Golden Retriever Husky Mix – Ontdek een steeds populairder wordende hond

golden retriever husky mix

De Golden Retriever Husky mix heeft één raszuivere Golden Retriever ouder en één raszuivere Siberische Husky ouder. Volwassen honden zijn meestal middelgrote honden, met een actieve, intelligente en vriendelijke persoonlijkheid. Deze mix is ook bekend als de Goberian, of Golden Husky.Laten we eens kijken naar wat deze honden speciaal maakt.

Wat staat er in deze gids

Golden Retriever Husky Mix FAQ’s

De populairste en meest gestelde vragen van onze lezers over de Golden Retriever Husky mix.

Als u uw vraag hier of in de rest van het artikel niet behandeld ziet, laat dan zeker een reactie achter!

Golden Retriever Husky Mix: Ras in een oogopslag

 • Populariteit: Volgens de AKC zijn Golden Retrievers het derde meest populaire ras in de VS, en Husky’s het twaalfde.
 • Doel: Gezelschap.
 • Gewicht: 35 tot 75 pond.
 • Temperament: Energiek en vriendelijk.

Golden Retriever Husky Mix Rasoverzicht: Inhoud

Als u een onderwerp ziet dat u bijzonder aanspreekt, ga dan door en gebruik de link om ernaar toe te gaan. Lees anders verder voor alle relevante informatie over de Golden Retriever Husky mix!

Geschiedenis en oorspronkelijk doel

In dit artikel gaan we een steeds populairder wordend kruisingsras onderzoeken, de Golden Retriever Husky mix.

golden retriever husky mix

Ook bekend als de Goberian, is de Husky Golden Retriever de laatste jaren steeds populairder geworden. Dit is niet verwonderlijk als je bedenkt hoe populair de twee ouderrassen zijn.

Natuurlijk hebben alle kruisingsrassen te maken met enige controverse. Rashondenliefhebbers beweren vaak dat honden van gemengde rassen onethisch worden gefokt en gezondheidsproblemen hebben in vergelijking met raszuivere honden. Zij beweren dat een stamboom de beste manier is om er zeker van te zijn dat je een kwaliteitshond krijgt.

Ondertussen wijzen liefhebbers van kruisingen op de voorspelbare gezondheidsproblemen waarmee de meeste rashonden te maken hebben. Dus wie heeft gelijk?

Raszuiver vs Gemengd ras

Een hond is pas raszuiver als zijn beide ouders op dezelfde raslijst staan van honden die aan een bepaalde standaard voldoen en waarvan de ouders op hun beurt ook op die lijst stonden, enzovoort. Dit gebrek aan genetische diversiteit leidt tot een slechtere algemene gezondheid.

Kruisingen hebben minder van deze problemen omdat hun DNA afkomstig is van twee honden met meer genetische verschillen. Ze hebben minder kans om ongezonde genen te erven.

We zijn hier echter om te praten over één bepaalde kruising, de Husky en Golden Retriever mix.

We weten niet wie als eerste besloot om een Golden Retriever gemengd met een Husky te fokken. Maar we weten wel dat deze kruising begon op te duiken in het begin van de jaren 2000. De twee ouderrassen daarentegen hebben een lange geschiedenis.

Golden Husky Mix: Siberische Husky Ouder

De Siberische Husky is een van de weinige hondenrassen met een echt oude oorsprong, volgens een studie uit 2004.

Het ras is afkomstig van het Chukchi volk in het verre oosten van Rusland, dat vertrouwde op zijn werk als sledehond om over grotere gebieden te jagen.

Russische bonthandelaren introduceerden Husky’s in Alaska in het begin van 1900 voor gebruik door goudzoekers en arctische ontdekkingsreizigers.

De Husky won snel aan populariteit onder hondenslee-racers. Ze waren kleiner, sneller en duurzamer dan de regionale sledehonden, die werden gefokt om vracht te trekken.

Golden Husky Mix: Golden Retriever Ouder

De Golden Retriever werd voor het eerst gefokt in Schotland in het midden van de 18e eeuw. De jacht op vogels werd steeds populairder onder de rijken. Zij hadden echter een Retriever nodig die het werk zowel op het land als in het water kon doen.

