Houden honden van kusjes? Wat het gedrag van uw huisdier u zou kunnen vertellen

houden honden van kussen

Houden honden van kussen? We gaan je helpen begrijpen hoe je hond het vindt om gekust te worden en waarom honden je likken op een manier die lijkt op zoenen. Dit zal je helpen om een beslissing te nemen over het al dan niet blijven douchen met smooches, en wanneer je je liefde op andere manieren moet tonen.

Wij kussen en knuffelen om affectie te tonen, en natuurlijk willen we hetzelfde doen met de honden waar we van houden. Maar begrijpen honden kussen? Het is een fascinerend onderwerp en hier zijn enkele van de vragen die we zullen beantwoorden!

Zoenen is geen natuurlijk onderdeel van het gedrag van honden, hoewel velen er wel van leren genieten. Wanneer honden je gezicht likken als tegenprestatie, is dit niet altijd een teken van het teruggeven van genegenheid. Honden likken kan veel dingen betekenen, van het tonen van genegenheid en het verlichten van stress, tot het tonen van onderdanigheid. Laten we eens kijken of het kussen van uw hond de juiste boodschap is, en wat het teruglikken van uw hond werkelijk betekent.

Begrijpen honden kussen?

Voordat we de vraag “houden honden van kussen?” beantwoorden, moeten we ons afvragen of honden kussen begrijpen? Weten honden wat kussen zijn? Honden en mensen communiceren op totaal verschillende manieren. Helaas maken we vaak de fout om hondengedrag te interpreteren in menselijke termen. Mensen vertrouwen op verbale of gebarentaal om ideeën en emoties uit te drukken. Honden vertrouwen voornamelijk op lichaamshouding en gezichtsuitdrukkingen om met elkaar te communiceren.

Onderzoekers bestuderen al jaren honden om ze beter te begrijpen. Het is verleidelijk om honden te vergelijken met hun wilde voorouders, wolven. Maar net als de honden zelf, is ook de hondentaal geëvolueerd in de 30.000 jaar sinds ze met mensen zijn gaan samenleven. Nu schatten onderzoekers dat van de huidige gedomesticeerde hondenrassen Husky’s de meeste wolfachtige taalkenmerken hebben behouden. Duitse herders hebben slechts driekwart van de wolfachtige sociale signalen behouden. Cavalier King Charles Spaniels hebben de minste wolf-taal behouden in het hondenrijk. Deze variaties maken het zelfs moeilijk voor honden om te communiceren met andere rassen. Het is dus geen wonder dat we soms moeite hebben om onze huisdieren te begrijpen.

Lost in Translation

Omdat wij geen hond spreken, kunnen sommige dingen die wij als vanzelfsprekend beschouwen gemakkelijk verloren gaan in de vertaling – vooral tekenen van genegenheid, zoals knuffelen en kussen. Dus, vinden honden het leuk als je ze kust? Kussen is een menselijke eigenschap. Onderzoekers hebben nog geen vergelijkbaar gedrag bij honden gevonden dat hetzelfde scala aan emoties weerspiegelt als menselijke kussen.

Honden begrijpen niet van nature wat kussen betekent. Maar net zoals wij leren wat hun verschillende gedragingen betekenen, zijn honden ook heel goed in het leren interpreteren van ons gedrag. Dus het korte antwoord op de vraag “Weten honden wat kussen zijn?” is nee. Dit brengt ons bij de volgende vraag – “Houden honden van kussen?”.

Houden honden ervan gekust te worden?

Het kussen van je hond betekent dat we onze gezichten tegen die van hen plaatsen. Soms gaan we zelfs zo ver dat we ze omhelzen en onze armen om hun schouders slaan. We kunnen dit leuk vinden bij een select aantal mensen. Maar denk eens aan de laatste keer dat een relatieve vreemdeling je een knuffel of een kus gaf, of dat iemand dit probeerde toen je niet in de stemming was.

