Baby Franse Bulldog – Hoe uw schattige puppy opgroeide

baby franse bulldog

Een baby Franse Bulldog heeft meer kans dan de meeste rassen om via een keizersnede geboren te worden.

Ze zullen deel uitmaken van een nest van 1-10 pups.

Baby Franse bulldoggen groeien snel en bereiken veel ontwikkelingsmijlpalen voordat ze klaar zijn om hun moeder te verlaten en zich bij een nieuw huishouden aan te sluiten.

Uw Baby Franse Bulldog

Puppies hebben de neiging om de adoratie van hondenliefhebbers overal te winnen, ongeacht het ras. De Franse Bulldog is geen uitzondering.

Desondanks zijn er veel mensen die niet het minste idee hebben van hoe een baby Franse Bulldog zich ontwikkelt tot een 8 weken oude puppy.

In dit artikel zullen we in detail bekijken hoe een baby Franse Bulldog zich ontwikkelt gedurende de eerste 8 weken van hun leven. We behandelen hoe hun uiterlijk en gedrag zich ontwikkelt, en hoe ze goed verzorgd worden tijdens deze kritieke periode.

Een baby Franse Bulldog is geboren!

Aangezien de Franse Bulldog een plat-faced ras is, is er een grotere kans dat de moeder een moeilijke of abnormale geboorte meemaakt.

Een keizersnede kan de voorkeur krijgen boven een natuurlijke geboorte, omdat de grote koppen en brede schouders van de pups, gekoppeld aan het smalle bekken van de moeder, de kans op moeilijkheden vergroten.

Mits de geboorte goed verloopt, krijgen Franse Buldoggen gewoonlijk nesten met 4-5 pups. Dit is echter geen harde regel; nesten kunnen zo klein zijn als 1 pup of zo groot als 10 pups.

Als het een natuurlijke geboorte was, moet de moeder instinctief de navelstrengen afkauwen en haar pasgeboren pups opruimen.

Na net geboren te zijn, zullen de baby Franse Bulldogs zich waarschijnlijk richten op het zogen van hun moeder. Als ze dat niet doen, zullen ze hun energie sparen door te slapen.

franse bulldog

Pasgeboren Franse Bulldoggen

Een pasgeboren Franse Bulldog moet voor de zekerheid even nagekeken worden. Honden met een plat gezicht hebben vaak een gezondheidstoestand die bekend staat als het Brachycephalic Airway Syndrome, dat ernstige ademhalingsproblemen kan veroorzaken.

De eigenaren zullen luisteren naar piepende ademhaling of overmatig snuiven en snuiven om te zien of er ernstige ademhalingsproblemen zijn.

Pasgeboren Frenchies hebben hun ogen en oren gesloten, wat betekent dat ze aanvankelijk blind en doof zijn. Bovendien kunnen ze nog niet opstaan en bewegen ze zich kruipend op hun buik.

Ze kunnen hun temperatuur niet regelen, dus om warm te blijven zullen ze dicht tegen hun holgenoten aan kruipen.

Baby Frenchies hebben ook de hulp van hun moeder nodig om te plassen en te poepen. Ze doet dit door hun genitaliën en anus te stimuleren.

Een vacht zal aanwezig zijn bij de geboorte, maar de kleur zal variëren volgens de genetica van de ouders. Veel voorkomende kleuren zijn wit, crème, of fawn.

Patronen zoals gestroomd en bont zijn ook in dit vroege stadium zichtbaar. Witte aftekeningen, zwarte schaduw en/of een zwart gezichtsmasker kunnen ook aanwezig zijn.

Wat hun gedrag betreft, gedurende de eerste dagen zullen Frenchies gewoon hun moeder blijven voeden en slapen.

Een week oude baby Franse Bulldog

Als ze één week oud zijn, zullen Franse Bulldogpups naar verwachting hun geboortegewicht verdubbelen. Het is belangrijk dat ze dagelijks in gewicht blijven toenemen.

