Gouden Hondenrassen – 20 prachtige gouden honden

gouden hondenrassen

Gouden hondenrassen hebben een prachtige vacht! De bekendste van de gouden hondenrassen is de Golden Retriever, maar er zijn nog veel meer honden die deze mooie vachtkleur delen. Vandaag bekijken we een reeks gouden honden van verschillende types. We zullen zien hoe hun temperament en behoeften zich tot elkaar verhouden, en u helpen een keuze te maken!

  • Waar komen gouden hondenrassen vandaan?
  • Zijn gouden hondenrassen zeldzaam?
  • Ontmoet de gouden hondenrassen!

Sommige van de kleinere gouden hondenrassen zijn beter geschikt voor het leven in de stad of in appartementen. Maar er zijn ook enkele kleinere rassen met een hoog energieniveau.


Voordat we gaan kijken naar individuele gouden hondenrassen, laten we eerst eens kijken hoe honden een mooie gouden vachtkleur kunnen krijgen. En waarom we soms verrast kunnen worden met pups van een andere kleur!

Gouden Hondenvacht Genetica

De twee pigmenten die kunnen bijdragen aan de vachtkleur van een hond zijn eumelanine en pheomelanine. Eumelanine verschijnt zwart, bruin of grijs.

Het Gouden Pigment

Pheomelanine ziet er rood, goud of geel uit. De productie van feomelanine wordt gecontroleerd door de ‘e’ gen (wat, nogal vreemd, staat voor “uitbreiding”).

Elke hond heeft twee ‘e’ genen, in één van de drie mogelijke combinaties: EE, Ee en ee.

De e gen komt in twee vormen voor. Grote E, die dominant is, en kleine e, die recessief is. Grote E, schakelt de gele vachtkleur uit als die aanwezig is. Terwijl little e, het doorlaat! Omdat big E, als het aanwezig is, little e uitschakelt, geeft alleen de derde combinatie – de dubbele little e onderaan de lijst, een gele of gouden vacht.

Dus, om goudkleurig te zijn, moeten honden kleine e erven van zowel hun moeder als hun vader om pheomelanine te produceren. En deze ‘recessieve’ aard van het ‘e’-gen is de reden waarom de kleur bij zwarte honden ongemerkt van generatie op generatie kan worden overgedragen en doorgegeven. Daarom kunnen bijvoorbeeld twee zwarte labradors een nest met gele pups krijgen, als beide ouders het E-gen dragen.

Wat veroorzaakte tinten geel?

De toon, of tint van goud in de vacht van uw hond wordt bepaald door C-genen, die de diepte van de pigmentatie regelen.

Honden die de dominante C versie hebben een donkerrode vacht. Honden die twee kopieën hebben van de recessieve c versie van het gen hebben een licht gouden vacht.

Zijn gouden honden zeldzaam?

Omdat gouden vachten afhankelijk zijn van het erven van twee sets recessieve genen, zou je verwachten dat ze zeldzaam zijn! Maar ze blijven wijdverbreid, omdat fokkers deze genen opzettelijk hebben vastgelegd in sommige foklijnen (of hele rassen) en de dominante genen, die ze zouden kunnen maskeren, hebben geëlimineerd.

gouden hondenrassen

En omdat gouden honden zo mooi zijn, is het gemakkelijk te zien waarom!

Top 20 gouden hondenrassen

Wat is het beste gouden hondenras?

Het is belangrijk te onthouden dat de vachtkleur alleen niet bepaalt hoe geschikt een hondenras is voor uw gezin. Wanneer u een nieuwe puppy kiest, moet u kijken naar de verzorgingsbehoeften, de behoeften inzake beweging en training, het temperament en de gezondheid van een ras. Dit zal u helpen een hond te vinden die goed bij uw levensstijl past.

Een zeer actieve en sociale hond zal bijvoorbeeld niet goed geschikt zijn voor een klein appartement en een gezin dat veel tijd op het werk doorbrengt.

We hebben een verscheidenheid aan gouden honden met verschillende behoeften en temperamenten in onze lijst opgenomen. Er zou hier dus voor iedereen een gouden hondenras moeten zijn. Laten we beginnen met de populairste gouden hond die we kennen!

