Golden Retriever Puppy Groei en Ontwikkeling

golden retriever puppy groei

In dit artikel gaan we dieper in op de groei van Golden Retriever puppy’s vanaf 8 weken tot volwassenheid. We bekijken hoeveel een Golden Retriever pup zou moeten wegen en de invloed van voeding op de groei van de pup. En ook hoe u kunt bepalen of uw Golden te dik of te dun is om ervoor te zorgen dat uw puppy zo gezond mogelijk is.

Wanneer stoppen Golden Retrievers met groeien?

Als je een trotse nieuwe Golden Retriever eigenaar bent, is dit een spannende tijd. Je nieuwe harige vriend moet nog veel groeien, en je hebt waarschijnlijk veel vragen.

Uw Golden Retriever puppy zal gedurende de eerste twaalf weken een aantal ontwikkelingsstadia doormaken. Als ze 12 tot 16 weken oud zijn, zien ze er minder puppy-achtig uit en beginnen ze te lijken op hoe ze er als volwassene uit zullen zien. Van 3 tot 6 maanden groeit uw pup zo snel dat het lijkt alsof hij elke dag verandert. Deze periode van snelle groei zal afnemen tegen de tijd dat ze 6 maanden oud zijn.

Mannelijke Golden Retrievers wegen over het algemeen tussen 65 en 75 pond en zijn 23 tot 24 centimeter lang. Teven zijn over het algemeen kleiner, met een gewicht tussen 55 en 65 pond, en worden gemiddeld 21,5 tot 22,5 centimeter groot.

Wanneer stopt mijn Golden Retriever met groeien?

Met 4 maanden zal uw Golden Retriever puppy ongeveer de helft van zijn volwassen lengte bereiken. Tegen de tijd dat ze 6 maanden oud zijn, hebben ze ongeveer tweederde van hun volwassen gewicht.

Golden Retrievers bereiken meestal hun volledige lengte tegen de tijd dat ze één jaar oud zijn. Ze worden echter pas voller en bereiken hun volle gewicht als ze ongeveer 18 maanden oud zijn. Wat de mentale ontwikkeling betreft, kan het zelfs nog langer duren voordat de Golden Retriever volledig volwassen is. Elke puppy is echter een uniek individu, en dit zijn slechts richtlijnen voor mijlpalen.

golden retriever puppy groei

Hoeveel moet mijn Golden Retriever Puppy wegen?

Omdat er grote verschillen in grootte kunnen zijn van pup tot pup, is er geen precies antwoord op deze vraag. Elke hond varieert in zijn groeisnelheid en in hoeveel hij uiteindelijk als volwassene zal wegen. Er bestaan verschillen tussen de werk- en show Goldens, en tussen reuen en teven.

Golden Retriever puppy groei kan ook heel sporadisch zijn. Het is echter belangrijk om het gewicht van uw puppy in de gaten te houden om er zeker van te zijn dat hij niet te snel of te langzaam groeit. Als algemeen gemiddelde zullen veel Golden Retriever-puppy’s slechts ongeveer 1,5 pond per week leeftijd wegen. Dit betekent dat uw puppy met 3 maanden ongeveer 22 pond kan wegen, en met 6 maanden ongeveer 44 pond.

Golden Retriever Puppy Groeigrafiek

8 weken 10 pond
9 weken 12 pond
10 weken 15 pond
11 weken 17 pond
3 maanden 22 pond
4 maanden 30 pond
5 maanden 40 pond
6 maanden 44 pond
7 maanden 48 pond
8 maanden 55 pond
9 maanden 57 pond
10 maanden 62 pond
11 maanden 65 pond
1 jaar 68 pond

Vergeet niet dat er binnen elk ras grote gewichtsvariaties kunnen zijn. Het belangrijkste is dat u uw hond goed kent, zodat u kunt zien wanneer hij gelukkig en gezond is en wanneer er iets niet helemaal in orde is.

Verschillende groei bij Golden Retrievers

Golden Retrievers worden geclassificeerd als een sportief ras, en deze honden worden vaak verdeeld in die gefokt voor de show en die bedoeld voor het werk. Over het algemeen zijn de fysieke verschillen gering. Het lichaam van de show Golden is echter meestal groter, groter, zwaarder gebouwd, en voller in de borst. Als uw pup een werkhond is, moet u niet verbaasd zijn als zijn gewicht iets onder het gemiddelde ligt.

Kleine ouders

Net als mensen erven puppy’s fysieke eigenschappen van hun ouders. Dus als uw puppy kleine ouders had, is de kans groot dat hij zijn hele leven lang kleiner dan gemiddeld zal zijn. Maar niet alleen genetica speelt een rol bij hoe groot uw puppy is. En zelfs pups uit hetzelfde nest kunnen in grootte variëren. Ook castratie, voeding, verzorging en algemene gezondheid kunnen de grootte van uw puppy beïnvloeden.

