Gestroomde Duitse Herder

gestroomde duitse herder

Deze complete gids over de gestroomde Duitse Herder gaat in op hoe dit unieke vachtpatroon kan ontstaan, of de verzorgingsbehoeften verschillen, en waar u gestroomde Duitse Herder pups kunt vinden!

Een gestroomde Duitse Herder heeft een vachtpatroon dat lijkt op strepen of marmering. Meestal zijn dit donkere strepen over een lichtere basis. Gestroomd is geen geaccepteerd vachtpatroon volgens de rasstandaard van de Duitse Herder. Sommige liefhebbers geloven dat de meeste gestroomde Duitse Herders eigenlijk gemengde rassen zijn, anderen geloven dat dit patroon teruggaat tot de vroegste foklijnen van de GSD!


Kunnen Duitse Herders gestroomd zijn?

Hoewel een volledig gestroomde raszuivere Duitse Herder zeer zeldzaam is, kunt u op de vacht van uw GSD wat gestroomd zien. Gestroomd is geen officieel aanvaard Duits herderpatroon in de AKC rasstandaard. Een Duitse Herder met gestroomde vacht wordt dus niet geaccepteerd voor de show. Maar sommige GSD liefhebbers geloven dat dit vachtpatroon teruggaat tot de oorspronkelijke foklijnen van de Duitse Herder.

Momenteel worden Duitse Herders geaccepteerd voor de show als ze een van de volgende kleurenmixen in hun vacht hebben:

 • Crème en zwart
 • Rood en zwart
 • Zilver en zwart
 • Tan en zwart

Bicolor’ wordt ook geaccepteerd. Dit specificeert niet de plaats van de kleur, dus het is heel goed mogelijk dat Duitse Herders wat licht gestroomd hebben waar hun donkere en lichtere vacht elkaar raken. Maar het is minder waarschijnlijk dat je een GSD vindt met brindling over het hele lichaam. Als je een Duitse Herder ziet met een gestroomd patroon over het hele lichaam, is er een kans dat je naar een Hollandse Herder kijkt!

Wat veroorzaakt gestroomde patronen?

Een gestroomde vacht bij honden zal lijken op kleine strepen. Dit patroon zal afwisselend een donkerdere en lichtere tint hebben, zoals zwart en bruin. Alle hondenkleuren en -patronen worden veroorzaakt door geninteracties met twee pigmenten: eumelanine (zwart) en pheomelanine (rood). Bij gestroomde honden wisselen deze pigmenten elkaar af voor het gestreepte patroon. De locus die dit patroon controleert staat bekend als kbr.

Aangezien dit een recessief gen is, moeten pups twee exemplaren erven om gestroomd te zijn in hun vacht. Als een hond het dominante zwarte gen erft, dat op dezelfde plaats werkt als het gestroomde gen, zal hij geen gestroomde vacht hebben.

Gestroomde Duitse Herder Temperament

Het temperament van een Duitse Herder zal niet veranderen als hij wat gestroomd is. Ze zijn trouw, intelligent en vormen een sterke band met hun naaste familie. GSD’s leren snel nieuwe trucjes, maar hebben als pup veel socialisatie nodig. Ze kunnen op hun hoede zijn voor vreemden en kunnen niet altijd overweg met andere huisdieren.

gestroomde duitse herder

Als je een Duitse Herder hebt met gestroomd als gevolg van gemengde afstamming, kan hun persoonlijkheid een beetje onvoorspelbaar zijn. Om gestroomd te worden mengen sommige fokkers een Duitse Herder met een Hollandse Herder of zelfs met een Pitbull. Om het temperament van zo’n puppy van een gemengd ras te voorspellen, kunt u het beste beide ouders goed onderzoeken. En, socialiseer uw pup voor de leeftijd van 12 weken!

Gestroomde Duitse Herder Gezondheid

Duitse Herders met een gestroomd patroon zullen vatbaar zijn voor dezelfde potentiële gezondheidsproblemen als elke andere GSD. De meest voorkomende problemen waar je op moet letten zijn:

 • Heup- en elleboogdysplasie
 • Maag dilatatie volvulus (bloat)
 • Otitis externa
 • Artrose
 • Autoimmune thyroiditis
 • Degeneratieve myelopathie
 • Hartproblemen

Het is belangrijk op te merken dat alle gestroomde Duitse Herders van een gemengd ras ook vatbaar kunnen zijn voor erfelijke aandoeningen die in hun tweede ouderras voorkomen. Dus doe veel onderzoek!