Golden Retriever

een golden retriever puppy opvoeden

De Golden Retriever is een prachtig gouden ras uit Schotland. Dit ras werd in de jaren 1800 ontwikkeld door een man genaamd Lord Tweedmouth.

Golden Retrievers zijn middelgrote tot grote honden. Ze worden tot 22 centimeter groot en wegen als volwassen hond tussen de 55 en 75 pond. Over het algemeen hebben Goldens een gespierde bouw.

Golden Retrievers staan bekend als goedaardig. Het zijn vriendelijke, zelfverzekerde en intelligente honden die zeer aanhankelijk en liefdevol zijn voor hun gezin.

Goldens hebben veel beweging en mentale stimulatie nodig om gelukkig te blijven. Bovendien is dit ras helaas vatbaar voor kanker, dus u moet zich hierover inlezen voordat u een Golden Retriever mee naar huis neemt.

De Cocker Spaniel

De Cocker Spaniel is nog een van onze prachtige gouden hondenrassen. Deze Cocker Spaniel heeft een andere rasstandaard dan de Engelse Cocker Spaniel, die we zo dadelijk zullen bekijken.

De Amerikaanse Cocker heeft een korter hoofd, een kleiner lichaam en een dikkere vacht dan zijn Engelse equivalent. Deze honden zijn zachtaardig, intelligent, en een over het algemeen gelukkig ras.

Amerikaanse Cocker Spaniels zijn geweldige honden voor gezinnen met kleine kinderen en andere huisdieren. Maar ze moeten als pup goed gesocialiseerd worden om mogelijke agressie te voorkomen.

Deze honden hebben ook veel dagelijkse beweging, regelmatige verzorging en veel mentale stimulatie nodig.

Engelse Cocker Spaniel

De Engelse Cocker Spaniel lijkt sterk op zijn Amerikaanse neef, en komt ook voor in een prachtige gouden tint.

Engelse Cockers zijn intelligente, vriendelijke en actieve honden die veel beweging, mentale stimulatie en sociale interactie nodig hebben.

De Engelse Cocker Spaniel valt uiteen in twee stammen – werk en show. Deze twee stammen verschillen enigszins in uiterlijk en temperament.

Deze hond is niet geschikt voor gezinnen die veel tijd apart van hun hond doorbrengen, omdat Cockers gevoelig kunnen zijn voor verlatingsangst. Te lang alleen gelaten worden kan leiden tot angst, blaffen en destructief gedrag.

Dit ras kan ook een sterke prooidrift hebben, en zeer hoge energieniveaus bij de werkdruk. Veel beweging, mentale stimulatie en gehoorzaamheidstraining zijn dus van vitaal belang. Engelse Cockers uit showlijnen zijn meestal meer ontspannen en relaxed.

Boerboel

boerboel

De Boerboel is een van de grotere gouden hondenrassen op onze lijst. Deze hond komt eigenlijk uit Zuid-Afrika, en wordt vaak gebruikt door boeren om het vee te beschermen.

Boerboels zijn territoriale, loyale en zeer sterke honden. Ze zijn dus niet geschikt voor elk gezin.

Ze hebben veel socialisatie en gehoorzaamheidstraining nodig om de kans op agressie naar vreemden en andere dieren te minimaliseren.

Boerboels kunnen tot 27 inch bij de schouder reiken en tot 200 pond wegen! Dit is een zeer sterk, gedrongen ras.

Helaas hebben grote honden als deze enkele gezondheidsproblemen die met hun omvang samenhangen, dus het is belangrijk om daarover te leren als je overweegt een Boerboel mee naar huis te nemen.

Goldendoodle

goldendoodle maat

Goldendoodles zijn eigenlijk een populair gemengd ras. Ze zijn een kruising tussen de Golden Retriever en de Poedel.

Omdat Goldendoodles een gemengd ras zijn, is het voorspellen van hun eigenschappen eigenlijk heel moeilijk. Ze kunnen elk mengsel van eigenschappen van hun twee ouderhonden erven.

U kunt dus misschien niet zeggen hoe uw Goldendoodle zal zijn tot u uw puppy ontmoet.

Je kunt wel een goed idee krijgen door naar de ouderrassen te kijken.

Over het algemeen heeft deze hond een gouden, krullende vacht. Het zijn meestal intelligente, vriendelijke en zelfverzekerde honden, vooral als ze goed gesocialiseerd zijn.