Hun ogen en oren zullen nog gesloten zijn. Hierdoor zullen ze niet veel interesse tonen in hun omgeving.

De Frenchie pups zullen zich blijven richten op voeding en het voller worden. Eigenaars moeten uitkijken voor pups die gewicht verliezen of tekenen van ziekte vertonen.

Twee weken oude baby Franse Bulldog

Als de baby Frenchies twee weken oud zijn, beginnen zich enkele spannende veranderingen voor te doen!

Hun ogen zouden nu volledig geopend moeten zijn. Hun zicht zal niet perfect zijn; de ogen van een Franse Bulldog moeten zich nog ontwikkelen. Maar ze zouden voor het eerst hun moeder en nestgenoten moeten kunnen zien.

Hoewel donkerbruin de normale oogkleur is voor dit ras, zullen ze aanvankelijk blauw lijken. Dit zal na verloop van tijd veranderen in donkerbruin als ze ouder worden.

De eigenaren van de pups zullen de ogen moeten controleren op eventuele gebreken, want Frenchies kunnen gevoelig zijn voor dergelijke problemen.

Bovendien zouden hun oren zeer binnenkort open of open moeten gaan. Ze zullen niet langer doof zijn en op geluid reageren.

Met hun nieuwe zicht en gehoor, kunnen de Fransoosjes een beetje nieuwsgierigheid tonen naar hun omgeving. Ze kunnen zich echter nog steeds niet goed bewegen, dus grote zoektochten zullen moeten wachten!

Drie weken oude baby Franse Bulldog

Frenchies op deze leeftijd blijven zich snel ontwikkelen. Ze beginnen hun eerste wankele stapjes te zetten en verkennen hun hol zoveel als hun wankele pootjes hen kunnen dragen! Ze moeten echter nog veel rusten en slapen het grootste deel van de dag.

Bovendien hoeft de moeder hen niet langer te helpen met plassen of poepen, want dat kunnen ze zelf.

Hoewel het nog een beetje te vroeg is voor het spenen, zullen de Frenchies ook beginnen met het doorkomen van hun melktanden.

Vier weken oude baby Franse Bulldog

Vier weken oude Franse Bulldoggen beginnen de eerste tekenen van onafhankelijkheid van hun moeder te vertonen.

Tegen die tijd staan ze veel evenwichtiger op hun poten. Ze zouden moeten kunnen lopen als een pro, en misschien zelfs rennen!

Hun tanden zouden tegen deze leeftijd voldoende ontwikkeld moeten zijn dat het spenen ook kan beginnen. Tot nu toe krijgen de Franse Bulldog baby’s al hun dagelijkse voeding van de moedermelk.

Nu kan hun dagelijkse voeding voor het eerst wat vast voedsel gaan bevatten. In dit stadium is het belangrijk dat ze nog steeds een groot deel van hun dagelijkse voeding van hun moeder krijgen.

De Frenchies zouden ook wat basaal sociaal gedrag moeten beginnen te vertonen. Ze kunnen onhandig spelen met hun nestgenoten en moeder.

Deze sociale ontwikkeling markeert ook het begin van een vroege socialisatieperiode. De eigenaren moeten hiervan profiteren om de baby-Fransies te helpen wennen aan menselijke aanwezigheid en contact.
Op deze leeftijd kan de basis krat- en zindelijkheidstraining beginnen. Aangezien dit ras langzaam zindelijk kan worden, kan vroeg beginnen aanzienlijk helpen.

Vijf weken oude baby Franse Bulldog

Met vijf weken oud, kunt u verwachten dat de Franse Bulldog pups volledig zelfverzekerd op hun voeten staan, rennen en enigszins ruw spelen met hun holgenoten.

Ze kunnen in dit stadium ook een behoorlijke gewoonte ontwikkelen om te kauwen en te knabbelen.

Het speenproces zou goed moeten verlopen, waarbij de pups beginnen af te stappen van de moedermelk naar een volledig vaste voeding.