Honden benaderen elkaar zelden rechtstreeks. In plaats daarvan zullen twee honden die elkaar begroeten, elkaar van opzij benaderen. Je gezicht dicht bij een hond plaatsen is een zeer assertief gedrag in hondentaal. Als hij niet geleerd heeft waar het om gaat, kan hij zich erg bedreigd voelen.

Agressieve honden kunnen opdoemen boven meer onderdanige honden, in een poging zichzelf groter te doen lijken. In deze context is het gemakkelijk in te zien hoe een hond een kind dat voor een kus leunt, kan verwarren met een bedreiging. Omdat honden leren wat ons gedrag betekent, is het goede nieuws dat de meeste honden kunnen leren onze kussen te associëren met genegenheid. Zelfs genieten ze op hun eigen manier.

Maar let op hun reacties

Sommige honden tolereren echter alleen kussen omdat we ze getraind hebben om dit gedrag als normaal te accepteren. Anderen vinden menselijke kussen altijd ongemakkelijk. Sommige vinden kussen ronduit bedreigend. U kunt meestal bepalen of een hond van kusjes houdt of niet door naar hun reacties te kijken. Gebruik de volgende tekens om te zien of uw hond het fijn vindt als u hem kust.

Hondentekens dat een pup kussen stressvol vindt, zijn onder meer het wegdraaien van hun hoofd, het verstijven van hun lichaam, het likken van hun lippen of geeuwen – en zelfs het krachtig likken van je gezicht om te proberen je terug te laten trekken. Houden honden dus van kussen? Ze zullen het je laten zien! Maar, zult u zeggen – als honden niet van kussen weten, waarom zouden honden dan uw gezicht likken? Laten we eens kijken wat likken betekent in hondentaal.

Houden honden van kussen van mensen?

Waarom likken honden?

Je hebt misschien gezien dat honden de snuiten van andere honden likken, of misschien likt jouw hond regelmatig je gezicht. Is dit hetzelfde als het kussen van uw hond? Dit voelt voor ons misschien als een kus, maar wat probeert uw hond eigenlijk te zeggen? Het kan veel verschillende dingen betekenen.

Likken is een van de instinctieve gedragingen waarmee honden communiceren. Likken wordt vaak gebruikt om affectie en begroeting tussen honden te tonen. Wanneer honden zichzelf of anderen likken, komt er endorfine vrij – de feel good hormonen – wat stress verlicht en de hond troost. Likken wordt ook gebruikt als teken van onderdanigheid, om geuren te verkennen, om aandacht te krijgen, of zelfs als waarschuwing om zich terug te trekken.

Moeders en Puppies

Houden honden van kussen van elkaar? De moeder likt haar pups niet alleen om ze te helpen bij de ontlasting, maar ook om ze te verzorgen en te troosten. Hoewel dit geen kus is zoals een menselijke moeder haar baby kust, is het toch een gebaar van genegenheid. Als pups ouder worden, likken ze de mond van hun moeder. Dit is instinctief gedrag, overgebleven van hun wolvenvoorouders toen de moeder voedsel uitbraakte.

Likken kan ook een onderdanig gedrag zijn tussen honden onderling. Een hond kan de snuit van een dominantere hond likken om vergelding te voorkomen. Of uw hond kan gewoon nieuwsgierig zijn naar iets wat een andere hond heeft gegeten. Maar waarom “kussen” honden mensen?

Waarom likken honden je gezicht?

Honden likken mensen om alle hierboven genoemde redenen, en meer. Je moet leren hoe je de rest van hun lichaamssignalen moet interpreteren om te weten of het een aanhankelijke “kus” is of niet. Honden zijn opmerkzaam. Als je in het verleden positief reageerde op kussen, zullen ze het waarschijnlijk weer doen. Dit wordt een aandachtzoekend gedrag, en kan de manier zijn waarop uw hond zegt: “Hallo, mensenvriend, besteed aandacht aan mij.”