Om in deze behoefte te voorzien, kruiste Dudley Marjoribanks Tweed Water Spaniels en bestaande Retriever rassen. De Ierse Setter, St. John’s Water Dog, en lichtgekleurde Bloodhounds werden ook gemengd naarmate de lijn vorderde. Dit alles leidde tot de Golden Retriever die we vandaag kennen.

Kennis van de geschiedenis van de Husky en de Golden Retriever kan nuttig zijn. Echter, voor een grondig begrip van de Siberische Husky en Golden Retriever mix, moeten we kijken naar details.

Het is belangrijk te benadrukken dat een gemengd ras eigenschappen kan erven van beide ouderrassen. Daarom zijn de resultaten veel minder voorspelbaar dan bij raszuivere honden.

We kunnen echter een reeks mogelijke kenmerken bepalen op basis van de eigenschappen van de ouderrassen.

Laten we nu eens kijken naar meer details over een Golden Husky mix!

Leuke feiten over de Golden Retriever Husky mix

Honden van gemengde rassen worden steeds populairder. Bij elke nieuwe mix hoort een nieuwe naam (of meerdere).

De meeste van deze gemengde rasnamen zijn afgeleid als “portmanteau” namen. Dit betekent dat de mixnaam bestaat uit delen van de namen van de ouderrassen, samengevoegd. Deze zijn meestal gemakkelijk te begrijpen. “Goldendoodle” is een uitstekend voorbeeld.

De naam voor een Golden Retriever Husky mix kan echter een paar wenkbrauwen doen fronsen. Hoe is de Golden Husky uiteindelijk een Goberian gaan heten?
Golden Retriever Husky Mix

Echter, als je je realiseert dat het “berian” gedeelte van “Siberian” komt, is het allemaal logisch!

Goberians zijn ongebruikelijk omdat ze een portmanteau naam hebben, waardoor het ras echt klinkt alsof het een ras op zich is!

Golden Retriever Husky Mix Uiterlijk

De Siberische Husky en Golden Retriever hebben vergelijkbare hoogtes, dus het mogelijke hoogtebereik voor een Siberische Husky Golden Retriever is vrij smal.

Volgens de Amerikaanse Kennel Club is de gemiddelde mannelijke Siberische Husky 21 tot 23,5 centimeter lang, terwijl een vrouwtje 20 tot 22 centimeter is. De gemiddelde Golden Retriever reu is 23-24 inches lang en het gemiddelde teefje is 21,5-22,5 inches lang.

U kunt verwachten dat mannelijke Golden Retriever Husky mix pups tussen de 21 en 24 centimeter groot worden. Vrouwelijke Golden Retriever Husky pups zouden tussen de 20 en 22,5 centimeter lang moeten worden.

Volwassen gewicht

Ondanks hun vergelijkbare hoogte, hebben de twee honden zeer verschillende frames, zodat hun gewicht en lichaamsbouw een groter mogelijk bereik hebben.

Een mannelijke Golden Retriever weegt over het algemeen 65 tot 75 pond. Een teefje weegt meestal tussen de 55 en 65 pond.

Het lichte frame van de Husky is in vergelijking bijna petite. Een Husky reu weegt tussen de 45 en 60 pond, terwijl een teefje tussen de 35 en 50 pond kan wegen.

Mannelijke Husky en Golden Retriever mix pups kunnen daarom uitgroeien tot een gewicht tussen de 45 en 75 pond. Vrouwelijke Golden Husky mix pups kunnen tussen de 35 en 65 pond wegen.

Zie je wat we bedoelen met minder voorspelbaar?

Husky en Golden Retriever Mix Vacht

De Siberische Husky en de Golden Retriever hebben elk een karakteristieke vacht. Ze hebben echter genoeg gemeen dat bepaalde kenmerken voorkomen.

Zowel de Husky als de Golden Retriever hebben een halflange, waterafstotende dubbele vacht die per seizoen verhaart. U kunt hetzelfde verwachten van uw Golden Retriever Husky mix.

