Golden Retriever Maattabel – Hoe groot en zwaar wordt uw hond?

een voorbeeld van een gezonde golden retriever qua grootte, hoogte, gewicht en groeisnelheid

De grootte van een Golden Retriever is belangrijk. In dit artikel gaan we u helpen uit te zoeken of uw hond een gezond gewicht en een gezonde lengte heeft voor zijn leeftijd terwijl hij volwassen wordt. We kijken naar de rol die type, voeding en activiteit spelen bij de grootte van een volwassen Golden Retriever en geven u enkele tips om de juiste balans te vinden tussen voeding en beweging.

Het duurt ongeveer 18 maanden voordat een Golden zijn volle volwassen gewicht heeft bereikt. Een acht weken oude puppy begint rond de 10 pond. Eenmaal volgroeid is de gemiddelde grootte van een Golden Retriever 55-65 pond voor een volwassen teef en 65-75 pond voor een volwassen reu. Maar er zijn heel wat factoren die uw baby Golden Retriever kunnen beïnvloeden naarmate hij volwassen wordt.

Golden Retriever grootte

Het juiste gewicht voor uw Golden Retriever hangt van veel factoren af, niet alleen van de leeftijd. Geslacht, genetica, gecastreerde status en levensstijl spelen allemaal een rol. Net als het type Golden Retriever dat u heeft. Denkt u erover een Golden Retriever aan uw gezin toe te voegen, maar vraagt u zich af hoe groot dat schattige pluizenbolletje zal worden als het volwassen is?

jonge witte golden retriever op een strand
witte golden retriever

We vertellen je alles wat je moet weten over Golden Retriever lengte, gewicht en groeisnelheid van de puppy. Voordat we beginnen, laten we eerst even kijken naar het Golden Retriever ras!

De Golden Retriever

Weinig hondenrassen zijn zo populair en geliefd als de Golden Retriever. De Golden staat bekend om zijn vriendelijke, vrolijke en toegewijde temperament. Intelligent en zeer trainbaar, is de Golden al lang een favoriet familie huisdier.

Het ras ontstond in de Schotse Hooglanden in de jaren 1800, toen een gele Wavy-Coated Retriever werd gekruist met een Tweed Water Spaniel (een nu uitgestorven ras). De eerste paar generaties Golden Retrievers werkten als jachthonden van jagers en jachtopzieners in de regio. Hun reputatie verspreidde zich snel, en ze werden populair als zowel werkhonden als gezelschapsdieren in het Verenigd Koninkrijk, de VS, Canada, en over de hele wereld.

Een knappe hond, de Golden is bekend om zijn dichte, glanzende gouden vacht waaraan het ras zijn naam dankt. Potentiële Golden-eigenaren moeten voorbereid zijn op een flinke hoeveelheid verharing van die beroemde vacht, die regelmatig geborsteld moet worden. Nu we hebben gekeken naar de Golden in het algemeen, laten we het hebben over de grootte van de Golden Retriever. Allereerst Golden Retriever pups!


Hoe groot zijn Golden Retriever Puppies?

Alle honden zijn individuen, ook Golden Retriever pups. Houd in gedachten dat uw puppy boven of onder de gemiddelde grootte kan zijn en nog steeds binnen een gezond bereik valt. Als een puppy ver onder de kleine kant van het typische groottebereik valt, kan het het onderdeurtje van het nest zijn. Hoewel het gemakkelijk is om verliefd te worden op een onderdeurtje, moet u zich ervan bewust zijn dat een klein formaat gezondheidsproblemen met zich mee kan brengen, waaronder een fatale aandoening die bekend staat als het “fading puppy syndrome”.

Normale puppygrootte

Over het algemeen weegt een pasgeboren Golden Retriever puppy ongeveer 14 tot 16 ons. Hoe groot zal uw puppy zijn als hij klaar is om zijn moeder te verlaten en met u mee naar huis te gaan?

8 weken oude Golden Retriever

Acht weken is meestal het vroegste tijdstip waarop gerenommeerde Golden Retriever-fokkers een puppy naar een nieuw huis laten gaan. Op deze leeftijd zal uw schattige Golden Retriever pup ongeveer 10 pond wegen.

Golden Retriever Groei – Hoe groot wordt mijn puppy?

Tegen de tijd dat uw puppy vier maanden oud is, zal hij ongeveer 30 pond wegen. Met acht maanden kan uw puberende Golden Retriever 50 pond of meer wegen.

