Heeft een hond een navel en waarom hebben ze een navel?

Voordat ik dit artikel schreef, moet ik toegeven dat ik nooit veel aandacht had besteed aan de navel van mijn hond, laat staan dat ik er naar had gezocht. Ik wist dat ze er een had, maar het was me nooit opgevallen en ik had er nooit bij stilgestaan.

En toen kreeg ik een e-mail van een lezer die me vroeg naar navels, en dat zette me aan het denken. Waarom hebben honden eigenlijk navels?
Heeft een hond een navel

Waarom hebben honden navels?

Waarom hebben honden navels? Honden hebben navels omdat het placenta zoogdieren zijn. Wanneer puppies zich ontwikkelen in de baarmoeder van hun moeder, worden de voedingsstoffen en zuurstof die ze nodig hebben doorgegeven van moeder op baby via de navelstreng. De navelstreng is een flexibele buis die de baby voorziet van voedsel en zuurstof, en het transporteert afval van de baby terug naar de moeder.

De navel van een hond is de plaats waar de navelstreng na de geboorte werd doorgesneden. Buikknopen komen voor bij alle zoogdieren (behalve buideldieren), en zijn in wezen gewoon een litteken op de plaats waar de navelstreng werd doorgesneden.

Alle zoogdieren (behalve buideldieren) ontwikkelen zich in de baarmoeder van hun moeder met dit proces. De navel zelf is gewoon het litteken dat overblijft van de plaats waar de navelstreng na de geboorte werd verwijderd.

De navelstreng is een flexibele buis die zuurstof en voedingsstoffen van de moeder naar de baby brengt. – Kinderen Gezondheid

Navels zijn maar een litteken

De navel is slechts een litteken, dat overblijft na het afsnijden van de navelstreng bij dieren. Omdat zoogdieren levend geboren worden, ontwikkelen de baby’s zich in de baarmoeder van hun moeder, en de navelstreng is hun levensader. De navelstreng geeft voedingsstoffen door van de moeder aan de zich ontwikkelende baby (of pup).

Na de geboorte van de puppy bijt de moeder de navelstreng af en breekt hem, wat leidt tot de vorming van de navel. Bij mensen wordt de navelstreng vaak afgeklemd en dan doorgeknipt, en de hoeveelheid navelstreng die bij een baby wordt achtergelaten, varieert per praktijk.

Waar zit de navel van een hond?

De navel van uw hond bevindt zich op de buik van uw hond, tegen het einde van de ribbenkast. De navel van een hond kan moeilijk te vinden zijn door al hun vacht, en het feit dat ze meestal een klein, plat litteken zijn. Bij sommige honden, vooral korter harige rassen, kunt u merken een werveling van haar rond hun navel.

Bijna alle zoogdieren hebben een navel

De meerderheid van de zoogdieren hebben navels, met inbegrip van honden, katten, dolfijnen, en mensen – maar er zijn een paar uitzonderingen.

Buideldieren en vogelbekdieren zijn de enige zoogdieren die geen navel hebben. De navelstreng van een buideldier valt in de buidel van de moeder, zodat er nooit een litteken ontstaat. En omdat vogelbekdieren eieren leggen, is er geen navelstreng om mee te beginnen.

Buikknopen bij honden zijn meestal niet opvallend

In plaats van opvallend zoals de menselijke navel, is de navel van een hond meestal niet meer dan een klein, plat litteken dat verborgen wordt door de vacht. Je hebt waarschijnlijk nog nooit opgemerkt dat je hond zijn navel heeft, en je bent niet alleen. Ik moest echt heel goed kijken om de navel van mijn hond te vinden.

Puppy’s hebben geen duidelijke navel om een paar redenen. De grootte van hun navelstreng is klein. Voor een mensenbaby is een grotere navelstreng nodig, vandaar een groter litteken. Het litteken van een puppy geneest tot een klein spleetje in plaats van een rond gat. En het gebied wordt snel bedekt met vacht, waardoor opsporing moeilijker wordt.
waarom hebben honden een navel

Een uitpuilende navel bij een hond is reden tot bezorgdheid

Een navel bij de hond wordt meestal niet opgemerkt, maar als hij uitsteekt is dat reden tot bezorgdheid. Als de navel van uw hond uitsteekt of opzwelt, kan er sprake zijn van een aandoening die bekend staat als navelbreuk. Bij een gecompliceerde hernia komt de inhoud van de buikholte vast te zitten in de navel, en onbehandeld kan dit fataal zijn.

Als u een zwelling rond de navel van uw hond opmerkt, maak dan een afspraak met uw dierenarts voor de juiste diagnose en behandeling.

Kun je je honden navel zien?

Ik ben blij te kunnen zeggen dat ik eindelijk Laika’s navel gevonden heb, alhoewel het wel veel buik wrijven en overhalen kostte. Het is gewoon een klein, plat haarloos litteken dat normaal onopgemerkt blijft.

Hebben jullie de navel van jullie hond gezien? Is hij echt klein? Wil je hem vinden zonder achterdocht te wekken? Probeer wat ouderwets buikmassages.