Dat gezegd hebbende, zijn er ook enkele onderscheidende kenmerken van elk ras die uw Husky gemengd met een Golden Retriever kan erven.

Husky Vacht

De Siberische Husky heeft een dikke vacht, die hem warm en beschermd houdt in het bevroren noorden. De ondervacht is zacht en dicht als het weer koel is, maar kan vrijwel verdwijnen tijdens het verharingsseizoen.

Althans, van de hond. Husky eigenaren kunnen de verhaarde ondervacht verspreid door hun huis aantreffen.

Husky kleuren

Standaard kleuren voor een Siberische Husky zijn onder andere:

 • zuiver wit
 • wit en agouti
 • zwart en wit
 • grijs en wit
 • rood en wit
 • sabel en wit.

Andere mogelijke maar niet-standaard kleuren zijn puur zwart, bruin, of tan, evenals een verscheidenheid aan combinaties van deze kleuren. Deze kleuren inspireren een aantal geweldige Husky namen!

Golden Retriever Vacht

Golden Retrievers kunnen een rechte of golvende mooie blonde vacht hebben. Dit zorgt voor een kraag rond de nek en bevedering op de benen, staart en onderkant van het lichaam.

De gouden kleur van het ras kan variëren van bijna wit tot donkerder koperachtige tint, maar de bevedering is vaak lichter dan de rest van de vacht.

Golden Retriever Husky Mix Temperament

Husky kruising Golden Retriever pups hebben uiteenlopende verschijningen, maar hoe zit het met het gedrag?

Er zijn verschillende persoonlijkheidskenmerken die de Husky en Golden Retriever delen. We kunnen ook verwachten dat deze eigenschappen opduiken in Golden Retriever Husky mix pups.

Zowel de Siberische Husky als de Golden Retriever zijn uitgaand en sociaal, en geen van beide rassen neigt naar agressie. Verwacht niet dat een Husky gemengd met Golden Retriever pup opgroeit tot een goede waakhond.

De Golden en Husky mix heeft de neiging om een sterke prooidrift te hebben en moet toezicht hebben rond kleine dieren. Ze schieten echter goed op met kinderen en andere honden.

husky en golden retriever mix

Een Golden en Husky mix is te sociaal om lange tijd alleen gelaten te worden. Een eenzame Siberische Husky x Golden Retriever kan zich misdragen om hun angst en verveling te verlichten.

Het trainen en oefenen van uw Golden Retriever Husky Mix

Een manier om verlatingsangst te voorkomen en te socialiseren met uw Golden Retriever gemengd met een Husky is door oefening en training. Golden Retriever kruising Husky mixen hebben veel beweging nodig.

Husky’s zijn gefokt als duurlopers, en een Husky die los mag lopen zal rennen tot hij niet meer kan. Goldens daarentegen zijn gefokt om jagers te helpen en genieten van lange wandelingen en buiten spelen.

Apporteren is een geweldige manier om uw Golden Husky mix te oefenen, vooral als u in een omheind erf of hondenpark kunt spelen, zodat de hond vrijer kan rennen. Een Golden Husky mix is ook een geweldige metgezel voor hardlopers en wandelaars. Vermijd echter oefeningen op het heetst van de dag, zodat de hond niet oververhit raakt.

Beste trainingsmethoden

Natuurlijk kan voldoende beweging slecht gedrag helpen voorkomen, maar basisgehoorzaamheidstraining is de sleutel tot goed gedrag van elke hond. Hoe kan een Siberische Husky en Golden Retriever mix, of welke hond dan ook, weten wat er van hen verwacht wordt als hun eigenaar niet de tijd neemt om het hen te laten zien?

Gelukkig zijn zowel de Husky als de Golden Retriever intelligente mensen-pleasers, dus een Golden en Husky mix zou dat ook moeten zijn. In feite zal uw Golden mix Husky waarschijnlijk genieten van de gelegenheid om u een plezier te doen!

Clicker training en andere positieve trainingsmethoden werken bijzonder goed op Husky Golden Retriever mixen.

Bekijk voor meer specifieke training onze gidsen voor krattraining en zindelijkheidstraining.

