Giant Schnauzer Hondenras Informatie Centrum – Een Complete Gids

Reuzeschnauzer

De Reuzenschnauzer is de grootste van de Schnauzer honden. De gemiddelde teef weegt 55 – 75 pond, en de gemiddelde reu bereikt 60 – 85 pond.

Maar, deze enorme honden kunnen wel 110 pond zwaar worden.

Het ras van de Reuzenschnauzer is beschermend, trouw en intelligent. Socialisatie en training zijn dus belangrijk vanaf jonge leeftijd.

Blijf lezen om te zien of dit ras geschikt is voor uw gezin.

Wat staat er in deze gids

Reuzenschnauzer FAQ’s

Hier zijn de populairste en meest gestelde vragen van onze lezers over de Riesenschnauzer.

Laten we beginnen met de belangrijkste statistieken over dit ras.

Ras in een oogopslag

 • Populariteit: 78 van de 195 AKC rassen
 • Doel: Werken
 • Gewicht: 55 – 110 pond
 • Temperament: Loyaal, beschermend, intelligent.

Hier is alles wat we in deze gids zullen behandelen:

Giant Schnauzer Ras Review: Inhoud

Het eerste waar we naar moeten kijken is waar dit ras vandaan komt!

Geschiedenis en oorspronkelijk doel

De Reuzenschnauzer is gebouwd om te werken. Dit ras is afkomstig uit Duitsland, waar zijn grootte werd gebruikt om eigendommen te bewaken en vee te hoeden.

Maar het duurde niet lang voordat de waakhond vaardigheden van de Reuzenschnauzer hem meenamen van het bewaken van de boerderij naar het bewaken van fabrieken en andere bedrijven, zoals brouwerijen, veehouderijen en slagerijen.

In deze tijd was het ras nog grotendeels onbekend buiten Beieren. Deze honden kregen bekendheid nadat ze werden gebruikt als militaire hond tijdens de Eerste Wereldoorlog en opnieuw in de Tweede Wereldoorlog.

Reuzenschnauzer

Populariteit in Amerika

Tegen de jaren 1930 had het ras zijn weg naar Amerika gevonden.

Maar, ondanks zijn adembenemende uiterlijk en imposante omvang, duurde het nog 30 jaar voordat deze hond in de Verenigde Staten voet aan de grond kreeg en enigszins populair werd.

In 1962, waren er naar verluidt slechts 23 Giant Schnauzers geregistreerd bij de Amerikaanse Kennel Club. Maar tegen 1974, begon dat aantal omhoog te schieten.

Vandaag de dag is de Riesenschnauzer nog steeds een bekende politie en militaire hond. Maar hij is ook een geweldige gezelschapshond voor de ervaren hondenbezitter, geliefd om zijn loyaliteit en intelligentie.

Leuke feiten over de Riesenschnauzer

Oorspronkelijk werd gedacht dat deze hond een afstammeling was van de Duitse Pinscher. In feite werd hij ooit beschouwd als een ruwharige versie van dit ras.

Experts geloven dat er ook andere rassen kunnen zijn die mogelijk de Giant Schnauzer van vandaag vormen. Waaronder:

Giant Schnauzer Uiterlijk

Gezien zijn naam is het geen verrassing dat de reuzenschnauzer een reusachtig formaat heeft.

Het gewicht van deze hond kan variëren van 50 tot 110 pond.

Maar de gemiddelde teef weegt 55 tot 75 pond. Terwijl een reu typisch 60 tot 85 pond weegt.

De hoogte van dit ras is misschien wat hem echt onderscheidt. Een vrouwtje kan zo groot worden als 26 inch. Terwijl een mannetje ergens tussen de 26 en 28 inch groot wordt.

Vachttype

De dubbele vacht van deze hond is een van zijn mooiste kenmerken. Hij is dik, weerbestendig en een beetje golvend.

Natuurlijk heeft hij flaporen die vaak worden geschoren om ze spits en rechtop te laten staan, en een korte, gecoupeerde staart.