Het vinden van een gestroomde Duitse Herder Puppy

Duitse Herder pups hebben een puppyvacht. Dit is een dikke en pluizige laag die rond 5 maanden begint uit te vallen, om plaats te maken voor hun volwassen vacht. Het kan dus best moeilijk zijn om een GSD puppy met gestroomde kleur te vinden, omdat de specifieke plaatsing van de kleur op hun vacht een beetje kan veranderen!

Om je kansen op een GSD met gestroomde kleuring te vergroten, kijk je naar de gebruikte ouders. Als ze allebei gestroomd zijn in hun vacht, is de kans groter dat hun pups dat ook zijn. Als alternatief, zoek naar een gemengd ras dat één gestroomde ouder heeft, zoals een Pitbull ras of een Hollandse Herder.

Hoeveel kosten gestroomde Duitse Herders?

Een standaard GSD puppy kan tussen de $800 en $2000 kosten. En, puppies van showkwaliteit kunnen in sommige gevallen veel meer kosten. GSD honden met kleine hoeveelheden gestroomd zullen misschien niet veel van deze prijs afwijken, vooral als het patroon niet extreem of opvallend is. Maar sommige fokkers kunnen de prijs van gestroomde pups verlagen, omdat dit geen geaccepteerd patroon is.

Boven alles is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u een gerenommeerde fokker kiest. Sommige slechte fokkers kunnen proberen honden van gemengde rassen verkeerd te verkopen als gestroomde Duitse Herders door u te vertellen dat ze zeldzaam zijn. Stel veel vragen, en zorg ervoor dat u de ouderdieren ziet, en ook waar de honden en pups worden gehouden. Fokkers moeten gezondheidscertificaten kunnen overleggen en zullen graag al uw vragen beantwoorden. Vermijd puppyfabrieken en achtertuinfokkers, omdat die hun pups vaak slecht behandelen en hun honden niet op hun gezondheid testen voordat ze worden gefokt.

Gestroomde Duitse Herder Mix

Als u graag een hond wilt met een gestroomde kleur, kunt u op zoek gaan naar een Duitse Herder mix. Hollandse Herders kunnen gestroomd zijn, dus je zou kunnen zoeken naar een Duitse Herder en Hollandse Herder mix. Of, meer gebruikelijk, kunt u GSD’s gemengd met gestroomde Pitbull rassen vinden.

Honden van gemengde rassen zijn minder voorspelbaar dan raszuivere honden, vooral als hun ouders nogal van elkaar verschillen. Zorg er dus voor dat je alle mogelijke uitkomsten onderzoekt. Dit omvat uiterlijke kenmerken, persoonlijkheid en zelfs gezondheid.

Gestroomde Duitse Herder – Een Samenvatting

Gestroomd is een populaire kleur! Heb je thuis een GSD met lichte gestroomde patronen op zijn vacht? Of, misschien heb je een gestroomde Duitse Herder van een gemengd ras met strepen over de hele vacht! We horen graag over uw honden in de commentaren.

Lezers vonden dit ook leuk

Referenties en bronnen

 • Kerns, J. (et al), ‘Linkage and Segregation Analysis of Black and Brindle Coat Color in Domestic Dogs’, Genetics (2007).
 • Saif, R. (et al), ‘Dog Coat Color Genetics: A Review”, Advancements in Life Sciences (2020).
 • Brancalion, L. (et al), ‘Canine Coat Pigmentation Genetics: A Review’, Animal Genetics (2021).
 • ‘Brindle K Series’, Dog Coat Color Genetics.
 • O’Neill, D. (et al), ‘Demography and Disorders of German Shepherd Dogs Under Primary Veterinary Care in the UK’, Canine Medicine and Genetics (2017).
 • Wahl, J. (et al), ‘A Review of Hereditary Diseases of the German Shepherd Dog’, Journal of Veterinary Behavior (2008).