Golden Retriever Husky Mix Gezondheid en Verzorging

Hoewel gemengde rassen doorgaans gezonder zijn dan zuivere rassen, kunnen er toch gezondheidsproblemen optreden.

Net als bij andere eigenschappen zijn er geen garanties. Maar één manier om een goed idee te krijgen van waar uw Golden Retriever Husky mix qua gezondheid mee te maken kan krijgen, is door de achtergronden van de ouderrassen te onderzoeken.

Golden Retriever Gezondheid

Volgens een onderzoek van de Golden Retriever Club of America (GRCA) zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Golden Retrievers hot spots, neoplasie (kanker) en allergieën.

Hot spots zijn vaak het gevolg van het bijten, likken en krabben van de hond als gevolg van een ander medisch probleem of slechte verzorging.

Deze worden voorkomen en onder controle gehouden door regelmatige verzorging en behandeling van de onderliggende medische aandoening.

Vlooienallergieën

Vlooien zijn het meest voorkomende allergeen voor Golden Retrievers. Vlooienallergieën zijn het best onder controle te houden door regelmatig gebruik van vlooienpreventieve behandelingen.

Alle hondeneigenaren zouden deze standaard moeten gebruiken om de ziekten te voorkomen die vlooien en andere parasieten met zich meedragen. In het algemeen worden allergieën beheerd door het vermijden van het allergeen wanneer dat mogelijk is en door het gebruik van verschillende medicijnen.

Aan de andere kant is kanker de doodsoorzaak voor 61% van de Golden Retrievers volgens de GRCA. Ter vergelijking: geen enkele andere ziekte is verantwoordelijk voor meer dan 10% van de sterfgevallen bij Golden Retrievers.

Andere Golden gezondheidsproblemen

Andere ernstige ziekten zijn heupdysplasie en hypothyreoïdie. Heupdysplasie verwijst naar een niet goed gevormd heupgewricht en is een van de meest voorkomende medische aandoeningen bij honden.

Heupdysplasie is aangeboren en wordt ontdekt door een röntgenfoto. Het kan worden behandeld met medicijnen en een levensstijl.

Hypothyreoïdie is de onderproductie van hormonen door de schildklier. Dit kan leiden tot huidirritatie, haaruitval en andere vachtproblemen, vatbaarheid voor infecties, verminderde activiteit en gewichtstoename.

Hypothyreoïdie wordt veroorzaakt door ontsteking of inkrimping van de schildklier of, in zeer zeldzame gevallen, schildklierkanker.

Het kan worden opgespoord via een bloedonderzoek en wordt behandeld met orale hormoonvervanging.

Husky Gezondheid

De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Siberische Husky’s zijn epilepsie, cryptorchidisme, hypothyreoïdie en verschillende gezichtsstoornissen.

Epilepsie is een genetische aandoening die wordt gekenmerkt door herhaalde aanvallen die niet door een bepaalde oorzaak worden veroorzaakt. Het juiste medicijn kan de aanvallen onder controle houden. Eigenaren van honden met epilepsie moeten met hun dierenarts bespreken hoe te reageren op aanvallen. Dit kan voorkomen dat de hond zichzelf of iemand anders schade berokkent.

Cryptorchisme

Cryptorchidisme is het meest voorkomende aangeboren ontwikkelingsdefect bij honden. Volgens de Siberian Husky Club of America (SHCA) komt het bij 14 procent van de mannelijke Husky’s voor. Cryptorchidisme is het achterblijven van één of beide testikels. Dit kan leiden tot kwaadaardige gezwellen of torsie van de zaadstreng in de aangetaste testikel of testikels.

Deze aandoeningen kunnen zeer pijnlijk zijn voor de getroffen reu en negatieve gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid. De SHCA raadt het fokken met aangetaste reuen af.

Visusstoornissen

Visusstoornissen die vaak voorkomen bij Husky’s zijn erfelijke juveniele cataract, hoornvliesdystrofie, x-gebonden progressieve retinale atrofie en glaucoom.

Heupdysplasie kan ook voorkomen, hoewel het zeer zeldzaam is. Volgens de Orthopedic Foundation for Animals (OFA) komt het bij ongeveer twee procent van de Siberische Husky’s voor.