Honden verkennen de wereld met zicht, geluid, geur en smaak. Je hond kan je gezicht “kussen” om meer informatie te krijgen over de heerlijke snack die je net hebt gegeten, of om erachter te komen waar je bent geweest. Hij kan je zelfs likken om je aandacht te vestigen op iets dat hem zorgen baart. Het kan zo simpel zijn als dat hun waterbakje leeg is. Ze kunnen je zelfs proberen te vertellen dat er elders in huis iets aan de hand is.

Een gewonde of angstige hond zou een persoon kunnen likken op dezelfde manier als een onderdanige hond een dominantere hond likt. Ze kunnen likken omdat ze zich bedreigd voelen wanneer u, uw kind, of zelfs een vreemde zich voorover buigt en hen kust. Je zou kunnen denken dat ze je terug kussen. Ondertussen kan hun bedoeling het tegenovergestelde zijn – en dan kan uw verdere aanpak een gevaarlijke situatie creëren. Dus zelfs als u denkt dat het antwoord op de vraag of honden kussen begrijpen een volmondig ja is voor uw eigen pup – zijn er nog steeds enkele gevaren waarvoor u moet oppassen.

houden honden van kussen

Weten honden wat kussen is? – De gevaren.

De meeste honden verdragen kussen van hun baasjes redelijk goed. Sommige kunnen kussen zelfs gaan associëren met liefde en aandacht, en heel wat honden genieten zelfs van kussen van hun mensen. Ze zullen hun plezier meestal tonen door met hun staart te kwispelen, alert en blij te kijken, en je terug te likken. Helaas behoren knuffel- en kusgedrag tot de meest voorkomende oorzaken van hondenbeten in het gezicht, vooral bij kinderen. Elk jaar worden ongeveer 400 000 kinderen in de VS door honden gebeten. De meeste beten gebeuren thuis, bij kinderen jonger dan 7 jaar, en met honden waarmee ze vertrouwd zijn.

Kinderen zijn impulsief en lijken vaak een bedreiging voor honden door ze te benaderen als ze aan het eten zijn. Of ze kunnen hen verrassen met een knuffel en een kus terwijl ze slapen. Kinderen zijn meestal ook niet in staat om de waarschuwingssignalen te interpreteren wanneer een hond niet gekust wil worden. In sommige gevallen kunnen honden die worden gestraft voor grommen of tanden laten zien, zelfs leren meer assertieve waarschuwingssignalen over te slaan. Ze kunnen direct overgaan tot een beet, waardoor een nog gevaarlijker situatie ontstaat.

Speel het veilig

Het is dus altijd het beste om op veilig te spelen en het kussen van onbekende honden te vermijden. Houd dit vooral in gedachten als je een oudere hond adopteert. Je weet nooit of ze misschien misbruikt zijn en ernstige vertrouwensproblemen hebben. Het is zeker een goed idee om kinderen op te dragen zich respectvol te gedragen. Ze moeten wachten tot uw hond naar hen toe komt voor zachte huisdieren. Dit laat zien dat de hond zich op zijn gemak voelt en vertrouwen heeft in de interactie. U weet inmiddels dat honden elkaar niet op dezelfde manier kussen als wij onze geliefden. Dus, hoe tonen honden affectie?

Wanneer worden honden graag gekust?

Als honden van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn, kunnen ze kusjes en knuffels gaan begrijpen als jouw manier om affectie te tonen. Weten honden dan wat kussen zijn? Vele wel en leren er ook van te genieten. Ze kunnen u likken om affectie te tonen, ook al is dat geen natuurlijk hondengedrag. Uw hond heeft geleerd dat u positief reageert op een grote, kwijlende hondenkus – in voor- en tegenspoed.

