Hebben Engelse Buldoggen Staarten?

hebben engelse bulldogs staarten

Als je ooit naar een Bulldog hebt gekeken en je afvroeg ‘hebben Engelse Bulldogs staarten?’ dan zal dit artikel je nieuwsgierigheid voor eens en altijd bevredigen!

Engelse Bulldogs hebben zeker staarten, maar er zijn een paar verschillende Engelse Bulldog staarttypes, en sommige zijn prominenter dan andere. Helaas worden sommige staartsoorten ook in verband gebracht met belangrijke gezondheidsproblemen.

Hebben Engelse Buldoggen Staarten? Een beetje inleiding

Engelse Bulldog is een alternatieve naam voor het ras Bulldog. Technisch gezien is hun rasnaam gewoon ‘Bulldog’, maar mensen hebben de neiging om ‘Engels’ toe te voegen om duidelijk te maken dat ze niet de Franse Bulldog of de Amerikaanse Bulldog rassen bedoelen. Engelse Bulldoggen verschillen ook van Olde English Bulldoggen, maar daar komen we later op terug!

Bulldogs zijn iconisch vanwege hun uiterlijk. Ze zijn gedrongen en zwaar gebouwd, met graatmagere, gerimpelde gezichten en een uitgesproken onderbeet. In de Verenigde Staten zijn hun ingedrukte gezichten onlosmakelijk verbonden met het Korps Mariniers. En in het Verenigd Koninkrijk zijn ze nauw verbonden met de beroemde premier Winston Churchill uit de oorlogstijd. Volgens de AKC, zijn ze de 5 meest populaire van het Amerikaanse volk.th favoriete hondenras elk jaar sinds 2013.

Dus de meesten van ons kunnen een Bulldog gemakkelijk herkennen aan hun gezicht. Maar hoe zit het met de andere kant? Kun je je een Engelse Bulldog staart voorstellen?

hebben engelse bulldogs staarten

Zijn Engelse Bulldogs geboren met een staart?

Ja! Alle Engelse Buldoggen worden geboren met een staart, en de meeste houden die hun hele leven. Hun staarten zijn echter van nature korter dan die van de meeste hondenrassen. Staarten van honden worden gevormd door stuitwervels, of staartbeenderen. Terwijl honden met een volledige staart 19 tot 23 staartwervels hebben, worden Bulldogs geboren met slechts 6 tot 13 staartwervels.

Om meer te begrijpen over waarom sommige Bulldogs eruit zien alsof ze helemaal geen staart hebben, ook al hebben ze die wel degelijk, helpt het om te kijken naar de verschillende Engelse Bulldog staarttypen.

Engelse Bulldog Staart Typen

De Bulldog rasstandaard beschrijft hoe een ideale Bulldog eruit moet zien. Het zegt dat Bulldog staarten ofwel recht of geschroefd moeten zijn, maar nooit gekruld of gekruld. Ze moeten kort zijn, met een dikke basis die taps toeloopt naar een fijne punt. En ze moeten altijd naar beneden hangen of kurken vanaf hun basis.

Rechte staarten

Rechte staarten zijn het meest prominente Bulldog staarttype. Ze zijn een van de Bulldog staarttypes die door de Amerikaanse Kennel Club worden geaccepteerd voor show standaard honden. En sommige mensen denken dat ze de meest gewenste zijn, omdat ze geen geassocieerde gezondheidsproblemen hebben. Rechte staarten zijn slechts een paar centimeter lang, maar dit is hun natuurlijke lengte, en niet het resultaat van het bijsnijden in de puppytijd.

Krulstaarten

Krulstaarten draaien losjes zoals de staart van een varken, of buigen terug over zichzelf zoals de staart van een Basenji. Dit zijn de minst gewenste staarten voor Bulldogs, volgens hun rasstandaard. Dus doen fokkers meestal hun best om te voorkomen dat er nesten met puppies worden geproduceerd die deze staarten hebben, en je zult ze waarschijnlijk niet vaak zien.

Schroefstaarten

Schroefstaarten zijn gedraaid in een reeks strakke knikken, zodat ze dicht tegen het lichaam zitten als een broodje. De hond op de foto’s bij dit artikel heeft een schroefstaart. Wanneer Bulldogpups met een schroefstaart worden geboren, zijn de botten en de ruimtes ertussen nog zacht genoeg om de staart voorzichtig te kunnen ontvouwen. Maar als ze opgroeien verharden de botten en zetten ze zich vast. Dit type staart is ook aanvaardbaar bij showhonden. Maar helaas wordt hij ook in verband gebracht met enkele vrij ernstige gezondheidsproblemen.

Engelse Bulldog Staartproblemen

Schroefstaarten worden veroorzaakt door een abnormale ontwikkeling van de staartbeenderen. Ondanks dat het begon als een genetische fout, hebben veel Bulldogs nu schroefstaarten omdat sommige mensen het mooi vinden staan, dus hebben ze de mogelijkheid opzettelijk vastgelegd in de Bulldog populatie. Schroefstaarten worden echter geassocieerd met verschillende complicaties:

Staartplooi pyodermie

Staartplooi pyodermie is een veel voorkomend probleem bij Engelse bulldoggen met een schroefstaart. Waar de staart vlak tegen de kont van de hond zit, veroorzaakt de wrijving tussen beide irritatie en ontsteking. Dit creëert een plaats waar bacteriële of schimmelinfecties het lichaam kunnen binnendringen – en die krijgen snel de overhand omdat de omstandigheden onder de staart zo warm en vochtig zijn. Soms zijn antibiotica voldoende om staartplooi pyodermie te behandelen, maar vaak is chirurgische amputatie van de staart de enige manier om herhaling te voorkomen.