Golden en Husky Mix Gezondheid

Zoals u kunt zien, is er weinig overlapping in gemeenschappelijke gezondheidsaandoeningen tussen de Siberische Husky en de Golden Retriever.

Dit is goed voor Siberische Husky Golden Retriever mixen omdat, met uitzondering van hypothyreoïdie, de kans op het erven van één bepaald gezondheidsprobleem kleiner is.

De keerzijde is dat er een groter aantal overerfbare gezondheidsproblemen zijn. Hypothyreoïdie, in het bijzonder, is een mogelijk probleem voor Siberische Husky Golden Retriever mixen.

Een Golden Husky mix kan gemiddeld tussen de 11 en 14 jaar oud worden.

Golden Husky Mix Verzorging en Onderhoud

Hoe verzorg je de prachtige vacht van de Goberian?

Een Husky en Golden Retriever hoeft slechts af en toe in bad en moet een paar keer per week geborsteld worden.

Dat wil zeggen, tenzij hij die beroemde Husky schuur erft.

Siberische Husky’s zijn berucht om hun verharing in de lente en de herfst. Ze moeten dagelijks geborsteld worden tijdens deze seizoenen, en dat geldt ook voor elke Siberische Husky Golden Retriever mix die deze eigenschap erft.

Een ander ding om op te merken is dat Husky’s een relatief kleine hoeveelheid voedsel nodig hebben voor hun grootte. Goldens hebben een grote eetlust en kunnen gevoelig zijn voor overgewicht, wat gevaarlijk kan zijn voor een Husky.

Uw dierenarts kan u vertellen hoeveel u uw Siberische Husky en Golden Retriever mix moet voeren.

Maken Golden Retriever Husky Mixen Goede Gezinsdieren

Dat is een grote vraag, maar we kunnen beginnen die te beantwoorden door na te gaan wat een Golden Retriever Husky mix nodig heeft.

Dit zijn sociale en energieke honden, dus ze hebben een gezin nodig dat daarbij past. Dat kan een atletisch stel zijn of een gezin met energie die bij die van de hond past.

Deze honden hebben veel socialisatie en beweging nodig. Als iedereen in uw huis lange uren werkt of de hond niet kan helpen met bewegen, is een ander ras misschien een betere keuze.

Als deze beschrijving echter klinkt als uw huis, kan de Siberische Husky Golden Retriever mix een geweldige nieuwe toevoeging aan uw gezin zijn!

Het redden van een Golden Retriever Husky Mix

Wij moedigen potentiële eigenaren altijd aan om te overwegen een hond te redden.

Het redden van een volwassen Golden Retriever Husky mix die een goed thuis nodig heeft, is goed voor jullie allebei! Uw nieuwe vriend kan ergens terecht, en u krijgt het voordeel van de liefde waar hij op heeft gewacht.

Redden uit een asiel is meestal ook goedkoper dan kopen bij een fokker.

Als u geïnteresseerd bent in het redden van een volwassen Goberian, kijk dan bij onze reddingslinks.

Het vinden van een Golden Retriever Husky Mix pup

Aan de andere kant zijn puppies ontzettend leuk!

Uiteraard is het belangrijk om een gezonde Siberische Husky en Golden Retriever mix pup te kiezen. Hoe kun je weten of de pups van een fokker gezond zijn?

Een gerenommeerde fokker zal veterinaire en DNA controles hebben ondergaan om er zeker van te zijn dat hun pups gezond zijn. Beide ouders moeten gecertificeerd zijn door OFA.

Je zult ook zeker willen weten dat de fokker honden fokt in een gelukkige, gezonde omgeving. U moet de moeder en, indien aanwezig, de vader kunnen ontmoeten.

De ouders en alle leden van het nest moeten er gelukkig en gezond uitzien. De moeder moet een huishond of een werkhond zijn, niet alleen gehouden om als moeder te dienen.

Andere tips

De GRCA en de SHCA bevelen beide aan dat de moeder minstens twee jaar oud moet zijn alvorens te fokken.