Zes weken oude baby Franse Bulldog

Op dit punt zou het spenen volledig voltooid moeten zijn. De Franse Bulldog puppy’s krijgen een hoogwaardig puppydieet, en hebben geen voeding van hun moeder meer nodig.

Dit is weer een grote stap naar onafhankelijkheid, maar het is nog te vroeg om ze uit hun hol te halen.

De socialisatie zou serieus moeten worden voortgezet, en de pups zouden nu al een goede vertrouwdheid met mensen moeten hebben.

Zeven weken oude baby Franse Bulldog

Frenchies van zeven weken oud komen dicht bij het verlaten van het hol.

Op deze leeftijd kunnen ze het begin van de “angst”-periode meemaken. Dit is een kritiek deel van hun ontwikkeling waarin de pup voor het eerst leert voorzichtig te zijn met nieuwe dingen.

Tot nu toe hebben de baby Franse Bulldoggen nieuwe dingen met onschuldige nieuwsgierigheid benaderd; aan het begin van deze periode kunnen ze echter voorzichtigheid beginnen te tonen ten opzichte van het onbekende.

Het is belangrijk om in dit stadium nieuwe ontmoetingen zo positief en belonend mogelijk te maken, en de pups niet te ver onder druk te zetten, omdat dit een grote invloed kan hebben op hun gedrag in de toekomst.

Acht weken oude baby Franse Bulldog

De baby Franse Bulldoggen zijn nu acht weken oud en kunnen naar nieuwe huizen.

Hun zintuigen zullen volledig ontwikkeld zijn, en hun ogen zullen in kleur zijn overgegaan naar een schaduw van donkerbruin.

Een gezonde Frenchie puppy zal tussen de 5-7 pond wegen.

Basis socialisatie zal aanwezig zijn, samen met enige zindelijkheids- en krattraining. Het is noodzakelijk dat nieuwe eigenaren het trainingsproces thuis voortzetten, vooral omdat de angstperiode nog in volle gang is.

Hier zijn enkele goede bronnen voor de verdere zindelijkheidstraining van een Frenchie en het omgaan met mogelijke mondigheid:

Puppy Potty Training Schema en Afwerking
Puppy bijten: Hoe een puppy te stoppen met bijten
Tot slot, kijk hier voor een gids voor het voeden van een Frenchie.

Zijn Franse Bulldogs goede huisdieren?

Helaas kunnen wij dit ras aan geen enkel gezin aanbevelen vanwege hun inherente structurele gezondheidsproblemen.

Het is waarschijnlijk dat honden van dit ras lijden aan ademhalingsproblemen, naast andere aandoeningen die hun levenskwaliteit ernstig aantasten.

We zouden aanraden om te kijken naar vergelijkbare maar gezondere rassen. Zie hieronder voor enkele plaatsen om te beginnen!

Cairn Terrier
Cavalier King Charles Spaniel
West Highland White Terrier

Heb je ooit baby Franse Bulldogs opgevoed? Wat vind je van dit ras? Laat het ons weten in de commentaren!

Bekijk zeker ook onze gids voor het baden van een nieuwe puppy!

Referenties en bronnen

Serpell, J, “The Domestic Dog: Its Evolution, Behavior and Interactions with People” Cambridge University Press, 1995.

Farricelli, AJ, Understanding Fear Periods in Dogs. PetHelpful, 2019

Borge, KS, et al, “Nestgrootte bij de geboorte van rashonden – een retrospectieve studie van 224 rassen” Theriogenology, 2011.

Bloomfield, S, “Wat is normaal voor een pasgeboren puppy?”. De Veterinaire Expert, 2014

Playforth, L, “Mijn hond is aan het werpen, wat moet ik doen als ze arbeidscomplicaties krijgt?”. Dierenartsen Nu, 2018

Monnet, E, “Brachycephalic Airway Syndrome” World Small Animal Veterinary Association, 2015.

British Veterinary Association, “Gezondheid en welzijn van brachycefale honden”.