Wervelkolom misvormingen

Engelse Bulldoggen met schroefstaarten hebben ook een verhoogde frequentie van misvormingen van de wervelkolom. Voorbeelden zijn spina bifida, waarbij sommige wervels het ruggenmerg en de cruciale zenuwen die erin gebundeld zijn niet volledig omsluiten. Een ander voorbeeld is craniale thoracale wervelkanaalstenose (CTVC), waarbij de wervels misvormd zijn en het ruggenmerg afknellen. Jonge mannelijke Bulldoggen zijn de honden bij wie de diagnose CTVC het meest voorkomt. Beide aandoeningen vereisen een operatie om ze te verhelpen.

Engelse Bulldog staart couperen

Bulldogs hebben van nature zulke korte staarten dat sommige mensen zich afvragen of dit bereikt is door het couperen van staarten. Het couperen van staarten begon als een manier om de staart van werkhonden te beschermen tegen verwondingen. Later, toen belastingen werden ingevoerd op niet-werkende honden, begonnen mensen de staarten van sport- en huisdierrassen te couperen, om te proberen ze voor werkhonden te laten doorgaan. Tegenwoordig worden bij sommige gezelschapshonden nog steeds staarten gecoupeerd “in de traditie van hun ras”. Het wordt echter algemeen beschouwd als onnodig en een potentieel welzijnsprobleem.

We hebben al gezien dat de korte staarten van Bulldogs niet het gevolg zijn van het couperen. Maar bij sommige Buldoggen kan het toch nodig zijn hun staart helemaal te laten amputeren als ze een van de hierboven beschreven staartproblemen hebben. Dit is echter een andere procedure dan couperen, en het moet worden uitgevoerd door een goed opgeleide en ervaren dierenarts.

Meer belangrijke dingen om te weten over Engelse Buldoggen

Staartproblemen zijn niet de enige gezondheidsproblemen van Engelse Bulldogs.

Door hun extreem afgeplatte gezicht hebben Bulldogs waarschijnlijk moeite met ademhalen, wat het risico op een hitteberoerte bij warm weer vergroot. De vorm van hun schedel en kaak verhoogt ook het risico op gebitsproblemen. Zelfs hun ogen kunnen negatief beïnvloed worden door het feit dat ze in zulke ondiepe kassen zitten.

Engelse Bulldogs hebben hoge percentages orthopedische problemen met betrekking tot hun gewrichten. Naar schatting 70% van de Bulldogs heeft een zekere mate van heupdysplasie. Nog eens 37% wordt gediagnosticeerd met elleboogdysplasie, 5% met luxerende patella’s en 6% met zieke schoudergewrichten.

Engelse Bulldoggen zijn ook kwetsbaar voor tracheale hypoplasie, waarbij de luchtpijp extreem nauw is, waardoor het moeilijk is om te ademen en hun levensduur wordt verkort.

Al deze aandoeningen hebben een erfelijke component. Dat betekent dat ze genetisch kunnen worden doorgegeven van de ene generatie op de volgende. Helaas is het hele Engelse Bulldog ras ontstaan uit slechts een klein aantal individuen, wat betekent dat er zeer weinig genetische diversiteit is in de moderne populatie. Onderzoekers betwijfelen of er genoeg gezonde Bulldogs overblijven om deze gezondheidsproblemen in de toekomst “uit te fokken”.

Engelse Bulldog met lange staart

Volgens hun rasstandaard moet de staart van een Engelse Bulldog altijd kort zijn. Sommige Engelse Bulldogs met lange staarten worden af en toe gemeld bij de Bulldog gemeenschap, maar het is onduidelijk of dit een natuurlijk voorkomende eigenschap is die af en toe opduikt, of dat het is ingevoerd door kruisingen.

Er bestaat echter een ander ras dat probeert een oudere versie van de Bulldog na te bootsen. Een met een langere staart, een meer uitgesproken snuit, en een lagere frequentie van genetische ziekten. En dat ras is de Olde English Bulldogge. De Olde English Bulldogge is erkend door de United Kennel Club, maar is nog niet erkend door de American Kennel Club. Old English Bulldogges hebben lange, licht gebogen staarten, bekend als ‘pompstokstaarten’. Schroefstaarten worden specifiek gediskwalificeerd door de rasstandaard.

Hebben Bulldoggen Staarten?

Dus het antwoord op de vraag “worden Bulldogs met staarten geboren?” is ja, dat hebben ze! Engelse Bulldogs hebben korte staarten die recht of geschroefd kunnen zijn. Hun staarten zijn van nature kort, en zijn niet gecoupeerd. Maar, bij sommige Bulldogs moet hun staart helemaal worden geamputeerd als gevolg van aan de schroefstaart gerelateerde gezondheidsproblemen.

Referenties

Orthopedische Stichting voor Dieren

Conte et al. Thoracic Vertebral Canal Stenosis Associated with Vertebral Arch Anomalies in Small Brachycephalic Screw-Tail Dog Breeds. Veterinary & Comparative Orthopaedics and Traumatology. 2020.

Coyne & Fingland. Hypoplasie van de luchtpijp bij honden: 103 gevallen. Journal of the American Veterinary Medical Association. 1992.

Gutierrez-Quintana & Decker. Staart van het brachycephale probleem: diagnostische en behandelingsmogelijkheden voor spinale malformaties. In de praktijk. 2021.

Officiële Standaard van de Bulldog. Amerikaanse Kennel Club. 2016.

Olde Engelse Bulldogge. United Kennel Club. Geraadpleegd in november 2021.

Pedersen et al. Een genetische beoordeling van de Engelse bulldog. Canine Genetics & Epidemiology. 2016.

Vasiadou & Papazoglou. Chirurgische behandeling van schroefstaart en staartplooi pyodermie bij honden. Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society. 2016.