Zijn dichte vacht kan komen in twee standaard kleuren, waaronder:

Reuzenschnauzer Temperament

Een Giant Schnauzer waakhond komt overal ter wereld voor. Hij wordt vaak gebruikt door de politie en het leger, en het is gemakkelijk te zien waarom.

Hij is massief, bevelend, en voor de beginnende hondenliefhebber een beetje intimiderend.

Dit is een ras dat zich nauw verbindt met zijn baasjes en hen van nature fel beschermt.

Hij is gefokt om territoriaal te zijn. Hij doet het dus het beste bij mensen die weten hoe ze een groot, beschermend ras goed moeten trainen en hanteren.

Kan hij alleen gelaten worden?

De Reuzenschnauzer doet het het beste met hondenbaantjes. Hij tolereert niet dat hij alleen wordt gelaten of buiten in de achtertuin aan zijn lot wordt overgelaten.

Dit is een ras dat de tijd en het gezelschap van mensen nodig heeft. Hij moet vaak bij zijn familie zijn om gelukkig te blijven en zich voldaan te voelen.

Dit ras te lang alleen laten kan leiden tot ongewenst, destructief gedrag.

Belang van socialisatie

Door deze eigenschappen wordt dit ras vaak niet aanbevolen voor gezinnen met jonge kinderen. Hij kan ook niet goed reageren op onbekende honden.

Socialisatie zal helpen om eventuele agressie onder controle te houden. Zorg ervoor dat u uw hond vanaf zeer jonge leeftijd socialiseert met alle soorten dieren en situaties.

Reuzeschnauzers in het bijzonder zijn meer territoriaal rond hetzelfde geslacht. Dit is dus geen ras dat u mee wilt nemen en vrij wilt laten rondlopen in het hondenpark, tenzij hij uitgebreid gesocialiseerd en goed getraind is.

En nogmaals, vanwege zijn van nature beschermende persoonlijkheid vereist dit ras uitgebreide socialisatie op jonge leeftijd in de puppytijd en vervolgens gedurende zijn hele leven.

Hij zal ook baat hebben bij gehoorzaamheidstraining. Maar gelukkig is de Riesenschnauzer ongelooflijk intelligent en zeer trainbaar.

Uw reuzenschnauzer trainen en oefenen

De Riesenschnauzer is een zeer actief ras dat bijna constant gezelschap nodig heeft.

We hebben gekeken naar de noodzaak van veel socialisatie en gehoorzaamheidstraining. Maar dit ras kan ook baat hebben bij een andere grote hond om mee op te groeien als u niet in staat bent de hele tijd bij hem te zijn.

Een andere hond zal van pas komen bij het trainen van uw Reuzenschnauzer. Dit komt omdat hij elke dag veel speeltijd in de tuin nodig zal hebben, lange wandelingen, jogs, of wandelingen, en leuke hondenspelletjes zoals apporteren en frisbeeën om hem bezig te houden.

Wonderbaarlijk is de Reuzenschnauzer ongelooflijk slim en trouw. Bovendien is hij gretig om zijn familie te behagen, waardoor training een fluitje van een cent is.

Toch, en zoals eerder vermeld, vereist hij tonnen socialisatie en gehoorzaamheidstraining.

Hoewel wij deze training aanbevelen voor alle honden, is het vooral belangrijk voor een territoriale hond met zulke sterke bewakingsinstincten.

Giant Schnauzer Gezondheid en Verzorging

De levensduur van de Reuzenschnauzer is vrij lang voor een hond van zo’n groot formaat.

In feite kan een gezond exemplaar gemiddeld tussen de 12 en 15 jaar oud worden.

Zoals elke hond heeft ook dit ras echter enkele erfelijke gezondheidsaandoeningen waar men rekening mee moet houden.

Heupdysplasie

Heupdysplasie is een veel voorkomend probleem bij grotere honden. Bij dit probleem is het heupgewricht misvormd. Het openbaart zich niet altijd bij puppies, maar zal in de loop der tijd degenereren.