Pembroke Welsh Corgi

runderhondenrassen

De Pembroke Welsh Corgi is een kleiner goudkleurig hondenras, dat een lange rug en korte poten heeft als gevolg van een aandoening die chondrodysplasie heet.

Hoewel Corgi’s klein zijn, en tot 12 centimeter groot worden, kunnen ze tot 30 pond wegen! Het zijn dus over het algemeen vrij gedrongen honden.

Corgi’s zijn aanhankelijke, nieuwsgierige en brutale honden.

Maar, ze kunnen sterke kudde-instincten hebben die het leven met kinderen en andere huisdieren kunnen bemoeilijken.

Deze honden hebben gezinnen nodig die aan hun grote bewegingsbehoefte kunnen voldoen, en hen veel mentale stimulatie geven om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen.

Chow Chow

chow chow namen

Chow Chows zijn grote pluizige gouden hondenrassen! Ze kunnen tot 21 centimeter groot worden en wegen gemiddeld tussen de 44 en 70 pond.

Chow Chow honden zijn intelligent, onafhankelijk, en kunnen vrij afstandelijk zijn. Ze passen dus niet bij baasjes die een hond willen die ze de hele dag kunnen knuffelen.

Ze zijn trouw aan familie, maar kunnen op hun hoede zijn voor vreemden, dus socialisatie is belangrijk.

Dit gouden hondenras heeft een koppige inslag die training behoorlijk moeilijk kan maken.

Wees dus zeer geduldig, en blijf bij positieve beloningsmethoden.

Dit is misschien niet het beste ras voor een eerste eigenaar.

Chow Chows hebben regelmatig beweging nodig, maar zijn gevoelig voor oververhitting dankzij hun dikke vacht. Zorg er dus voor dat je niet overdrijft!

Afghaanse Hond

afghaanse windhond

Dit gouden hondenras heeft een prachtige, lange, slanke vacht die als menselijk haar om hun gezicht valt. Afghaanse Honden zijn afstandelijk, vorstelijk, maar vaak ook speels.

Deze honden werden oorspronkelijk gebruikt als zichthonden. Ze konden dus een sterke prooidrift hebben.

Socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn belangrijk om dit jachtinstinct te minimaliseren.

Afghaanse Honden verharen helemaal niet veel, maar ze vereisen wel veel verzorging.

Het verzorgen van hun vacht zal helpen om klitten en knopen in hun vacht te voorkomen die ongemak kunnen veroorzaken.

Deze honden hebben veel beweging nodig, maar u moet ook zorgen voor een regelmatig voedingsprogramma.

Het zijn magere honden, maar pas op dat ze geen ondergewicht krijgen.

Cairn Terrier

cairn terrier

De Cairn Terrier is een goudkleurig hondenras dat net zo graag met u speelt als dat ze graag op uw schoot kruipen!

Cairn Terriers zijn onverschrokken, nieuwsgierige en vrolijke honden. Maar, deze honden kunnen ongeduldig zijn tegenover jonge kinderen die de neiging hebben om een beetje ruw te spelen.

Dit ras gaat goed om met andere honden en dieren, vooral als hij met hen wordt opgevoed. Omdat het een kleine hond is, heeft hij slechts een matige hoeveelheid beweging nodig.

Bovendien verhaart dit ras zeer weinig, zodat ze een goede optie kunnen zijn voor mensen met allergieën.

Yorkshire Terrier

yorkshire terrier

De Yorkshire Terrier is een ras dat goud gemengd is met zeer donkerblauw. Hun vacht is zijdeachtig en glanzend. Het is een rechte vacht die heel lang kan worden als hij met rust gelaten wordt!

Yorkies worden maximaal 9 centimeter groot en wegen als volwassene slechts 5 – 6 pond. Maar hun kleine formaat bevat een enorme persoonlijkheid!

Ze staan bekend als brutaal, zelfverzekerd en koppig. Het is dus belangrijk om ze goed te socialiseren en heel geduldig te zijn tijdens de training.

Als kleine honden hebben Yorkies niet enorm veel beweging nodig, maar het kan helpen om verveling te voorkomen en ze gezond te houden.