Het is een feit, uw Golden Retriever pup zal niet lang een kleine pluizenbol blijven! Golden puppies hebben een vrij snelle groei, die elke week 5-10% groter wordt.

Wanneer stoppen Golden Retrievers met groeien?

Verwacht dat uw puppy tussen 9 en 12 maanden zijn volledige volwassen lengte bereikt, hoewel niet volledig volwassen.

Uw puppy zal hierna verder uitdijen en zijn volle omvang bereiken op een leeftijd van ongeveer 1½ jaar. De groei van uw puppy kan door veel dingen worden beïnvloed, zoals genetica, geslacht en leeftijd bij sterilisatie/castratie. Als verantwoordelijke eigenaar kunt u ook een gezonde groei van uw Golden Retriever puppy stimuleren!

een voorbeeld van een gezonde amerikaanse werkende golden retriever qua grootte, hoogte en gewicht

Golden Retriever Hoogte

Een gezonde volwassen Golden Retriever reu wordt 23-24 inches hoog op de schouder. Vrouwelijke Goldens staan tussen de 21½-22½ centimeter hoog op de schouder. U kunt verwachten dat een Engelse Golden reu ongeveer 22-24 inches groot is en een teefje ongeveer 20-22 inches.

Golden Retriever Gewicht

Het gewicht voor een volwassen Golden reu is 65-75 pond. Het gewicht voor een volwassen teef is 55-65 pond. In de meeste tabellen van hondenrassen valt de Golden Retriever in de categorie middelgroot.

Het gemiddelde gewicht van de Golden Retriever op volwassen leeftijd is 70 pond voor een reu en 60 pond voor een teef.

Dit maakt de Golden vergelijkbaar met rassen als de Berner Sennenhond, Standaard Poedel, Labrador Retriever en Siberische Husky.

Golden Retriever Gewicht Op Leeftijd – Hoe Groot Wordt Mijn Hond Op 1 Jaar Oud?

Hoewel een 1 jaar oude Golden Retriever zijn volle lengte heeft bereikt, moet hij nog steeds vrij slank zijn. Met een gewicht tot 55 pond.

Maar een 2 of 3 jaar oude Golden Retriever zal ook zijn uiteindelijke volwassen gewicht hebben bereikt. In dit stadium zouden ze ook hun volledige volwassenheid moeten hebben bereikt.

Hoeveel moet mijn Golden Retriever wegen?

Het is niet ongewoon om een mollige Golden Retriever in het hondenpark te zien rondlopen. Ze zijn tenslotte dol op hun eten! Maar overgewicht is voor geen enkel hondenras goed. Een grote Golden Retriever kan groot zijn omdat ze groot zijn en uit Engelse lijnen komen, maar ze kunnen gemakkelijk overgewicht hebben.

Juiste voeding en beweging zijn de sleutel tot een gezonde groei en ontwikkeling bij Golden Retriever pups. Passende voeding en beweging zijn vooral belangrijk bij honden van grote en reuzenrassen. Vermijd overvoeding of overtraining van grote en reuzenrassen om gewrichtsproblemen te voorkomen.

Wat is de gemiddelde grootte van een Golden Retriever?

Hoe groot zal uw Golden zijn als hij volgroeid is? Golden Retrievers zijn stevige maar elegante middelgrote tot middelgrote honden. De grootte van een Golden Retriever kan worden beïnvloed door genetica, of uw hond een reu of een teef is… en zelfs waar u woont!

Wist u dat er enkele kleine verschillen in grootte en lichaamstype zijn tussen Engelse en Amerikaanse Golden Retrievers? Omdat ze gefokt zijn uit verschillende lijnen, hebben Engelse Goldens de neiging om iets gedrongener te zijn dan de grotere Amerikaanse Goldens. De gemiddelde Engelse Cream Golden Retriever zal groter zijn dan de gemiddelde werkvolwassen Amerikaanse Golden Retriever.

Geslachtsverschillen zijn gekoppeld aan grootte bij Golden Retrievers, waarbij reuen 1-2 inches groter en ongeveer 10 pond zwaarder zijn dan teven. Op grootte gebaseerde geslachtsverschillen bij dieren staan bekend als seksueel groottedimorfisme. Bij honden zijn deze verschillen meestal duidelijker bij grotere rassen (zoals de Golden Retriever) dan bij kleine of speelgoedrassen.