Het kopen van puppies van een gerenommeerde fokker kan dit soort problemen minimaliseren. Goede fokkers gebruiken heuptesten op hun honden, en fokken alleen met honden met lage heupscores.

Helaas heeft dit probleem geen genezing. Maar er zijn dingen die uw dierenarts u kan adviseren om uw hond comfortabel te houden.

Osteochondritis Dissecans

Osteochondritis dissecans is een ander probleem dat de gewrichten van een hond aantast.

Dit is een ontstekingsprobleem. Het wordt gekenmerkt door ziek kraakbeen dat is losgekomen van het bot in een gewricht. Dit kan een zeer pijnlijk probleem zijn, waardoor uw hond mank loopt, of zelfs vermijdt het aangetaste lidmaat te gebruiken.

Kuren en behandelingen zullen variëren afhankelijk van de ernst van het probleem. Uw hond kan rust, ontstekingsmedicijnen of zelfs een operatie nodig hebben.

Hypothyreoïdie

Hypothyreoïdie is een aandoening waarbij de schildklier van uw hond onderactief is, waardoor zijn algehele stofwisseling wordt vertraagd. Het kan worden veroorzaakt door andere ziekten, maar is ook erfelijk.

Hypothyreoïdie tast bijna elk orgaan in het lichaam van uw hond op de een of andere manier aan. Tekenen kunnen zijn: gewichtstoename zonder toegenomen eetlust, lusteloosheid, het gemakkelijk koud krijgen, dof haar, en meer.

Dit probleem kan behandeld worden, maar niet genezen. Ga dus naar uw dierenarts als u vermoedt dat uw pup dit probleem heeft.

reuze schnauzer

Maagtorsie

Dit probleem is ook bekend als Gastric Dilation Volvulus, of bloat. Dit probleem wordt gekenmerkt door het draaien van de maag van uw hond, vaak omdat deze gevuld is met gas.

Het is cruciaal om uw hond zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen als u denkt dat hij bloat heeft. Tekenen zijn: angst, speekselen, overmatige luchtopname en een opgeblazen darm.

De behandeling zal variëren afhankelijk van de ernst. Het is dus belangrijk om dit probleem zo snel mogelijk vast te stellen.

Gezondheidstesten

Om ervoor te zorgen dat uw Riesenschnauzer de beste kans heeft op een gezond leven, bevelen wij graag een vroeg gezondheidsonderzoek bij uw pup aan.

Vroegtijdig gezondheidsonderzoek kan u helpen bij de voorbereiding op of zelfs het voorkomen van bepaalde genetische gezondheidsproblemen waar uw hond aanleg voor heeft.

Dieetbehoeften

Omdat de Reuzenschnauzer zo’n grote hond is, zal hij het het beste doen op een hoogwaardige hondenvoeding die geschikt is voor grotere rassen. Evenals voor zijn leeftijd, gewicht en energieniveau.

Omdat dit ras zo actief is, kan hij een hogere calorie-inname nodig hebben dan veel andere rassen.

Onderzoek altijd alle menselijke voedingsmiddelen die u met uw hond wilt delen, want veel menselijke voedingsmiddelen kunnen gevaarlijk voor hem zijn.

En natuurlijk moet uw pup elke dag voldoende toegang hebben tot vers water.

Hondensnoepjes kunnen worden gegeven wanneer dat nodig is, vooral tijdens de training.

Verharen

Ondanks het feit dat het een massieve hond is, is het verharen van de Giant Schnauzer niet iets waar een toekomstige eigenaar die last heeft van allergieën zich zorgen over moet maken. Deze hond verliest zijn haar niet vaak.

Terwijl sommige bronnen zullen beweren dat “Giant Schnauzer hypoallergeen” samengaan, is de waarheid dat er niet zoiets bestaat als een hypoallergene hond.

Dit ras produceert echter, net als de poedel en de Yorkshire Terrier, minder huidschilfers in hun vacht. Hij veroorzaakt dus minder allergiesymptomen dan zijn menselijke tegenhangers.

