Hebben Franse Buldoggen Staarten?

hebben franse buldoggen staarten

Ooit naar de kont van een Frenchie gekeken en je afgevraagd ‘hebben Franse Bulldogs staarten?’ In dit artikel kijken we grondig naar de kont van de Franse Bulldog, en enkele feiten die je moet weten over hun staart.

Franse Bulldogs hebben van nature korte staarten die recht, of kurketrekkerig kunnen zijn. De anatomie van hun staart maakt hen vatbaar voor een reeks gezondheidsproblemen, waarvan potentiële eigenaren zich bewust moeten zijn.

Hebben Franse Buldoggen een staart bij de geboorte?

Laten we beginnen met de basis: worden Franse Buldoggen geboren met een staart? En het antwoord is ja. Franse Buldoggen worden geboren met van nature korte staarten. De meeste honden hebben 18 tot 23 staartbeentjes, die in het verlengde liggen van de wervels in hun ruggengraat. Maar Franse Buldoggen hebben er maar negen, dus hun staart is erg kort.

Franse Bulldog Staart Structuur

Volgens de rasstandaard van de American Kennel Club voor de Frenchie moet hun staart recht of geschroefd zijn, maar nooit gekruld. Rechte staarten beginnen dik aan de basis en lopen taps toe naar de punt. Schroefstaarten hebben een reeks strakke bochten, zodat ze als een kaneelbroodje onder de wortel zitten. Wanneer Frenchie-pups met schroefstaarten worden geboren, zijn hun staarten soepel genoeg om ze voorzichtig af te rollen. Maar als ze volwassen worden, zetten ze zich vast in een strakke knot.

In het Verenigd Koninkrijk geeft de Kennel Club rasstandaard voor Frenchies sinds 2010 de voorkeur aan alleen rechte staarten. Dit is een verstandige verandering voor het welzijn van het ras, en we zullen zo meteen bekijken waarom.

hebben franse buldoggen staarten

Hebben Franse Bulldogs gedockte staarten?

Franse Buldoggen hebben gewoonlijk geen gecoupeerde staart. Het couperen van staarten begon als een manier om werkhonden te beschermen tegen staartverwondingen, maar Frenchies hebben geen werkverleden. Toen belastingen op huishonden werden ingevoerd, werd het couperen van sommige huisdierrassen om ze voor werkhonden te laten doorgaan ook populair. Later bleef het couperen van staarten bij deze rassen populair als onderdeel van het handhaven van een ’traditionele’ esthetiek. Meer recentelijk is het couperen van staarten echter weer uit de gratie geraakt, omdat het pijnlijk kan zijn en het zelden in het belang van de hond is.

Wat hebben Franse Bulldoggen met een gecoupeerde staart?

Franse Buldoggen laten traditioneel hun staart niet couperen, maar sommige hebben uiteindelijk om medische redenen een chirurgische staartamputatie nodig. Wat niet helemaal hetzelfde is, maar de resultaten kunnen er hetzelfde uitzien voor een toevallige waarnemer.

Frenchie honden zonder staart

De anatomie van de Frenchie staart betekent dat hun staart vlak tegen de huid van hun kont zit, waardoor er een zak onder ontstaat. Dit maakt ze kwetsbaar voor een aandoening die intertrigo heet. Intertrigo is wanneer twee huidoppervlakken tegen elkaar schuren, wat irritatie en ontsteking veroorzaakt. De beschadigde huid wordt een ingang voor bacteriën, waardoor een staartzakinfectie ontstaat. Sommige Franse Bulldog staartzakinfecties kunnen worden behandeld met antibiotica, maar ernstige of terugkerende infecties kunnen alleen worden opgelost door de staart helemaal te verwijderen.

Hebben Franse Buldoggen lange staarten?

Geen enkele Bulldog heeft een staart die zo lang is als die van bijvoorbeeld een Labrador of een Golden Retriever. Maar, sommige Franse Bulldogs hebben rechte staarten, die van nature langer lijken dan een staart met een reeks strakke knikken erin. De frequentie van de twee Franse Bulldog staarttypes hangt gedeeltelijk af van uw regio. In de VS zijn beide typen toegestaan, en er is geen eis dat een rechte staart een minimale lengte moet hebben. Dus foklijnen met schroefstaarten of ultrakorte rechte staarten zijn vaak populair omdat ze ‘schattig’ zijn.

In het Verenigd Koninkrijk moet niet alleen de staart recht zijn, zoals eerder vermeld, maar de rasstandaard zegt ook dat hij lang genoeg moet zijn om de anus te bedekken. Deze minimale lengte is niet alleen goed voor het uiterlijk, maar ook voor de gezondheid. We hebben dit al eerder aangestipt, dus laten we nu eens nader bekijken hoe een kurkentrekkerstaart de gezondheid van de Frenchie beïnvloedt.

Gezondheidsproblemen van Franse honden met een korte staart

Helaas zijn er tal van complicaties verbonden aan schroefstaarten, waarvan de meest opvallende hemivertebrae en spina bifida zijn.