Zorg ervoor dat u puppyfabrieken en andere onbetrouwbare bronnen zoals dierenwinkels vermijdt.

Gerenommeerde fokkers zouden u alle informatie moeten geven over de honden waar u om vraagt, en zouden hun fokdieren op hun gezondheid moeten testen.

Husky Golden Retriever Mix Prijs

De kosten voor Golden Retriever Husky pups variëren van $250 tot $1500. Dus waarom zoveel variatie?

Locatie, de stamboom van de ouders, controleerbare gezondheidsgeschiedenis, en hoe agressief een zakenman de fokker is, zijn hier allemaal factoren.

Oh, en weet je nog dat we het hadden over de enorme verscheidenheid aan mogelijke vachten en kleuren? Dat speelt ook een grote rol.

Bijvoorbeeld, veel mensen die op zoek zijn naar Husky en Golden Retriever mix pups willen er een met blauwe ogen en een blonde vacht. Er worden minder van deze puppies geboren.

Onze complete gids voor de Husky Golden Retriever mix

Dat betekent natuurlijk niet dat de juiste Goberian pup voor u onmogelijk te vinden is. In feite, bekijk onze puppy zoekgids voor meer tips.

Opvoeden van een Golden Retriever Husky Mix Puppy

De zorg voor een kwetsbare Golden Retriever Husky mix pup is een grote verantwoordelijkheid.

Er zijn enkele geweldige gidsen om u te helpen met alle aspecten van puppyverzorging en -training.

U vindt ze op onze Golden Retriever Husky mix puppy pagina.

Golden Retriever Husky Mix Producten en Accessoires

Kijk voor meer reviews en aanbevelingen voor de beste producten voor uw Golden Retriever Husky mix op onze review pagina’s.

Voor-en nadelen van het krijgen van een Golden Retriever Husky Mix

Nadelen:

 • Waarschijnlijk zeer actief!
 • Heeft veel beweging en aandacht nodig
 • Zal waarschijnlijk veel verharen

Voordelen:

 • Een geweldige metgezel voor een actieve levensstijl
 • Zeer vriendelijk
 • Zeer intelligent

Het vergelijken van de Golden Retriever Husky Mix met andere rassen

Maar wat als je op zoek bent naar iets dat meer op elkaar lijkt?

Vergelijkbare rassen

Golden Retriever Husky Mix Rasverenigingen

Kent u andere opvangcentra die gespecialiseerd zijn in Goldens, Huskies, of in mixen van beide rassen? Laat het ons weten in de commentaren!

Referenties en bronnen

 • Acland, G, et al., XLPRA: Een netvliesdegeneratie bij honden die overerft als een X-gebonden kenmerk. Amerikaans Tijdschrift voor Medische Genetica, 1994
 • Barnett, K, Erfelijke cataract bij de hond, Journal of Small Animal Practice, 1978
 • Carlotti, D, and Jacobs, D, Therapy, control and prevention of flea allergy dermatitis in dogs and cats, Veterinaire dermatologie, 2000
 • Crispin, S, and Barnett, K, Dystrophy, degeneration and infiltration of the canine cornea, Journal of Small Animal Practice, 1983
 • Golden Retriever Club van Amerika
 • Olivry, T, et al., Treatment of canine atopic dermatitis: 2010 clinical practice guidelines from the International Task Force on Canine Atopic Dermatitis, Veterinaire dermatologie, 2010
 • Parker, H, et al., Genetische structuur van de rashond, Science, 2004
 • Siberische Husky Club van Amerika
 • Slater, M en Erb, H, Effecten van risicofactoren en profylactische behandeling op primair glaucoom bij de hond, Journal of the American Veterinary Medical Association, 1986
 • Smith, G, et al., Evaluation of risk factors for degenerative joint disease associated with hip dysplasia in German Shepherd Dogs, Golden Retrievers, Labrador Retrievers, and Rottweilers, American Veterinary Medical Association, 2001
 • Zhao, X, et al., A genome-wide association study for canine cryptorchidism in Siberian Huskies, Journal of Animal Breeding and Genetics, 2014

Dit artikel is uitgebreid herzien en bijgewerkt voor 2019.