Verhaart dit ras? Niet vaak, maar Giant Schnauzer verzorging vereist nog steeds een beetje onderhoud.

Verzorging

Door zijn dikke en weerbestendige vacht moet de Riesenschnauzer wekelijks geborsteld worden om vilt en knopen te verminderen.

Hij zal ook regelmatig getrimd of geknipt moeten worden om zijn vacht gezond te houden en er op zijn best uit te laten zien.

Veel eigenaren besteden veel tijd aan de verzorging van hun hond, terwijl anderen ervoor kiezen om ze naar een professionele trimsalon te brengen. De keuze is geheel aan u.

En zoals alle honden, zullen ook de Giant Schnauzer zijn nagels regelmatig getrimd moeten worden om barsten en splijten te voorkomen. Houd zijn oren schoon om te voorkomen dat vocht en wasachtige ophoping oorontstekingen veroorzaken.

Zijn Reuzenschnauzers goede huisdieren?

Dit ras is een prachtige, trouwe hond die vol intelligentie en energie zit. Maar, hij is misschien niet het perfecte huisdier voor iedereen. Vooral voor de beginnende hondeneigenaar.

Zelfs ervaren hondenbezitters kunnen hun handen vol hebben aan dit ras, omdat hij veel aandacht, training, socialisatie en gezelschap vereist.

Houd er ook rekening mee dat als u jongere kinderen onder de 12 jaar hebt, dit misschien niet de juiste hond voor u is.

De Reuzenschnauzer kan het gevoel hebben dat zijn primaire taak is u te beschermen en u veilig te houden. Hij kan dus agressie vertonen als hij niet goed gesocialiseerd is.

Het beste thuis

Denk na over uw huis en leefstijl voordat u deze hond kiest. Het beste huis voor een Riesenschnauzer heeft een grote, omheinde tuin waar de hond kan spelen.

Hij heeft meestal mensen in de buurt nodig om te voorkomen dat hij zich verveelt, angstig of depressief wordt. Als dat niet lukt, is een huis met een andere hond een goede manier om dit ras gelukkig en tevreden te houden.

Dit zijn allemaal belangrijke dingen om te overwegen als u overweegt een Reuzenschnauzer aan uw gezin toe te voegen.

Als u echter een actieve levensstijl hebt, alleenstaand bent of oudere kinderen hebt, en in staat bent om vaak thuis te zijn en te zorgen voor de noodzakelijke training en socialisatie die deze hond nodig heeft, dan is hij misschien wel de juiste hond voor u.

Het redden van een Reuzenschnauzer

Veel mensen zullen overwegen een hond te redden in plaats van een puppy te nemen. Redding is een geweldige manier om een volwassen hond een tweede kans te geven op een liefdevol thuis.

Bovendien kosten honden uit reservaten en asielen veel minder dan een puppy van een fokker. Er zijn adoptiekosten. Maar deze variëren meestal van $50 tot $100.

Schuilplaatsen dekken meestal de eerste dierenartskosten. Je weet dus dat je een hond mee naar huis neemt die up-to-date is met al zijn vaccins en verder gezond is.

We hebben aan het eind van dit artikel een lijst van Giant Schnauzer reddingscentra geplaatst voor het geval je besluit deze weg te bewandelen.

Het vinden van een Giant Schnauzer Puppy

Giant Schnauzer pups zijn gemakkelijk te vinden omdat er een aantal fokkers zijn om uit te kiezen.

reuzenschnauzer

Als je een fokker kiest, doe dan veel onderzoek en stel veel vragen.

Houd in gedachten dat gerenommeerde fokkers gezondheidscertificaten moeten kunnen overleggen waaruit blijkt dat hun nesten zijn gescreend op bepaalde generatiegebonden gezondheidsproblemen.

Wees ook bereid een aardig bedrag uit te geven.