Dit is zeker een ras dat je kunt overwegen als je een kleiner huis hebt.

Carolina Hond

carolina dog

De Carolina hond is een goudkleurig hondenras dat bekend staat om zijn onafhankelijkheid. Maar hij kan ook zeer liefdevol en aanhankelijk zijn voor zijn naaste familie.

Socialisatie is belangrijk bij dit ras.

Loyale honden als deze kunnen zeer beschermend en territoriaal zijn rond hun gezin, dus socialiseer ze goed van jongs af aan om eventuele agressie te minimaliseren.

Carolina honden hebben dagelijks veel beweging nodig, en zullen een perfecte keuze zijn voor een actief gezin. Als u op zoek bent naar een luie schoothond, dan is dit niet het ras voor u!

Ze zijn ook zeer intelligent, en kunnen dus goed overweg met hondensporten zoals hondenbehendigheid.

Carolina honden hebben een korte gouden vacht die niet veel verzorging nodig heeft.

Pomerans

het voeden van een pomerans pup

De Pomeriaan is een ander klein goudkleurig hondenras dat ook extreem pluizig is! Deze kleine pups worden tot 7 centimeter groot en wegen 3 tot 7 pond.

Pomeranians staan erom bekend dat ze er erg vosachtig uitzien. Ze hebben driehoekige oren, een spitse neus, en pluizige gouden lichamen!

Deze honden zijn zelfverzekerd, energiek en intelligent.

Maar dit betekent dat ze zich gemakkelijk kunnen vervelen. Houd de trainingen dus kort en interessant, en investeer in interessant speelgoed!

Poms hebben veel sociale interactie nodig en minstens één wandeling per dag. Maar verder passen ze in de meeste huizen.

Shar Pei

miniatuur shar pei

Shar Peis zijn een van de middelgrote gouden hondenrassen, die vaak worden herkend vanwege hun zwaar gerimpelde huid. Ze zijn trouw, zelfverzekerd en beschermend.

Zoals sommige van de andere gouden hondenrassen op deze lijst, kan loyaliteit aan hun familie gepaard gaan met agressie of terughoudendheid ten opzichte van vreemden.

Het is dus belangrijk om Shar Peis van jongs af aan goed te socialiseren.

Shar Pei training is meestal zeer gemakkelijk. Het is zelfs bekend dat deze honden in sommige gevallen zichzelf zindelijk maken, omdat het zeer schone honden zijn.

Dit ras heeft geen enorme hoeveelheid beweging nodig, en kan goed geschikt zijn voor het leven in de stad.

Maar pas op met ze uit te laten buiten de lijn, want ze kunnen in parken achter kleine dieren aanrennen.

Airedale Terrier

airedale terrier

De Airedale Terrier is een ander goud en zwart hondenras. Ze worden tot 23 inch groot en wegen tussen de 50 en 70 pond als ze volwassen zijn.

Als grote hond hebben Airedale Terriers nogal wat ruimte nodig in hun huis. Ze hebben ook veel beweging nodig om gelukkig en gezond te blijven.

Airedales zijn intelligente, energieke en onafhankelijke honden. Ze staan er ook om bekend vocaal te zijn, en mensen te hoeden.

Socialisatie is belangrijk bij dit ras om de kans op agressie te verminderen, vooral tegenover vreemden en andere dieren.

Belgische Mechelaar

Belgische hondenrassen

De vacht van de Belgische Mechelaar is goudkleurig met zwarte vlekken. Hij heeft vaak ook een volledig zwart gezicht en oren.

Deze honden worden tot 26 centimeter groot en wegen gemiddeld 40 tot 80 pond als ze volwassen zijn. Ze zijn energiek, beschermend en trouw.

Socialisatie vanaf jonge leeftijd is belangrijk om te voorkomen dat loyaliteit omslaat in agressie.

Plus, dankzij de hoge intelligentie van dit ras, kunnen ze zich gemakkelijk vervelen.

Zorg dus voor veel sociale interactie en beweging om deze hond gelukkig en tevreden te houden.

Collie

https://thehappypuppysite.com/wp-content/uploads/2019/07/Collie-Dog-Breed-Information-Center-A-Guide-To-The-Rough-Collie

De Collie heeft een prachtige vacht die vaak wordt gezien in een patroon van goud en wit. Hij heeft een pluizige vacht, die veel verzorging nodig heeft om knopen en klitten te voorkomen.