Hemivertebrae zijn misvormde botten in de staart en de basis van de wervelkolom. De verandering in vorm kan resulteren in druk op het ruggenmerg, wat de controle van honden over hun achterpoten en/of blaas en darmen beïnvloedt. Hemivertebrae komt veel voor bij Franse Bulldoggen, en is zeer erfelijk. Dat betekent dat de pups van aangetaste honden waarschijnlijk ook aangetast zijn. Daarom is het verwijderen van schroefstaart Fransjes uit fokprogramma’s en het maken van rechtstaartige honden de meest aanvaardbare en gewenste optie, de zekerste manier om de toekomstige gezondheid van het ras veilig te stellen.

Spina bifida is wanneer het ruggenmerg zich niet goed ontwikkelt in de baarmoeder. Net als bij hemivertebrae kan spina bifida leiden tot kreupelheid en incontinentie. Beide aandoeningen zijn duur en moeilijk te behandelen, en veroorzaken veel hartzeer. U kunt meer lezen over de gezondheidsproblemen in verband met schroefstaarten in dit artikel.

Gezondheidsprobleem geassocieerd met platte gezichten

Ook al hebben we ons in dit artikel vooral gericht op de kont van de Frenchie, het zou verkeerd zijn om niet ook de problemen te noemen die veel Frenchies ervaren aan de andere kant van hun lichaam. De twee zijn eigenlijk met elkaar verbonden, omdat schroefstaarten en hemivertebrae nauw verbonden zijn met hondenrassen met een plat gezicht, waaronder Frenchies, Engelse Bulldogs, Pugs en Boston Terriers. Een extreem plat gezicht met een zeer korte snuit wordt ook beschreven als “brachycefaal”.

Brachycephalische gezichten zetten honden op het spel:

  • Belemmering van hun luchtwegen, doordat een normale snuit aan zacht weefsel in een veel kleinere botstructuur wordt geperst.
  • Hitteberoerte veroorzaakt door de moeilijke ademhaling.
  • Tandproblemen.
  • Schade aan het oppervlak van de ogen omdat de oogkassen ondiep zijn en de oogballen er uit steken.
  • Infecties in de gerimpelde huid over hun neus en voorhoofd.

Elders in hun lichaam hebben brachycefale honden zoals Frenchies ook hogere dan gemiddelde frequenties van maag-darmproblemen, huidziekten, en moeilijkheden bij de bevalling. Om al deze redenen raden wij flatface honden, waaronder Franse Bulldoggen, helaas niet aan als huisdier.

Frenchie Staart Samenvatting

French Bulldogs worden in feite geboren met staarten, maar die zijn kort en onopvallend. De twee types Frenchie staarten zijn recht en kurkentrekker. Als gevolg van de gezondheidsproblemen in verband met kurkentrekkerstaarten, maken sommige fokkers en rasverenigingen een bewuste keuze om er vanaf te stappen en zich te concentreren op foklijnen met rechte staarten.

Wat denkt u? Zou u liever meer Frenchies zien met langere, rechtere staarten? Laat het ons weten in het commentaarveld hieronder!

Alternatieve Honden met Korte Staarten

Helaas delen de bekendste honden met korte staarten, zoals Mopshonden en Bulldogs, veel van dezelfde gezondheidsproblemen als de ongelukkige Frenchie. De knappe Pembroke Welsh Corgi is een bekend alternatief met een van nature korte staart en een normale lengte snuit. Maar als bekende herdershond heeft hij een heel ander temperament! Hier zijn drie andere minder bekende rassen, die allemaal geboren kunnen worden met een van nature korte staart.

  • Australische Stompe Veedrijvershond
  • Braque do Bourbonnais
  • Bretonse Spaniël

Referenties

Bertram et al. Congenital malformations of the lumbosacral vertebral column are common in neurologically normal French Bulldogs, English Bulldogs, and Pugs, with breed-specific differences. Veterinaire radiologie en echografie. 2019.

Franse Bulldog Rasstandaard. Kennel Club. 2021.

Gutierrez-Quintana & De Decker. Staart van het brachycephale probleem: diagnostische en behandelingsmogelijkheden voor spinale malformaties. InPraktijk. 2021.

Kaye et al. Relatie tussen brachycephalic airway syndrome en gastro-intestinale symptomen bij drie hondenrassen. Journal of Small Animal Practice. 2018.

Ladlow et al. Brachycephalic obstructive airway syndrome. Vet Record. 2018.

Officiële Standaard van de Franse Bulldog. Amerikaanse Kennel Club. 2018.

Paterson. Verpleging van intertrigo bij de hond. The Veterinary Nurse. 2018.

Penderis. Congenitale wervelafwijkingen geassocieerd met schroefstaartconformatie. BSAVA Congres Proceedings. 2018.

Schlensker & Distaal. Erfelijkheid van hemivertebrae in de Franse bulldog met behulp van een dierdrempelmodel. The Veterinary Journal. 2016.