Fokkers van reuzenschnauzers kunnen u tussen de $500 en meer dan $1000 aanrekenen, afhankelijk van of de ouders van uw pup showkwaliteit zijn of niet.

U kunt onze puppy zoekgids bekijken voor extra hulp.

Opvoeden van een Reuzenschnauzer Puppy

De zorg voor een kwetsbare pup is een grote verantwoordelijkheid. Er zijn geweldige gidsen om u te helpen met alle aspecten van puppyverzorging en -training.

U vindt ze hier, op onze puppy pagina.

Populaire Rassenschnauzer Mengsels

Een raszuivere Reuzenschnauzer is misschien niet de perfecte hond voor u. Maar er zijn genoeg mixen waar je misschien eens naar wilt kijken.

Bekijk hieronder enkele van onze gidsen over hen.

Vergelijkbare rassen

Als je niet helemaal het juiste huis hebt voor dit ras, kun je misschien een vergelijkbaar, maar ander ras overwegen.

Hier zijn enkele andere grote honden die perfect voor u kunnen zijn.

Voor-en nadelen van het krijgen van een Giant Schnauzer

We hebben veel informatie over dit ras bekeken. Laten we de voor- en nadelen van deze grote hond eens op een rijtje zetten.

Nadelen

 • Heeft veel oefening nodig
 • Kan last hebben van verlatingsangst als hij te veel alleen gelaten wordt.
 • Kan agressief zijn indien niet goed gesocialiseerd
 • Zal waarschijnlijk zijn familie beschermen tegen vreemden
 • Gevoelig voor sommige ongeneeslijke gezondheidsproblemen.

Pros

 • Heeft een lange gemiddelde levensduur
 • Zeer geschikt voor actieve gezinnen
 • Gemakkelijk te trainen
 • Vaak goed voor mensen met allergieën

Giant Schnauzer Producten en Accessoires

Er zijn veel spullen die je moet aanschaffen als je je voorbereidt op een nieuwe pup. En het vinden van de beste producten kan overweldigend zijn.

Dus, hier zijn enkele review gidsen die je misschien nuttig vindt.

Reuzenschnauzer rasverenigingen

Hier zijn enkele reddingscentra waar je een kijkje moet nemen als je deze hond wilt adopteren. Als u nog geweldige reddingsverenigingen kent die we gemist hebben, laat ons dan hun namen weten in de commentaren.

USA

UK

Referenties en bronnen

 • Gough A, Thomas A, O’Neill D. 2018 Breed Predispositions to Disease In Dogs and Cats. Wiley Blackwell
 • O’Neill et al. 2013. Longevity and Mortality of Dogs Owned In England. The Veterinary Journal
 • Schalamon et al. 2006. Analyse van hondenbeten bij kinderen jonger dan 17 jaar. Pediatrie
 • Duffy D et al. Rasverschillen in hondenagressie. Toegepaste dierlijke gedragswetenschap 2008
 • Greco, D.S., et al., 1991, “Congenital Hypothyroid Dwarfism in a Family of Giant Schnauzers,” Journal of Veterinary Internal Medicine.
 • Howell, T., King T., en Bennett, P., 2015, “Puppy Parties and Beyond: The Role of Early Age Socialization Practices on Adult Dog Behavior,” School of Psychology and Public Health, La Trobe University.
 • Kleiter, M., et al., 2008, “Hypercalcaemia Associated with Chronic Lymphocytic Leukaemia in a Giant Schnauzer,” Australian Veterinary Journal.
 • Pongracz, P., et al., 2005, “The Pet Dogs Ability for Learning from a Human Demonstrator in a Detour Task Is Independent from the Breed and Age,” Applied Animal Behavior Science.
 • Sutter, N.B. en Ostrander, E.A., 2004, “Dog Star Rising: The Canine Genetic System,” Nature Reviews Genetics.
 • Wilbe, M., et al., 2010, “Increased Genetic Risk or Protection for Canine Autoimmune Lymphocytic Thyroiditis in Giant Schnauzers Depends on DLA Class II Genotype,” Tissue Antigens.