Van hun kant is fysieke nabijheid een teken van vertrouwen en genegenheid. Wanneer uw hond dicht tegen u aanligt, laat hij zien dat hij van u houdt. Diepe zuchten verraden dat uw hond ontspannen is in uw aanwezigheid. Veel honden leren genieten van huisdieren en krabben. Net als mensen zijn honden uniek. Sommige honden drukken hun liefde en genegenheid anders uit dan andere. Het is aan u om ze te observeren, en uw eigen onderzoek te doen naar hondengedrag, om hun boodschappen te interpreteren.

Wordt uw hond graag gekust? - Een gids voor hondengedrag van The Happy Puppy Site.

Houdt mijn hond van mij?

Onze emoties zijn niet voor niets geëvolueerd. Liefde is niet anders. Menselijke liefde is een drijvende kracht die banden opbouwt tussen vrienden en familie en, het belangrijkste, ons helpt elkaar te steunen en te beschermen. Honden zijn ook sociale, familiale dieren. Ze delen veel van onze genetische opmaak. En ook zij zijn gedreven om elkaar te steunen en te beschermen.

Er is dus geen reden om aan te nemen dat de emotie die wij liefde noemen en die deze steun en bescherming mogelijk maakt, voor hen anders aanvoelt dan voor ons. En het is waarschijnlijk dat uw hond heel veel van u houdt. Hij of zij kan verschillende manieren hebben om die liefde uit te drukken. Maar de onderliggende gevoelens zijn waarschijnlijk zeer vergelijkbaar.

Of de favoriete manier van uw hond om tijd door te brengen nu is om u kusjes te geven of samen mee te janken naar uw top muzieknummers, ze voelen zich zeker sterk verbonden met u.

Houden honden van kussen? – Samenvatting

Honden doen genoeg dingen zoals luchtlikken, wat kan lijken op schattige luchtkusjes. Maar houden honden ook van echte kussen? Er is nog veel dat we niet weten over het gedrag van honden. En het antwoord op vinden honden het leuk om gekust te worden en begrijpen honden kussen, is vaak een nee. Bovendien likken honden om vele redenen en als uw hond uw gezicht likt is dat niet noodzakelijkerwijs een kus.

Gelukkig voor mensen zijn honden vrij goed in het interpreteren van de meeste van onze lichaamstaal. Ze weten wanneer we blij, verdrietig en boos zijn. Ze passen hun gedrag aan om harmonieus met ons te leven. Op onze beurt leren wij hen commando’s, zodat ze zich verder aan onze regels kunnen houden.

Of het oké is om uw hond te kussen of niet hangt grotendeels af van uw hond – let op hoe ze reageren als u hen kust. Als er tekenen van stress zijn, is het een goed idee om hun natuurlijke instincten te respecteren en ze wat ruimte te geven.

Als uw hond totaal onaangedaan lijkt, is kussen waarschijnlijk oké, maar bedenk dat het feit dat uw hond u laat kussen niet betekent dat ze een kus van iemand anders zullen waarderen. Het belangrijkste is dat u uw eigen en eventuele andere kinderen die in contact komen met uw hond leert hoe ze veilig en respectvol met honden kunnen omgaan. Voor meer informatie over hondengedrag, praat met uw dierenarts of raadpleeg een gedragsspecialist.

Verwante artikelen

Verder lezen en bronnen

  • Davis, A.L. 2012. Risico op hondenbeten: An assessment of child temperament and child-dog interactions. International Journal of Environmental Research in Public Health.
  • Horwitz, D. et al. 2014. Canine communication – interpretatie van hondentaal. VCA Ziekenhuizen.
  • Landsberg, G. & Denenberg, S. Sociaal gedrag van honden. Merck Veterinary Manual.
  • Meints, K. & de Keuster, T. 2009. Kort verslag. Kus geen slapende hond: de eerste evaluatie van: “De Blauwe Hond” bijtpreventieprogramma. Tijdschrift voor kinderpsychologie.
  • Reisner, I. 2013. Hond als tweede taal: Een primer voor mensen. Today’s Veterinary Practice.