meeste mensen melden dat de eerste grote verbetering die ze merken in het gedrag van hun puppy plaatsvindt tussen 4 en 6 maanden oud. Ruwweg vergeleken met een mens is dit de tijd dat ze ophouden een peuter te zijn, en meer gaan lijken op een ouder kind. Ze zitten nog steeds vol energie en plezier, maar ze kunnen hun energie beter reguleren en herkennen wanneer het tijd is voor een dutje.

Een andere mijlpaal is rond hun eerste verjaardag. Vergeet het idee dat elk levensjaar van een hond gelijk is aan 7 mensenjaren. Tijdens hun eerste levensjaar gaat een hond door de puberteit en bereikt (of komt in ieder geval dicht in de buurt van) fysieke en mentale volwassenheid. Onderzoekers denken zelfs dat een hond van 1 jaar meer lijkt op een mens van 30 jaar dan op een kind van 7 jaar! En hun niveau van opwinding weerspiegelt dit. Het zijn nog steeds atleten en ze hebben nog steeds veel energie, maar voor veel honden is de ongebreidelde opwinding van hun jeugd verdwenen.

In de loop van hun leven zult u waarschijnlijk nog een of twee duidelijke veranderingen in hun energieniveau opmerken. Sommige eigenaren melden een merkbare overgang naar de ‘middelbare leeftijd’ rond de leeftijd van 3 jaar – vooral bij niet-werkende rassen.

Wanneer kalmeren puppy’s – is voeding van belang?

De mogelijkheid dat het dieet van een puppy zijn gedrag verandert en hem hyperactiever of kalmer maakt, is interessant. Anekdotisch geloven veel puppy-ouders dat zij een verandering hebben gezien in de energie en het gedrag van hun puppy als gevolg van het veranderen van het dieet. Het probleem is dat geen van deze ervaringen is gestandaardiseerd, dus sommige mensen schrijven positieve gedragsveranderingen toe aan het voeren van meer eiwitten, en sommige mensen schrijven positieve gedragsveranderingen toe aan het eten van minder eiwitten. Maar heel vaak weten we niet precies welke veranderingen werden aangebracht, en welke andere factoren het gedrag van hun pup kunnen hebben beïnvloed.

Dus hoewel wetenschappers het erover eens zijn dat voeding het gedrag kan veranderen, zolang uw puppy een leeftijds- en rasgebonden dieet eet, is er weinig reden om het te veranderen. Praat echter met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over de voeding van uw puppy.

Op welke leeftijd worden puppy’s rustig – Samenvatting

Puppy’s worden gewoonlijk merkbaar rustiger tussen 4 en 6 maanden oud, en opnieuw rond hun eerste verjaardag. Veel factoren, zoals hun ras, en of u een geschiedenis hebt opgebouwd van het versterken van kalm gedrag, zullen dit echter beïnvloeden.

Wacht u nog steeds tot uw puppy rustig wordt? Deze hulpmiddelen elders op de site kunnen helpen:

Referenties

Bosch et al. Impact of nutrition on canine behavior: current status and possible mechanisms. Nutrition Research Reviews. 2007.

Gazzano et al. Effects of early gentling and early environment on emotional development of puppies. Applied Animal Behavior Science. 2008.

Hoffman et al. Do Dog Behavioral Characteristics Predict the Quality of the Relationship between Dogs and Their Owners? Human Animal Interaction Bulletin. 2013.

Martin. Getting Puppy Started Off Right: Preventing Puppy Behavior Problems. World Small Animal Veterinary Association Congress Proceedings, 2017.

Serpell & Duffy. Hondenrassen en hun gedrag. Domestic Dog Cognition and Behavior. 2014.

Wang et al. Quantitative Translation of Dog-to-Human Aging by Conserved Remodeling of the DNA Methylome. Cell Systems. 2020.

Watowich et al. Age influences domestic dog cognitive performance independent of average breedespan. Animal Cognition. 2020.