Invloed van voeding op de groei van puppy’s van rassen

Puppy’s die niet genoeg te eten krijgen of een voeding van lage kwaliteit krijgen, kunnen niet goed groeien. In ontwikkelde landen is het echter veel waarschijnlijker dat een hond overvoerd wordt. Geen van beide scenario’s is gezond voor een pup.

Grotere rassen zoals de Golden Retriever lopen meer risico op groeistoornissen dan honden van kleine rassen. Het is belangrijk om te onthouden dat zowel het soort als de hoeveelheid voedsel belangrijk zijn.

Ziekte en puppygroei

Als een puppy langdurig ernstig ziek is geweest, kan dat zijn vermogen om normaal te groeien beïnvloeden. Een zware besmetting met darmwormen zoals haakwormen en spoelwormen kan calorieën lekken en uiteindelijk de groei van een puppy beïnvloeden. Zodra de puppy echter vrij is van wormen, zou hij in een normaal tempo moeten blijven groeien. Als u zich zorgen maakt over de groeisnelheid van uw puppy, kunt u het beste contact opnemen met uw dierenarts om er zeker van te zijn dat er geen onderliggende medische oorzaak is.

Is mijn puppy te dun of te dik?

De beste manier om te bepalen of uw puppy te dun of te dik is, is door hoe hij eruitziet en aanvoelt. Als u uw puppy van bovenaf bekijkt, moet hij een duidelijke taille hebben. Een andere manier om dat vast te stellen is door uw handen aan weerszijden van zijn ribbenkast te leggen. Met een lichte druk moet u zijn ribben kunnen voelen.

Als u ze helemaal niet kunt voelen, zou uw Golden Retriever pup overgewicht kunnen hebben. Maar als zijn ribben zichtbaar zijn, kan hij ondergewicht hebben. Obesitas is een groot probleem voor veel hondenrassen. En bijna 63% van de volwassen Golden Retrievers wordt beschouwd als te zwaar of zwaarlijvig.

Kan ik mijn puppy groter laten worden?

Hoewel er manieren zijn om uw puppy groter te laten worden, is dit niet iets wat u moet proberen. Overvoeding kan de groeisnelheid van een puppy verhogen, maar het kan zijn gewrichten beschadigen. Het kan ook betekenen dat u eindigt met een dikke pup.

Een van de beste manieren om uw puppy een lang, gezond leven te garanderen is ervoor te zorgen dat hij op een optimaal gewicht blijft. Heup- en elleboogdysplasie en andere aandoeningen aan het bewegingsapparaat worden in verband gebracht met overgewicht bij grotere rassen. Uw hond op jonge leeftijd laten castreren kan er ook voor zorgen dat hij groter wordt.

Aangezien de geslachtshormonen een rol spelen bij de stopzetting van de ontwikkeling, gaat de groei door bij rassen die gecastreerd zijn. Het probleem is, dat dit ook afwijkingen in de gewrichtsvorming kan veroorzaken. Door castratie lopen Golden Retrievers ook meer risico op bepaalde soorten kanker.

Wanneer wordt mijn puppy volwassen?

Normaal gesproken duurt het ongeveer 18 maanden voordat uw Golden Retriever een volwassen hond is. Hoewel ze hun volle lengte kunnen bereiken met 9 tot 12 maanden, doen ze er meestal langer over om hun volle gewicht te bereiken. Vergeet niet dat er grote verschillen in grootte zijn binnen het Golden Retriever ras.

Wees niet te bezorgd over het gewicht van uw puppy, tenzij ze ver van het gemiddelde afwijken. Als dit het geval is, moet u contact opnemen met uw dierenarts om advies in te winnen. Het is het belangrijkst om uw puppy te kennen, zodat u kunt zien of er een probleem is.

Heeft u een Golden Retriever pup? Vertel ons over hen in de commentaren!

Bekijk zeker ook onze gids voor puppybaden voor een gelukkige, schone puppy!

Verwante artikelen

Referenties en bronnen

  • Golden Retriever Rasgids
  • Ontwikkelingsstadia van puppies
  • Teef Golden Retriever
  • Golden Retriever Prijs
  • Het voeden van uw Golden Retriever Puppy
  • Salt, C., et al., “Groei standaard grafieken voor het controleren van lichaamsgewicht bij honden van verschillende grootte,” PLOS One, 2017.
  • Hawthorne, AJ, et al., “Body-Weight Changes during Growth in Puppies of Different Breeds,” The Journal of Nutrition, 2004.
  • Lauten, SD, “Nutritional Risks to Large-Breed Dogs:From Weaning to the Geriatric Years,” Veterinary Clinics Small Animal Practice, 2006.
  • Vereniging voor preventie van obesitas bij huisdieren. 2012 Pet Obesity Survey Results
  • Torres de la Riva, G., et al., “Neutering Dogs: Effects on Joint Disorders and Cancers in Golden Retrievers,” PLOS One, 2013.