Golden Retriever Oefening

Het gemiddelde energieniveau van een Golden Retriever is hoog. Dit betekent dat, naast de gezondheidsvoordelen van het in vorm blijven, als u uw Golden de juiste hoeveelheid beweging geeft, ze waarschijnlijk een meer ontspannen metgezel in huis zullen zijn. En minder vatbaar voor destructief gedrag zoals kauwen.

Goldens zijn middelgrote honden, maar ze kunnen nog steeds vatbaar zijn voor de orthopedische problemen die bekend staan als heup- en elleboogdysplasie, zelfs als ze nog puppies zijn. Het is een goed idee om met uw dierenarts te praten over dieet en lichaamsbeweging als u zich zorgen maakt over orthopedische problemen. Zwemmen kan een goede optie zijn voor honden die op jonge leeftijd dysplasie ontwikkelen.

Golden Retriever Levensduur en het verband met grootte

De levensverwachting van een Golden Retriever hangt af van een aantal factoren. De manier waarop u uw puppy opvoedt en hun gewicht beheert, is er één van.

Obesitas bij honden komt steeds vaker voor en uw hond op een gezond gewicht houden zal hun gewrichten beschermen en het risico op een reeks levensbeperkende gezondheidsaandoeningen verminderen.

Waarom is mijn Golden Retriever zo klein?

Hoewel het niet goed is voor een hond om overgewicht te hebben, heeft ondergewicht zelf ook gezondheidsproblemen. Als uw Golden Retriever nat is zou u hun ribben niet door hun vacht heen moeten kunnen zien, of de knobbels van hun ruggengraat. Als u dat wel kunt, praat dan eens met uw dierenarts om er zeker van te zijn dat er geen medische reden is voor het lage gewicht.

Sommige kleine Golden Retrievers zijn echter gewoon kort en wegen daarom ook minder. De lengte van elk dier ligt in een spectrum, dus je hebt altijd uitschieters aan beide uiteinden van dat bereik. Soms is een Golden echter kort omdat hij geen zuiver ras is.

Dwerg Golden Retriever Grootte

Een volgroeide Mini Golden Retriever zal gemiddeld kleiner zijn dan een standaard Golden. Dat komt omdat ze een gemengd ras zijn met Cocker Spaniel of Toy Poodle lijnen. Het is erg moeilijk om de hoogte en groeisnelheid van een Golden Retriever mix te voorspellen, tenzij de andere ouder een hond van vergelijkbare grootte is, zoals een Labrador. Ze kunnen in gewicht overal tussen de 20 en 65 pond vallen!

Golden Retriever Grootte

Zoals we gezien hebben, kan de grootte van een Golden Retriever in een vrij breed bereik vallen. Een hond aan de hoge of lage kant van dit bereik is volkomen normaal. De volledige volwassen grootte hangt af van vele factoren, waaronder de algemene gezondheid, de genetische achtergrond en het geslacht van de hond. Uw nieuwe Golden puppy zal ongeveer 10 pond wegen wanneer hij klaar is om zijn moeder te verlaten en met u mee naar huis te gaan.

Golden puppies groeien snel en bereiken hun volwassen lengte met 12 maanden en hun volledige lichaamsgrootte met 1½ jaar. Dus op basis van deze hoogte- en gewichtsbereiken, wordt een gezonde volwassen reu (Amerikaans type) 23-24 inch lang en weegt 65-75 pond. Een gezonde teef zal tussen de 21½-22½ inch groot zijn en tussen de 55-65 pond wegen.

Zoals de meeste Golden Retriever-fans u graag zullen vertellen, is een Golden zo ongeveer de perfecte maat voor knuffels! De kosten voor het kopen en opvoeden van een Golden Retriever zullen u misschien verrassen. Ontdek hier hoe goed uw pup bij uw budget past!

Verwante artikelen

Referenties en bronnen

  • Golden Retriever Gids
  • Runt of the Litter
  • Golden Retriever Puppies
  • Ward, E. Fading Puppy Syndrome bij Honden. VCA Ziekenhuizen, 2009.
  • Larsen, J.A. Voeding en beweging voor opgroeiende pups. Veterinary Partner, 2018.
  • Diagnose van heupdysplasie bij puppy’s. American Veterinarian, 2018.
  • Frynta, D., Baudysova, J., Hradcova, P., et al. Allometry of Sexual Size Dimorphism in Domestic Dog. PLoS One, 2012.