Collies zijn intelligent, beschermend en vriendelijk. Deze honden staan bekend om hun sterke band met hun gezin, en zijn een goede keuze voor huizen met kinderen.

Dit ras is niet vaak agressief, maar kan vocaal zijn naar vreemden. Zorg ervoor dat u een Collie van jongs af aan socialiseert om eventuele agressie tot een minimum te beperken.

Voldoende training en beweging houden uw Collie gezond, maar ook gelukkig en mentaal gestimuleerd.

Dit is dus een perfect ras voor een actief gezin dat een hond zoekt om hen te vergezellen.

Staffordshire Bull Terrier

amerikaanse staffordshire terrier - hondenrassen die beginnen met een

De Staffordshire Bull Terrier is een ander ras dat in een prachtige gouden tint kan voorkomen. Deze honden worden vaak ook Staffies genoemd.

Staffies zijn sterk, vriendelijk en aanhankelijk, vooral tegenover hun familie.

Maar helaas hebben mensen in het verleden misbruik gemaakt van hun kracht om ze als vechthonden te gebruiken.

Staffordshire Bull Terriers hebben veel socialisatie nodig om elke verandering van agressie te minimaliseren.

Maar, indien goed gesocialiseerd, zal deze hond een liefdevolle aanvulling zijn in elk huis.

Staffies hebben dagelijks veel beweging en sociale interactie nodig. Anders kunnen ze zich behoorlijk vervelen!

Barbet

De Barbet is een vriendelijk, actief en intelligent gouden hondenras. Deze hond heeft een zeer pluizige vacht die in golven over zijn hele lichaam valt.

Barbets moeten regelmatig worden verzorgd om te voorkomen dat hun vacht vuil wordt of in de knoop raakt. Bovendien hebben ze veel beweging en mentale stimulatie nodig.

Deze honden werden oorspronkelijk gebruikt voor de jacht op waterwild, dus ze zullen graag gaan zwemmen! Maar ze kunnen een sterk jachtinstinct behouden.

Zorg ervoor dat u uw Barbet van jongs af aan socialiseert en oefen een goede terugroep- en gehoorzaamheidstraining.

Australische Terrier

De Australian Terrier is nog een van de zwart-gouden hondenrassen op onze lijst. Dit ras is intelligent, moedig en aanhankelijk.

Maar, ze komen in een zeer kleine verpakking! Australian Terriers worden maximaal 11 centimeter groot en wegen 15 tot 20 pond als volwassene.

Ze hebben een weerbestendige dubbele vacht die wekelijks geborsteld moet worden om hem schoon en vrij van klitten te houden. Ze hebben ook veel beweging nodig.

Als uw Aussie niet genoeg beweging krijgt, kan hij zich vervelen en ongewenst gedrag gaan vertonen, zoals graven en blaffen.

Chihuahua

chihuahua namen

De laatste van onze gouden hondenrassen is de kleine chihuahua! Deze kleine hondjes kunnen zowel een lange als een korte vacht hebben, dus hun verzorgingsbehoeften variëren.

Ze worden meestal maximaal 15 centimeter groot en wegen maximaal 10 pond. Chihuahuas zijn pittig, toegewijd en liefdevol voor hun baasjes.

Maar dit kan zich ontwikkelen tot overbescherming.

Ook al is het een klein ras, het is belangrijk om ze goed te socialiseren om eventuele agressie te minimaliseren.

Chis hebben niet al te veel ruimte of beweging nodig om gelukkig te blijven, zolang ze tenminste één wandeling per dag krijgen. Ze kunnen dus goed geschikt zijn voor het leven in de stad.

Wat zijn uw favoriete gouden hondenrassen?

Zo, we hebben gekeken naar 20 veel voorkomende gouden honden die perfect zouden kunnen zijn voor jouw gezin! Welke is jouw favoriet?

Als je een van de honden bezit die we in deze lijst hebben bekeken, zorg er dan voor dat je ons vertelt hoe ze zijn in de commentaren! We horen graag jouw ervaringen met onze top 20 gouden hondenrassen!

Verwante artikelen

Ontdek meer over de gouden hondenrassen

Referenties en bronnen